Şimdi Ara

Ömrü biten ni-cd pilleri şoklama....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
13.659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Galiba ömrü biten ni-cd piller bir kondansatör yardımıyla ani akım verilerek bir süre daha kullanılabiliyormuş.Nasıl yapıldığını bilen yada deneyen var mı?Yardımcı olursa sevinirim.



  • ömrünü tamamlamış bataryanın kendi normal geriliminin yaklaşık 10 katı ile ani şarj ediyorsun. şarj almayan batarya şoklama sonucunda normal gerilimine yakın bir değere yükseliyor fakat yine şarj almıyor ( ömrü tamamen bitmediyse! ) şoklama sonucu eski gerilimine dönüyor fakat sürekli şarjda kalması durumunda bu özelliğini koruyabiliyor. yani şoklama sonucunda sürekli şarj da tutmak zorunda olduğun bir batarya türü ortaya çıkıyor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: r2d2droids

    ömrünü tamamlamış bataryanın kendi normal geriliminin yaklaşık 10 katı ile ani şarj ediyorsun. şarj almayan batarya şoklama sonucunda normal gerilimine yakın bir değere yükseliyor fakat yine şarj almıyor ( ömrü tamamen bitmediyse! ) şoklama sonucu eski gerilimine dönüyor fakat sürekli şarjda kalması durumunda bu özelliğini koruyabiliyor. yani şoklama sonucunda sürekli şarj da tutmak zorunda olduğun bir batarya türü ortaya çıkıyor...


    Sürekli şarj da tutmaktan kastettiğin ne tam olarak anlamadım.Benim okuduğum yazıda şoklama yapılan pillerin bir süre daha kullanılabileceği yazıyordu.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stromkreis -- 4 Aralık 2006; 20:29:10 >




  • bir kaç pil üzerinde bu şoklama olayını denedim özellliklede en çok sorun çıkartan telsiz telefon bataryalarını şeçtim bu iş için fakat biri dışında bahsedilen sonuçları alamadım. oda artık ya şansa oldu yada gerçekten batarya ömrünü tamamlamamıştı kurtardım bilemiyorum. çoğu batarya yı ise şokladıktan sonra şarj etmeye çalıştım ama nafile.
    bir süre daha kullanılabliyor olayına gelince mesela şoklamayı telsiz telefonunuzun bataryası için düşünüyorsanız bir müddet daha kullanılıyor evet ama telefonun şarj da kalması şartıyla...
  • arkadasım bende şarj almayan tel pilini tabiri caizsse şoklamıştım yaklasık 15 volt bir adaptorle 1-2 dakika kadar beklettim sonra tele takıp şarja taktım şarj almaya başladı 1 ay sonrada tekrar gitti.

    r2d2 dediği sanırım bu piller tam boşaldığında tekrar aynı şekillerine geri donuyor mesala ben hergun sarja takıyordum yarım kademe olsada tamamen boşalmasın.

    yanlız pile standarttın ustunede voltaj verilince fazla ısınıp patlayabilir ısıya dikkat et bir elin pilde üstünde olsun sakında bırakıp başka biryere gitme ...
  • sarjlı piller sarj ola ola icindeki metal yüzeylerinde oksitlenme olusuyor ve bu oksitlenme metalleri kapladıgı icin her sarjda daha düsük mh degeri olusuyor en sonunda ise tüm yüzey kaplandıgından artık sarj olmuyor.. Varta marka pillerde bu oksitlenmeyi önlemek icin özel kimyasallar kullanılıyor böylece daha uzun ömür ve daha güclü bir performans veriliyor.. bu oksitlenmeyi soklama ile kaldırmak cok zordur anca 100 derece üzerine cıkıldıgında kayboldugunu okumustum ama o sıcaklıktada pil bozuluyor zaten :)
  • Delta Peak denilen bir metodla şoklama yaptığınızda Ni-Cad veya Ni-MH akünüzü rejenere edebilirsiniz. Metod kısa bir süre (1dk civarı) yüksek akımla (10x) aküyü şarj eder, ardından aküyü yükleyip gerilimine ve akımına bakar aynı zamanda da şarj esnasında sürekli akünün iç sıcaklığı kontrol edilerek patlama engellenir. Arzu edilen tepe noktaya ulaşıldığında şarj kesilir. Genelde hızlı şarj aletlerinde bu metod kullanılır ve genelde mikro işlemciyle yapılır. Başka türlü hafıza etkisine girmiş aküyü kurtarmak mümkün değildir. Ancak her aküde işe yaramayabilir tabii. Benim denediklerimde genelde işe yaradı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orjinalden alıntı: drhardware

    Delta Peak denilen bir metodla şoklama yaptığınızda Ni-Cad veya Ni-MH akünüzü rejenere edebilirsiniz. Metod kısa bir süre (1dk civarı) yüksek akımla (10x) aküyü şarj eder, ardından aküyü yükleyip gerilimine ve akımına bakar aynı zamanda da şarj esnasında sürekli akünün iç sıcaklığı kontrol edilerek patlama engellenir. Arzu edilen tepe noktaya ulaşıldığında şarj kesilir. Genelde hızlı şarj aletlerinde bu metod kullanılır ve genelde mikro işlemciyle yapılır. Başka türlü hafıza etkisine girmiş aküyü kurtarmak mümkün değildir. Ancak her aküde işe yaramayabilir tabii. Benim denediklerimde genelde işe yaradı.



    peki süresi nekadar olmalı ??
  • Onu işlemci otomatik olarak belirliyor. Manual yapmak istersen; misal 2100mA/h lik aküyü 4000-5000mA ile şarj et, dakika tut 2-3 dk.yı geçmesin, ayrıca termometreyle sürekli sıcaklığı ölç o da 50°C yi geçmesin. Sonra 1ohm luk sağlam bir rezistans bul şarjı kesip bu rezistansı aküye bağla (pilleri seri şarj edersen üçü dördü vs.. daha kolay olur.) akımını ve gerilimini ölç. Bunu sürekli tekrarla sonuçta en yüksek yük akımını ve bu sıradaki tepe gerilimi bulduğunda pilin düzelmiştir. Haaa bunu kaç kez tekrarlamam lazım dersen onu bilemem. Anlıycaan hızlı şarj aletleri bu işi daha kolay yapıyor.
  • Başka bir fikir; pili ters ve hızlı şarj etmektir ama bu esnada tamamen mevta olabilir. Yani pilin (-) ucuna şarjörün (+) sını bağla mümkün olan en yüksek akımı geçir ama bu sırada sıcaklığı mutlaka ölç ve 50°C yi geçmesin. 10dk kadar sonra çıkarıp dene şarj tutuyor mu turmuyor mu! Tutmazsa bir daha dene. Bu işlem sonucu oluşacak hasardan sorumluluk kabul etmem. Ayrıca 1 hafta sonra pilin gene gümlerse şaşma..
  • Kesik kesik gerilimle şoklandıgını duydum yani örn 1.2 bir pil +12 0 +12 0 gibi saniyelik gidip gelmelerle buda pil içindeki kimyasal yapısına etki ediyormuş. Tübitak bilim teknik dergisinde okudum...
  • serhatka san katıloyrum bende aynı sekılde darbeli sok uyguluoyrum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.