Şimdi Ara

ÖLÜ PİKSEL NEDİR?DÜZELTİLMESİ VEYA TAMİRATI MÜMKÜN MÜDÜR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ve özelliklede Mertkan Hocam, ölü piksel hakkında bir bilginiz var mı?Neden ve nasıl olusur?Çaresi var mıdır?Ne yapmak gerekir?Yardım edersenız sevınırım.....

• lcd de mi ccd demi?
  • Ccd de olursa nasıl olur?Lcd önemli değil zaten...Ccd nin tamiratı mumkun mu bilginiz var mı?
  • Sevgili @Budamıgoldiil

Ölü Pixeller CCD'de veya LCD üzerinde çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. CCD üzerinde oluşan ölü pixeller direkt olarak fotoğrafa yansır ve bu hiç de istenmeyen bir durumdur. Böyle bir durumda derhal fotoğraf makinesinin garantisine başvurulup makinenin yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Ölü pixel tamiri için "pixel remapping" yönteminin uygulandığını duymuştum ama ben kesinlikle tamir yerini makinenin değiştirilmesini öneriyorum.

Bu arada CCD üzerindeki ölü pixeller fotoğraf üzerinde bazen çok bariz olarak görülebileceği gibi, bazen de fotoğrafın karanlık bölümlerinde görülür. Bunu anlamanın en basit yolu; objektif kapağı kapalı olarak ya da objektifi hiç ışık almayacak şekilde kapatarak (Özellikle karanlık bir ortamda) flash'sız yapılacak bir çekim sonucunda elde edilecek fotoğraf üzerinde yapılacak dikkatli incelemelerde ölü pixelleri görebiliriz.

Buraya TIKLAYARAK ölü pixellere sahip bir makinenin çekmiş olduğu fotoğrafı görebilirsin.

• Sevgili @mtkn3

Peki bu ölü piksel meselesi LCD dekiler gibi mi yani; atıyorum 2 cm2 de 2 tane yada toplamda 8 tane gibi şartları varmı yoksa bir tane bile olsa değişir mi makine. Gerçi bu markadan markaya değişebiliyor ama genelde birbirine paralel bir politika izliyorlar
  • Benim de başıma buna benzer bir olay geldi. O zaman biraz araştırmıştım.
    Toplamda 5 'den fazla ölü piksel varsa, makineyi değiştiriyorlardı.
    Tabi bu bahsettiğim Nikon (karacasulu) 'un politikası ile alakalıydı.
    Canon'da ya Kodak'ta farklı bir prosedür uygulanıyor olabilir.

Not:Ben de makinemde ölü piksel var zannediyordum (ilk aldığım zamanlarda) ama bu yeşil, kırmızı noktalar sadece uzun pozlama yaptığım gece çekimlerinde oluyordu. Sonradan öğrendim ki bahsettiğim şekilde çekim yaparken makine ayarlarını AUTO'da bırakmamam gerekiyormuş. ISO'yu 800'e çıkarttığı için bahsettiğimiz noktalar oluşuyormuş. Manuel modda düşük ISO'da aynı denemeyi yapınca bir sorun olmadığını gördüm.
  • Ölü piksellerin yanında bir de hot piksel olayı vardır. Genelde kullanıcılar bu pikseller arasındaki farkı başta anlayamazlar. Problemli pikselin ölü ya da hot piksel olduğunu anlayabilmek için makinanın raw ya da tif kayıt modunda lens kapağı kapalı iken farklı perde hızlarında çekimler yapmak gerekir. Elde edilen fotoğraflarda problem çıkartan piksel eğer sürekli beyaz yada beyaza yakın ışıklılık değeri üretiyorsa bu ölü piksel olarak adlandırılmaktadır. Eğer problemli pikselin içerisinde renk bileşenleri var ise bunu ölü piksel olarak niteledirmek yanlış olur, bu hot pikseldir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Peki bu fotograftaki ölü piksel mi hot piksel mi?Aralarındaki fark tam olarak nedir?Hot piksel anladıgım kadarıyla gecıcı oluyor herhalde...
    Bu fotografta yuksek Iso ve optık zoomla bırlıkte 16x dijital zoom var...Sadece dijital zoom kullandıgım fotograflarda hep aynı bölgede cıkıyor...Optık zoom kullandıgımda bu problem ortaya cıkmıyor.Nedeni nedir?Yanlış birşeyler mi yapıyorum....

• bendeki ayn1 sorun . subatta s70 mkine getrittim benim arakdasla fakat 1 hafta geçmeden olu pikseli farkettim makineyi geri amerikaya yolad1m daha gelmdei asl1nda garantiden tamir etmisler ark a yollamsslar fakat benim ark daha yollamad1 bana !!!! bide birebir degistirmek zorundalar o sadec lcd di de uygulad1lar1 politika ccd de dorun çikiyorsa degistirmek ile hukumluer . bu sirada canon un internetten verdigi destek çok yetersiz adamlar kullanma kilavuzundaki bilgileri copy-paste yap1yorlar
  • Arkadaşlar bugün erkayaların sirkecideki teknikl servisini aradım konuyla ilgili...Telefona cıkan bayanın bazı konulardan habersız oldugu bellıydı ama yınede soyledıklerını sızınle paylaşmak istedim...
    Önce makinenin modelını sordu...
    Daha sonra orda bırılerıne bırseyler sordu ve bana cevap verdı..
    Dedi ki;

Makınenızdekı sorunu önce bilgisayar yardımıyla çözmeye calısacagız daha sonra düzeltilemezse ccd si değişecek dedi...Peki ama nasıl olacak ne kadar tutar dedım...
    Ccd ön panelle bırlıkte degısmesı gereken bır parca dedı o yuzden lensler ve objektıfte degısmelıymıs.Anlayacagınız adamlar işi yokuşa sürüyorlar.Zaten makınede ölü piksel olup olmadıgı bıle bellı degıl henuz ama yınede bılgı edındım ne olur ne olmaz dıye...Sızınle paylasayım dedım...
  • Ordaki yıldız olmasın

quote:

Orjinalden alıntı: Budamıgoldiil

Peki bu fotograftaki ölü piksel mi hot piksel mi?Aralarındaki fark tam olarak nedir?Hot piksel anladıgım kadarıyla gecıcı oluyor herhalde...
    Bu fotografta yuksek Iso ve optık zoomla bırlıkte 16x dijital zoom var...Sadece dijital zoom kullandıgım fotograflarda hep aynı bölgede cıkıyor...Optık zoom kullandıgımda bu problem ortaya cıkmıyor.Nedeni nedir?Yanlış birşeyler mi yapıyorum....

• Sevgili @Budamıgoldiil,

Ölü piksellerin olduğu yerler için bildiğim kadarıyla kullanılan bir maske (yazılım maske) var. Üreticiler, fabrika çıkışında makineleri ölü piksellere karşı test ediyorlar. Test sonucu elde edilen ölü piksel değeri az ise ilgili ölü pikseller için yazılım maskesi oluşturuyorlar. Yani, her makinenin içerisinde belrlenmiş olan bir maske var. Bu maske ölü piksellerin olduğu bölgeleri önceden bildiği için fotoğraf çekildikten sonra o piksellere aradeğerleme yapıyor. Böylece ölü piksel etkisi gözlenmiyor. Üretim sonrası ölü piksel çıktığında ise makineyi servise alıp ölü piksel haritasını çıkartıyorlar. Bu haritaya göre maskeyi oluşturup makineyi kullanıcıya geri yolluyorlar. Olayın özü budur.

Bu arada, fotoğrafında dijital zoom var demişsin. Bu durumda pikselin durumuna karar verebilmek çok güç. Lens kapağı kapalıyken 1/10, 1, 2, 4 sn perde hızlarında çekim yapıp (mümkünse raw) pikselleri değerlendirmek gerekir. Bu arada JPEG sıkıştırması da ölü ya da hot piksellerin etkisini arttırabiliyor.

Görüşmek üzere,

• quote:

Orjinalden alıntı: @immortal

Sevgili @Budamıgoldiil,

Ölü piksellerin olduğu yerler için bildiğim kadarıyla kullanılan bir maske (yazılım maske) var. Üreticiler, fabrika çıkışında makineleri ölü piksellere karşı test ediyorlar. Test sonucu elde edilen ölü piksel değeri az ise ilgili ölü pikseller için yazılım maskesi oluşturuyorlar. Yani, her makinenin içerisinde belrlenmiş olan bir maske var. Bu maske ölü piksellerin olduğu bölgeleri önceden bildiği için fotoğraf çekildikten sonra o piksellere aradeğerleme yapıyor. Böylece ölü piksel etkisi gözlenmiyor. Üretim sonrası ölü piksel çıktığında ise makineyi servise alıp ölü piksel haritasını çıkartıyorlar. Bu haritaya göre maskeyi oluşturup makineyi kullanıcıya geri yolluyorlar. Olayın özü budur.

Bu arada, fotoğrafında dijital zoom var demişsin. Bu durumda pikselin durumuna karar verebilmek çok güç. Lens kapağı kapalıyken 1/10, 1, 2, 4 sn perde hızlarında çekim yapıp (mümkünse raw) pikselleri değerlendirmek gerekir. Bu arada JPEG sıkıştırması da ölü ya da hot piksellerin etkisini arttırabiliyor.

Görüşmek üzere,

eğer böyle bir uygulama varsa bu büyük firmaların ayıbından başka bişey değil... sorunda bu ya eğer makinelerde bu tür bir yazılım varsa ölü pixel varmı yokmu servise gönderice ccd yi değiştilermi değişmedilermi yoksa bizden değişti parasımı aldışar nasıl anlayacaz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.