neden ? |
neden en değerli para sterlin ?

-
-
Değil.
-
arz talep
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Booker DeWittDeğil.
en değerli para sterlin şuan,bu nasıl cahillik.
-
Kuveyt dinarı diye hatırlıyorum -
Arkadaslar konunun üzerinden belli bir süre gecmis, belki birazcik hortlatmis olacagim konuyu kusura bakmayin ama aciklayici, bilgilendirici bir cevap vermeye calisacagim elimden geldigince konunun icinde birisi ve uluslararasi finans okumus, MBA yapmis birisi olarak.
Sterlin in gücünün sebeplerini asagida siralayayim. Bundan evvelde sunu belirteyim Kuveyt Dinari nin güclü para olmasi konusu tamamen sisirme bir balonla alakali. Ayni taktigi Umman riyali ve de Bahreyn dinari gibi para birimlerinde de uygulandigini göreceksiniz. Bunun detaylarina burada girmeyeyim bu apayri bir baslik. Sebeplerini daha sonra baska bir konu acarsaniz orada size anlatirim. Söyle basit bir örnek vereyim size cok detaya girmeden. Örnegin Kuveyt te o kadar zenginligine ragmen, calismaya gelen gurbetci Expat yabanci iscilerin aldigi asgari maas 300 kuveyt dinari gibi bir rakam anca ediyor. Kuveyt disina Kuveyt Dinari cikarmaniz yasak, petrol vs ödemelerini Kuveyt Dinari alarak yapmak zorundasiniz. Ayni sekilde bu anlattiklarim Umman ve Bahreyn icinde gecerli. Oysa ki Ingiltere de bir calisanin aylik asgari maasi 1500 küsür, 1550- 1570 pound gibi seviyelerde. Euro kullanan Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de bu rakam yaklasik 1500 1600 euro gibi seviyelerde. Güya paraniz cok degerli ! Calisanin aldigi maaslar Kuveyt te Umman da Bahreyn de de 1500 1600 küsür Kuveyt Dinari, Umman Riyali, Bahreyn Dinari etsin, heh o zaman derim ben o para birimleri gercekten o kadar degerli. Yani söyle düsünebilirsiniz bugün Tr de siz TL den attiniz bir sifir hoop buyrun TL / USD paritesi olmus 1.16 yani bir TL = 1,16 dolar ama Türkiye de asgari maas olur 32,76 dolar. Ne anladik bu isten degil mi ? :)
Gelelim pound a tekrar ; Pound dünyanin en eski para birimidir. 1694 yilinda ilk olarak Bank of England tarafindan basilmistir ve o zamandan beri de yürürlüktedir. Bu arada tarihte cok daha güclü oldugu dönemler olmustur pound un. Örnegin 1900 yilinda GBP / USD paritesi yaklasik 5 idi. 1972 yilinda GBP / USD paritesi 2.64 idi. Benim dogdugum yil olan 1983 te örnegin 1.60 küsürlü seviyelerde imis parite. 1992 yilinda iken cocuktum, babam bir islem yapacakti hatirliyorum 1.90 küsürlü seviyelerde idi, hatta bir dönem ( sanirim yil 1992 idi yine) bir pound tam 2 dolar ediyordu. Parite 2.01 leri vs görmüstü. 92 sonlari ve 93 basindaki aylarda ise bir anda 1.50 li ve 1.47 gibi paritelere cok sert bir dik aciyla inis yapmisti.
Birlesik Krallik in küresel finansal alanindaki gücü burada cok büyük önem arz ediyor. London Stock Exchange, Londra Borsasi, meshur para babalarinin, bankerlerin, dünyadaki borsalardaki agir abilerin mabedidir. Dünyadaki en baba, agir top finans kuruluslari Londra dadir. Bunun yakinda ülkenin birkac yüzyillardir süregelen istikrari, Kraliyet in güclü ve köklü temellere dayali olmasi, dünyanin bir cok ülkesinin altinlarini kendi kasalarinda muhafaza ediyor olmasi, eski kolonisi olan ülkelerden topladigi altinlar, kraliyete ait olan altin rezervleri, para biriminin uzun vadeli baktiginizda en az düzeyde enflasyona maruz kalmis olan para birimi olmasi, buna ragmen yine de azda olsa faiz veriyor olusu, 0 ya da eksi faizde olmamasi, isler aksi gitse gibi bir durum olsa da, cabuk toparlanacagina dair bir güven olmasi da haliyle yatirimcilarin bu para birimine olan ilgisi ve güvenini arttirmaktadir. Finansla, uluslararasi finansla ilgilenen, egitim almis herkeste sterlin in cok özel bir yeri vardir :)
Özeten böyle.
-
quote:
Orijinalden alıntı: etoiledorientArkadaslar konunun üzerinden belli bir süre gecmis, belki birazcik hortlatmis olacagim konuyu kusura bakmayin ama aciklayici, bilgilendirici bir cevap vermeye calisacagim elimden geldigince konunun icinde birisi ve uluslararasi finans okumus, MBA yapmis birisi olarak.
Sterlin in gücünün sebeplerini asagida siralayayim. Bundan evvelde sunu belirteyim Kuveyt Dinari nin güclü para olmasi konusu tamamen sisirme bir balonla alakali. Ayni taktigi Umman riyali ve de Bahreyn dinari gibi para birimlerinde de uygulandigini göreceksiniz. Bunun detaylarina burada girmeyeyim bu apayri bir baslik. Sebeplerini daha sonra baska bir konu acarsaniz orada size anlatirim. Söyle basit bir örnek vereyim size cok detaya girmeden. Örnegin Kuveyt te o kadar zenginligine ragmen, calismaya gelen gurbetci Expat yabanci iscilerin aldigi asgari maas 300 kuveyt dinari gibi bir rakam anca ediyor. Kuveyt disina Kuveyt Dinari cikarmaniz yasak, petrol vs ödemelerini Kuveyt Dinari alarak yapmak zorundasiniz. Ayni sekilde bu anlattiklarim Umman ve Bahreyn icinde gecerli. Oysa ki Ingiltere de bir calisanin aylik asgari maasi 1500 küsür, 1550- 1570 pound gibi seviyelerde. Euro kullanan Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de bu rakam yaklasik 1500 1600 euro gibi seviyelerde. Güya paraniz cok degerli ! Calisanin aldigi maaslar Kuveyt te Umman da Bahreyn de de 1500 1600 küsür Kuveyt Dinari, Umman Riyali, Bahreyn Dinari etsin, heh o zaman derim ben o para birimleri gercekten o kadar degerli. Yani söyle düsünebilirsiniz bugün Tr de siz TL den attiniz bir sifir hoop buyrun TL / USD paritesi olmus 1.16 yani bir TL = 1,16 dolar ama Türkiye de asgari maas olur 32,76 dolar. Ne anladik bu isten degil mi ? :)
Gelelim pound a tekrar ; Pound dünyanin en eski para birimidir. 1694 yilinda ilk olarak Bank of England tarafindan basilmistir ve o zamandan beri de yürürlüktedir. Bu arada tarihte cok daha güclü oldugu dönemler olmustur pound un. Örnegin 1900 yilinda GBP / USD paritesi yaklasik 5 idi. 1972 yilinda GBP / USD paritesi 2.64 idi. Benim dogdugum yil olan 1983 te örnegin 1.60 küsürlü seviyelerde imis parite. 1992 yilinda iken cocuktum, babam bir islem yapacakti hatirliyorum 1.90 küsürlü seviyelerde idi, hatta bir dönem ( sanirim yil 1992 idi yine) bir pound tam 2 dolar ediyordu. Parite 2.01 leri vs görmüstü. 92 sonlari ve 93 basindaki aylarda ise bir anda 1.50 li ve 1.47 gibi paritelere cok sert bir dik aciyla inis yapmisti.
Birlesik Krallik in küresel finansal alanindaki gücü burada cok büyük önem arz ediyor. London Stock Exchange, Londra Borsasi, meshur para babalarinin, bankerlerin, dünyadaki borsalardaki agir abilerin mabedidir. Dünyadaki en baba, agir top finans kuruluslari Londra dadir. Bunun yakinda ülkenin birkac yüzyillardir süregelen istikrari, Kraliyet in güclü ve köklü temellere dayali olmasi, dünyanin bir cok ülkesinin altinlarini kendi kasalarinda muhafaza ediyor olmasi, eski kolonisi olan ülkelerden topladigi altinlar, kraliyete ait olan altin rezervleri, para biriminin uzun vadeli baktiginizda en az düzeyde enflasyona maruz kalmis olan para birimi olmasi, buna ragmen yine de azda olsa faiz veriyor olusu, 0 ya da eksi faizde olmamasi, isler aksi gitse gibi bir durum olsa da, cabuk toparlanacagina dair bir güven olmasi da haliyle yatirimcilarin bu para birimine olan ilgisi ve güvenini arttirmaktadir. Finansla, uluslararasi finansla ilgilenen, egitim almis herkeste sterlin in cok özel bir yeri vardir :)
Özeten böyle.
Bu kodumun ingilizleri her yerde böyle ormandaki hayvanlar ülke olsa ingilizler tilki olurdu
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: etoiledorientArkadaslar konunun üzerinden belli bir süre gecmis, belki birazcik hortlatmis olacagim konuyu kusura bakmayin ama aciklayici, bilgilendirici bir cevap vermeye calisacagim elimden geldigince konunun icinde birisi ve uluslararasi finans okumus, MBA yapmis birisi olarak.
Özeten böyle.
Dünya ya ispanyolların olacaktı ya ingilizlerin. İngilizler kazandı bugün böyle bir dünyada yaşıyoruz kim bilir belki paralel bir evrende. Peseta en değerli para olacaktı. Hatta belki birleşik devletler diye bildiğimiz yapı.Güney Amerika kıtasında olacak ve dili ispanyolca olacaktı. Falan filan işte.
Benim burda olan yorumum ingiltere sömürdüğü yerlere diğerlerine göre refah da getirmiştir. İspanyya Portekiz Hollanda Belçika Fransa hepyakıp yıkıp yok ederken. İngiltere oralara yatırım yapmıştır. Akıllı adamlar vesselam
-
...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musetea -- 5 Mart 2022; 23:52:58 > -
YARDIM EDİN ÇOK OSSURUYIORUM
-
harika bir bakis acisi
-
Agziniza yüreginize saglik. Cok güzel, cok dogru ve mantikli bir bakis acisi. Tabi TR de bu vizyonla, bu bakis acisindan konuyu ele alacak insan bulmak zor. Malum bizim ortalama yurdum insanina göre Osmanli dan gayri bütün devletler yanlis :) Dünya böyle bir yer ne yazik ki. Siz olmaz iseniz bir baskasi, ol olmaz ise bir digeri. Illa ki birileri hakim olacak.
-
Ekonominin yaninda popüler kültür ile ilgili belirttiginiz kisim, buna ek olarak futbol ve ingilizce de cok ama cooook önemli noktalar. Egemen, baskin, popüler bir kültür olabilmekte cok önemli bir güc katar size. Bkz. Örnegin Almanya. Üretim ekonomisi, sanayide, cari bilanco dengesinde, ticarette, küresel markalarda alayini ezer gecer ama kültür olarak sifirlar ! Hicbir sekilde popüler kültür degiller. Dilleri, sinemalari, kültürleri vs küresel anlamda, degisik farkli cografyalarda popüler hale gelememis hicbir sekilde. Dünyaya acilamamis, cografyasi itibariyle denizlere hakim olamadigi icin acilamamis, tipik bir kara ülkesi. AB de cesitli ülkeleri ekonomik olarak Hinterland i haline getirmeyi basarabildi bu ise bir avantajli yani sadece ama ne kadar sürdürülebilir o da tartisilir.
-
Dünya İlgiltere den yönetiliyor da ondan. Bakmayın ABD ye falan. İngilteredeki yeraltı zenginlerinden onay alınmadan hiçbir şey yapılamaz dünyada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abrooke139 -- 7 Haziran 2021; 14:14:7 > -
quote:
Orijinalden alıntı: etoiledorientEkonominin yaninda popüler kültür ile ilgili belirttiginiz kisim, buna ek olarak futbol ve ingilizce de cok ama cooook önemli noktalar. Egemen, baskin, popüler bir kültür olabilmekte cok önemli bir güc katar size. Bkz. Örnegin Almanya. Üretim ekonomisi, sanayide, cari bilanco dengesinde, ticarette, küresel markalarda alayini ezer gecer ama kültür olarak sifirlar ! Hicbir sekilde popüler kültür degiller. Dilleri, sinemalari, kültürleri vs küresel anlamda, degisik farkli cografyalarda popüler hale gelememis hicbir sekilde. Dünyaya acilamamis, cografyasi itibariyle denizlere hakim olamadigi icin acilamamis, tipik bir kara ülkesi. AB de cesitli ülkeleri ekonomik olarak Hinterland i haline getirmeyi basarabildi bu ise bir avantajli yani sadece ama ne kadar sürdürülebilir o da tartisilir.
herkes uzman sanıyor kendini
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-89183934Bherkes uzman sanıyor kendini
Alıntıları Gösteradam seni iplememiş puahahahha
-
quote:
Orijinalden alıntı: etoiledorientAgziniza yüreginize saglik. Cok güzel, cok dogru ve mantikli bir bakis acisi. Tabi TR de bu vizyonla, bu bakis acisindan konuyu ele alacak insan bulmak zor. Malum bizim ortalama yurdum insanina göre Osmanli dan gayri bütün devletler yanlis :) Dünya böyle bir yer ne yazik ki. Siz olmaz iseniz bir baskasi, ol olmaz ise bir digeri. Illa ki birileri hakim olacak.
Çok sağ olun kıymetli yorumunuz için hocam.
En Beğenilen Yanıtlar

Kuveyt dinarı diye hatırlıyorum
|
Arkadaslar konunun üzerinden belli bir süre gecmis, belki birazcik hortlatmis olacagim konuyu kusura bakmayin ama aciklayici, bilgilendirici bir cevap vermeye calisacagim elimden geldigince konunun icinde birisi ve uluslararasi finans okumus, MBA yapmis birisi olarak. Sterlin in gücünün sebeplerini asagida siralayayim. Bundan evvelde sunu belirteyim Kuveyt Dinari nin güclü para olmasi konusu tamamen sisirme bir balonla alakali. Ayni taktigi Umman riyali ve de Bahreyn dinari gibi para birimlerinde de uygulandigini göreceksiniz. Bunun detaylarina burada girmeyeyim bu apayri bir baslik. Sebeplerini daha sonra baska bir konu acarsaniz orada size anlatirim. Söyle basit bir örnek vereyim size cok detaya girmeden. Örnegin Kuveyt te o kadar zenginligine ragmen, calismaya gelen gurbetci Expat yabanci iscilerin aldigi asgari maas 300 kuveyt dinari gibi bir rakam anca ediyor. Kuveyt disina Kuveyt Dinari cikarmaniz yasak, petrol vs ödemelerini Kuveyt Dinari alarak yapmak zorundasiniz. Ayni sekilde bu anlattiklarim Umman ve Bahreyn icinde gecerli. Oysa ki Ingiltere de bir calisanin aylik asgari maasi 1500 küsür, 1550- 1570 pound gibi seviyelerde. Euro kullanan Fransa ve Almanya gibi ülkelerde de bu rakam yaklasik 1500 1600 euro gibi seviyelerde. Güya paraniz cok degerli ! Calisanin aldigi maaslar Kuveyt te Umman da Bahreyn de de 1500 1600 küsür Kuveyt Dinari, Umman Riyali, Bahreyn Dinari etsin, heh o zaman derim ben o para birimleri gercekten o kadar degerli. Yani söyle düsünebilirsiniz bugün Tr de siz TL den attiniz bir sifir hoop buyrun TL / USD paritesi olmus 1.16 yani bir TL = 1,16 dolar ama Türkiye de asgari maas olur 32,76 dolar. Ne anladik bu isten degil mi ? :) Gelelim pound a tekrar ; Pound dünyanin en eski para birimidir. 1694 yilinda ilk olarak Bank of England tarafindan basilmistir ve o zamandan beri de yürürlüktedir. Bu arada tarihte cok daha güclü oldugu dönemler olmustur pound un. Örnegin 1900 yilinda GBP / USD paritesi yaklasik 5 idi. 1972 yilinda GBP / USD paritesi 2.64 idi. Benim dogdugum yil olan 1983 te örnegin 1.60 küsürlü seviyelerde imis parite. 1992 yilinda iken cocuktum, babam bir islem yapacakti hatirliyorum 1.90 küsürlü seviyelerde idi, hatta bir dönem ( sanirim yil 1992 idi yine) bir pound tam 2 dolar ediyordu. Parite 2.01 leri vs görmüstü. 92 sonlari ve 93 basindaki aylarda ise bir anda 1.50 li ve 1.47 gibi paritelere cok sert bir dik aciyla inis yapmisti. Birlesik Krallik in küresel finansal alanindaki gücü burada cok büyük önem arz ediyor. London Stock Exchange, Londra Borsasi, meshur para babalarinin, bankerlerin, dünyadaki borsalardaki agir abilerin mabedidir. Dünyadaki en baba, agir top finans kuruluslari Londra dadir. Bunun yakinda ülkenin birkac yüzyillardir süregelen istikrari, Kraliyet in güclü ve köklü temellere dayali olmasi, dünyanin bir cok ülkesinin altinlarini kendi kasalarinda muhafaza ediyor olmasi, eski kolonisi olan ülkelerden topladigi altinlar, kraliyete ait olan altin rezervleri, para biriminin uzun vadeli baktiginizda en az düzeyde enflasyona maruz kalmis olan para birimi olmasi, buna ragmen yine de azda olsa faiz veriyor olusu, 0 ya da eksi faizde olmamasi, isler aksi gitse gibi bir durum olsa da, cabuk toparlanacagina dair bir güven olmasi da haliyle yatirimcilarin bu para birimine olan ilgisi ve güvenini arttirmaktadir. Finansla, uluslararasi finansla ilgilenen, egitim almis herkeste sterlin in cok özel bir yeri vardir :) Özeten böyle. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X