Şimdi Ara

NOİSE NEDEN OLUR (TEKNİK DETAYLI TANIMI)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar fotoğraflardaki noise yani gürültünün oluşma mekanizması nedir sensördeki diyotların ürettiği ısı yada elektriksel etkileşim şeklinde kabaca biliyorum ama en detaylı manada noise nasıl oluşur bir sensör diğerini nasıl bozar

• Güzel ve merak uyandıran bir soru, bölümde böyle başlıkları görmek güzel. Sizin de anlattığınız gibi sensörün ışık algılama kapasitesini arttırmak için yükseltilen akım sonucu ortaya çıkar. Şurada* biraz bilgi var, belli başlı oluşma nedenleri karanlık bölge dahi olsa fazla akımdan dolayı bozuk görüntü üretilmesi, ışıkla beraber gelen gürültünün akımdan dolayı daha da belirginleşmesi, dijitale çevrilmesi esnasında oluşan eksik bilgilerin yanlış kopyayla doldurulması gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: taksiye otostopçeken adam

Arkadaşlar fotoğraflardaki noise yani gürültünün oluşma mekanizması nedir sensördeki diyotların ürettiği ısı yada elektriksel etkileşim şeklinde kabaca biliyorum ama en detaylı manada noise nasıl oluşur bir sensör diğerini nasıl bozar

Sanırım kazara yanlış ifade ettiniz. "Bir sensör diğerini bozar" derken. "Bir pixel (sensördeki hücre diyorum ben buna) diğerini bozar" diyecektiniz belki. Öyle de bir şey olmuyor. Mesela aynı ISO'da düşük ışıkta aynı sahneyi çekince noise artar. Bana göre bunun temel nedeni , ışık az ise pozlama süresi artar. Uzayan pozlama süresi boyunca sensör hücreleri daha uzun süre elektrik akımına maruz kalarak ısıları yükselir. Isınınca da noise artar. Buna sağlama olarak da yine gece uzun pozlamalarda ISO100 ile de çekilse noise olur iken, gündüz iso 100'de nerede ise hiç olmaz. Yani etkenlerden birisi uzun süre elektrik akımına maruz kalan sensör hücreleri ısınarak doğru sinyal üretmek konusunda saçmalarlar diyebilirim. Bu saçmalık da farklı renklerde pixel olarak fotoğrafa yansır. Yani sensör teknolojisi uzun süre çalıştığında sensörün ısısını sabit tutabilir ise bu noise oluşumu önemli ölçüde azaltılabilir.

Wikipedia'da yine bu düşünceme sağlama olabilecek bir bilgide şöyle demiş "Yazın sensörlerin daha çok noise yaptığı bilinmektedir" !

Çok doğru bilgiye ulaşamamakla birlikte mesela şu da var. Aynı sensöre sahip olduğunu bildiğimiz yada işte kesin bir bilgi olmadığından öyle olduğunu düşündüğümüz bir çok dijital fotoğraf makinası içinde daha yeni çıkan modeller genellikle çok az farkla da olsa daha iyi ISO performansına(ki bu ne demek, yüksek ISO'larda daha az noise) sahip oluyorlar. Misal Nikon D5200-D5500, Olympus PEN E-PL5 & PL7 gibi. Buradaki benim tahminim de sensörü besleyen elektrik akımı konusunda üreticinin daha iyi bir duruma ulaşması etken olabilir. Tabi bazı modellerde etken yeni modelde kullanılan yeni işlemci de olabilir diye düşünülebilir. Fakat sanırım RAW'da işlemcinin bir etkisi olmuyor.

Bir de peşpeşe çekilen gece uzun pozlamalarında birkaç kareden sonra ölü pixel benzeri "hot pixel" ismi ile tabir edilen görüntüler de çıkar mesela fotoğrafta. Burada da aşırı ısınan sensör hücrelerinin isyanı açıkca kendini gösterir diye bilirim.

Bana göre 2 etken var sonuç olarak.
    1. Sensörün uzun süre aktif olması sonucu oluşan ısıdan dolayı noise artışı. Yani genel olarak sıcaklık da diyebiliriz.
    2. Sensörü besleyen elektrik akımının temizliği-dengeli olması.

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

quote:

Orijinalden alıntı: taksiye otostopçeken adam

Arkadaşlar fotoğraflardaki noise yani gürültünün oluşma mekanizması nedir sensördeki diyotların ürettiği ısı yada elektriksel etkileşim şeklinde kabaca biliyorum ama en detaylı manada noise nasıl oluşur bir sensör diğerini nasıl bozar

Sanırım kazara yanlış ifade ettiniz. "Bir sensör diğerini bozar" derken. "Bir pixel (sensördeki hücre diyorum ben buna) diğerini bozar" diyecektiniz belki. Öyle de bir şey olmuyor. Mesela aynı ISO'da düşük ışıkta aynı sahneyi çekince noise artar. Bana göre bunun temel nedeni , ışık az ise pozlama süresi artar. Uzayan pozlama süresi boyunca sensör hücreleri daha uzun süre elektrik akımına maruz kalarak ısıları yükselir. Isınınca da noise artar. Buna sağlama olarak da yine gece uzun pozlamalarda ISO100 ile de çekilse noise olur iken, gündüz iso 100'de nerede ise hiç olmaz. Yani etkenlerden birisi uzun süre elektrik akımına maruz kalan sensör hücreleri ısınarak doğru sinyal üretmek konusunda saçmalarlar diyebilirim. Bu saçmalık da farklı renklerde pixel olarak fotoğrafa yansır. Yani sensör teknolojisi uzun süre çalıştığında sensörün ısısını sabit tutabilir ise bu noise oluşumu önemli ölçüde azaltılabilir.

Wikipedia'da yine bu düşünceme sağlama olabilecek bir bilgide şöyle demiş "Yazın sensörlerin daha çok noise yaptığı bilinmektedir" !

Çok doğru bilgiye ulaşamamakla birlikte mesela şu da var. Aynı sensöre sahip olduğunu bildiğimiz yada işte kesin bir bilgi olmadığından öyle olduğunu düşündüğümüz bir çok dijital fotoğraf makinası içinde daha yeni çıkan modeller genellikle çok az farkla da olsa daha iyi ISO performansına(ki bu ne demek, yüksek ISO'larda daha az noise) sahip oluyorlar. Misal Nikon D5200-D5500, Olympus PEN E-PL5 & PL7 gibi. Buradaki benim tahminim de sensörü besleyen elektrik akımı konusunda üreticinin daha iyi bir duruma ulaşması etken olabilir. Tabi bazı modellerde etken yeni modelde kullanılan yeni işlemci de olabilir diye düşünülebilir. Fakat sanırım RAW'da işlemcinin bir etkisi olmuyor.

Bir de peşpeşe çekilen gece uzun pozlamalarında birkaç kareden sonra ölü pixel benzeri "hot pixel" ismi ile tabir edilen görüntüler de çıkar mesela fotoğrafta. Burada da aşırı ısınan sensör hücrelerinin isyanı açıkca kendini gösterir diye bilirim.

Bana göre 2 etken var sonuç olarak.
    1. Sensörün uzun süre aktif olması sonucu oluşan ısıdan dolayı noise artışı. Yani genel olarak sıcaklık da diyebiliriz.
    2. Sensörü besleyen elektrik akımının temizliği-dengeli olması.

Öncelikle Cevaplar için teşekkür ederim benim burada sormak istediğim özellikle bahsettiğiniz Termal gürültünün mekanizması yani iş elektrofiziğe de kayıyor ama bir sensör ısındığı zaman nasıl anormal sinyaller üretiyor veya çevresinde bu etkiyi nasıl oluşturuyor diğer taraftan bir yerde gürültüyü şöyle gruplandırmışlardı termal gürültü, Işık fotonunun kendisinin oluşturduğu gürültü, sensörün taban bazal gürültüsü, yine sensörün elektriksel gürültüsü diye burada Termal gürültü ile elektriksel gürültü arasındaki farkı da soracaktım

son olarak da hiçbir ışık almayan sensörün bile bir gürültüsü olduğu hatta iso artışıyla akım ve gerilim de arttığından bu bazal gürültünün de yükseldiği söylenmiş bu noktada şunu sormak istiyorum neden bu bazal gürültü cihaz tarafından sıfır olarak kabul edilecek şekilde kalibre edilmiyor yani örneğin bir meyveyi tartacaksınız poşetinin ağırlığını önceden cihaza bildirip tartı işlemini ona göre ayarlamasını sağlamak gibi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosbağa 06 -- 13 Haziran 2015; 1:10:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sizin bu sorunuzu cevaplamak icin temel quantum mekanige giris yapmak lazim onu da burda anlatarak olmaz. Isterseniz Liboff'un Introduction to Quantum Mechanics kitabina bir goz gezdirin, yari iletkenlerin temel calisma prensiplerini anlarsaniz olayi cozersiniz. Bu arada noise dedigimiz sey basitce yari iletken malzemenin o anda olmasi gerekenden farkli davranmasi demek. Quantum mekanik olasilik-istatistik teorisine gore temellendirilir. Yani basit 4 yillik seviyesinde ogrenirken "su transistore su kosullarda su voltaji verirseniz o da cikistan su degeri verir" diye ogretiliyor ama boyle kesin bir olgu yok her zaman ayni sonucu vermez. Iste o ideal degerden fazla sapip hatali domaine gectigi zamanlara noise diyoruz. Geri kalan cevresel etmenler (sicakli, voltaj dalgalanmalari, ultraviole isik vs.) bu olasigi arttiriyor ve ya azaltiyor.

Muhendisi olmus insan "sunu bir kapat ta geri ac" dedigi zaman dalga gecmemek lazim

• İşin teknik detaylarına girilmeye başlanmış güzel de olmuş
    Benim bildiğim ise yansıyan ışık ışınları sensörün algılaması için yeterli gelmiyor daha doğrusu oradaki renk, dinamik aralık vs. tam algılayamıyor. Algılayamdığı yere yakındaki verilere göre renk atıyor. Yüksek ISO'da devreye elektrik akımı vs. de giriyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.