Şimdi Ara

LCD TV Uydu Alıcı Bağlantı - Görüntü Kalitesi İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
9.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Aslında bu incelmeyi daha uzunca yazacaktım ve foto çekip detaylı anlatacaktım. Fotoda ne kadar uğraşsanız da göz gibi net görünmüyor. Vurgulamak istediğiniz fark ortaya çıkmıyor. Yine kişisel yorum devreye girecek diye vazgeçtim.

Test Ortamı :

Lcd tvyi uydu alıcıya scart ve kompozit üzerinden bağladım. Aynı anda skystar2 uydu kartı ile tvde izlediğim programı bilgisayara kaydettim. Bu süreçte kıyaslama yapabilmek için normal tüplü tv de açıktı. Ayrıca Lcd tvyi bilgisayara monitör olarak bağlayıp , uydu kartı ile canlı olarak tv yayını da izledim.

Sonuç :

Lcd tv scart veya kompozit üzerinden çok kaliteli bir görüntü veremiyordu. Tvye gelen sinyal temiz olmadığı için görüntüde ufak tefek kalite kayıpları belli oluyordu. Özellikle kanal logoları ve akar altyazılarda. Ama şunu itiraf etmek lazım lcd tv görüntüyü iyileştirmek için elinden geleni yapıyor. 2-3 metre uzaktan tatmin edici bir görüntü vardı. Scart daha kaliteli bir bağlantı olmasına rağmen kompozit bağlantı daha iyi sonuç verdi. Sanırım aslında bu bir algı yanılması çünkü scartta resim daha keskindi bu ise daha çok hata gösteriyordu. Kompozit bağlantıda ise resim daha az keskin biraz daha pastel-yumuşaktı. Bu 2-3 metreden kopozit göze daha iyi görünüyordu.

Skystar ile kaydetttiğim görüntüyü tv de usb üzerinden izledim. Scart veya kompozit bağlantıya göre ne kadar üstün olduğunu gördüm. Tek kelimeyle mükemmel. Sadece görüntü , tvnin desteklediği çözünürlüğe göre 5 kat küçük olduğu için daha az detay içeriyordu. (1920x1080 = 5 x (720x576)) buna rağmen kanal logosu veya altyazıların etrafında bir piksellenme , bozulma, renklenme yoktu. Tek kusur tv yayınının 4:3 olması ve tvnin 16:9 'a göre üretilmiş olması. Ekrana yayılmış olarak izleyince görüntü kalitesi düşmüyor ama görüntü oranı bozulduğu için insana garip geliyor.

TRT Turk uyduda 16:9 formatında yayın yapıyor. Trt Turk ile yaptığım kayıtların tvde oynatılmasında sonuç daha da güzeldi. ekrana görüntü tam olarak oturuyordu.

Lcd tv monitör olarak uydu kartı üzerinden tv yayını izletirken çok kaliteli görüntü vermedi. Görüntü çok bulanık ve kötü idi, keskin değildi. Bilgisayarımdaki normal Samsung 971P lcd monitörüme (SPVA panelli , lcd tvlerde de kullanılan panel tipi ) göre çok basit ve kalitesiz bir görüntüsü vardı.

Uydu alıcıyı RF Out ( çatı anteni çıkışı) ile tv ye bağladım. İnanılmaz parazit ve çaprez çizgiler vardı.
    Scart üzerinden DVD player da tvnin kendi oynatıcısına göre çok kötü sonuç verdi. Daha önce dvd içindeki VOB ( video) dosyasını usb üzerinden tvde oynatmıştım. Dvd player ile divx oynattığımda da görüntü tvnin usb media playerına göre kötüydü. Kıyaslamayı bunlara göre yaptım

Sayısal olarak not vermek gerekirse:

Lcd Tvnin Usb media playerı..........................................: 80
    Tüplü Tv Uydu alıcıya scartt ile bağlı...............................: 75
    Bilgisayarın Lcd Monitörü...............................................: 70
    Lcd Tv Uydu Alıcıya Kompozit ile bağlı.............................: 65
    Lcd Tv Uydu Alıcıya Scart ile bağlı...................................: 65
    Lcd Tv-Bilgisayarda monitör olarak bağlı...........................: 40
    Lcd Tv DVD playera Scart ile bağlı...................................: 40
    Lcd Tv Uydu Alıcıya RF (çatı anteni) ile bağlı......................: 25

şeklinde olur. Bu tarz bir puanlamada Full HD film 100 puan olur.

Bu durumda tek çare lcd tvye çok az kayıplı sinyal vermek lazım. Şu an için HDMI çıkışlı uydu alıcım yok. Olsaydı hdmi çıkışı da teste ekleyerek devam ederdim.

Eğer sizde veya arkadaşınızda uydu kartı var ise kayıt yapıp tvniz usbden video oynatıyorsa izleyerek aradaki kalite kayıplarını ve kalite üstünlüklerini anlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ender123 -- 12 Şubat 2010; 22:50:25 >

Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.

• Araştırma için teşekkürler. Eline sağlık. fakat dikkat etmeni istediğim bir şey daha var. Şöyle ki:

Bende hem Scart, hem de HDMI çıkışlı DVD Player var. TV LG 32LH2000. DVD Playeri eğer TV ye HDMI den bağlarsam ekranın sağında ve solunda kayıp görüntü veya görüntü taşması olmuyor. Fakat Scarttan bağlarsam ekranın hem sağında hem solunda yaklaşık üçer parmak görüntü kayboluyor. Bu tüm LCD TV lerde böyle midir. Bunu deneme şansınız var ise bakar mısınız? Bunun için illa DVD player şart değil. Aynı bağlantı özelliklerine sahip digital receiver de olabilir.

Orijinalden alıntı: topaz42

Araştırma için teşekkürler. Eline sağlık. fakat dikkat etmeni istediğim bir şey daha var. Şöyle ki:

Bende hem Scart, hem de HDMI çıkışlı DVD Player var. TV LG 32LH2000. DVD Playeri eğer TV ye HDMI den bağlarsam ekranın sağında ve solunda kayıp görüntü veya görüntü taşması olmuyor. Fakat Scarttan bağlarsam ekranın hem sağında hem solunda yaklaşık üçer parmak görüntü kayboluyor. Bu tüm LCD TV lerde böyle midir. Bunu deneme şansınız var ise bakar mısınız? Bunun için illa DVD player şart değil. Aynı bağlantı özelliklerine sahip digital receiver de olabilir.

Scart üzerinden dvd player bağladım. sizin dediğiniz sorun olmadı. ayrıca benim tv kumandasında P.Size ( resim ebatı) tuşu var. Resim ekrana tam oturmasa bile "auto wide" veya "4:3" yapınca ekrana resim oturuyor. siz tvnizi "zoom" ( smart zoom) gibi bir ayarda bırakmış olmayın? bu sebeple resim kırpılmış olmasın? Aynı şekilde dvd playerin tv ayarlarında 16:9 seçilmemiş veya başka bir ayarda kalmış olabilir mi?
    Ben tv konusunda uzman değilim , bu yüzden "hangi model tvyi almalıyım?" şeklindeki sorularınıza cevap veremediğim için lütfen alınmayın. Yine de soracağınız birşey olursa lütfen sadece PM ile sorun , lütfen mail atmayın, çünkü forumdan gelen mailler hotmailde spam olarak işaretleniyor.
    Tv konusu , ticari bir konu olduğu için forumda ve internette bilgi vermekten ziyade çoğu yerde yönlendirme ve ticari kandırmaca yapanlar kişiler ve websiteleri var. Sadece kullanıcı yorumlara bakarak tv seçin ve dikkatli olun.

Bir kişinin mesaj sayısının yüksek olması, o kişinin çok bilgili olduğunun ve hep doğru şeyleri yazdığının değil , sadece foruma çok mesaj attığının göstergesidir.

• Kardeş zaten scart, komposit vs. analog iletimdir. USB ile yayını dijital iletiyorsun kayıpsız olarak. Arada doğal olarak bir fark olacaktır. Ancak direnci ve kalitesi daha yüksek scart kablosu ve daha kaliteli bir uydu alıcıyla scart kalitesini biraz daha iyileştirebilirsin.
  • Zaten amaç maksimum kalitenin ve diğer bağlantılarda alına görüntü kalitesinin ne ayarda olabileceğini görmek. Bu yüzden fullhd video 100 , SD usb video 80. Eğer HDMI çıkışlı uydu alıcım olsa onun sonucunu da yazacaktım ve 80 değerine ne kadar yaklaşmış olduğunu testte belirtecektim. Testte bu durumu belirtmiştim herhalde gözden kaçırdınız.

Ayrıca altın kaplama ve kalın kablolu scart kablo ile ve iki adet farklı uydu alıcıda test yaptım. İşin garip tarafı daha kaliteli sinyal iletimi yapan scart bağlantı kompozite göre göreceli olarak daha kötü sonuç verdi.

Bu test sonuçta kişisel gözlem sonucu verilen puanlamaya dayanıyor ama gözlerim iyi görür ve kalite ayrımım vardır. Lcd tvsi olmayan veya alma aşamasında olan arkadaşlarımıza bir ipucu değeri ifade edebilir. Televizyonlarında kötü veya tatmin etmeyen görüntü alanlara , ne şekilde daha iyi bir sonuç alabilecekleri konusunda bir fikir verebilir. Bazı arkadaşlarımızı hemen altın uçlu scart kabloya yönlendirip boşuna 50-60 lira vermeye yönlendiriyorlar. HDMI çıkışlı uydu almak daha mantıklı olacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: ender123

quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

Araştırma için teşekkürler. Eline sağlık. fakat dikkat etmeni istediğim bir şey daha var. Şöyle ki:

Scart üzerinden dvd player bağladım. sizin dediğiniz sorun olmadı. ayrıca benim tv kumandasında P.Size ( resim ebatı) tuşu var. Resim ekrana tam oturmasa bile "auto wide" veya "4:3" yapınca ekrana resim oturuyor. siz tvnizi "zoom" ( smart zoom) gibi bir ayarda bırakmış olmayın? bu sebeple resim kırpılmış olmasın? Aynı şekilde dvd playerin tv ayarlarında 16:9 seçilmemiş veya başka bir ayarda kalmış olabilir mi?

Tüm görüntü ayarlarını denedim. Hatta iki adet DVD playerim var. İkisini de ayrı ayrı scarttan bağladım. Sonuç değişmedi. Görüntü taşması var. Hem sadece sağdan soldan değil. Yukardan ve aşağıdan da var. Neyse. Belki kablodandır. 5 TL lik scart kablo bu. Altın renkli alıp deniyim.

• Hocam bilgilendirme için teşekkür ederim.Kafama takılan birkaç soru var hocam,yanıtlarsan memnun olurum.Bana bir arkadaşım en iyi kablo rgb/gri scart kablo demişti.Bende şimdi 82 ekran Hd ready lcd var.Ps2 olsun,uydu alıcısı olsun rgb /gri scart kablodan daha iyi mi görüntü alırım?
  • Şimdi son durumda 32'' Hd Ready lcd tv de altın uçlu scart mı daha kaliteli bir görüntü verir yoksa hdmı kablosu ile bağlamak mı ???

Orijinalden alıntı: historiyst_45

Şimdi son durumda 32'' Hd Ready lcd tv de altın uçlu scart mı daha kaliteli bir görüntü verir yoksa hdmı kablosu ile bağlamak mı ???

Aslında teknik olarak HDMI kablonun daha kaliteli görüntü aktarması lazım. Çünkü 1:1 digital aktarım sağlanıyor. Kayıp olmuyor. Fakat HDMI çıkışlı cihazın (DVD Player, Digital receiver vb.) ve kablonun da kaliteli olması şart.

quote:

Bende şimdi 82 ekran Hd ready lcd var.Ps2 olsun,uydu alıcısı olsun rgb /gri scart kablodan daha iyi mi görüntü alırım?

HDMI den daha kaliteli görüntü alırsın. HD Ready veya Full HD olması bunu değiştirmez. Scartı değil altına, elmasa bile batırsanız aktaracağı görüntü en fazla 720*576 dır. HDMI kablo HD Ready ler için 768 satır, Full HD için 1080 satır sözkonusu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi topaz42 -- 13 Şubat 2010; 9:32:02 >

• Arkadaşlar HDMI kablo olmadıktan sonra gerisi bence boş. Altın uçlu kablo olması değil sadece 2 şeye dikkat edilmeli scart kabloda
    1. Full wired. 21 tane pininin hepsinin işlenmiş- bağlanmış olması
    2. Düzgün bir shield kablo ile yapılmış olması. Shield kablonun etrafına sarılmış olan alüminyum folyo.

Alt tarafı bir kabloya 50-60 lira verilmez . Bütçeniz çok yüksek ve yüzde 96 ile yüzde 98 oranında iletim gibi çok az farkları sizin için birşey ifade etmiyorsa . Cihaz değil bu sadece kablo. Cihazınız iyi ve dijital çıkışlı olsa zaten kablo kalitesi çok fazla önem arzetmez.

Bu arada sayın topaz42, eğer ucuz yollu 21 pini bağlanmış kablo bulamayacaksanız , altın uçlu kabloya para verene kadar dvd playeri değiştirmeyi düşünün. Tvniz nedense aşırı "overscan" yapıyor. bunun bir nedeni veya bu yanlışın bir sebebinin olması lazım. Servise sorarsanız belki bir çare söylerler.

• quote:

Orijinalden alıntı: ender123

Bu arada sayın topaz42, eğer ucuz yollu 21 pini bağlanmış kablo bulamayacaksanız , altın uçlu kabloya para verene kadar dvd playeri değiştirmeyi düşünün. Tvniz nedense aşırı "overscan" yapıyor. bunun bir nedeni veya bu yanlışın bir sebebinin olması lazım. Servise sorarsanız belki bir çare söylerler.

DVD lerden bir tanesi Hometech ve HDMI çıkışı var. Kablosu yanında geldi. Diğeri Vestel 2410 DTS DVD Player.

Hometech DVD Playeri HDMI den bağladım. Matrix 1 DVD sini koydum. O film 2.35:1 ölçeklidir ve ekranda tam olarak bu ölçekle görünüyor. Fakat HDMI görüntüyü beğenmedim. DVD nin veya kablonun kalitesinden olsa gerek. Bağlantıyı scarta çevirdim. Aynı filmi tekrar koydum. Aaaa. O da ne. Film sanki 2.35:1 değil. 1:85.1 e yakın oldu. görüntü dört taraftan da taştı. Ya bu ne iş dedim. Scart bağlantıyı Vestel DVD ye aktardım. Tam olarak aynı görüntüyü verdi. 1.85:1 e yakın.

TV nin kumandasını aldım elime. Tüm görüntü ayarlarını denedim. Standart, sinema, spor, 16:9, geniş ekran, tam ekran, 4:3, Uzman 1, Uzman 2, vs. vs. Nafile. Çözüm olmadı. HDMI de kayıp yok. Scartta kayıp var. Fakat scart HDMI den çok daha net.

Ha unutmadan söyliyim. Önemli bir ayrıntı. Aynı Scart kablo ile Digital receiverden alınan görüntüde kayıp yok. Yani önemli bir kayıp yok. Gel de kafayı yeme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi topaz42 -- 13 Şubat 2010; 12:28:29 >

• yaptiginiz testte 2 nokta acik mi kalmis;

biri Receiverdan direk hdmi ile lcdtv ye baglanti. bunun denemesi yok orda, onu merak ediyordum ben.

ikincisi de PCden sksytarla aldiginiz yayini LCD tv ye iletmek" demissiniz ama neyle? vga mi? hdmi mi?

bunu belirtmemissiniz. ayrica bu kalite kullandiginiz TV programi ( bende progdvb) , rendere/ (wmr9 mu, EVR mi, overlay mi) , gpu nuz gpunuzun kalite ayarlari (bendeki HD4850) ve tum deinterlaced v posprocessing ayarlari kart tarafindan yapiliyor.. upscale icin gpu mu ayarli mesela..
    tum bunlar etkili yani konu PC hardware ve GPU ya kayiyor.. hdmi ise cikisiniz kotu olmasi garip geldi..
  • bu arada gözden kaçırdığınz şeylerde var mesela kompozit kablo herihtimalde scart dan dahaiyi görüntü verir bu tartışılmazdır nedeninin teknik boyutu var açıklamagereği duymuyorum bile işin bir başka boyutu aynı tv de farklı mar uydu alıcıları deneyin mesela goldmaster 9400 serisi (topfieldserisi) cihaz ile next- sunny cihazı bağlayın farkı görün goldmaster daa canlı vede daha güzel görüntü verecktir gidin inpax cihaz alın ucz hdmi çıkışlı 90 tl birde bunu takın görüntü verdiğin kayna güçlü deyilse sen istersen 24 ayar altınla görüntü ver olmazzzzzzzzzzzzzzzzzzz

bende bu ikisi var,
    hdmi lari yok.

hangisi daha iyi olur acaba sd yayinda lcdtv'de
  • bende geçen hafta yeni bir lcd tv aldım LG 32LH5000. Birde next 18000 CIS uydu alıcı aldım. Uydu alıcı SD fakat hdmi çıkışı var. zaten alış nedenimde oydu. görüntüyü daha iyi göstereceğini düşünüyordum. Ne hikmetse uyduyu hdmi den bağladğımda titreme oluyor. Kutudan çıkan hdmi kablo var. altın uclu bide. Scarttan bağlıyorum(normal bir scart altın uçluda değil) hdmi bağlantıdan daha net. tuhaf bir durum. sonra araştırdım. tv nin hdmi bağlantısı 1.3 versiyon, uydu cihazı 1.2 diyor. bunlardan dolayı bir versiyon sorunu olabilirmi anlamadım. birde gold master sat66000 uydu alıcı takdım. scat bağlantılı, diğerlerine göre daha iyi gösterdi. benim anlamadığım hdmi versiyon farkları olabilirmi, yani uydu alıcının hdmi ver.1.2, televizyon 1.3. Bir bilen yardım etsin.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.