Şimdi Ara

Ölüm üzerinden duyar kasmak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
496
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet dincilerin sürekli yaptığı şey. Öleceğiz, ölüm var, kara toprak bilmem ne...

Sanki ölümü keşfetmişler anasını satayım. Sanki binlerce yıldır insanlar ölmüyor da çıkmışlar ölüm temalı insanlara öğüt vermeye çalışıyorlar sanki bilmiyoruz.

Fani hayat zırvaları bitmez. Ölümü düşün ölüm de ölüm. Bunu yapanların bazılarının işi ticarete dökmelerine girmeyeceğim hiç.

Nasılsa hepimiz öleceğiz, medeni toplumlar hayata bir bütün olarak bakıp sürekli ölümü düşünme saçmalığını uygulamıyorlar. Bunu daha çok geri toplumlar yapıyor.

Neticede diyeceğim öleceğiz ama şu an hayattaysak hayata odaklanıp yaşamalıyız ölüme değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu arada istemeden de olsa sizi ölüme odakladım. Bu da işin ironisi.
  • Amaç insanların ölüm vesilesiyle yaşamı doğru anlamasıdır. Çünkü ölüm olmadan yaşam hakkında ne söylenirse eksiktir. Dîni anlayışta ölüm üzerine yapılan bu vurgu, durduk yere sadece 'ölüm var' demekten ibâret değildir, ölümün idrâkiyle dünyevî yâşamın değersizliğini anlatmak ve hatırlatmaktır. Çünkü insanların dünyaya gömülmesi ancak ölümü hatırlarından çıkarmasıyla olur. Ve yaşamın ne olduğunu yaşam sarhoşluğu içinde anlayamayız. Ölümün varlığını kabul etmekle yaşama bir nebze de olsa yukarıdan bakabilme yetisini kazanıyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E57029DB9

Amaç insanların ölüm vesilesiyle yaşamı doğru anlamasıdır. Çünkü ölüm olmadan yaşam hakkında ne söylenirse eksiktir. Dîni anlayışta ölüm üzerine yapılan bu vurgu, durduk yere sadece 'ölüm var' demekten ibâret değildir, ölümün idrâkiyle dünyevî yâşamın değersizliğini anlatmak ve hatırlatmaktır. Çünkü insanların dünyaya gömülmesi ancak ölümü hatırlarından çıkarmasıyla olur. Ve yaşamın ne olduğunu yaşam sarhoşluğu içinde anlayamayız. Ölümün varlığını kabul etmekle yaşama bir nebze de olsa yukarıdan bakabilme yetisini kazanıyoruz.
    tırnak içinde 'dünyevi yaşam değersiz değidir.' kaldı ki elimizdeki tek değer budur. senin düşünceni kanıtı var mı? yani ölüm sonrasının daha değerli olacağına dair bir kanıtın var mı?

• Kem kum lam cim...

Islam dusmani kafir..

• Olum insan urunu inanclarin kendilerini empoze etmek icin kullandigi en guclu argumanlardir.

Nasil ki simsekleri cozunce brode e tapmayi biraktiysak dinlerin son kalesi olum hakinda bilgi edindikce yolunmus tavuk gibi gunden gune cipklak argumansiz ortada kalacak inancli kardeslerimiz..

Bu durumda tahmin ediyorum mesih gercekten inse artik kimse size inanmaya ak..

• eğer ölümden korkmasaydın bu konuyu açmaz laga luga yapmazdın. ölümden ölümüne korkuyor ve susturmayı beceremediğin sesleri yazdığın bu zırvalarla susturmaya çalışıyorsun

ÖLECEKSİN VE KORKTUĞUN O ATEŞİ GÖRÜNCE BAŞLAYACAK ASIL VAVEYLA

şimdilk git biraz oyalan
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

eğer ölümden korkmasaydın bu konuyu açmaz laga luga yapmazdın. ölümden ölümüne korkuyor ve susturmayı beceremediğin sesleri yazdığın bu zırvalarla susturmaya çalışıyorsun

ÖLECEKSİN VE KORKTUĞUN O ATEŞİ GÖRÜNCE BAŞLAYACAK ASIL VAVEYLA

şimdilk git biraz oyalan
    Hinnom vadisini bilir misin? Çok eskiden bu vadide sürekli ateş yanarmış. İnsanlar burada çöplerini yakarlarmış. O ateş hiç sönmezmiş. Ürkütücü bir yermiş.

• hawk1903 kullanıcısına yanıt
    basit psikoloji kafanda olanı buraya yansıtırsın o kadar hiç laga lugaya gerek yok
    ölecez ne var bunda demek kolay başa gelinceye kadar bekle

nuus aşamasını geçenler için ısrar edip kendimi yormam
    istediğin kötekse ÖLECEKSİN demek yeter sana
  • dinciler..islamcılar.. dindarlar.. her nasıl tanımlıyorsan onların sürekli ölümden bahsettiğin ilk defa senden duyuyorum..
  • Bi bitkiydik ya da hayvandır diyelim. Doğal döngüsü de fiziksel bütünlüğümüzü bunların ölüleri üzerine inşaa edilir.

Yani bi bitki ya da hayvanı yersek onun enerjisi ile mesela türeriz. Şimdi diyelimki türeme dik. Evlenebilirsiniz ancak türeme ye bilirsiniz. Yani bitki ve hayvan leşini türeme de kullanmamış olduk.

................

Bizim türeme ye zorladığımız şeyler esasen cennet misal canlılardı. Bitki ve hayvanlar esasen cennet vari bi oluşumdur. Bunları yemezsen ölürsün.

.................

Ölüm üzerine duyar kasanın asıl şekli budur. Sırf yaşamak için canlıları katleden şeyi tespitle bu durum yapılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

basit psikoloji kafanda olanı buraya yansıtırsın o kadar hiç laga lugaya gerek yok
    ölecez ne var bunda demek kolay başa gelinceye kadar bekle

nuus aşamasını geçenler için ısrar edip kendimi yormam
    istediğin kötekse ÖLECEKSİN demek yeter sana
    tehdit mi ediyorsun? o kadar itici bir tipsin ki.. seni gören zaten dinden soğur. senin gibi tipler yüzünden insanlar dinden soğuyor zaten. devam böyle acınası insan..
  • quote:

Orijinalden alıntı: sething

Olum insan urunu inanclarin kendilerini empoze etmek icin kullandigi en guclu argumanlardir.

Nasil ki simsekleri cozunce brode e tapmayi biraktiysak dinlerin son kalesi olum hakinda bilgi edindikce yolunmus tavuk gibi gunden gune cipklak argumansiz ortada kalacak inancli kardeslerimiz..

Bu durumda tahmin ediyorum mesih gercekten inse artik kimse size inanmaya ak..
    Yazarken bunu ayrıca belirtecektim ama 'dini anlayış' diye belirtmemden anlarsınız diye düşündüm. Fakat olmamış.

Çünkü burada zâten mesele dinde ki ölüm vurgusunun dînin kendi içindeki anlamına dâirdi. Konu sahibi 'yav ölüm var anladık, niye dindarlar sürekli ölüm ölüm diyor' tarzı bir yaklaşımda bulunmuş ve ben de buna mukâbil ölüm vurgusunun dindar biri için ne ifâde etmesi gerektiğinden bahsettim. Dünyevî yaşamın veya ölümün sen ve konu sahibi için ne ifâde ettiğinden bahsetmedim yâni. Sen de gelmiş ucuz, sıkıcı, Freudyen şeyleri yazmaya başlamışsın. Aynen selo şimşek falan çaktı metafiziği icat ettik falan filan. Haklısın.

Konu sahibine:
    Ayrıca burada 'dünyevi yaşam değersizdir' diye bir şey söylemek istemedim, ha ben bunun doğru olduğunu düşünüyorum o ayrı ancak burada onu belirtmeye çalışmadım. Kastettiğim, dindeki ölüm vurgusunun dünyevi yaşam algısına olan etkisiydi. Bu yüzden gelip bana, 'dünyevi yaşam değersiz değildir, kanıtın ne?' falan yazma. Bu başka bir konu. Sen burada bir soru sordun, ben de cevabını verdim. Başka bir soru sormuş gibi davranmaya gerek yok.

• hawk1903 kullanıcısına yanıt
    kendi sözlerini tekrar ettim tehdit anladın var ya tımarhaneliksin
    nus ile uslanmamaksa tehdit dediğin ziya paşa diye arattır belki bir şeyler öğrenirsin isteyene istediği cevabı veririm seçim kendine kalmış

ya selam ya har kendin seç kendin ye
  • Neye inanıyorsan inan ölümün sana geleceğinin bilincinde olmalısın.Ve bu da hayatını belli şekilde etkiler.

Çoğu dinde öteki alemle iletişime geçmek peygamberler dışında ölüm ile gerçekleşiyor.Bu yüzden din adamlarının ölümden bahsetmesi normal.

Bence burada tartışılıp konuşulması gereken merak uyandırıcı sorular şunlar:

-Bir insan sonsuz cennete gidecek kadar iyi mi, cehenneme gidecek kadar kötü mü?

- İslam'da Cennetteki en büyük zevklerden birisi Allah'ı görmek,Hıristiyanlıkta ise Tanrı'nın yaninda durmak.Ceza olarakta en büyük ceza Allah'ın gazabı.

Cennete giden kişi ona en çok zevk verecek şeyle uğraşır.Cehenneme gidecek kişi de en çok acı çekeceği şeyden korkar.

Toparlarsak,Cennetteki seks,alkol vb. ve cehennemdeki işkencelerin anlatılmasının mahiyeti nedir?

• insan ana rahminde kendi dışkısında dolaşır kendi idrarını içer. kendisine yeni yeni ciltler (yüzler-yaratılışlar) verilir. hücre olarka parçalanır yıkıma uğrar vs. bunlar cehennemin anlatımı kadar o rahimde geçen dünya derdinden uzak kalan anasından beslenip keyif çatanı da yani cennetliği de anlatır. zira dünya esasen cennet gibi bir yerdir de.

bana kalırsa cehennem tasvirlerinde ana rahmi önemli bir yer tutmaktadır. bitki ve hayvan olan özümüz gıdasal zincirle bizi insanımsıya çevirmiştir. bu yapı bir şekilde bağlı bulunduğu toplum olan bitki ve hayvan ekolojisi içinde zaten cennetlik iken bunun rahme alınıp kendi dışkısını veya idrarını içmeye zorlanması hali de ayrıca cehennemdir.

...................

sonsuz hayat vaadi ile cennetten koparılan bir bitki ya da hayvan olarak dnasal sürece katıldığınızı düşünebilirsiniz. bu nedenle öncelikle öğrenilmesi gereken cennete yani bitki ve hayvana karşı olan saygı kuşağı olacaktır.

bana kalırsa yaratılış denen öykünmede ilahiyatın okunan yönü çok başkadır. bir kere ilahiyat karşısındaki yapıyı tanımaktadır ve bir nedenden ötürü tabiatın sert yüzünü apaçık beyan etmiştir.

yaratılışın bu açıdan anlamı yaratıcının bir kavrama ciddi itabını içerir.

• Ölümün vesilesiyle hayatın nesini daha doğru anladın mesela öğrenebilirmiyiz. Dünyevi yaşamın değersiz olmasını öğrenmek bize dünya hayatımızı zorlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz, yaşama yukarıdan bakmakta bizim için bir şeye yaramıyor şuana kadar sadece bu dünyada yaşadın elinde tek olan şey bu hayat bu hayatıda gözünde değersizleştirmeye çalışmak neyin kafasıdır ?
  • Ölüm üzerinden duyar kasmak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asus gl702

Ölümün vesilesiyle hayatın nesini daha doğru anladın mesela öğrenebilirmiyiz. Dünyevi yaşamın değersiz olmasını öğrenmek bize dünya hayatımızı zorlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz, yaşama yukarıdan bakmakta bizim için bir şeye yaramıyor şuana kadar sadece bu dünyada yaşadın elinde tek olan şey bu hayat bu hayatıda gözünde değersizleştirmeye çalışmak neyin kafasıdır ?
    Ben dünyanın değersiz olduğunu inançlı biri olarak söylüyorum. Seküler yönden yorumlamak gerekirse, ölüm farkındalığı, insanı kendi yaşamı konusunda daha sözsahibi kılar. Çünkü eğer bu seküler kişi nihilizme ve hedonizme düşmemişse -ki düşmemesi çok zordur- en azından kısa olan yaşamını tanzim etme yoluna, ölümü sallamayan birine göre çok daha fazla gidecektir. Genelde ise bunun tam tersi oluyor, bu insanlar ölümün hiçlik olduğunu düşündüğü için ölümü en büyük kötülük,acı ve ayrılık olarak görüyorlar. Bu nedenle hedonizme yani zevkler aracılığıyla ölümü unutmaya ya da kendilerini 'ölümsüz' yapacağını sandıkları 'dünyada iz bırakma' yani sanata vs sarılıyorlar. Bu nedenle yaşama ölüm sayesinde yukarıdan bakmak, insana inançları veya inançsızlığı doğrultusunda bir şeyler yapma motivasyonunu sağlıyor.

Benim şahsımla ilgili soruya gelirsek, ölümü tefekkür etmenin dünyayı daha iyi analiz etmeye vesile olduğunu söyleyebilirim. Çünkü ölüm bana dünyaya dâir arzularımın aslında bir yanılsamadan ibâret olduğunu gösteriyor. Pratik yaşamım da bunun etkisi ne kadardır tartışılır, o mahremdir. Ancak düşünce ve inanç boyutunda, ölümü tefekkür etmek kadar faydalı çok az şey olduğunu düşünüyorum.

• Ölüm üzerinden duyar kasmak.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.