Şimdi Ara

Ni-MH Pilin kendiliğinden deşarj olma problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selam geçen gün 18650 li ion pilleri şarj etmek için liitokala 202 model şarj aleti aldım, bu alet nimh ve nicd pilleride şarj edebiliyo haliyle. Sonra düşündüm ve 1.2V AA ve 1.2V AAA şarj edilebilir pillerden sipariş vereyim dedim. Sonuçta bazı aletlerde pilleri sürekli çıkar çöpe at vs derken epey bir pil çöpü ortaya çıkıyor. Pilleri full şarj edip kullanıyorum ama bir sorun var yedekte şarj edip fullediğim piller 3-4 gün sonra çekmecede deşarj olmaya başladılar. 1.42V ile çekmeceye giren pil bugün ölçtüğümde 1.37 çıktı. Nereye gitti benim 0.05V ?

    Var mı fikri olan ?


    AA ların üzerlerinde 1900mAh yazıyor AAA nın ise 950mAh.




  • 1.2 volttan sonra daha fazla düşmez sanırım.

  • limbesh kullanıcısına yanıt

    0.90a kadar düşüyo hatta dün 0.20 mA lık şerit led ışıkta denedim sabah pillerden bitanesini şarj aleti tanımadı multimetreyle ölçtüğümde 0.50 ye kadar düşmüştü. Kullanıpta deşarj olmasına okeyim zaten normali bu ama çekmecede duran pil kendi kendine nasıl enerji tüketebiliyor onu çözemedim. Alkalin pillerde böyle bi durum yok kullan çekmeceye at 1.42V 6 ay sonra tekrar çekmeceden al 1.42V gene. Li-ion pilim var evde onlarda öyle ilk defa ni-mh kullanıyorum acaba piller mi bozuk yoksa ni-mh nin normalimi böyle onu anlayamadım.

  • Araştırmalarım sonucunda ni-mh piller hakkında önemli bilgilere ulaştım. Ni-Mh piller Li-ion gibi enerjiyi saklama konusunda iyi değiller. Eğer oda sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise kendiliğinden deşarj olmaları normalmiş. Hatta şarj edildikten 24 saat sonra %10 enerji kaybı yaşanabiliyomuş. Bu durum 30 gün sonra %40 a kadar çıkabiliyomuş.


    Benim aldığım piller 1000 döngülü yani 1000 kere şarj edip kullabiliyorum ama bu 1 ni-mh pilin 1000 alkalin pile eşit olduğu anlamına gelmiyor bence çünkü alkalin pillerin sağladığı enerji sanırsam ni-mh den biraz daha uzun. Ama işin içine şarj edilebilir özelliği girince ni-mh pillerin hem ekonomik hemde ekolojik olduğuna kesin gözle bakabiliriz. Yani 1000 adet alkalin pil satın alıp çöpe atıcağımıza 1 adet ni-mh pil alıp tekrar tekrar kullanmak şuan için en mantıklı sistem. İlerleyen dönemlerde evdeki tüm pilleri ni-mh ile değiştirmeyi düşünüyorum. Pilleri test etmek için yeni şarj aleti sipariş ettim (lii-500)


    Ayrıca 2019 da yayınlanan bir makale buldum onuda buraya bırakayım belki birileri okur. Li-ion ve ni-mh pillerin karbon salınımı ve çevre dostu olma konusunda bir araştırma, epey detaylı. Karbon emisyonu salınımı karşılaştırmasının galibi ise li-ion. Artık çinko karbon ve alkalin pillere güle güle demenin vakti geldide geçiyor gibi.


    https://www.mdpi.com/2313-0105/5/1/22/htm



    Umarım faydalı olmuşumdur. Keyifli forumlar.





  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    boşa araştırmışsınız nikel piller ölü boş yatırım öle olmasa cep telefonu pilleri liona geçmezdi.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    valla denemek için aldım şimdilik memnunum. Evde çocuk oyunları vs bol bunların hepsi genelde aa yada aaa pille çalışıyor. 3-4 ay sürede bazı oyuncaklar çok güç harcadığı için epey pil çöpü çıkıyor. li-ion aa şarj edilebilir pillerde var ama onlarda çok aşırı pahalı bende ni-mhye yöneldim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.