Şimdi Ara

O sadece bir yemek değil, bir yaşam tarzı, bir felsefe : ŞIRDAN (Tanıtım ve inceleme SS'li) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
208
Cevap
0
Favori
32.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • fotoğrafa bakarken kortum bir daha bakmaya cesaret edemedim acaba o şey hayvanın malı mi yoksa bağırsağı mı
  • ahhh ahhh olaydıda yiyeydik be topraam bende adanalıyım ama antalyadayım ve buralarda hiiiç oılmuyor bayramlarda sırf şırdan yemek için gece sokağa çıkıp araştırıyorum harbiden yaşam tarzı :(( ağzım sulandı bir bu bir kokoreç :((
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Adolf Mogolo

    fotoğrafa bakarken kortum bir daha bakmaya cesaret edemedim acaba o şey hayvanın malı mi yoksa bağırsağı mı

    işkembeyle bağırsak arasındaki bölümdür
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*

    Nasıl yaşam tarzı lan bu

    öldüm
  • Birde çinlilere laf atıyonuz, tövbe estağfurullah..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: *Furious*

    Nasıl yaşam tarzı lan bu


  • ÖGGĞHGh konuya bak
    KUsacam len şimdi




    Dünyanın 4s li tek yiycek grubu kokoreç şırdan mumbar







    Bunun kardeşi kokareç neden hep akşamları satılır şimdi ona o sarı rengi veren özütün göze batmaması için



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gosphe11 -- 11 Ekim 2011; 12:55:07 >
  • Bir zamanlar Adana'da yaşamış oraların yabancısı bir insan olarak, ilk kez yediğimde çakır keyiften biraz daha alkollüydüm, ancak o zaman cesaretimi toplamıştım. Yıllardır bir fırsatını bulup Adana'ya gidemedim, bir kaç yerde rastladım şırdana ama o umduğum tadı bulamayacağımı tahmin ettiğimden yemedim. Yemeyenlerin de yiyenlerinde durumunu gayet iyi anlayabiliyorum. Kesinlikle tadılması gerekn bir lezzet !!!!
  • Yemekte görsellik de önemlidir insanın iştağını açar.
    Bu görüntü olarak korku filmlerine ilham verecek nitelikte olmuş.
  •  O sadece bir yemek değil, bir yaşam tarzı, bir felsefe : ŞIRDAN (Tanıtım ve inceleme SS'li)


    Bu nedir yahu.

    Her Adana dürüm yediğimde aklıma gelir artık.

  • öncelikle sakatat ve ürünlerinden nefret ettiğimi belirteyim.hayatımda tattığım tek sakatat budur sadece 1 kez çok az bir parça yedim ve tadı güzeldi ama bir daha yemedim ağır oluşu ve sakatat oluşundan dolayı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: QuexSeeL

     O sadece bir yemek değil, bir yaşam tarzı, bir felsefe : ŞIRDAN (Tanıtım ve inceleme SS'li)


    Bu nedir yahu.

    Her Adana dürüm yediğimde aklıma gelir artık.



    Bak şimdi tabağın etrafında gördüğün açık sarı renkli kısım lezzetin kaynağı
    bu tadı tatmayan anlamaz MİSSSS mübarek




  • Off bu saatte de bulunmaz ki :D beyler denemeden ölmeyin, ayrıca hayvanın bağırsağının bir kısmından yapılır. Şeyi meyi değil yani :D
  • Yok, burda laf bize düşüyor...

    Öncelikle söyleyeyim, görüntüsü nedeniyle "iğrenç" diyen vatandaş gitsin de önce bayılarak yediği sucuk/salam/sosis/tavuk döner v.s. nasıl yapılıyor onların ortamlarını bir görsün. Sonra anlar hangisi iğrenç, hangisi değil.

    Evet, görüntüsü tam olarak taşak ve büllük şekline benziyor bu doğru. Ancak, "şırdan" her koyundan sadece 1 adet çıkan "koyunun 4 midesinde biridir". Yani bağırsak filan değildir. Koyunun 4 bölümlü midesinden biri.

    Gerçek adı "şırdan dolması" dır. Kısaca "şırdan" olarak anılır ve Adana dışına çıkıldığında bulunması çok çok zor; bulunsa da aynı tadı alınması imkansızdır.

    Hayatınızda görüp görebileceğiniz en zahmetli, zor ve uzun bir temizleme ve pişme aşamasından geçer. Yiyip yiyebileceğiniz en temiz yiyeceklerden birisidir. En az 4-5 defa suyu değiştirilerek kaynatılır ve içine pirinç/pirin+kıyma doldurularak iğne iplikle dilikip kaynatılır.

    Servisi kimyon, pul biber, tuz, süs biberi turşusu ile ve tabakta değil, kağıt içinde yapılır. 2 katlı saman kağıt içerisinde size uzatılan şırdanı alırsınız, elinizde sıkarak fazla suyunu akıtırsınız ve büllük kısmında başlayarak yersiniz. Taşak benzeri bölüme geldiğinizde ipliğini elinizle çekerek içinden alır ve az biraz soğuması için içine üflersiniz. Taşak benzeri bölümün sonuna doğru gayr-i ihtiyari olarak elinizle şırdancıya 2nci, 3ncü, 4ncü duruma göre kaçıncıyı yemek istiyorsanız işaret edersiniz. Şırdancı zaten sizin yiyiş şeklinize göre isteyip istemeyeceğinizi anlar ve tetikte bekler.

    Yüzlerce kişi, keyifli bir akşam yemeğinden sonra, kafalar hafif çakırkeyifken şırdan kazanının kapağı açıldığında 10-15 adım kaçmıştır yanımda. Hatta "oha lan, bende yok öyle mal, bu koyunlardaki sex hayatı ne kadar renkliymiş" diye yorum yapan bile oldu. Fakat sonraları, ikna olup 1 ısırık aldıktan sonra resmen hayatları değişmiştir bu yiyecek ile ilgili.

    Şırdan Adana'nın önemli bir kültürel olayıdır. Bir grup içinde, birisi çıkıp "hadi şırdana gidek" dediği anda bilirsiniz ki o grupta samimi olmayan hiçkimse yoktur. "Şırdana gitmek" bir dostluk pekiştirmesidir.

    Denemeden, sadece görüntüsü ile yorum yapmayın.




  • Cenin'e benzemiş lan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: adanaliyik

    Yok, burda laf bize düşüyor...

    Öncelikle söyleyeyim, görüntüsü nedeniyle "iğrenç" diyen vatandaş gitsin de önce bayılarak yediği sucuk/salam/sosis/tavuk döner v.s. nasıl yapılıyor onların ortamlarını bir görsün. Sonra anlar hangisi iğrenç, hangisi değil.

    Evet, görüntüsü tam olarak taşak ve büllük şekline benziyor bu doğru. Ancak, "şırdan" her koyundan sadece 1 adet çıkan "koyunun 4 midesinde biridir". Yani bağırsak filan değildir. Koyunun 4 bölümlü midesinden biri.

    Gerçek adı "şırdan dolması" dır. Kısaca "şırdan" olarak anılır ve Adana dışına çıkıldığında bulunması çok çok zor; bulunsa da aynı tadı alınması imkansızdır.

    Hayatınızda görüp görebileceğiniz en zahmetli, zor ve uzun bir temizleme ve pişme aşamasından geçer. Yiyip yiyebileceğiniz en temiz yiyeceklerden birisidir. En az 4-5 defa suyu değiştirilerek kaynatılır ve içine pirinç/pirin+kıyma doldurularak iğne iplikle dilikip kaynatılır.

    Servisi kimyon, pul biber, tuz, süs biberi turşusu ile ve tabakta değil, kağıt içinde yapılır. 2 katlı saman kağıt içerisinde size uzatılan şırdanı alırsınız, elinizde sıkarak fazla suyunu akıtırsınız ve büllük kısmında başlayarak yersiniz. Taşak benzeri bölüme geldiğinizde ipliğini elinizle çekerek içinden alır ve az biraz soğuması için içine üflersiniz. Taşak benzeri bölümün sonuna doğru gayr-i ihtiyari olarak elinizle şırdancıya 2nci, 3ncü, 4ncü duruma göre kaçıncıyı yemek istiyorsanız işaret edersiniz. Şırdancı zaten sizin yiyiş şeklinize göre isteyip istemeyeceğinizi anlar ve tetikte bekler.

    Yüzlerce kişi, keyifli bir akşam yemeğinden sonra, kafalar hafif çakırkeyifken şırdan kazanının kapağı açıldığında 10-15 adım kaçmıştır yanımda. Hatta "oha lan, bende yok öyle mal, bu koyunlardaki sex hayatı ne kadar renkliymiş" diye yorum yapan bile oldu. Fakat sonraları, ikna olup 1 ısırık aldıktan sonra resmen hayatları değişmiştir bu yiyecek ile ilgili.

    Şırdan Adana'nın önemli bir kültürel olayıdır. Bir grup içinde, birisi çıkıp "hadi şırdana gidek" dediği anda bilirsiniz ki o grupta samimi olmayan hiçkimse yoktur. "Şırdana gitmek" bir dostluk pekiştirmesidir.

    Denemeden, sadece görüntüsü ile yorum yapmayın.

    nick mesaj uyumu dedikten sonra bir olay anca bu kadr güzel anlatılır kardeşim. diline yüreğine eline sağlık :)




  • Ön yargılı olmayın arkadaşlar. Yemekleri dış görünüşleriyle değerlendirmeyin. Bi kereden bir şey olmaz deneme imkanı olan denesin. Bunu bi ana yemek olarak değil de aperatif olarak düşünün.

    Gerçekten çok lezzetli bir tadı vardır.
  • istanbul anadolu yakasında nerede yenir acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Feyyaz Merter

    quote:

    Orijinalden alıntı: guest.1981

    onu ilk gordugumde bunu yıyen ınsan degıldır dedım
    sımdıkı dusuncem ıse sırdan cennet nımetlerınden bırıdır...
    sırdancı ünallllllllllllllllll.

    Ben geceleri köşe başlarına kuranlar dışında sadece Cemil'den yiyorum. Şırdancı Ünal Kenan Evren veya Turgut Özal taraflarında bir yerlerde heralde

    evet unal t.ozal ve baraj yolunda var.hey gıdı gunler hey ögrencıyken mac sonrası yerdık sabaha kadar uyutmazdı.ne gunlerdı be
  • Adana / Çukurova da okudum bende , egeliyim . İlk başlarda bende de buradaki diğer arkadaşlar gibi önyargı vardı , Ama bir kez yerseniz mutlaka 2-3-4 ... devam eder gider. Ardını ararsınız .

    Tabii her yiyecek gibi güzel yapılanı bulmak gerekir , her yerden yenmez diye düşünüyorum , temizliğin çok önemli olduğu bir yiyecek çünkü...

    Adananın en çok kebabını ve şırdanını özlüyorum zaten , birde turgut özal bulvarı ... :)
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.