Şimdi Ara

Nvidia, CUDA x86'yı duyurdu: CUDA artık tüm x86 sistemlere açık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
5.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Nvidia tepe yöneticisi Jen-Hsun Huang, 2011 yılı için geliştirmekte oldukları Kepler mimarisine ek olarak firmasının üzerinde çalıştığı diğer yeni teknolojilerden de bahsetti. GeForce, Quadro ve Tesla serisi ekran kartları yani kendi geliştirdikleri grafik yongalar için CUDA programlama dilini geliştiren Nvidia, bu konuda stratejik bir karara imza atarak, CUDA x86'yı geliştirdi. PGI (The Portland Group) ile iş birliğine giden Nvidia, CUDA C derleyicisinin x86 versiyonu ile birlikte artık kendi GPU'larının olmadığı tüm x86 sistemlerde de CUDA uygulamalarının geliştirilmesine ve çalıştırılmasına olanak tanıyor. CUDA x86 ile birlikte tüm bilgisayar ve sunucu sistemleri kapsama alanına Nvidia, Intel ve AMD işlemcilerin paralel yürütme için sahip olduğu çok çekirdekli yapı ve SIMD (Single Instruction Multiple Data) yeteneklerinden faydalanılması hedefleniyor.

The Portland Group yöneticisi Douglas Miles açıklamasında x86 için geliştirilen CUDA C derleyicisinin, CUDA Fortran ve PGI'ın, çok çekirdekli x86 sistemler için optimize ettiği Fortran ve C derleyicilerine mükemmel bir tamamlayıcı olacağını ifade etti. CUDA x86'nın, Kasım ayında düzenlenecek Super-bilgisayar 2010 konferansında tanıtılması beklenirken, ne zaman hazır olacağı ise henüz açıklanmadı.

• Nvidia çok akıllıca cebini dolduracak...
    Amd ati ise bu özellikten nasibini alacak ama bedelini ödeyerek. dolayısı ile amd ati nin sattığı her vga dan nvidia pay alacak
  • Acaba yanlış mı anladım? CPU yerine tüm işleri GPU'ya yaptıracak bir yazılım dilinin, şimdi kalkıp da GPU yerine tüm işleri CPU'ya yaptırmasından mı bahsediyoruz? CPU'ya x86 komut işletmek?
  • baba nasil haber yaptin ya cipset yakti millet.
  • Anladığım kadarıyla cuda ile yazılan programlar nvidia kart olmayan sistemlerde de çalışacak. Gpu yerine çok çekirdekli işlemcileri kullanacak. Paralelleştirmeyi cuda nın kendisi yapacak.

Fakat anlamadığım bu nvidia nın ne işine yarayacak.

Ekleme: Sonradan düşündümde sanırım ekstra kodlama zahmetine girmeden aynı uygulamada cpu + gpu nun gücünü beraber kullandıracaklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 21 Eylül 2010; 23:37:14 >
  • Çok bir şey değişeceğini zannetmiyorum. Amaçları "Programların çalışma hızına bakın, her türlü bizim kartımızda amd, intel gibi işlemcilerden daha hızlı çalışıyor" dedirtip kendi kartlarını sattırmak.
  • physx için de aynı hamleyi bekliyoruz. Belkide CPU tarafından yapılabiliecek kolaylıktadır fizik hesapları.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • çok akıllıca.. tüm platformlara destek vermesinin amacı bu dili kullanan programların yaygınlaşmasını sağlamak.. ama yinede her halükarda bu programlar nvidia karta sahip olan sistemlerde daha hızlı çalışacağından insanların nvidia alması için çok daha fazla sebebi olacak.. çünkü cuda ile yazılmış tüm programlar nvidia kartlarda diğer sistemlere göre bariz bir şekilde daha hızlı çalışacaklar..
  • quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

baba nasil haber yaptin ya cipset yakti millet.

Harbi bu okuduğum en komik mesajdı. Kaç dakkadır gülüyorum.

Valla süpersin yaa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rusty

Çok bir şey değişeceğini zannetmiyorum. Amaçları "Programların çalışma hızına bakın, her türlü bizim kartımızda amd, intel gibi işlemcilerden daha hızlı çalışıyor" dedirtip kendi kartlarını sattırmak.

Aynen dediğiniz gibi olacağını düşünüyorum.
    X86 ya adapte olan CUDA, GPU ların SIMD yönünden CPU lara göre uçuk verimler elde ettiği de aşıkarken.
    Nvidia olmayan ürünlerde ne kadar verimli olabilecek ki?
  • Güzel söylemişsiniz. Bakınız Intel'in yazılım kütüphaneleri olayı.

Genuine Intel olarak tanımlanan işlemcide daha yüksek puan aldırıyor.

Bu yüzden Super Pi de AMD düşük saniye alamıyor. Intel hep yarı yarıya düşük.
  • microsoft'un kopya'ya göz yumması gibi bir olay.
  • İşte CUDA için patlama noktası budur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 22 Eylül 2010; 9:55:05 >
  • Nvidia ne yapacağını şaşırdı artık. Cuda sadece Gpu ile anlamlı olan bir şey..

Gpu ların Cpu lardan çok daha güçlü olduğunu biliyoruz ve bu potansiyeli grafik işleri dışındada kullanabilmemizi sağlayacak teknolojiler bunlar.

Cuda, Cpu ların iyi yada hızlı yapamadığı işleri Gpu yapabilsin diye çıkmış olan bir teknoloji iken olayı cpu lara yöneltmek kusura bakmasınlar "acziyet belirtisi" gibi geliyor bana.
  • Haber de yanlış cümleler yer alınca tabiki bir çok yorum da buna kurban gitti, bazı arkadaşlar da chipset yaktı..

"GeForce, Quadro ve Tesla serisi ekran kartları yani kendi geliştirdikleri grafik yongalar için CUDA programlama dilini geliştiren Nvidia ..."

Öncelikle, CUDA bir programlama dili değil. CUDA nVidia nın "paralel computing" için ürettiği bir mimari. Haber de aslında şu;

Portland Group, CUDA için x86 platformlarda kullanılmak üzere derleyici çıkarmış. Olay aslında paralel computing için üretilmiş derleyici ve kütüphane olayı. Bir özelliği de GPU nuz olmasa bile intel ve AMD işlemcileri için paralel computing kütüphanesinin kullanılabilmesi. Intel in de kendi işlemcileri için böyle bir olayı var;
    http://software.intel.com/en-us/intel-parallel-studio-home/

AMD ise, şu anda yine böyle birşeyin üzerinde çalışıyor.

Bazı arkadaşların yazdığı gibi bir patlama çatlama yok. İlk yorum yazan arkadaş da "amd ati nin sattığı her vga dan nvidia pay alacak" yazmış. Böyle birşey de yok..

• Portland Group un kendi duyurusundan aslında ne olduğunu okuyabilirsiniz;
    http://www.pgroup.com/about/news.htm#42
  • gerbay

bu hareket yaygınlaşma için atılmış bir adım o zaman bir patlama yaşanacaktır. neden patlama olmasın?
  • @sadtneverdie

hocam bu adım nasıl yaygınlaşmasını sağlayacak sence, bir anlatırmısın?
  • Fx57, hocam haberi düzeltirmisin. Bilgi yanlışı var
  • quote:

Orijinalden alıntı: .45 ACP

baba nasil haber yaptin ya cipset yakti millet.

Süpersin hocam. Yarıldım gülmekten.

---

Durumu anlamak çok mu zor? CUDA yazılım dilinde olmayan programların, gelen x86 desteği sayesinde CUDA üzerinden çalıştırılma imkanı var. Harika.

Bakalım ne kadar performanslı olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 22 Eylül 2010; 12:30:28 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.