Şimdi Ara

### Obez ve Basık Görüntüler Sorunsalı ###

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar kusura bakmayın biliyorum kabak tadı vermiştir ama forumda eski olmama rağmen konu başlığında yeniyim.
    İnsanın başına gelmeden detaylarını girmiyor malum. Ben de evlilik arifesindeyim ve Tv işi de kafamı kurcalar durumda...

Plazma LCD nedir, ne değildir, teknik terimler ne anlama gelir? bilgim var. zaten asagıdaki iki model arasında kaldım ve rakamlar yakın.
    Gerce bunların yerine "surada su kampanya var fiyat/performans oranı iyidir ya da gercekten kampanyada cok iyi fiyatı var şu an kacmaz!" diyecek arkadaların tavsiyelerini de degerlendiririm.

Biri Philips LCD, digeri Panasonic Plazma. 106 ekran her ikisi de...

Philipsin markasını Panasonic'e tercih ediyorum. Cunku alacagım ses sistemi de aynı marka olsun takıntım var.
    Panasonic ise Plazma olmasına karsın, markasından oturu tereddutlerim ve plazma yavas yavas piyasadan siliniyor gibi bir hissiyatım var.

http://www.istanbulbilisim.com.tr/PHILIPS_42PFL5604H-LCD-TV,8506.html .1600TL

http://www.istanbulbilisim.com.tr/PANASONIC_VIERA-TX-PF42G10-PLAZMA-TV,8666.html 1800TL

Bir de en iyi fiyatları istanbul bilişimde buldum. Kendim İzmirdeyim. Alırken güvenebileceğim bir yer midir? Ödemesi nasıl olur?
    ürün tesliminde ödeme mumkun mu? Arıza durumu olur da garantiye ihtiyac duyarsam, muhatab sorunu yasar mıyım?!

Bunlarla birlikte izleme mesafem 3 ya da daha az bir mesafe olacak 106 ekran sorun yaratır mı? almısken buyuk olsun evi doldursun istiyorum.
    Salonu home theater ile sinemaya cevirmek istiyorum o yuzden buyuk ekranda ısrarcıyım.

Bir de yaynından ve 16:9 ekran formatından kaynaklı ekrandaki obez ve basık insan goruntulerinin onune gecebilen bir tv var mı normal yayında?
    o kadar para verdikten sonra kafamı duvarlara vurup crt tv'yi aramayayım. Her ne kadar sinefil de olsam neticede tv yayını daha cok seyredilecektir evde.

Kafam cok karısık yani, yardımcı olacak arkadaslara simdiden minnettarım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blur -- 5 Mart 2010; 10:04:30 >

• Arkadaslar baslıga takılmayın lutfen farklı sorular da sormustum ama yazan olmamıs
  • Eğer sadece HD video izlemeyecekseniz 16:9 formatlı olan lcd veya plazma tv almak tamamen mantıksız. Her durumda tüplü tvyi ararsınız.
    Ne zaman ki 16:9 yayın yapan kanallar ve en az 720p ve 1080i yayın yapan kanallar çıkar o zaman HD ve16:9 tvler alınabilir. Diğer şartlar altında basık görüntü , düşük çözünürlük, interlaced görüntü gibi tüm eksikliklerini , görüntü kalitesi eksik ve kusurunu sadece lcd veya plazma tvye yüklersiniz.

Hdtv alırken şu noktalar göz önünde tutulmalı:

1. Gerçekten almak zorunda mıyım? İhtiyacım var mı? yoksa moda diye mi alıyorum? Kimsenin kafasına silah dayamıyorlar.
    2. Hd video (media player veya bilgisayar üzerinde ) veya bluray oynatıcıya sahip miyim?
    3. Mümkün oldukça 46" ve üzeri almak gerekiyor. Buna uygun bütçem var mı?
    4. Aldım ve br şekilde beğenmedim. 3.000 liralık bu pahalı oyuncağı ne yapacağım?
    5. 1-2 yıl içerisinde daha gelişmiş veya daha kaliteli görüntü sunanları çıkınca ne yapacağım? Yenisini almak , ah vah etmek??
    6. HD tv aldıktan sonra çıkacak yeni maliyetler hazır mıyım. tv sehpası, ünitesi , hd uydu alıcı, kablotv , bluray player, media oynatıcı, hd yayın abonelik işleri
    7. vs vs..

Not: tvnin basık görüntü vermemesi için 2 tane ayar var.
    1. Görüntüyü 4:3 oranında ekrana vermek ve kenarlarında boşluk ile izlemek. Bu tvye kalıcı zarar veriyor.
    2. Görüntüye zoom yaparak alttan ve üstten görüntüyü keserek izlemek. Tüm altyazılar ve kanal logosu görünmez olur.
    Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ender123

Hocam bu çok fazla değil mi? TV malesef günde en az 5-6 saat seyredilen bişey. En fazla haftada bir yada iki DVD seyredilir. Ben 37" aldım yanında da bluray hediyesiyle. İyiki bu boyutu aldım, daha büyüklerine hiç bakmadım çünkü sıkıntıların bazıları bu büyük ekranın SD de görüntüyü dağıtmasından kaynaklanıyor.
    Pekçoğumuz TV' yi 3-4 mt. den seyrediyoruz (50m2 bi salonunuz varsa iş değişir)

1. moda diye alıyorum buyukce bir salonum var duvarıma asmayı dusunuyorum. ancak izleme mesafem de 2-3mt :(
    Film izlemeyi seven bi kişi olarak 42" ses sistemiyle aksamları tadından yenmez gibi duruyor

2. değilim sadece Dvd izleyebilirim. ya da pcyi baglayıp ya da usb'den dvdrip, divx, m4 vs.
    ancak bu durumda da yani HD olmayan media izlediğimde de aynı obezlik sacmalıgıyla karsılasacak mıyım?!

3. 42"ler ucuzlamısken almısken buyuk olsun diyorum. 2000liraya guzel aletler war ucreti de peder beyden cıkacak evlilik hesabı

4. 5. Kısa vadede değiştirmeyi dusunmuyorum. ne kadar giderse artık. Ben 10 yıl diyorum kısmet...

6. hazırım zaten su an evde ne anten ne de tv'm laptoptaki karasal tv kartından baska...
    tvden sonra bu islerle de ilgili foruma danısıp sizi yoracagım yine hic bilgim yok o konuda da...

7. eyw...

• quote:

Orijinalden alıntı: Blur

@ender123 sorularına cevap vereyim sen karar ver

1. moda diye alıyorum buyukce bir salonum var duvarıma asmayı dusunuyorum. ancak izleme mesafem de 2-3mt :(
    Film izlemeyi seven bi kişi olarak 42" ses sistemiyle aksamları tadından yenmez gibi duruyor

2. değilim sadece Dvd izleyebilirim. ya da pcyi baglayıp ya da usb'den dvdrip, divx, m4 vs.
    ancak bu durumda da yani HD olmayan media izlediğimde de aynı obezlik sacmalıgıyla karsılasacak mıyım?!

3. 42"ler ucuzlamısken almısken buyuk olsun diyorum. 2000liraya guzel aletler war ucreti de peder beyden cıkacak evlilik hesabı

4. 5. Kısa vadede değiştirmeyi dusunmuyorum. ne kadar giderse artık. Ben 10 yıl diyorum kısmet...

6. hazırım zaten su an evde ne anten ne de tv'm laptoptaki karasal tv kartından baska...
    tvden sonra bu islerle de ilgili foruma danısıp sizi yoracagım yine hic bilgim yok o konuda da...

7. eyw...

Cevap olarak 42 almayın 40 alın böylece SPVa panel almış olursunuz. tvnin içinde media player olmasına dikkat edin. böylece rahatlıkla tvde video izlersiniz. Tvlerde dvd çok kötü ben dvd playerden izleyemedim. Görüntü çok kötüydü , vob( dvd içindeki film dosyasını) usbden tvde oynatınca görüntü iyiydi. Ekrandaki görüntü eğer oynattığınız video eğer 4:3 formatlı-oranlı ise hala basık olur.

Hocam olayı şöyle düşünün:

Yatakta yatıyorsunuz, yorganın enini boyuna çevirirseniz illaki ayağınız veya başınız açıkta kalacaktır. Kusur yoraganda mı???
    Çaresi var mı?? Sadece ayaklarınızı ve başınızı büzüp yorgan içine almak. Tvnin yapabileceği birşey yok sadece zoom yapıp görüntüyü alttan üstten kırparak izletir. 16:9 film olursa süper izleme keyfi oluyor.

Bana sorarsanız 500-600 liraya 70 ekran tüplü tv alın ve normal kanalları bununla izleyin. Film izlemek isterseniz o zaman lcd kullanın. Uydu alıcı olarak 150 lira civarına illaki HDMI çıkışlı birşey alın. İlerde HD kanal artarsa o zaman Hd receiver alırsınız . Şimdilik hd receiver gereksiz.

Lcd tvye 1800-2000 liradan fazla vermeyin.5 yıl bozulmadan kullanırsanız öpüp başınıza koyun. Kaldı ki tüplü tvler çoğu evde sabah açılır gece kapanır. En azından ses gelsin diye kapatılmaz. Günde 15 saat civarı kullanımı vardır. bu tarz yoğun izlemeyi lcd ve plazmada yapın bakalım kaç sene gidecek.

Babanıza fazla yüklenmeyin , adamcağız bir yandan seviniyordur ama biryandan da darlanmıştır. Bu zamanda düğün yapmak kolay iş değil
    Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.

• Ender kardesim az once panasonic plazma 42g10 almaya karar verdim. Hem plazma olusu hem yorumlar hem de SD yayınlardaki kalitesi one cıktı.

Bir de dvd playerdaki goruntu kalitesi nasıl kotu olur aklım almadı Ancak 100 liralık bpr dvd player goruntusuyse olabilir gibime geldi.
    ustelik aynı medyayı usb'den okutunca sorun yok demissiniz. Bu tamamen playerin hatası olmalı...

1000 liraya ses sistemi alıp dvd kalitesine kotu diyeceksek isimiz var yani
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Al bir Panasonic keyfine bak, sonuçta tüplü tv ile hayatın boyunca yaşamayacaksın, nasılsa panele geçeceksin.
    Şu an en mantıklısı SD yayınlar için Plazma ve Pionner artık bulunmadığı içinde en doğrusu Panasonic...
    3 metreden 42'' (106 cm) ekran gayet uygundur.
    Fiyatta uygun al gitsin, yoksa onun tüyü bunun kılı dersen ayların geçer burda :)

Ama ben senin yerinde olsam Panasonic alacaksam Türkiye Panasonic garantili olarak alırdım, IB ye hiç bulaşmazdım..Vatan Bilgisayar ve Teknosalarda satılan Panasonic'ler üretici firma garantili, belki 200 lira fazla verirsin alırken ama için rahat eder..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meraklı Insan -- 5 Mart 2010; 14:50:38 >

Orijinalden alıntı: xbagci

quote:

Hocam bu çok fazla değil mi? TV malesef günde en az 5-6 saat seyredilen bişey. En fazla haftada bir yada iki DVD seyredilir. Ben 37" aldım yanında da bluray hediyesiyle. İyiki bu boyutu aldım, daha büyüklerine hiç bakmadım çünkü sıkıntıların bazıları bu büyük ekranın SD de görüntüyü dağıtmasından kaynaklanıyor.
    Pekçoğumuz TV' yi 3-4 mt. den seyrediyoruz (50m2 bi salonunuz varsa iş değişir)

Sayın Xbağcı,

İzleme mesafesi kuralı gereğince 3-4 metrede 40-42 iyi olabilir ama sorun insanoğlunun yaradılışı ile ilgili. Hemen mevcut duruma alışıp daha büyüğünü isteyecektir. Forumda çok sayıda arkadaşımız 40-42 alıp gözleri alışınca keşke 400-500 daha verip 46 alsaydım diyor ama iş işten geçmiş oluyor. Ben burada izleme mesafesi ve oda alanını çok fazla baz almamayı , gözüme artık küçük geliyor sıkıntısına düşmemek için daha mantıklı görüyorum.

• Sayın Blur öncelikle Panaconic tercihin doğru olmuş. En azından Sd yayınlarda seni üzmez Yanlız Tv almakla
    iş bitmiyor iyi bir recevier ve iyi kalitede altın uçlu skart kablo olması lazım.3 m mesafe 40-42 inç için normal mesafe sd için tabiki.
    Duvara asma olayını ben şahsen uygun bulmuyorum. sehpa veya ünite olması daha sorunsuz bir kullanım için tercih ediyorum. duvarda kabloların gizlenmesi,cihazın arka kısmında bir işlem veya bir bağlantı yapılacağı zaman problem oluyor.
    Tv ile ses sisteminin aynı marka olması şart değil mesela ben pionner 5090 ile Phlips sinema sistemi birlikte kullanıyorum.herhangi bir sorunum
    yoktur. yanlız alacağın dvd de bazı özelliklerin olması gerekir mesela 1080p çıkış,hdmi bağlantı,usb den film oynatma gibi özellikler tercih edilebilir.
    Basık gösterme olayıda televizyona göre değişir Menüden değişik modlarda ayarlanabiliyor
    Pionnerde sorun olmuyor tam ekran modunda sorunsuz izleniyor,fakat geniş ekran moduna alınca görüntü basık ve insanlar şişman görünüyor.
    Yayın 16,9 olsa bu geniş moddan izlenmesi gerekiyor. şu anda TRT TÜRK
    16,9 yayın yapıyor bu kanalda farkı görebilirsiniz
    Selamlar.

• Bence hd-tv'lere bakış açınız yanlış. Siz 16:9 full hd yayınlar için tasarlanmış bir tv'yi satın alıyorsunuz,
    ama bundan 4:3 sd yayınlarda kalite ve basık olmayan görüntü bekliyorsunuz. Bu tamamen yanlış.
    Mesela %70 hd için kullanırsınız, %30 sd için, o zaman düşünülür hd tv. Yoksa siz %80 uydu izleyecekseniz
    kesinlikle 4:3 ekrana sahip 100hz bir tüplü tv satın almalısınız. Eğer %70 720p/1080p yayın izlerim diyorsanız
    o zaman da kaliteyi farkedebilmek için 46" ve üzeri boyutta bir tv almanız gerekir.

Basık görüntüye katlanırım diyorsanız o zaman hd-ready(full hd kesinlikle değil) plazma alıp sd yayından bir miktar
    performans alabilirsiniz en azından.

Orijinalden alıntı: Umutcan

Bence hd-tv'lere bakış açınız yanlış. Siz 16:9 full hd yayınlar için tasarlanmış bir tv'yi satın alıyorsunuz,
    ama bundan 4:3 sd yayınlarda kalite ve basık olmayan görüntü bekliyorsunuz. Bu tamamen yanlış.
    Mesela %70 hd için kullanırsınız, %30 sd için, o zaman düşünülür hd tv. Yoksa siz %80 uydu izleyecekseniz
    kesinlikle 4:3 ekrana sahip 100hz bir tüplü tv satın almalısınız. Eğer %70 720p/1080p yayın izlerim diyorsanız
    o zaman da kaliteyi farkedebilmek için 46" ve üzeri boyutta bir tv almanız gerekir.

Basık görüntüye katlanırım diyorsanız o zaman hd-ready(full hd kesinlikle değil) plazma alıp sd yayından bir miktar
    performans alabilirsiniz en azından.

atladiginiz bisiy var %80 uydu izleyeceksek, tuplu tv alirsak, kalan %20 hdtv 720p filmler vs ASLA yapamayiz.
    yine de lcd alirsak %20 mizi de yapar, 10 yildir adi cok gecen hd muhabbetinin tadina varir, ama SD yayinlarimizi da izleriz - cok mu kotu izleriz? 3 metre mesafeden rezalet mi olur? soru bu..

benim durumum bu ve 40W5500 almayi dusunuyorum, siz de tavsiye etmistiniz. veya 40EX500.

• quote:

Orijinalden alıntı: gimmeluck

..... cok mu kotu izleriz? 3 metre mesafeden rezalet mi olur? soru bu..

Sayın gimmeluck,

HDMI kablo ile uydu alıcıdan güzel bir görüntü alabilirsiniz ama sorun şu uydu yayınları 4:3.

Bilgisayarda uydu kartım var. Uydu yayınını kaydedip , lcd tv de usb harddisk üzerinden oynattım. görüntü çözünürlüğü 5 kat daha düşük ((1920x1080) / (720x576) = 5) olmasına rağmen çok çok iyiydi.

16:9 lcd tvde görüntü çok garip duruyor. Kocaman ebleh bir surat çıkıyor. Insanların ve cisimlerin hareketleri bir tuhaf görünüyor. Normal harekette tahmin ettiğimiz bir yön-rota-yörünge vardır, işte bu hereket şekli bozuluyor. 16:9 oranında size garip gelmiyorsa sorun yok. Beni rahatsız ediyor o yüzden uyduyu lcd tvden izlemiyorum.

Sizde tüplü tv ve uydu alıcı varsa TRT TURK kanalını izleyin. Bu kanaldaki yayın size ne kadar garip geliyorsa , lcd sahiplerine o kadar normal ve güzel geliyor. Diğer kanallar size ne kadar normal geliyorsa bizer o kadar garip geliyor.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: gimmeluck

..... cok mu kotu izleriz? 3 metre mesafeden rezalet mi olur? soru bu..

Sayın gimmeluck,

HDMI kablo ile uydu alıcıdan güzel bir görüntü alabilirsiniz ama sorun şu uydu yayınları 4:3.

Bilgisayarda uydu kartım var. Uydu yayınını kaydedip , lcd tv de usb harddisk üzerinden oynattım. görüntü çözünürlüğü 5 kat daha düşük ((1920x1080) / (720x576) = 5) olmasına rağmen çok çok iyiydi.

16:9 lcd tvde görüntü çok garip duruyor. Kocaman ebleh bir surat çıkıyor. Insanların ve cisimlerin hareketleri bir tuhaf görünüyor. Normal harekette tahmin ettiğimiz bir yön-rota-yörünge vardır, işte bu hereket şekli bozuluyor. 16:9 oranında size garip gelmiyorsa sorun yok. Beni rahatsız ediyor o yüzden uyduyu lcd tvden izlemiyorum.

Sizde tüplü tv ve uydu alıcı varsa TRT TURK kanalını izleyin. Bu kanaldaki yayın size ne kadar garip geliyorsa , lcd sahiplerine o kadar normal ve güzel geliyor. Diğer kanallar size ne kadar normal geliyorsa bizer o kadar garip geliyor.

PEki ayni sorun Tuplu 16:9 TV im icinde ayni mi? illa |LCD de mi oluyor yoksa.
    cunku onu izliyorum ve sorunum yok.,
    1 -basik izleme durumuna alisigim o mu tek sorun?

basik izlemek istemiyorsam, TV imde soyle 2 mod var;

** bir tusa basiyorum ekranin sol - sagina siyah serit cekiyor 4:3 izliyorum tabi ekran buyuklugu gume gidiyor,
    ** diger mod ise; gorutuynun ust ve altindan birazini kirpiyor, gostermiyor ve basik olmayan normal sekilde izliyorum.

2-- LCD tvlerde bu modlar var midir?

3- sorun basiklikla ilgili degise tekrar acar misiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 5 Mart 2010; 23:45:38 >

• 84 ekran 16:9 tüplü tvlerle aynı şekilde görüntü olur. o yazdığınız iki ayarda lcd tvde mevcut. 4:3 modunu lcd tvde kullanmayın diye kullanım klavuzunda ilk uyarı olarak yazıyor.

• ok ,anladim,
    hazir yakalamisken devam ediyim :))

normal SD izlemek icin
    Full24 pin normallerinden baya bir kalin Scart kablom var. eceiverimda hdmi cikis yok,,
    Ne kadar farkeder acaba fullhd lcdtvde izlemek icin.. receiver degistirmeye deger mi ,, goruntu karislastiran site var mi? hani su pc monitolerinde vga mi dvi mi karsilastirmalari yapilirdi., onlar gibi'.

onu bulmasi daha kolaydi bu konu biraz daha spesifik.

• quote:

Orijinalden alıntı: Blur

Panasonic ise Plazma olmasına karsın, markasından oturu tereddutlerim ve plazma yavas yavas piyasadan siliniyor gibi bir hissiyatım var.

Bu fikrine asla katılmıyorum tam tersi plazma çıkıştadır ve rağbette çoğalmış durumda amerikada avrupada sebebi ise Lcd'lerin halen yetersizliğindendir !!

Geçen aylarda Panasonic ve pioneer açıklama yaptı plazma talepleri çok ve ilk kez plazma satışlarında kar ettik diye üstelikte yeni seri plazmalar PANASONİC ve PİONEER ortak üretimi olarak satışa japonyada çıktılar bile !

Panasonic plazma seni fazlasıyla memnun edecektir SD yayınlarda zaten üstünlüğü tartışılmaz bile görüntü tereddütüne gelince sorun yaşayacağını sanmıyorum !

Basık görüntü sorununu 4 farklı model kullanmış biri olarak sadece LG de gördüm zaten onuda elden çıkardım.

Özetlersem panasoniç plazma düşünürsen ilk tercihin olsun derim hayır Lcd diyorsanda philips 7-8 yani son serileri SD yayınlarda başarılı !

Tv büyüklüğü olarakta 42 inç'den aşağı düşme ilerde neden büyük almadım diye pişman olabilirsin !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi andy1 -- 5 Mart 2010; 0:50:49 >

• quote:

http://forum.donanimhaber.com/m_36612502/mpage_1/tm.htm

http://forum.donanimhaber.com/m_37752462/tm.htm

Bu 2 başlığı okudunuz mu?

simdi okudum ama,yaptiginiz testte 2 nokta cik kalmis;

birini biliyorsunuz; yukarida sorudugum Receiverdan direk hdmi ile lcdtv ye baglanti. bunun denemesi yok orda, onus sormustum ben.

ikincisi de PCden sksytarla aldiginiz yayini LCD tv ye iletmek" demissiniz ama neyle? vga mi? hdmi mi?

bunu belirtmemissiniz. ayrica bu kalite kullandiginiz TV programi ( bende progdvb) , rendere/ (wmr9 mu, EVR mi, overlay mi) , gpu nuz gpunuzun kalite ayarlari (bendeki HD4850) ve tum deinterlaced v posprocessing ayarlari kart tarafindan yapiliyor.. upscale icin gpu mu ayarli mesela..
    tum bunlar etkili yani konu PC hardware ve GPU ya kayiyor.. hdmi ise cikisiniz kotu olmasi garip geldi..

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.