Şimdi Ara

Normal mi? Yoğuşmalı Kombi mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
10.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aldığım evde hiç kullanılmamış Buderus U12-24K var 20bin kalori.

Aradaki farkı verip 24K yoğuşmalı Buderus almaya değermi diye bir süredir araştırıyorum. Kitabi değerlere göre aşağıdaki hesabı yapıyorum. Fakat hesap, gerçek hayatta hangi yönde sapma gösterir hiç bir fikrim yok.

normal kombi 785 € ise, yoğuşmalı 1385 €. Aradaki fark 600 €x 1.85 ytl = 1110 ytl

Aynı eve sahip arkadaşım, normal kombi ile düz mantık 24 dereceden yakma ile yılda 2500 ytl gaz ödemiş.

Normal kombi verim %93
    Yoğuşmalı verim %107

aradaki verim farkı %14

2500 ytl lik gaz fatırasının %14 ü = 350ytl

yoğuşmalı kombi için ödeyeceğim fark 1110 ytl / 350 ytl = 3.2 yıl

yani ben ödeyeceğim bu parayı 3.2 yıl sonra çıkarmış olacağım. Tabi bu minimum 3.2 yıl; çünkü arkadaşın 2500 ytl si max. bir rakam. Bence bu hesap sonucu, kumandasıyda vs. filan ortalama 4 yıl yapar.

Şimdi beni düşündüren şu; eğer benim bu 4 yıl hesabı doğru ise, 4 yıl boyunca normal kombi kullanıp bunu 4 yıl sonraki yeni bir tekoloji ile değiştirmek daha uygun olmaz mı? Belkide hidrojen pilli kombiler (şu anda vestel dahi labaratuvar da üretebiliyor) 4 yıla kadar çıkar veya daha verimli modelleri çıkar.

Ama öte yandan benim hesap daki sapma yoğuşmalı lehine olursa; yani aradaki %14 fark, yoğuşmalı lehine açılırda bu yıl miktarı 2 ye yaklaşırsa, yoğuşmalı tabiki alınır. Bence 4 yıldan önce yeni teknoloji gelmez piyasaya.

Şimdi benim bu hesabımı analiz edebilecek arkadaşlar var mı? bu hesap yöntemi doğrumu? ne tür faktörler bu hesabı ne yöne değiştirir.

Not: Ev, radyatör kombi vs. aynı Sadece benimki, öğlede sonra güneşini daha çok alıyor.

• valla yoğuşmalı kombi aynı benznli dizel araba gibi bir şey.

yıllarca kullanacaksan elbetteki aradaki yüzde 14 lük fark kendni kısa sürede amorti edecektir.

ben kolay kolay yeni teknoloji geleceğini sanmıyorum daha tüm türkiyeye kombi satacaklar çünkü henüz büyük şehirlerde var. tüm türkiyeye yayılacak zamanla. anadolu şehirlerinde alt yapı çalışmaları başladı çoğunda

yeni teknoloji önce avrupaya gelir onlar eskittikten sonra bize gelir. örnek dizel araçlar. avrupalılar yavaş yavaş hybride geçiyorlar diye dizelleri bize satıyorlar. eskiden hangi markanın dizeli vardı bi düşün bakalım .

yani demek istediğim doğalgaz kaynakları kalkana kadar biz doğalgazlı kombi kulanmaya devam ederiz hiç korkun olmasın arkadaşım öle 4 -5 yıl da değil en aşağı 40 -50 yıl filan sürer bu kombi-doğalgaz muhabbeti.

benim evimde buderus gb 022 24 k yoğuşmalı kablosuz kumandalı kombi var. istanbuldayım 12 ayda 962 metreküp yakıt tükettik ki buda 500 ytl bile etmemekte.buna yemek banyoda dahil elbet. evde annem var o bakımdan sürekli kombi açık ( sürekli yanmıyor tabi buderusları biliyorsun sanırım) ev sıcaklığı sabit 22.5 derecede idi gece gündüz.

oda termostatında ayarlanan sıcaklık yani. oda termostatı olmayan kombilerde ev içi sıcaklığını ayarlamana imkan yok bu bakımdan verimlilik düşmekte. oda termostatı ise sıcaklık senin istediğin dereceye geldiğinde kombiyi durdurmakta; sıcaklık düştüğünde ise tekrar çalıştırmakta. normal kombilerde en büyük israf gece yaşanmakta insanlar yatarken üşürüz diye kombiyi en az derecede bile olsa çalışır durumda bırakmakta. ve uyanana kadar kombi yanmakta ev halkı artık ihtiyaç duymasa bile. ama oda termostatın varsa gece içinde kombi kendini açıp kapatabilmekte. ve gerekesiz yakıt sarfiyatının önüne geçilmekte.

demek istediğim yoğuşmalıda yoğuşmasız da kullansan oda termostatını mutlaka al. tercihende kablosuz al. bu sayede gündüz oturduğun odayı gece yattığın odayı istediğin sıcaklığa getirebilirsin.

senin seçim yapman zor. aradaki fark büyük. yani ev kendi evinse ben yoğuşmalı al derim zira bu kombilerin ömürleri 25 yıl civarında olduğu söylenmekte. yani o süre sonuna kadar kendini bi kaç kez satın alacak kadar tasarruf elde edecektir. sonuçta yoğuşmalı teknolojisi normalden daha üstün.

evi kısa vadede satmayı planlıyorsan bırak üstündeki kombi kalsın sonuçta buderus.

hayırlı günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 13 Ağustos 2006; 0:07:58 >

• tasshelhoff

özenli yanıtın için teşekkür ederim,

uzaktan kumandalı oda termostadı dediğin kumanda sayesinde sadece bulunduğun bölge 24 derece, geri kalan yerler 20 derece gibi olma ihtimali var mıdır? Ayrıca bunu sistem nasıl yapıyor anlayabilmiş değilim. Çünkü;

benim ev 3 katlı ve kombiye kumanda kablosunu sadece giriş katındaki salondan çekmişler. Tahminimce termometre bu kumanda cihazında olacak ve buranın ısısına göre kombiyi yakacak. Mantıken ben şu şekilde çalışır diye düşünüyorum;

salonun ısısını 23 derece yapmak için kombiyi çalıştıracak, buna bağlı olarak alt ve üst kat ne olursa olacak.

Ama bence benim esas yapmam gereken şu olmalı;

Bodrum 18 derece (kışın yaşanmayacak, sadece ısı izalasyonu olsun diye ısıtılmalı)
    Giriş katı 22 derece
    Üst Kat 24 derece (esas yaşama alanı ve yatak odaları)

desekki, bodruma kata termometreli bir kumanda daha koyalım. Ama kombi bodruma kata giden boruara nasıl olacakta 18 derece yapacak su sıcaklığını ayarlayacak?

Böyle bir şey olabilir mi?

NOT: eviniz kaç metre kare ve cephe yönü ile yalıtım nasıl?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi web_tur -- 13 Ağustos 2006; 10:43:12 >

• arkadaşım yoguşmalı daha iyi
  • arkadaşım başta söylesene tripleks evm var diye.

benim anlattıklarım tamamen tek katlı 130 m2 4. kat (üstümde 2 kat) daha var. pimapenli kuzeye bakan bir ev için.

dediğin tür bir eve zaten 24000 yeterli olmaz kanımca ama genede bir mühendise sorman lazım tabi.

söylediğin gibi birden fazla oda termostatı konulailiyormu orasını da hiç bilmiyorum.

kanımca takılamaması azım zira o zaman her bir kar için ayrı br sıcak su borusu çekilmesi lazım ve kombidede 3 tane sıcak su borusu çıkışı olması lazım. ama belki ona uygun cihazlar da vardır.

kablosuz kumanda ile senin buunduğun bölge yada kat senin istediğin sıcaklığa çıkmakta. ( kumandayı bulunduğun katın merkezi bir yerine koyarsın mesela koridora koridor 24 derece olmuşsa diğer odalarda bi 23 dereceye çıkmıştır zaten)

ama diğer katlarda bulunduğun kat istediğin dereceye gelene dek ısınmış olacaktır.

dediğim gibi bu tecrübem dışı bir olay. yerinde olsamwww.isisan.com.tr den (yadawww.isisan.com) fabrika servisinin telefonunu bul bi onlara danış.

hayırlı günler.

• web-tur sanırım senin değişik yerlerde değişik dereceleri yakalamanın yolu termostatlı radyatör vanalarından geçiyor.Böylece istediğin radyatör istediğin kadar ısıtır.
    Tabii senin bu triplex zeminden ısıtmalıysa nideceğiz bilemem...
  • Sn web tur bendede buderusun gb 022 24 k kablosuz termostatlı kombisi var.

Termostatı evimde derecesini en yüksek tutmam gereken yere koydum yani oturma odasına.yatak odasını ve çalışma odamı 2 derece daha düşük ısıda tutmak için radyatörlere buderusun termostatik vanalarından taktım ( 20-25 ytl civarı fiyatları var ) ve kullanmadığım boş odayıda tamamen kapatmak yerine yine termostatik vanayla 17 dereceye sabitledim.evimde ısıyı bu şekilde ayarlayarak koca kış boyunca ne haddinden fazla ısındım nede üşüdüm ve en ekonomik şekilde ısı konforunu yakaladım.

Yoğuşmalı kombiler normal kombilere göre ortalama %20-35 arası bir performans sağlamaktadır.Bu performans daire büyüdükçe dahada fazla kendini belli etmektedir.

Özellikle yoğuşmalı kombiler büyük dairelerde çok daha fazla ve kısa sürede kendilerini amorti edebiliyorlar.Bunun için teknolojinin gelişmesini beklemek anlamsız olur.bu bi nevi bugün dizel araba almak yerine seneye hidrojenle çalışabilecek bir arabayı beklemeye benziyor.yani boş.çünki bu beklemelerin sonu yok.Ömür geçiyor , birşeyi almak için 1 sene beklemem gerekirse bunun performans olarak şu an alacağım üründen %10 daha performanslı ve yakın fiyatta olması gerekir.Bu da şu an teknolojinin geldiği noktada çok zor.Çünki artık %1 lik performans artışlarıyla uğraşıyor teknoloji ve bunuda başarı olarak görebiliyorken kombi gibi avrupada çok uzun seneler kullanılan bir cihazdan birkaç sene içinde büyük performans artışları beklemek göle maya çalmaya benzer bir durumdur.

Birde kombi cihazlarında muhakkak radyatör ya da aynı işlevi gören ups cihazı kullanılmalıdır.çünki ülkemizde elektrik voltajlarında çok sık değişmeler yaşanabilmekte bu da kombilerin en önemli ve pahalı parçası olan beyinlerini bozabilmektedir.bu seferde 100-150 ytl lik bir masraf yerine kombimizinde garantisi dolmuşsa 500 ytl den fazla masraflar edebiliriz.

Kombi cihazını takarlarken tesisatçınızın kombi giriş ve çıkış vanalarını muhakkak tam geçişli vana takmaları gerekir.çünki 3/4 borunun tam geçişli vanasının geçişide 3/4 boru genişliğindedir bu yarım parmak boru içinde geçerlidir.Tam geçişli vanalarda su akarken ve devri daim yaparken bir dirençle karşılaşmaz.

Doğalgaz zehirlenmesinden ölen insanları duyuyoruz.Önlem olarak evinizde doğalgazın en tehlike teşkil ettiği yere alarmlı bir doğalgaz dedektör devresi taktırmalısınız.Tabi bunun için evinizin gaz girişinde çek valf olması gerekir.Çünki gaz kaçağı olduğunda dedektör gazı algılayıp gaz girişindeki çek valfi çekip evinize gaz girişini kesecektir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    kombi bozuk mu
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hepinize teşekkürler;

GB022 kombi aldım, yardımlarınız için teşekkürler.

robertdeniro, şu anda tüm tesisat hazır, vanaların tam geçişli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
  • quote:

Orjinalden alıntı: web_tur

hepinize teşekkürler;

GB022 kombi aldım, yardımlarınız için teşekkürler.

robertdeniro, şu anda tüm tesisat hazır, vanaların tam geçişli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Malesef ülkemizdeki tesisatçıların ve ustaların ve teknik elemanların bilgisizliğinden dolayı bu tür teknik konulardan birçok kişi bihaber.Hatta bazı nalburlar bile tam geçişli vananın ne olduğundan haberi yok.

Bu vanalar tam geçişli küresel vana olarak geçer.Bu vanaların mini küreselleride vardır.Bunların geçiş yerleri dardır.Bazı tesisatçılar bilgisizliklerinden kombilere bu mini küresel vanaları takarlar.

Bunları anlamak için tesisatçınıza sorabilirsiniz ya da aşağıda benim piyasada gördüğüm kadarıyla tam geçişli ve yarım geçişli vanalar aşağıdaki şekillerde olmaktadır.Mini küresel vanaların gördüğüm kadarıyla açma kapama klepeleri yarım olur.

http://img207.imageshack.us/my.php?image=14id2.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi robertdeniro -- 16 Ağustos 2006; 13:18:15 >

• quote:

Orjinalden alıntı: robertdeniro

Birde kombi cihazlarında muhakkak radyatör ya da aynı işlevi gören ups cihazı kullanılmalıdır.çünki ülkemizde elektrik voltajlarında çok sık değişmeler yaşanabilmekte bu da kombilerin en önemli ve pahalı parçası olan beyinlerini bozabilmektedir.bu seferde 100-150 ytl lik bir masraf yerine kombimizinde garantisi dolmuşsa 500 ytl den fazla masraflar edebiliriz.

bende de gb 022 24 k kablosuz kumandalı kombi var.
    ups ler nereden baksanız 100-200 ytl arası. ben evimde 15 yıldır voltaj regülatörü kullanmaktayım. sadece kombiyi değil bütün cihazlarımı korumakta herkese tavsiye ederim. elektrik 220 v den düşük ise yükseltmekte ; fazla ise düşürmekte.

ayrıca elektrik kesintisinde elektrik ilk geldiğinden 10 sn sonra voltajı düzenleyip eve elektriği öyle vermekte. bu sayede ilk geldiğindeki yüksek voltajdan da korumakta cihazları.

cihaz 50 kg civarı olup sigorta kutusundan hemen sonra montajı yapılmakta. dediğiniz gibi türkiyede elektrik düzenli değil. en kesin çözüm bu gibi geliyor bana

web tur arkadaşım hayırlı olsun.

bir de ben su yolu girişine ısısanın ithal ettiği spirovent pislik ayırıcı taktırdım. şebeke suyundan gelmesi muhtemel pislikleri kombinin devir daim pompası ve diğer hassas parçalarına ulaşmadan tutan bir filte denebilir kabaca. isisan getirmekte bu parçayıda broşürlerde görmüşsündür belki. kombinin ömrünü hatırı sayılır derecede uzatan bir filtre. sen arada bir haznesinde biriken pislikleri temizliyorsun. bu sayede tesisatını yıllar zarfında tıkayabilecek veya devir daim pompanı bozabilecek büyük pislikler kombine zarar vermemiş oluyor. ben 120 euro ya almıştım. bilgi vereyim dedim. websayfasını koyuyorum istersen bakarsın

http://www.isisan.com/urunler_index.dwx?product_type_id=29

hayırlı günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 16 Ağustos 2006; 18:13:55 >

• merhabalar,

regülatör ve pislik ayırıcı tevsiyeleriniz için çok teşekkürler. Pislik ayırıcının, hava ayırma özelliğininde olması çok dikkatimi çekti.

Fakat şu anda esas çözmem gereken konu şu oldu;

Dairenin orta katında, daire girişi, alt ve üst kat merdiven bağlantısı ve salon var. Salonun hemen girişine de kombi kumanda panel kablosu çekilmiş hazır halde. Bu kablo var diye RC20 kablolu kumanda aldım.

Termostatik vanaları nerelere yerleştireyim diye oturunca, ısı dengeleme hesabımdan kalkamadım.

Şöyleki;

Bodrum katıda, termostatik vana takıp 18 derece yapmayı planlıyorum.

Giriş kat (orta kat) 22 derece ye ulaşmak için paneli ayarlarsam; ısınanan hava yukarı çıkar mantığı ile kışınana yaşam yeri olacak olan üst katda 24 dereceye ulaşırım dedim.

Ama salon ve üst kattaki 2 oda güneye bakıyor. Bunlardan biri oturma odası olacak. Ve güney den gün boyu ısınacak.

Soru 1: üst kattaki odalar gün boyu ısındığı için aşağıda salonda 22 dereceye ayarlanmış panel sayesinde buraları 24 ün üzerine çıkar mı?

Soru 2: Üst katta yaşar iken alt katı 22 dereceye kadar ısıtmalı mı? Buraya 22 ye getirecek diye üst odayı bayar mı?

Soru 3: Acaba kablosuz kumanda alıp, bulunduğum yeri 24 e getirip gerisini koyvermelimi? tabiki termostatik vana takılı olup limitlenmişler hariç.

Soru 4: Bulunduğumuz yeri 24 e getiriken, altdaki salonu 20 ye indirirsek, mutfağı kullanacağımız zaman oranın tekrardan 22-24 e çıkması için daha çok mu enerji harcarız. yani kablosuz ile evde ısı dalgalanmaları yaratmak yerine, orta kat 22 olsun, üst kat ne verirse mantığınımı kullanmalı?

soru 5: orta katı kablolu panel ile 22 yapıp, üst katta, güneş ısınmasından dolayı sıcak olma ihtimali olan odaları termostatik vana ile 24 de limitlemek, yeri hazır olan ve ucuz olan panelden yararlanmak için daha mı? mantıklı?

Bunların hepsi kafamda dönüp duruyor ve işin içinden çıkamıyorum.

yardım lütfen.

• ya allahtan cerrah değilsin webtur arkadaşım :) yoksa elinde neşter düşünür dururdun hastanın başında şöyle ni kessem böyle mi kessem diye . şaka bir yana

bu kadar takma kafana ya amaç üşümemek bi kaç derece farkı hissetmezsin bile bence o kadar derecelerle yorma kafanı arkadaşım bırak kombi ve termostatik vanalar işlerini görsünler. sende otur tv ni seyret.

ben gene kablosuz kumanda alman konusunda ısrar ediyorum. bak zaten senin bulunduğun yer söz gelimi 24 dereceye çıkana dek diğer yerlerde ılıklaşmış olacak. nasıl bi ev anlamadım tam dizaynını ama her katta bir veya 2 oda mı var. her kat başlı başına bi daire değil sanırsam.

sen kablosuz kumandanı al arkadaşın dediği termostatik vanalarıda monte ettir. alt katları termostatik vana ile düzenle bulşunduğun yeride kablosuz kumanda ile. bütün evi ısıtmak istiyorsan biraz kaybı göze alacaksın. elden gelen bir şey yok.

ha bu arada pislik ayırıcı hava ayırmıyor. hava ayırıcı ve pislik ayırıcı ayrı ayrı cihazlar.

hava ayırıcı zaten kombide entegre olarak mevcut. aşırı hava oldumu kombi kendisi boşaltıyormuş onu. takan mühends bey öyle söylemişti. ben bir tek pislik ayırıcıyı aldım.

kolay gelsin kombiyi alarak önemli bir mesafeyi kat ettin. sıra çalıştırmakta. zaten en az bi 4 ay ne sonuç vereceğini tam anlayamayacaksın o sebepten kendini sıkma.

hayırlı günler.

• sn tasshelhoffa katılıyorum.

Ben şahsen en çok kullandığım odayı 21,5 derece gibi ayarlıyorum.çalışma odamı ve antreyi 20 derece.kapıları kapalı olan odayı ise 17 dereceye ayarlıyorum.antre ortada olduğu ve iyi yalıtımı olduğu için oradaki radyatörede termostatik vana taktım ve kısık çalışıyor.yatak odası ise güneş gördüğü halde kombiye uzak olduğu ve radyatörleri diğer yerler kadar ısınmadığı için oturma odasındaki termostat 21,5 dereceye ayarlı olduğu sürece zaten otomatikman 20 dereceyi geçmiyor keza mutfağımda aynı şekilde bu yüzdende termostatik vana takmadım

Zaten her evin güneşe konumu , tesisat konumu , yalıtımı farklı olduğu için vanaların nerelere takılacağını buradan yazmak olmaz.kombiyi çalıştırdığınız zaman bunları deneme yoluyla siz yapacaksınız.

Mesela odanız güneş görebilir fakat tesisat mesafesi uzun olursa radyatörleri yakın radyatörlere göre daha az ısınır.benim şahsen evimin tüm ayarlarını otutturmam birkaç haftayı bulmuştu.Çünki en iyi ayar için tüm odalara derece koydum ve hasas ayarları bu şekilde deneme yanılma yoluyla yaptım.

Her radyatörünüze termostatik vana koymanıza zaten gerek yok.

Önemli olan en çok durduğunuz oturma odanızıdır.kombi termostatı burada olmalı.yatak odası her zaman 2-3 derece serin olmalıdır oraya termostatik vana koyulabilir.kullanmadığınız ya da az kullandığınız odalardada termostatik vana olmalıki sıcaklığını mümkün olduğu kadar üşümeyeceğiniz derecede sabit tutabilesiniz.

Zaten bütün ayarları yapınca ısı dalgası olmaz çünki hiçbir yer ne buz gibi nede çok sıcaktır.Odalar arasındaki 2-3 derecelik farklarda kapılar açık olsa bile ısı dalgası yapmaz ve insanlar bunu kolay farkedemez.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.