Şimdi Ara

Offset mi Parabol mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Malumunuz Türksat 3A ile sinyal zayıflığı sorunu başladı. 2A da %100 çekerken 3A da %70'i görürsek dua eder hale geldik. Gökten iki damla yağmur düşse yayın gidiyor. Evde eski parabol çanak kullanıyoruz, Onu değiştireceğiz. Şimdi aynı çapta(90 cm) Parabol ile Offset arasında ne kadar bir iyileşme olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 30 Kasım 2017; 13:38:06 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Çanak; offset, parabol farketmez. Sadece Karlı bölgelerde offset biraz avantajlı olur.

Bir de 120 cm üzerindeki parabol çanaklar, hareketli sistemlerde biraz daha avantajlı sayılır.

Tesisatınız sorunlu sanırım.( anten, kablo, LNB vs. )

Bir de; cihazın marka / modeli nedir ?

Ben de, şu sıralar güneyde yazlıktayım. 70 cm çanaklı, merkezi multisviç dağıtım sisteminden yayın alıyorum. Türksatta çoğu zaman yağmurda bile kesinti olmuyor. Ancak çok şiddetli yağarsa, 1 - 2 dakikalık kesinti oluyor. Ama yağmur şiddeti düşer düşmez yayın tekrar geliyor. Evde uydu cihazı yok. Samsung smart TV'nin uydu tuner'ine bağladım. Uydu kablosunu, prizden tv'ye kadar ek yaptım. Kablo ise, sıva altı tesisattan geçsin diye, müteahhit incenin incesi, en ince koblodan çekmiş...

Yani tesisat;

1. Merkezi sistem multisiviç santral( dezavantaj )

2. Çanak anten 70 cm( çapı çok küçük yani, dezavantaj )

3. Kablo( sıvaaltı tesisattan çekilecek incelikte, dezavantaj )

4. Kablo odanın içinde ek yapılarak, tv'ye bağlandı( dezavantaj )

• serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    LNB yeni kablo yeni, Cihaz eski değil. Sadece çanak eski. Türksat 2A ile %100 çeken cihaz 3A ya geçince %60 lara düştü.
    Çanak 90 cm. Kablo normal kalınlıkta, 10 mt. civarı. Arada ek yok, santral vs. yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 30 Kasım 2017; 14:50:49 >
  • Bu duruma göre kablo su almadıysa, çanak ayarsızdır. Önce çanağı ayarlayın yani...

Çanağın arkasında dururken LNB hafifçe sağa dönük olmalıdır. Bu ayarı en zayıf frekansa göre yapın.

cihaz; marka model ?
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt
    Vestel dahili uydu alıcı

• Vestel'de kullanılan dvb-s2 tuner'lerin durumu hakkında fikrim yok. Belki dahili tuner'in alt eşik seviyesi, sinyali yüksek değerden kabul ediyordur.

Yani aynı tesisata uydu cihazını takıp, sinyallerde farklılık var mı diye gözlemlemek lazım.
  • Hocam canağı değiştirin sorun büyük oranda düzelir canak eskiyse hele hele küflüyse normaldir uyducuda calışırken tek kollu 85lik offset anten takıyordum yağmurda hiç şikayet gelmedı 90 lık canak işinizi görür birde sağlam olmasına dikkat edın montajın cunku yağmur antenı titrettırıyor çanağında kalitelisini alırsanız onumuzde yıllarda sorun yaşamassınız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İNTEGRAL Mİ ZOR TÜREV Mİ
    8 yıl önce açıldı
    TYT MAT 3D Mİ ORJİNAL Mİ
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • merhaba sınyal zayıflıgı canagınızın 15 sene once tedavulden kalkan parabol olmasından kaynaklanıyordur
    suan pıyasada offset bulabılırsınız ,
    hangı ılde oturuyorsunuz ? turksat 4 a atılalı 3 sene oldu cıhazda turksat 3a yazıyordur ama farketmez
    suan turkıyede 50 cm canak ıle rahatca alabılırsınız !
  • Türksat uydularına kusur bulmayı bırakın lütfen... Yahu ben 70 cm'lik offset çanakla merkezi sistem üzerinden yayın alıyorum. Yağmurda bile bütün kanalları full çekiyor. Yalnızca yağmur aniden ve şiddetli bindirdiğinde, 1 dakika kısa bir kesinti oluyor. Sonra yayınların tamamı geliyor.

- Merkezi sistem multisiviç santral( dezavantaj )

- Çanak anten 70 cm( çapı çok küçük... yani dezavantaj )

- Kablo( sıvaaltı tesisattan çekilecek incelikte, dezavantaj )

- Kablo odanın içinde ek yapılarak, tv'ye bağlandı( dezavantaj )

daha sayayım mı ? Onca dezavantaja rağmen, Türksat'taki frekansların tamamını full çekiyor...

Kullandığım cihaz ise, samsung 40ku7000 model smart tv'dir.

Aynı tesisata Prof Tuners 7500 USB tv kartı bağladım, sorunsuz. TBS 5520SE TV kartı bağladım, sorunsuz.

Hasılı; bütün iş ilk başta çanağın bombesine bakar. Çanak kaliteli değilse, Türksat'a 120 cm çanak koysan da, 70 cm çanağın performansını alamazsın !...

Bu nedenle, önce tesisatınızda kullandığınız ekipmanlarınızın özellikle de çanağınızın kalitesi nasıl ? Ona bakmanız lazım. Gerisi laf-ü güzaf olur.

• Link verdiğiniz yerdeki sorunlar, buradaki sorunla benzer...

Önce çanak bombesinden emin olunacak ! Yani çanağın bombesi iyi değilse yada çanak yamulmak suretiyle bombesi bozulmuşsa, çanak sinyali toplayamaz. Çanak sinyali toplayamayınca da, en iyi kablo ve LNB'yi kullansan fayda etmez.

Ben merkezi sistemde kullanılan 70 cm çanakla, yağmurda bile kanalları full çekiyor diyorsam, sorun yaşayanların üzerinde 5 dakika düşünmesi gerekir. 5 dakika düşündükten sonra da, çanaktan başlayarak anten tesisatında kullanılan parçalardan tek tek emin olunarak, sistem kurulmalı/ayarlanmalıdır.

Tabi;

* LNB'nin çanak üzerinde ayarlı durduğunu,

* Kablonun tek parça olarak çekilmiş olduğu ve kablonun su almamış olduğunu farz ediyorum.

Çanak bombesi iyi, çanağın uyduya ayarı da iyi fakat LNB ayarlı değilse, sinyal zafiyeti yaşanır. Aynı şekilde, kabloda çok sayıda ek varsa, kabloda çatlaklar oluşmuş ise, kablo su almış ise, aynı şekilde sinyal zafiyeti yaşanır.

Yani sistem bir bütündür. Bu anlattığım kriterler tamam ise, bireysel sistemde Türksat için 50 cm çanak bile yeterli gelir.

Gelelim çanağın bombesine !!!

Fabrikada preste 30 bin çanak basmış bir çanak kalıbı hala kullanılıyorsa, o kalıpla üretilen çanaktan verim alınmaz. Piyasada satılan çanakların fiyakasından ziyade, performansını araştırmak lazım. İşte markalı çanak üreticilerinin çanakları, bu nedenle pahalıdır. Aynı kalıpla 15 çanak bastı mı, kalıbı değiştirir mutlaka...

Ayrıca çanağı şoklanması işlemi de çok önemlidir. Çanak kalıptan çıktıktan sonra önce ısıtılır. Sonra soğuk suya sokulur. Sonra tekrar ısıtılır, Sonra kazan içinde sıcak hava verilerek tavlanır. Yapılan bu işlemlerin hepsi, dış etkenler sebebiyle çanağın bombesinin bozulmamasını sağlar...

İşte onun içindir ki, triax vb markalı çanaklar pahalıdır. En ucuzu 100 dolar'dan başlar.

Bizim millet gidiyor elektrikçiden 30 TL'ye çanak çömlek alıyor. Sonra bütün suçu Türksat uydusuna buluyor. Adama sormazlar mı, yav uydudan yayın izlemek için kaç TL harcama yaptın da, gelip Türksat uydusuna kusur buluyorsun !?

Hatta öyle ki, kullanıcı; elektrikçi bütün parçaları alıp çanak kurmaya geldiğinde, elektrikçinin ucuza yaptığı işi kabullenir. Elini cebinden bile çıkarmaz. Sistem iki gün sonra veriştirdi mi, Türksat uydusuna çamur atar. Birde bu işlerden anlasa da çamur atsa, hadi neyse diyeceğim de, elini cebinden çıkarmayacak kadar üşengeç adamlar, burada yazar da yazar...

Uyduculuk gönül işidir. Yani uyduculukta harcanan paranın getirisi yoktur.

• "Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum sadece 50 cm çanak işi olmaz gibi geliyor ama siz deneyip oluyor diyorsanız size güvenirim."

Yazdıklarıma katılıp katılmamanız önemli değil. Zira uzun yıllar bu piyasanın profesyonelleri arasında idim. Daha sonra yurtdışı ve akademisyenlik çalışmaları derken, şimdilik böyle devam ediyor...

Bütün iş bombe ile alakalı diye belirtmeme rağmen, "olmaz gibi geliyor" tarzı bir söylem, uyduculuğun derinlikleri hakkında fikir edinmeden görüş bildirmek şeklinde tezahür etmiş.

Oluyor mu? Olmuyor mu ? şüphesini, şimdi iyice ortadan kaldıralım öyleyse... Aşağıdaki resimler bombenin önemi hakkında bir fikir verecektir.

Offset mi Parabol mu?
     Offset mi Parabol mu?
     Offset mi Parabol mu?
     Offset mi Parabol mu?
     Offset mi Parabol mu?

Bu ekipmanlar Ankara'da iş arkadaşım Adem bey ve benim tarafımdan Türksat uydusunda bizzat test edilmiş ekipmanlardır.

Bu ekipmanlar, bireysel kullanıcılara yönelik ekipmanlar olup, profesyonel kullanım için uygun değildir. Test ettiğim profesyonel ekipmanlardan da örnekler verebilirim. Ancak konu başlığı amacından uzaklaşır.

SAB, triax kalıplarını kullanıyor ve ihracatta yapıyor. Ancak bir kalıpla kaç adet çanak basıyor ona bakmak lazım.

* Kablonun önemi, uzun mesafelerde ortaya çıkar.( 40 Mt. ve üzerinde RG6/u6 cu-cu serisi kablo, sinyal kaybını minimuma indirir.

* LNB'nin önemi, uzak uydularda ortaya çıkar.( Türksat için önemi yok yani... )

* Ama çanak kalitesi her halükarda önemlidir.

Neyse... Bu konu yeterince anlaşıldı sanırım. Bu nedenle başka soru almıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: maczone

quote:

Orijinalden alıntı: fatihmc

merhaba sınyal zayıflıgı canagınızın 15 sene once tedavulden kalkan parabol olmasından kaynaklanıyordur
    suan pıyasada offset bulabılırsınız ,
    hangı ılde oturuyorsunuz ? turksat 4 a atılalı 3 sene oldu cıhazda turksat 3a yazıyordur ama farketmez
    suan turkıyede 50 cm canak ıle rahatca alabılırsınız !

Üstadım bu 50 cm çanak ile Türksat'da sorun yaratmayan çanağın marka ve modeli var mı acaba? Biraz bakındım Next'in 50 cm çanakları mevcut. Kaliteli olduğunu düşündüğüm 60 cm Digiturk çanaklarında bile Filbox platformunda sinyallerin düşük olduğuna denk gelmiştim.

50 cm verısı turksat sıtesındekı bılgıdır pıyasada genelde satılan 70cm canaklardır
    evımde kullandıgım 60 cm dıgıturk canagı ve next lnb
    son dolu yagısında lnb hasar almıstı lnb degıstırıp sorunsuz kullanıyorum .
    senın sorununda muhtemelen canagın paslanmasıdır .

• quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Türksat 3A ya kadar dediğinize katılabilirdim. Fakat 3A ile birlikte uyduların Tx gücünde önemli bir düşüş var, 90 Cm çanakta bile yağmurlu havalarda kanallar gidiyor. 50 Cm çanakla idare edebilmek için çöl gibi hiç bulut olmayan yağmur yağmayan bir yere gitmek lazım.

Bu arada daha iyi uydu alıcılarla, daha iyi sinyal alınabilir deniyor doğrudur. Ama herkes cihazını değiştirmek istemez, TV ye ekstra cihaz bağlayıp kumandalarla kablolarla uğraşmak istemez. sonuçta bu cihazlar için harcanan para da milli servettir.

Üçüncüsü Kanalların daha az para ödemek için Türksattan Düşük Tx gücünde yayın yapmaları o konuda başka bir forumda birisinin iddiası vardı. Fakat Uydunun ömrü belli 20 yıl. Yüksek güçle yayın yapsa da 20 yıl gidecek düşük güçle yayın yapsa da, uydu da tamir bakım diye bir şey de yok, (yörüngeye yerleştirildikten sonra TP nin birinde arıza çıkarsa o TP kapatılır cihaz ömrünü o şekilde geçirir, örneğin 2A tasarım hatası nedeniyle iki transponderi arızalanınca, diğerleri arızalanmasın diye 12 TP si kapalı tutulluyordu, yani 2/3 kapasite ile çalışıyordu. Bir örnek.) Uydu harcayacağı elektriği güneşten alıyor yani bedava enerji. Tx gücünün yüksek ya da düşük olması Türksat'a ekstra bir maliyet ya da kar getirmeyecektir. Bana göre uydu yapılırken maliyetten kısmak için düşük Tx gücü ile tasarlandı ve yapıldı.

Maşallah onca acemilikten sonra, eksper gibi teşhişlerde bulunmuşsun.

Bu konu başlığında ilk mesajımı dikkatli oku bakayım, ben nerede mukim olarak mesaj yazdım size !?

Yav arkadaş, bu türden gerçek dışı şeyler yazacaksın da eline geçecek ? Senin başka işin gücün yok mu ?

Anten ayarlamasını bilmiyorsan, Anamur'da anten ayarından anlayan çok sayıda usta var. Onlarda ayar çekemiyorsa, ben gelip ayarlarım oldu mu ? Yeter ki, Türksat için gerçek dışı şeyler yazma...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.