Şimdi Ara

Li-ion & Ni-Cd Piller ve Şarj Teknikleri Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
11.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Artık günümüzde heryerde görebildiğiniz li-ion piller diğer adıyla smart batteryler her alanda gelişti. Li-ion pillerin akıllı piller oldugunu belirtelim. Bu pillerin içindeki çipler sayesinde pil durumunu, şarj süresini rahatlıkla görebiliriz. Eski ni-cd pillere göre çok avantaj sağladıkları bir gerçek. peki nedir bu avantajlar;

li-ion veya li-polymer piller içindeki çipler sayesinde doldugu anda pile gelen akımı keserek pili korur. sizin şarj ışının söndüğünü görügünüzde piliniz şarj olmuştur ve cihaz artık adaptör akımıyla çalışacaktır. yani siz pil dolduktan sonra nekadar şarjda tutarsanız tutun bişey ifade etmez. peki neden 15 saat şarj ediyoruz ?

eski ni-cd şarjlı pillerde böyle bir teknoloji olmadıgından ve yapılan pillerin maddeleri farklı oldugundan ilk şarjlar çok önemliydi. pilin tüm ömrü ilk şarjına bağlıydı. günümüzde cep telefonlarının yaygınlaşması bu pillerinde adının böyle kalmasını sağladı. değişen teknolojinin farkında olmadan aynı işlemi bu pillere de uyguladık ancak bi etkisi yoktu. tamamen bir alışkanlık.

dediğim gibi ni-cd pillerde ilk şarj önemliyken ayrıca şarj edilirken pil den akımı kesmek pilin ömrünü kısaltırdır. li-ion pillerde böyle bir sorun yok. istediğiniz zaman istediğiniz kadar şarj etmeniz pilin ömrünü ni-cd a göre daha az etkileyecektir. (ömründe azalma olabilir) .

eski ni-cd pillerde pilin tamamını bitirerek şarj etmek pilin ömrünü uzatırken, li-ion pillerde şarj %33 seviyesindeyken şarj a takmak pil ömrünü daha da fazla uzatacaktır.

ayrıca çok fazla kişinin kullandığı sadece usb portundan şarj olan cihazlar için 500mAh lik ve + 5V luk bir adatör kullanmanız yeterlidir. usb 2.0 ve 1.1 portlarının çıkış gerilimleri +5V ve max 500mAh dir.

bilgi: şarj ederken cihazı bir laptop kullanarak şarj ederseniz daha düşük bir amper le şarj eder. sonuç olarak şarj süreniz uzayacaktır.

bilgi olarak:
    li-ion piller kullanılmaya devam ederken tubitakda bor pili projesi bitmeye yaklaşırken nedense tamamen durmuş - durdurulmuştur. bor pilleri ile bitmeyen enerji sağlanmaktadır ancak nedense projenin üstü kapatılmıştır.

ve son olarak : piliniz ne olursa olsun ister li-ion ister ni-cd isterseniz panasonic KESİNLİKLE ÇÖPE ATMAYINIZ. Bu doğayı koruyalım. İleride lazım olacak.

(eksiklerim ve hatalarım için özür dilerim)
    yardımcı kaynak:www.batteryuniversity.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi injuxsanct -- 9 Haziran 2006; 23:32:04 >

• teşekkürler, güzel çalşma olmuş
  • dostum bu acıklama super olmus bende hıc merak etmemıstım normal pıllerle lıon pıller arasındakı farkı sayende bılgılenmıs oldum tesekurler.
  • yıllardır anlatmaya çalışıyoruz Ellerine sağlık blackheim
  • Benim bugün aldığım araba şarj adaptörünün üstünde 1000mA yazıyor. Bu durum ipod'cuğuma bi zarar verir mi?
  • be neden acaba?peki laptoplar şarjdayken şarjı dolunca bataryayı değilde direk adaptörümü kullnıyo yani? Eğer öyleyse benim bi arkadaşım devamlı fişte vede batarya takılı kullanıyodu şimdi batarya naneyi yedi
  • @firozat

laptop un piline bakmalısın. smart battery ise böyle sorunlar artık yok. örneğin benim kameramda smart battery kullanıyor ancak şarj doldugunda güç takılı iken kamerayı açınca pilden yemiyor. içindeki çip sayesinde kameraya ne yapması gerektiğini ayarlıyor.
    büyük ihtimalle pilden kaynaklanıyordur. çünkü bende kameramda smart battery kullanıyorum. kitapçığındada yazıyor. şarj doldugu anda pile gelen güç kesiliyor ve cihazın direk adaptörden çalışması sağlanıyor.

@ricketsia

normal usb ile 8 saatte şarj olan bir cihaz o adaptör sayesinde 4 saatte şarj olur ama yinede çok yüksek amperli adaptörlerden uzak durun. çünkü ipod gibi cihazlar usbden şarj için tasarlanmıştır. buda standart 500mah dir. bu tasarımda kullanılan bağlantı yollarının kaldırabileceği yük önemlidir. eğer çok yüklenirseniz ve bu yollarda inceyse bu yollarda kopmalar ve yanmalar oluşabilir.
    eğer cihaz şarj olurken çok fazla ısınma olursa gerilimi kes hemen. malum ince bir iletim yolundan yüksek miktarda yük geçirirsen ısınma yaratacaktır. sonuc kopma ve / ya yanma oluşabilir. ama şahsen 1000mAhden öyle bi sorun olacağını sanmıyorum. ama yinede dikkatli olmakta fayda var.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @blackheim
    Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Zaten bu adaptörü arabada kullanacağım yani enerjiyi çakmak gözünden alacak. O ufacık yerden koskoca ipodu yakacak bir şaka beklemiyorum... Ama tavsiyelerinizi dikkate alacağım.
  • bekle beklse bakma sen ufak bi delik olduğuna,
    220 volt elektrik alıyorum ben ordan, dokundunmu çarpar aynı elektrik gibi
    çakmaklığa takılan bi dönüştürücü ile...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.