Şimdi Ara

Ne555 ile 12V ampul Flaşörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ne555 ile led kullanarak flasör yaptım ama ben cıkısı NPN transistorle surerek 12v ampulu flasör olarak kullanmak istiyorum.

Nasıl yapmaliyim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• dfk24 kullanıcısına yanıt
    Irf 530 kullanın bence. Güzel olur. Gate voltajı 3 4 volt civarıydı yanılmıyorsam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardeş ne555 entegresinin sinyal çıkış ucunu alıp npn transistörün base ucuna girersiniz sonra collectorden 12v verirsiniz emiter emitörden yani çıkışı alırsınız emiterden çıkan ucu ampüle amplün diger ucu şaseye baglanır tabi siz transistörü nasıl kullanamk istediginize baglı kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: tayfun601

kardeş ne555 entegresinin sinyal çıkış ucunu alıp npn transistörün base ucuna girersiniz sonra collectorden 12v verirsiniz emiter emitörden yani çıkışı alırsınız emiterden çıkan ucu ampüle amplün diger ucu şaseye baglanır tabi siz transistörü nasıl kullanamk istediginize baglı kolay gelsin

Hocam kendim söyle bi cizim yaptim dogrumu

• çizim dogru tam demek istedigim ama o ampülü aşagıya alıcaksın yani aküden gelip ampüle ordan npn transistörün collektörüne giriyor ya kardeş orasını aküden direk npn transistörün collektörüne bagla ve transistörden çıkan kollektör ucuna direk ampülü bagla ampülden çıkan ucuda şaseye
    AMP yazmışım kusura bakma lamp olacaktı :)
    kardeş lambanın orta yeri degilde diger ucuna baglanacak şase

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tayfun601 -- 4 Şubat 2015; 16:06:10 >

• quote:

çizim dogru tam demek istedigim ama o ampülü aşagıya alıcaksın yani aküden gelip ampüle ordan npn transistörün collektörüne giriyor ya kardeş orasını aküden direk npn transistörün collektörüne bagla ve transistörden çıkan kollektör ucuna direk ampülü bagla ampülden çıkan ucuda şaseye

555'in 3. Bacagi ile base nin arasina direnc koymaya gerek var mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dfk24 -- 4 Şubat 2015; 16:06:48 >

• quote:

çizim dogru tam demek istedigim ama o ampülü aşagıya alıcaksın yani aküden gelip ampüle ordan npn transistörün collektörüne giriyor ya kardeş orasını aküden direk npn transistörün collektörüne bagla ve transistörden çıkan kollektör ucuna direk ampülü bagla ampülden çıkan ucuda şaseye
    kardeş lambanın orta yeri degilde diger ucuna baglanacak şase

Birde 1.bacaktan gelen kabloyu emitteremi baglayacam aküden tarafa mı ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    220 voltluk Led Ampül
    6 yıl önce açıldı
    Şerit led trafo tavsiyesi.
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tabi anltırım seve seve
    direnç koymana gerek yok gibi çünkü derienç örnek verim anfi devrlerinde kayma yapmasın vede transistör yada bjt mosfer gibi elemeanlara eşit yük binsin diye kullanılır
  • çizdim kardeş bak anlarsın
    panitte böyle oluyor anca
  • quote:

çizdim kardeş bak anlarsın
    panitte böyle oluyor anca

Hocam size cok cok tesekkür ediyorum .

Cok saolun

• rica ederiz ne demek herzaman BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOGALIRmış iyi günler kolay gelsin
  • Ben sizin gibi 555 ile yapmıştım
    uzun zamandır kullanıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi japon_japon -- 5 Şubat 2015; 19:48:05 >
  • Merhaba Arkadaşlar .

Sizlere Bir Soru Daha Sormak İstiyorum

Asagısaki devrede 2 led var ve bunlar flip flop seklinde yanıyormuş yani flaşör gibi degil.

Benim sorum ise su ?

Ledlerin ayni anda yanip sonmesi gerekmezmiydi.

Sonucta ayni degerde direnclere baglilar ve cikisi ortak olarak 3 nolu bacaktan aliyorlar.

Bu ledler neden flasör olarak degilde flip flop olarak yaniyor.

• Sorum güncel

• önce ilk çizdiğin devre için cevap yazayım. O devrede 3 nolu bacak ile Transistor Base aradına bir 10K direnç bağla yoksa transistorü yakarsın. O devrede başka bir hata yok.

son soruna ise;

3 Nolu çıkıştaki kare dalganın "1" olduğu durumlarda D2 LEDi, "0" olduğu durumlarda ise D1 LEdi yanar. sinyal ve iyod yönlerini dikkate alman gerekir. Bu devre flaşör olarak çalışır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ferit

önce ilk çizdiğin devre için cevap yazayım. O devrede 3 nolu bacak ile Transistor Base aradına bir 10K direnç bağla yoksa transistorü yakarsın. O devrede başka bir hata yok.

son soruna ise;

3 Nolu çıkıştaki kare dalganın "1" olduğu durumlarda D2 LEDi, "0" olduğu durumlarda ise D1 LEdi yanar. sinyal ve iyod yönlerini dikkate alman gerekir. Bu devre flaşör olarak çalışır.

@tayfun601 hocam dirence gerek yok dedi.

• Ben sizin ilk çizdiğiniz devre için yorum yaptım. O devrede direnç gereklidir. @tayfun601 nin devresi de çalışır ancak transistor anahtar olarak kullanılmamakta, aktif bölgede çalışmaktadır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.