Şimdi Ara

OLED TV ve monitörler işkence testine tabi tutuldu: Ekran yanması hala problem mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
3
Favori
1.600
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Ekran yanması problemi OLED ekranların en büyük problemi olarak bilinir. Televizyon üreticileri bu sorunun üstesinden gelmek için son yıllarda önemli adımlar attılar. Televizyon incelemeleri ve testleriyle meşhur RTINGS.com sitesi bu amaçla 100'den fazla TV ve birkaç monitörü işkence testine tabi tuttu.



    İşkence testinde ekranların parlaklığı en üst düzeye getirilerek 7 gün 24 saat CNN haber kanalı oynatıldı. Görüntüdeki sabit elemanların (kanal logoları, Windows görev çubuğu gibi) ekran yanması problemine yol açtığı biliniyor. Ekran yanması görüntüde geçici veya kalıcı izler bırakabiliyor. Geçici izler "düzeltme/yenileme döngüsü" işlemiyle ya da farklı içeriklerin izlenmesiyle yok edilebiliyor.



    Ayrıca Bkz.IPS vs VA vs TN panel: Ekran teknolojileri ne anlama geliyor?



    RTINGS'in testinde panellerin dayanıklılığının yanında üreticilerin düzeltme döngülerinin başarısı da test edildi. Üreticiler televizyonlarına kısa ve uzun düzeltme döngüleri ekliyorlar. Belirli süre izlenen OLED TV'ler bu döngüler sayesinde renk bütünlüğünü sıfırlayarak ekran yanmasının etkilerini azaltmaya çalışıyorlar.



    Test 10 aydır devam ediyor



    İşkence testinde 10. aya ulaşılmış durumda. OLED ve LCD TV'lerin yanında üç adet ultra geniş OLED monitör de teste tabi tutuluyor. OLED monitörlerin test süresi ise henüz 6. ayında. 



    Aylar süren testin sonunda RTINGS ekibinin bulguları şöyle:




    • 10 aylık işkence testinin sonunda (gerçek hayatta 4 yıl 2 ay kullanıma denk) bütün OLED TV'ler az ya da çok kalıcı ekran yanması sorunu gösterdiler.

    • Her ne kadar OLED TV'ler odak noktasında olsa da LCD TV'lerde de bazı sorunlar ortaya çıktı. Bütün LCD TV'lerde OLED'lerden daha ciddi şekilde zebra şeridi benzeri bozulmalar görüldü.

    • 5 televizyon ve bir monitör tamamen arızalandı.

    • OLED monitörler işkence testinin altıncı ayında bile (gerçek hayatta 2.5 seneye eşdeğer) çok az görüntü bozulması yaşadılar. Bu tabiki sevindirici bir gelişme ama monitörlerde genellikle statik görüntüler gösterildiği için bu konuda iyi olmaları şart.





    Tabi bu testin sonuçları gerçek hayat kullanımında da böyle olacağı anlamına gelmiyor. Günlük kullanımda son parlaklıkta sürekli aynı görüntüyü izlemiyoruz. OLED ekranlar yanma veya iz bırakma problemleri konusunda baya ilerleme kaydetse de yine de kullanırken dikkatli olmakta fayda var.




    Kaynak:
    https://www.tomshardware.com/news/oled-burn-in-testing-10-months
    Kaynak:https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-results-after-10-months







  • cebimizdede yanma problemi yapıyor oledler onada değinselerdi:)

  • İŞKENCE

  • Televizyonlarda uydu izlenmiyorsa artık çok mantıklı ve yanması imkansız sayılır, artık birçok kişi sadece streaming servis kullanıyor. Ki ben de oled tv kullanıyorum.

    Ancak bir PC monitörü olarak almak için hala erken bence. Evden çalışan ve aynı makinede oyun da oynayan biri olarak monitör neredeyse bütün gün açık,

    taskbarın ve hareketsiz simgelerin yanacağı bilinen bir gerçek.


    HDR2000 QD OLED TV'deki görüntü kalitesini gördükçe evet, IPS monitöre bakasım bile gelmiyor ancak monitörler için farklı yaklaşıma ihtiyaç var.

    Monitörde dayanıklılık açısından quantum dot + lcd + mini led üçlüsü daha mantıklı gibi şimdilik. Tabi ki bunda da oled'in kusursuza yakın görüntü kalitesi yok ve blooming denen problem var.

  • tv yi pc monitoru gibi kullaniyorum. oyun konsolu ve diger stream servislerde var ama agirlik olarak pc de. sirf bu yuzden renklerinden canliliklarinda gozum kalsada oled almadim. ust seviye mini led aldim. iyide yapmisim. gene tam bir kaliteli oled gibi olmasada goruntu kalitesi ust seviyede, yanacak edecek korkusu minimum. kullanmaya basladikdan 1-2 sene sonra altda task bar'in izi ciksa sinirimi cok kotu bozardi.

  • Organik temelli kacari yok ...

    Gelecek Micro LED lerde ..

    Mini LED lerde fena degil ara gecis ama onemli olan binlerce bolgesel aydinlatmaya sahip olmali aksi halde dusuk kaliteli Mini LED ler aksine en ideal gelismis IPS panellerinden bile gerisinde kalmaktadir ...

  • Tv üreticileri gerçekten güven vermek istiyorlarsa garanti kapsamına alsınlar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Başlığı görünce DH test yaptı sandım, sonra kendime güldüm.

  • Oled paneller kullanım senaryolarına göre tercih edilmeli,mesela sabahtan akşama tv kullananlar oled TV'lerden uzak dursunlar.

  • CoreXXX kullanıcısına yanıt

    amerikalıların derdi değil o amerikalı bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 1 tane 55 inc 4k oled tv alabiliyor üstüne yarım maaş kalıyor.

    https://www.ebay.com/p/18059962505?iid=285572245250

  • OLED TV yanığı deyince efsanevi DH forum konusu aklıma geldi, bilen bilir  

  • Eskiden kalitesiz TV yoktu. Şimdi ortalık axen awox gibi dindirdik Televizyonlarla dolu. Şimdi kaliteli TV alayım desen 40.000 TL gözden çıkartman lazım

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    "Her ne kadar OLED TV'ler odak noktasında olsa da LCD TV'lerde de bazı sorunlar ortaya çıktı. Bütün LCD TV'lerde OLED'lerden daha ciddi şekilde zebra şeridi benzeri bozulmalar görüldü."

    Bu kısım bile sinir bozucu aslında. Umarım kimse bu tür sorunlar yaşamaz. Ben de 2 ay önce Oled TV almıştım, şimdilik memnunum bir sorun yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zenohsama -- 23 Kasım 2023; 14:00:29 >
  • Zenohsama kullanıcısına yanıt

    uzun sure kullanimda her cihaz bir yerden sonra yipranmaya basliyor. benim kullanimda sikinti monitor olacagi icin oledde bu direk sorun olacak.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Anladım haklısınız. Oled monitörler de yaygınlaşmaya başladı aslında, ama dediğiniz gibi açıp akşama kadar sabit bir ekranla kullanmak çok riskli. TVlerde logo karartma, piksel kaydırma gibi özellikler var, ekranı daha güvenli hale getiriyorlar.

  • Rtings yapıyor araştırmayı Toms Hardware zaten haberin haberini yapıyor. Siz de onlardan alıp 3. Kez döngüye sokuyorsunuz. Böyle habercilik mi olur ? Hadi bütçe yok, vizyon yok. Haberi hazırlayamıyorsunuz. Bari ilk elden çevirin yahu.

  • Vain kullanıcısına yanıt
    misal netflixte bir film izliyorum ama 16:9 formatında olan ekranıma üst alt siyah kalacak şekilde çeşitli forma sahip yayınlaar geliyor. Bu sefer de hiç çalışmayan piksellerin körelmesini ne yapıcaz? :)

  • tolgabes64 kullanıcısına yanıt
    Siyah renk için pikseller kendilerini kapatıyorlar, bu bir sorun değil aslında, hem enerji boşa gitmiyor, hem ömürleri azalmıyor, hem de kontrast inanılmaz oluyor. :)
    Oled'in asıl gücü burada zaten, gerçek siyahlar, canlı renkler. Arkadan aydınlatmalı tvlerde özellikle karanlıkta siyah göremiyorsunuz, grinin tonları oluyor.

  • Oledi seven, yanığını düşünerek bilinçli kullanır.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bütün LCD paneller büyük sorun yaşamış, kullanılamayacak hale gelmiş, hala OLED yanığı derdine düşülmüş, diğerleri toptan yanmış, kimsenin umurunda değil.  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hicks -- 23 Kasım 2023; 20:46:37 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.