Şimdi Ara

NVIDIA bu yıl yeni ekran kartı çıkarmayabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • NVIDIA bu yıl yeni ekran kartı çıkarmayabilir
    NVIDIA’nın son yıllarda yapay zeka pazarında yakaladığı büyük ivme, şirketin köklerini oluşturan oyun tarafını ikinci plana itmiş durumda. The Information’ın yayımladığı habere göre NVIDIA, RTX 50 serisinin planlanan güncellemesini önümüzdeki seneye erteledi. Bu gerçekleşirse şirket, yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez bir yıl boyunca yeni oyun odaklı ekran kartı çıkarmamış olacak.

Bellek krizi tüm sektörü vurdu

Yapay zeka sistemlerine yönelik yoğun talep, bellek çiplerinde küresel bir kıtlığa yol açtı. Belleğe büyük ölçüde bağımlı olan GPU’lar da bu krizden doğrudan etkileniyor. Sonuç olarak ekran kartları hem zor bulunur hale geldi hem de fiyat artışları kaçınılmaz oldu.

Bu darboğaz karşısında NVIDIA'nın tercihi daha fazla gelir elde ettiği yapay zeka oldu. Rakamlar da bu yönelimi açıkça gösteriyor. 2022’nin ilk dokuz ayında NVIDIA gelirlerinin %35’i oyun GPU’larından geliyordu. 2025’in aynı döneminde bu oran yalnızca %8’e geriledi. Ayrıca, NVIDIA'nın yapay zeka çiplerinin kar marjları da çok daha yüksek: grafik kartlarında %40 iken, yapay zeka çiplerinde %65.

Ayrıca Bkz.PS5 satış rakamları paylaşıldı: Satışlar düşerken oyunlar yükselişte

RTX 50 “Super” gelmeyebilir, RTX 60 da gecikiyor

Habere göre oyuncuların 2026’da beklediği RTX 50 Super modelleri büyük ihtimalle çıkmayacak. Dahası, NVIDIA’nın bir sonraki nesil ekran kartı olması beklenen RTX 60 serisinin üretim takvimi de ileri atıldı. Başlangıçta 2027 sonunda seri üretime geçmesi planlanan bu kartların daha da gecikmesi söz konusu. Zaten piyasada zor bulunan RTX 50 serisinin ardından yeni modellerin gelmemesi, oyuncular için ciddi bir hayal kırıklığı anlamına geliyor.

NVIDIA, yıllarca PC ve konsol oyunlarının kalbinde yer alan bir marka olarak biliniyordu. Ancak bugün şirketin kimliği hızla değişiyor. Veri merkezleri, büyük dil modelleri, yapay zeka eğitimi ve kurumsal çözümler, oyun donanımının çok önüne geçmiş durumda. Görünen o ki NVIDIA için artık oyuncular, şirketin ana hedef kitlesi değil.

Kaynak:https://www.engadget.com/gaming/pc/nvidia-reportedly-wont-release-new-graphics-cards-this-year-173002651.html?src=rss
    Kaynak:https://www.theinformation.com/articles/nvidia-delay-new-gaming-chip-due-memory-chip-shortage

• Bu konuda cok takip edilmiyor fakat Intel ve Amd bütünleşik ekran kartlarında çok ciddi bir ilerleme sağladılar.

Şu an Intel Arc b390 dahili grafik RTX 5050 ile kapışacak seviyeye geldi AMD'nin bütünleşik grafikli bazı islemcileri 5060a yaklaşıyor.

Nvidia öyle 3 - 4 yıl daha kağnı gibi gider hele 6050 ve 6060 gibi kartlarda yüzde 15 - 20lik performans artışları ile yetinirse 5 yıl içinde ayrık ekran kartı pazarının ciddi biçimde yokolmaya başladığını göreceğiz.

Hickimse az güç tüketen, az ısınan, son derece küçük dahili grafikli sistemler varken gidip ekran kartina para bayilmaz .

Nvidia'nin biraz olsun akli varsa veya yapay zeka balonundan başını kaldırıp yüzde 90ına hakim olduğu ayrık ekran karti pazarını düşünüyorsa bütün ekran kartlarında 1 kademe düşürme yaparak canavar gibi gelen ve sektörü yeme tehlikesi olan bütünleşik ekran kartları ile arasına yeterince alan koyar .

Yani demem o ki önümüzdeki seride 6060 olarak gelecek karti 6050 olarak tanıtıp yüzde 80 - 100 performans artışına gitmek zorundalar . Ti ekran kartlarını tamamen ortadan kaldırmak ve onlari dediğim gibi ana seriye yedirip her seviyede çok ciddi oerfirmans artışı sunmak zorundalar .

Artık ipin ucunda olan şey pazar payı vb değil dediğim gibi dahili grafik ayrık ekran kartı pazarını öldürme noktasına kadar geldi , önemli olan bu felaketin önünü almak .

Tabiki para içinde yuzmekten ötürü sarhoş olmuş Jensen bunu görebilecek mi onu da zaman gösterecek.

Not : Alt seviye ekran kartlarının özel olarak üretilmediğini aynı wafer içinden çıkan daha daha verimsiz veya hasarlı silikonlardan uretildiklerini düşündüğümüzde 5050 , 5060 piyasasının yokolmasi üst seviye ekran kartlarına kalıcı fiyat artışı olarak dönecektir.

Nitekim sürümden kazanamadiğınızda fiyatları yükseltmekten bu sayede dolaylı olarak sektörün ölümünü hızlandirmaktan başka birşey yapamazsınız.
  • Bu konuda cok takip edilmiyor fakat Intel ve Amd bütünleşik ekran kartlarında çok ciddi bir ilerleme sağladılar.

Şu an Intel Arc b390 dahili grafik RTX 5050 ile kapışacak seviyeye geldi AMD'nin bütünleşik grafikli bazı islemcileri 5060a yaklaşıyor.

Nvidia öyle 3 - 4 yıl daha kağnı gibi gider hele 6050 ve 6060 gibi kartlarda yüzde 15 - 20lik performans artışları ile yetinirse 5 yıl içinde ayrık ekran kartı pazarının ciddi biçimde yokolmaya başladığını göreceğiz.

Hickimse az güç tüketen, az ısınan, son derece küçük dahili grafikli sistemler varken gidip ekran kartina para bayilmaz .

Nvidia'nin biraz olsun akli varsa veya yapay zeka balonundan başını kaldırıp yüzde 90ına hakim olduğu ayrık ekran karti pazarını düşünüyorsa bütün ekran kartlarında 1 kademe düşürme yaparak canavar gibi gelen ve sektörü yeme tehlikesi olan bütünleşik ekran kartları ile arasına yeterince alan koyar .

Yani demem o ki önümüzdeki seride 6060 olarak gelecek karti 6050 olarak tanıtıp yüzde 80 - 100 performans artışına gitmek zorundalar . Ti ekran kartlarını tamamen ortadan kaldırmak ve onlari dediğim gibi ana seriye yedirip her seviyede çok ciddi oerfirmans artışı sunmak zorundalar .

Artık ipin ucunda olan şey pazar payı vb değil dediğim gibi dahili grafik ayrık ekran kartı pazarını öldürme noktasına kadar geldi , önemli olan bu felaketin önünü almak .

Tabiki para içinde yuzmekten ötürü sarhoş olmuş Jensen bunu görebilecek mi onu da zaman gösterecek.

Not : Alt seviye ekran kartlarının özel olarak üretilmediğini aynı wafer içinden çıkan daha daha verimsiz veya hasarlı silikonlardan uretildiklerini düşündüğümüzde 5050 , 5060 piyasasının yokolmasi üst seviye ekran kartlarına kalıcı fiyat artışı olarak dönecektir.

Nitekim sürümden kazanamadiğınızda fiyatları yükseltmekten bu sayede dolaylı olarak sektörün ölümünü hızlandirmaktan başka birşey yapamazsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Şubat 2026; 11:11:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "Ancak bugün şirketin kimliği hızla değişiyor." cümlesi önemli karşılarına rakip çıkartırlarsa çip konusunda pazardaki yerini kaybedebilir. Para odaklı ilerliyor şirket kısa vadede oldukça iyi ama ya uzun vadede?

• Alıntı

metni:
    Görünen o ki NVIDIA için artık oyuncular, şirketin ana hedef kitlesi değil.

kandırıldık.NVIDIA bu yıl yeni ekran kartı çıkarmayabilir  bunu geçen sene 50 serisinde herkes öğrendi bence. ai çipleri 5nm diye 50 serisi de 40 gibi 5nm çıktı oradan demiştim ben salmış bu adamlar bu işleri diye. 2028'e kadar çıkamayacaksınız madem şunu 4nm çok transistörlü yapın da yıllarca kullansın millet tabi bulabilirlerse. bellek krizini de ben çıkardım sanki bilmiyorlar mıydı böyle olacağını?

https://ibb.co/JFcsQyQL
  • Sonun az maliyetli Aİ'ler çıkmaya başlayınca (kaçınılmaz olan bu olmalı çünkü eko sisteme zarar verecek hem doğaya hamide üretime) o çip setlerin sana g. umudu ile ve o vakit sıvadığın alanlarda yer bulamama dileğiyle Nvıdıa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V-SteeL -- 6 Şubat 2026; 11:23:07 >
  • 60 serisinin 2028e kalacağı belliydi o yüzden 50 serisinde upgrade yaptım. 2 sene daha bekleyemem yok o çıksın bu çıksın. Ömür geçiyor.

50 serisi 2 sene için ezilecek dostum bence boşuna upgrade yaptın. Adamlar açıkça suni krizlerle var olanı tüketip sonunda fiyatlarıda normale çekip (yani fiyatlar düştü alıgı yapıp satmayı körüklicekler aynen borsa gibi), satmaya devam edecekler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    yeni ekran kartı alacağım
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • V-SteeL kullanıcısına yanıt

Hiç sanmıyorum bu saatten sonra oyunculara büyük zıplama ile kart çıkaracaklarını, yani 1080ti gibi bir zıplama zor gibi. %20 artışla paslayacaklar bence yine. 10x frame gen gelir.

Kartlar güç girişinin 600w sınırına geldi zaten çok büyük yenilik olmadıkça ya kartları gidip 800w yapacaklar çift 12vhpwr gelecek (ki 5090 lightning gibi kartlarda var)

Ya da 600w tutup mimari iyileştirmeden gelen % ile yetinecek.

6000 serisi çıkınca da 7000 serisini bekleyin o güzel olacak diyecekler. Bekle bekle o işin sonu yok. Artık ekran kartları zaten normal şartlarda bile 2 senede bir yeni seri geliyor.

Ben kriz fiyatından almadım zaten normal fiyatından aldım, kazıklanmanın anlamı yok tabi bu suni ram krizi yüzünden.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Valla gidip intel sıfır arc b580 aldım limited edition önceden rtx 3060 ti kullanıyordum en ufak sorun problem yaşamadım 3060 ti daki kullanim rahatlığı bu ekran kartında da gördüm aşırı stabil ve aşırı derecede de memnunum 13 bin bandında 12 GB VRAM li sıfır bir kart almak bu piyasada takdire şayan bundan sonra kesinlikle Intel ekran kartı tercih edeceğim tavsiye ederim

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.