Şimdi Ara

Oda Elektriğini Güneş Paneli ile Karşılamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben odamın elektriğini güneş paneliyle karşılamaya karar verdim.İnternette de biraz araştırma yaptım.Listeyi yazıyorum fikirlerinizi belirtebilirsiniz yanlış bir düşüncem varmı?Öncelikle odamda kullandığım şeyleri sıralayayım.Gündüz iş yerinde olduğum için odayı akşam 4-5 saat kullanıyorum bunuda göz önünde bulunduralım.
    1-Laptop
    2-Oda Aydınlatması (Led Aydınlatma)
    3-Lehim felan yapıyorum havya vs.
    4-Telefon şarjı
    5-Ayarlı Güç Kaynağım var arada sırada lazım oldukça kullanıyorum.
    Kullandığım Malzemeler bunlar.Şimdi Gelelim Benim yaptığım listeye;

1-20 watt güneş Paneli
    2-10 Amper Kuru bakımsız Akü
    3-300 watt Modifiye Sinüs İnverter
    4-10 Amper Şarj Regülatörü
    Bu malzemelerle istediğim elektriği sorunsuz karşılarmıyım?

• Merhaba
    20w lık güneş paneliyle 300W ı yaklaşık 15 saatte elde ederbilirsin ancak elektriği kullanırken laptop oda aydınlatması falan 1 saatte bitirirsin. Güneş panel gücünü arttırmanı tavsiye ederim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: edison3838

Arkadaşlar ben odamın elektriğini güneş paneliyle karşılamaya karar verdim.İnternette de biraz araştırma yaptım.Listeyi yazıyorum fikirlerinizi belirtebilirsiniz yanlış bir düşüncem varmı?Öncelikle odamda kullandığım şeyleri sıralayayım.Gündüz iş yerinde olduğum için odayı akşam 4-5 saat kullanıyorum bunuda göz önünde bulunduralım.
    1-Laptop
    2-Oda Aydınlatması (Led Aydınlatma)
    3-Lehim felan yapıyorum havya vs.
    4-Telefon şarjı
    5-Ayarlı Güç Kaynağım var arada sırada lazım oldukça kullanıyorum.
    Kullandığım Malzemeler bunlar.Şimdi Gelelim Benim yaptığım listeye;

1-20 watt güneş Paneli
    2-10 Amper Kuru bakımsız Akü
    3-300 watt Modifiye Sinüs İnverter
    4-10 Amper Şarj Regülatörü
    Bu malzemelerle istediğim elektriği sorunsuz karşılarmıyım?

harcadıklarının watt değerini topla. ürettiğin watt değeriyle karşılaştır. neye ihtiyacın var hesaplayabilirsin.

laptop 90 watt desek, oda aydınlatmana 15watt desek, havyana 60 watt desek, telefon sarjın 3 watt, ayarlı güç kaynagın 30 watt desek toplam 218 watt .
    diyelim 250 watt.

300 watt inverterin işini görür. 1 saat calısman için 250 watt saat enerji lazım.

bunu 12 volt aküden sağlamayı planlıyor isen 250/12x1 = 21Ah luk bir akü lazım 1 saat calısman için. 2 saat icin 42Ah luk ükü. 3 saat icin 63Ah lük akü gibi.

20 wattlık günes paneli ile saatte 20wattsaat enerji depolarsın. 250 wattsaat icin 250/20 =25 saat güneslenmesi lazım güneş panelinin.

20 wattlık günes paneli yetersiz.

örnek hesaplamayla neden ne kadar lazım ne kadar icin hesaplama yapabilirsiniz.

• toyer T kullanıcısına yanıt
    çok güzel açıklama yapmışsınız teşekkürler
    hocam peki bu şarj regülatörünü neye göre seçiyoruz?
  • edison3838 kullanıcısına yanıt
    akünüzün voltaj ve ve kapasitesine göre.

diyelim 12 volt 40 Ah akünüz var. bu durumda size 13,5-14.4 volt giveren ve 40/10 = 4 amper cıkıs veren şarj regülatörü lazım.

akü voltajınızdan yuksek ve akünüzün Ah değerinin 10 da biri gibi bir regülatör.
    Peki benim aküm 7 amper 10 amperlik regülatör taksam ne olur?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    7 amper aku icin max 1A regulator gerekir.. 10a regulator hizli sarj eder 14v u gorunce keser ama akunun omru gider..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • akü istediğinden fazlasını çeker mi? örneğin bende 7ah akü vardı 30 amper güç kaynağından şarj ediyordum 13,8volttu çektiği max akım 0,4 amperi geçmiyordu.
    bir ekleme yapayım kışın o güneşi bulamayacağınız için pek de verimli olmaz diye düşünüyorum.
  • Gunes panellerinde fazla gunese gerek yok hava aydinlik olsun yinede sarj ediyor.ilk etapda sadece odamin lambasini yakayim yeter bana

• Hocam kafam karisti simdi 10 amperlik regulator olmazmi yani elimde 10 amperlik var

akünüz sarj edilirken cok akım çekerse hızlı sarj olur buda akü ömrünü azaltır. aküler boşken iç direncleri cok düşüktür. dolayısıyla fazla akım cekerler. cekebilecekleri akım sınırlandırılırsa ömürleri uzun olur.
    Peki bu akımı regülatör ayarlamıyormu ki regülatör ne işe yarıyor o zaman
    ayarlıyor . sizin dediğiniz regülator mesela 10 ampere kadar akıma izin veriyor.
  • Yani 10 amperlik regulator kullansam sorun olmaz o zaman degilmi

Sarj edici regulator ise isterse 50A olsun.. Regulator uzerinde; -sarj oluyor. -sarj tamamlandi. -sarj edemiyorum. Gibi uyarilar varsa olur. Eger düz 10A veren voltaj regulatoru ise herdaim 10A verecektir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • tamam anladım
  • Hocam şu akü seçimi hakkında biraz bilgilendirseniz beni...Mesela 20 watt lık panelim var.2 metre şerit led yakacağım 2 Metre toplam 1,5 Amper akım çekecek.mesela günde 5 saat yanacak bu değerlere göre hesap nasıl yapılıyor anlatabilirmisiniz?
  • Akunuzu 7A olarak varsayalim; tam sarjliyken 7a garanti olmasa 6a 1saatte tuketir. 1.5A size 4saat gider. Zaten 12v 20w panel sizin akuyu aktif zamanlarda saate 1.5A akim verecektir. 5-6 saatte akunuz kullanima hazir. Arti kullanim sirasindada sarj olacagini eklersek ledleriniz uzunsure yanikkalabilir. Led icindeki paralel gruplari sayarsaniz belki 1.5A dan daha az cekecegini dusunuyorum.

• Buna telefon sarjinida ekleyebilirmiyim? İnverter kullanmayacagim arac sarj aleti alsam onuda akuye baglasam benim isimi gorurmu

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.