Şimdi Ara

Ön direnç, potansiyometre, gerilim bölücü nedir ne işe yarar??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba bu hafta perşembe günü sunum yapacağım.Hoca bu konuyu verdi ama hiçbir şey anlamış değilim.Ön direnç ne işe yarar?Nasıl hesaplanır?Yüklü yüksüz gerilim bölücü ne demektir neye yarar? potansiyometre ne demek?

cevaplandırabilirseniz kısaca ya da bulmak için kaynak gösterirseniz sevinirim arkadaşlar.şimdiden teşekkür ederim

• arkadaşlar yok mu hiç bilen bi elektronik üstadımız?
  • gerilim bölücü formül ve hesaplama ---->http://www.fatih.edu.tr/~syilmaz/ELM201/ELM201_3.hafta.doc

ön direnç: elektronik devrelerde ön koruma amaçlıdır. devreyi yüksek voltaj ve akımdan koruma amaçlıdır. kullanım yeri olarak led in önüne bağlanan dirençleri de gösterebiliriz.

potansiyometre: ayarlanabilir dirençledir. farklı değerlerde bulunabilir ( 10k,100k gibi ) eğer devrede istenilen direnç değeri temin edilememişse veya farklı değerlerde direnç istenirse potansiyometre kullanılabilir.

şimdilik bu kadara yazabildim arkadaşım. bu bilgilere göre araştırmana devam edebilirsin. özellikle ön direnç ve potansiyometre hakkında basit elektronik kitaplarında birçok bilgi edinebilirsin.

• quote:

Orjinalden alıntı: serkaN

gerilim bölücü formül ve hesaplama ---->http://www.fatih.edu.tr/~syilmaz/ELM201/ELM201_3.hafta.doc

ön direnç: elektronik devrelerde ön koruma amaçlıdır. devreyi yüksek voltaj ve akımdan koruma amaçlıdır. kullanım yeri olarak led in önüne bağlanan dirençleri de gösterebiliriz.

potansiyometre: ayarlanabilir dirençledir. farklı değerlerde bulunabilir ( 10k,100k gibi ) eğer devrede istenilen direnç değeri temin edilememişse veya farklı değerlerde direnç istenirse potansiyometre kullanılabilir.

şimdilik bu kadara yazabildim arkadaşım. bu bilgilere göre araştırmana devam edebilirsin. özellikle ön direnç ve potansiyometre hakkında basit elektronik kitaplarında birçok bilgi edinebilirsin.

hımm teşekkür ederim serkan bu potansiyometre ve gerilim bölücü olayını anlamadım hala aslında.potansiyometrenin şeması falan var ama 3 ayaklı deniyor şemada 2 ayak görüyorum anlamadım.bir de niye 3 ayak? ön direnci anladım sağol.ön direnç değerinin ölçülmesi için özel bir alet var mı yoksa normal bi ampermetre sonra voltmetre bağlayıp direnç değerini direkt görebilir miyiz?

• potansiyometre 3 ayak olur ama 2 si kullanılır. bir bacağı ortaktır. şemalarda 2 olarak görünür. ön direnç dediğimiz ise normal dirençtir. bazen yüksek değerli olarak da seçilebilir. sana gerilim bölücüyle alakalı bişeyler göndermek isterdim ama okul bitti diye dökümanları silmişim ( insan bazen bunları görmek istemeyebiliyor ) eğer bişeyler bulabilirsem sana pm atarım istersen.
  • quote:

potansiyometre 3 ayak olur ama 2 si kullanılır. bir bacağı ortaktır. şemalarda 2 olarak görünür. ön direnç dediğimiz ise normal dirençtir. bazen yüksek değerli olarak da seçilebilir. sana gerilim bölücüyle alakalı bişeyler göndermek isterdim ama okul bitti diye dökümanları silmişim ( insan bazen bunları görmek istemeyebiliyor ) eğer bişeyler bulabilirsem sana pm atarım istersen.

serkan arkadaşım her türlü kaynak işe yarar şu an.perşembe günü sunumum var.çok abartılı teknik bilgi gerekmiyor.nedir ne işe yarar bi de şekil fazla bile.ilgin için çok teşekkür ederim bu arada, bulursan pm den ya da buradan olur serkan beklerim

• quote:

potansiyometre 3 ayak olur ama 2 si kullanılır. bir bacağı ortaktır. şemalarda 2 olarak görünür. ön direnç dediğimiz ise normal dirençtir. bazen yüksek değerli olarak da seçilebilir. sana gerilim bölücüyle alakalı bişeyler göndermek isterdim ama okul bitti diye dökümanları silmişim ( insan bazen bunları görmek istemeyebiliyor ) eğer bişeyler bulabilirsem sana pm atarım istersen.

Potansiyometre 3 bacaklıdır ve 3 ünü de kullanırsın ayrı ayrı. amaç zaten 3 lü kullanmak. 2 li kullanım basit devreler içindir , asıl potansiyometre elektronik ayar için 3 lü kullanılır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Resident

quote:

Potansiyometre 3 bacaklıdır ve 3 ünü de kullanırsın ayrı ayrı. amaç zaten 3 lü kullanmak. 2 li kullanım basit devreler içindir , asıl potansiyometre elektronik ayar için 3 lü kullanılır.

hakkaten ne ayak bu potansiyometre arkadaşlar bmaden kullanılmayacaktı zevk olsun diye yapmamıştır adamlar ayağı bacakların 3. sü ne işe yarıyor?

• quote:

Orjinalden alıntı: Resident

quote:

haklısın. arkadaş biraz basit anlamda bilgi istediği için fazla ayrıntıya girmek istemedim. arkadaşa gerilim bölücüler hakkında da birşeyler söyleyebilirsen iyi olur. ben gerekli dökümanları bulamıyorum şu anda.

buarada potansiyometre hakkında vikipedi den birşeyler kopyaladım bunları kullanabilirsin aslında. içerisinden biraz ayıklama yapman gerekecek tabi.

Potansiyometreler [değiştir]Potansiyometreler üç uçlu ayarlı orta uç, direnç üzerinde gezinebilir

Potansiyometreler, direnç değerinin değiştirilmesi yoluyla gerilim bölme, diğer bir deyimle çıkış gerilimini ayarlama işlemini yapar.

Devre direncinin çok sık değiştrilmesi istenen yerlerde kullanılır.Potansiyometreler radyo gibi cihazlarda ses kontrolü için kullanılır. Sesin açılıp kapanması için kullanılır.

Potansiyometreler aşağıdaki üç grup altında toplanabilir.

Karbon Potansiyometreler
    Telli Potansiyometreler
    Vidalı Potansiyometreler

Karbon Potansiyometreler [değiştir]Karbon potansiyometreler, mil kumandalı veya bir kez ön ayar yapılıp, bırakılacak şekilde üretilmektedir. Ayar için tornavida kullanılır. Bu türdeki potansiyometreye "Trimmer potansiyometre" (Trimpot) denmektedir

A: Lineer potansiyometre çıkış gerilimindeki değişim
    B: Logaritmik potansiyometre çıkış gerilimindeki değişim

Şekil 1.10 'da gösterilmiş olduğu gibi karbon potansiyometreler. Lineer (doğrusal) veya logaritmik (eğrisel) gerilim ayarı yapacak şekilde üretilir.

Şeklin köşesinde karakteristik eğrileri çıkarılan potansiyometre görülmektedir.

Yatay koordinat ekseni, potansiyometre fırçasının "a" ucuna göre dönüş açısını, gösteriyor.

Düşey koordinat ekseni ise, a-s uçlarından alınan Vas geriliminin , a-e uçları arasındaki Vae gerilimine oranını (Vas/Vae) göstermektedir.

Aynı şeyleri direnç değerleri üzerinde de söylemek mümkündür.

Şekilde, noktalı olarak çizilmiş olan A doğrusu, lineer (doğrusal) potansiyometreye, B eğrisi ise logaritmik potansiyometreye aittir.

Potansiyometre fırçası "a" ucunda iken Vas çıkış gerilimi sıfır 'dır.

Fırçanın 90° döndürülmüş olduğunu kabul edelim: Potansiyometre lineer ise; Vas = 32/100*Vae = 0,32Vae olur. Potansiyometre logaritmik ise; Vas = 8/100*Vae = 0,08Vae olur. Yükselteçlerde volüm ve ton kontrolünde logaritmik potansiyometrelerin kullanılması uygun olur.

Dirençlerin hangi türden olduğunun anlaşılmasını sağlamak için, omaj değerinden sonra "lin" veya "log" kelimeleri yazılır.

2. Telli Potansiyometreler [değiştir]Telli potansiyometreler, bir yalıtkan çember üzerine sarılan teller ile bağlantı kuran fırça düzeninden oluşmaktadır. Bu tür potansiyometrelerin üzeri genellikle açıktır. Tel olarak Nikel-Krom veya başka rezistans telleri kullanılır.

3. Vidalı Potansiyometreler [değiştir]Vidalı potansiyometrede, sonsuz vida ile oluşturulan direnci taramaktadır. Üzerinde hareket eden bir fırça, kalın film (Cermet) yöntemiyle oluşturulan direnci taramaktadır. Fırça potansiyometrenin orta ayağına bağlıdır. Böylece orta ayak üzerinden istenilen değerde ve çok hassas ayarlanabilen bir çıkış alınabilir.

Potansiyometrelerin başlıca kullanım alanları: Potansiyometreler elektronikte başlıca üç amaç için kullanılırlar;

Ön ayar için
    Genel amaçlı kontrol için
    İnce ayarlı kontrol için

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.