Şimdi Ara

Oda Termostatı Tasarruf Sorusu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    Tam olarak anlayamadığım bir tasarruf problemi sorusu sormak istiyorum,özellikle ustalar cevaplarsa sevinirim ama sorum herkese : Tüm diğer koşullar aynı iken ;

    1. durum : Kazan sıcaklığı yüksek ayarlı oda termastatlı 30 dakikada ısınan, 1 saat bekleyen ve tekrar yüksek sıcaklıkla 30dk yanan ev mi tasarruflu olur yoksa,

    2. durum : Kazan sıcaklığı düşük oda termastatlı 1-1,5 saat ısınan, 1 saat bekleyen ve tekrar düşük sıcaklıkta 1 saat çalışan ev mi ?

    ____Şöyle kısaltayım : modülasyonlu kombi ve termostatla, evin bazı odaları termostatik vanalı (hatta dış sensörde takılı) bir evde ;

    - kombi 65 derecede (tabi gerektiğinde alev boyunu kendi kısarak) 30 dakika içerisinde ev istenilen 24 dereceye varıyor ve kapanıyor daha sonra 1 saat beklemeye geçiyor ve döngü tekrar başlıyor

    - diğer durumda ise 45 derecede (gerektiğinde alev boyunu kendi kısarak) 1-1,5 saat içerisinde ancak istenilen 24 derece varıyor ve kapanıyor daha sonra 1 saat beklemeye geçiyor ve döngü tekrar başlıyor

    Bu durumlardan hangisi daha tasarruflu olur? Sizce neden?

    Arkadaşlar arasında 2 ayrı fikre düştük,bazımız düşük sıcaklıkta uzun zaman yakarak tasarruf ettiğini idda ediyor, diğer taraf ise sürekli aç kapa yaparak daha tasarruflu olduğu görüşünde? Bunun doğrusu nedir ?


    Konu yanlızca tasarruf konusudur,konfor 2. plandadır:) Malum günümüz tasarruf devri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XnetaS -- 28 Kasım 2018; 18:18:54 >







  • Bunu bende merak ediyorum. Yalnız vaillantın kullanım kitapçığında eğer oda termostadı kullanıyorsanız kombi sıcaklığını maksimuma getir diyen bir resim var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yak işte yapacak birşey yok 200-400 ü göz önüne alıp.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kendi evimde bunu denemiştim geçen kış.
    emin ol gözle görülür elle tutulur bir fark olmuyor.
    60 kazan sıcaklığında kombi ilk çalışmada %60 alev boyuyla başlamıştı, dönen su sıcaklığı arttıkça %35 lere düştü (35-40 dakika sürdü) sonra termostat kapattı 1,5 2 saat sonra aynı döngü.
    45 derece kazan sıcaklığında %45 alev boyuyla başladı, dönen su %22 lere düştü (2 saate yakın sürdü) sonra terostat kapattı 1,5 2 saat sonra aynı döngü.

    birinci döngüde 5,2 m3 tükettiyse (tam hatırlamıyorum)
    ikinci döngüde 4,8 m3 tüketmişti (tam hatırlamıyorum)
    ama sıcak su kullanımı, mutfak kullanımı ne kadar etkiledi bilmiyorum

    bu iş pratik hesaplara bakmıyor. her faktör etkili olabiliyor. herkes kendi evinde deneyip görmeli sonucu

    ama tasarruf isteniyorsa yapılması gereken ilk şey dış hava sensörü takılmalı, programlanabilir on of oda termostatı kesinlikle olmalı ki, gece uyku sıcaklığını 20 yap sabah uyanmadan önce 22-23 herneyse işte yap ki, 6-7 saat kombi çalışmasın, gündüzleri güneş alan odalardaki termostatik vana sayesinde o odaların suyu boşuna ısıtılmasın.

    dış hava sensörü (özellikle ılıman havalarda harika etkisi var tasarrufa)
    programlanabilir oda termostatı (programlanmayanda olur elbette, sadece gece elle kısıp sabah uyanınca elle açmalısın)
    termostatik vana (kombinin ısıtacağı su miktarı azalırsa daha az enerji harcar)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolomar -- 26 Kasım 2018; 11:10:12 >




  • XnetaS kullanıcısına yanıt
    Kombi su sıcaklığı düşük (Örneğin 35-40) °C olursa, ortam sıcaklığının, kullanıcı tarafından ayarlanan (örneğin 21) °C ye gelmesi çok uzun zaman alacaktır.
    Bu nedenle, oda termostatı kullanırken kombi su sıcaklığının konvansiyonel kombilerde 55-60 °C ye, (uzun metrajlı radyatör ile) yoğuşmalı kombilerde 45-50 °C ye ayarlanması konfor ve ekonomi açısından en uygun (ideal) değer olarak kabul edilmektedir.


    Tam yoğuşmalı kombiyi % 20, yarı yoğuşmalı kombiyi % 15 verimli kullanmanın 2 kuralı;

    Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için su sıcaklığının yaklaşık olarak 50 °C üzerine çıkmaması gerekir. Bir evi örneğin 60 °C kalorifer suyu sıcaklığı üreten konvensiyonel bir kombi ile ısıtmak için gereken radyatör miktarı ile, 50 °C kalorifer suyu sıcaklığında ısıtmak için gereken miktar farklı olacağından radyatör seçiminde bu dikkate alınarak yoğuşmalı kombi kullanımında sürekli yoğuşma yani sürekli en yüksek verim, en az tüketim için daha uzun radyatör kullanılmalıdır

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam kazan sıcaklığı denediğim kadarıyla +-5 derece çok fark etmiyor, ben o yüzden 45-65 gibi yüksek fark ile sordum.

    Yoksa biliyorum tabiki yoğuşmalı düşük sıcaklık ile uzun metraj kullanmanın iyi olduğunu. Benim merakım aynı koşullarda tasarruf için yaklaşık 40 ile 60 veya 45-65 arası sıcaklık farkının avantajı-dezavantajı.

    Tam olarak aynı anda test edemesemde 60-65 derecede mesela yoğuşma daha az olması gerekirken (yani kayıp olması gerekiyorken) daha hızlı ısıtıp kombi kapandığı için çok daha az m3 yakıyor gibi geldi ama tabiki tam test edemiyorum aynı koşullar olmuyor dış hava değişiyor ciddi takip gerektiriyor vs vs..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XnetaS -- 26 Kasım 2018; 19:4:37 >
  • XnetaS kullanıcısına yanıt
    oda termostatı kullanılmıyorsa
    ne kadar düşük sıcaklık o kadar iyi

    yukarda yazdıklarım oda termostatı kullanımı ile ilgili

    Modülasyonlu oda termostatı
    Kombinin modülasyon arası genişliği
    Radyatör uzunluğu da önemli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Münebbih -- 26 Kasım 2018; 20:22:39 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bLind kullanıcısına yanıt
    Benzer yazıları başka kaynaklarda da gördüm ama doğruluğu tartışılır. Doğru sonucu bulan yok sanırım :)
  • Görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar, bu konunun doğrusunu bulmaya çalışalım....
  • XnetaS kullanıcısına yanıt
    Ben hertürlü denedim hocam yoğuşmalı kombi de olsa o.t ile yüksek kazan sıcaklığı daha ekonomik çünkü yoğuşma veriminin azalma aşamasına gelindiği zamanda o.t kombiyi kapatmış oluyor(petek metrajı yeterli durumda ise), bu kullanım tipinde ev içerisinde sıcaklık dalgalanması oluyor, tüketim düşsede konfor kayboluyor.

    Bunun için dış hava sensörünü evinize ve o.t çalışma aralığına göre ayarlayıp (yani her hava şartında sıcaklık dalgalanmasını minimum düzeyde tutacak şekilde) kombinize seneye görüşürüz demek kalıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yüksek sıcaklıkta yanan kombi hedeflenen ısıya daha çabuk ulaşacağından kombi devirdaim pompası daha az çalışacak elektrikten de tasarruf edilecek. termostat kombiye dur komutu verdiğinde bile yüksek ısıdaki radyatörler ısı üretmeye devam edecek. özetle yüksek ısıda kombiyi ayarlamak daha avantajlı.
  • coolomar C kullanıcısına yanıt
    Hocamda buradaymış.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.