Şimdi Ara

NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.753
Cevap
4
Favori
46.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]
    NASA’nın 7 ay önce Dünya’dan uğurladığı InSight aracı Mars’a varmak üzere. Türkiye saati ile tam olarak 22:53’te gerçekleşecek büyük iniş için son 2 saat kaldı. NASA en son 6 yıl önce Mars’a ulaşmayı başarmıştı, bu bakımdan kurum için önemli bir adım gerçekleşecek.


    Aylar süren yolculuk


    5 Mayıs 2018 tarihinde fırlatılan uzay aracı, 828 milyon dolar bütçe ile geliştirilmişti. 146 milyon kilometrelik yolculuğu başarıyla tamamlayan uzay aracı en önemli sınavını birazdan vermek üzere. Yolculuk boyunca 10,000 km/saat hızlara kadar varan InSight aracı, Mars yüzeyinden merkezine doğru yapacağı kazıdan sonra sismometre ve ısı transfer sondası ekipmanları yardımıyla gezegenin jeolojik evrimini araştıracak. Aracın herhangi bir hareket kabiliyeti ise bulunmuyor, indiği nokta üzerinde sabit kalacak ve sondaj yaparak kızıl gezegenin katmanlarını inceleyecek.

    NASA çalışanları iniş noktası için tüm hazırlıklarını tamamladı ve heyecanla inişin gerçekleşmesini bekliyorlar. InSight başarılı bir şekilde inerse robot kolların, gerekli araçları ayarlaması iki ile üç ay arası sürecek ve bu ayarlamadan sonra araştırmalarına başlayabilecek. Araştırmaların sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulgulara yol açması bekleniyor.

    Güncelleme 




    • 22:46- Marco uyduları ayrıldı ve çalışıyorlar

    • 22:47- Atmosfere giriş sağlandı

    • 22:49- Insight en yüksek sıcaklığına ulaştı

    • 22:51- Paraşütler açıldı, InSight yavaşlıyor

    • 22:52- Alt ısı kalkanı ayrıldı22:53- Bacaklar açıldı

    • 22:54- InSight, Mars yüzeyine başarılı bir şekilde indi!



    InSight aracı Mars yüzeyine başarılı bir şekilde inmeyi başardı. Yardımcı uyduları Marco A ve B'de devrede. Çok kısa bir zaman sonra InSight aracı çektiği ilk temiz fotoğrafı bizlere gönderdi;

    NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]
    Ayrıca Bkz.NASA, önümüzdeki günlerde Mars'a iniş yapacak: İşte dev görevin detayları
    Mars atmosferine girdikten sonra InSight'ın iniş için sadece 6,5 dakikası olacak. Canlı yayın sona erdi ve iniş başarılı bir şekilde tamamlandı. Yayının tekrarını izleyebilirsiniz.







  • Arkadaşlar NASA'nın kendi canlı yayınınını 130 bin küsür kişi izliyordu. Barış Özcanın bu NASA faaliyetini canli tercüme yayınını ise 80 bin küsür kişi canlı izliyordu. Demek istediğim bizim milletimiz gayet uzayla ve bu tarz araştırmalarla ilgileniyor, sorun şu ki sanırım yöneticilerimiz yeterince ilgilenmiyor. (NASA'nın yaptığı o kadar PR çalışmasına rağmen dünya çapında 130bin kişi.....)
    O aracın Mars'a inip inmediğini tartışmanız Nasa'nın çok da umrundaydı.Yarın Mars'tan elde edilen örnekler ve datalarla yeni bir silah üretip bize karşı kullandıklarında inanırsınız çok kasmayın.Ya da orada bir habitat oluşturup oraya yerleştiklerinde biz de kurumuş Dünya'da saçma paradigmalarımızla ölüp gideceğiz.Şu kafa yapısıyla bunu hak ediyoruz çünkü.
    Kesinlikle Barış çok büyük bir iş yaptı ve oldukça da başarılı aktardı canlı olarak. (Tuvalete gittiği anda gelen fotoyu 3-5 dk fark edemeyip foto ne zaman gelecek diye beklemesi epey gülümsetti beni, sohbet hattında yüzlerce foto geldi mesajını da göremedi mesaj akış hızından :)))

    Ama bence herkes NASA'nın yayını yerine bu işlerden anlayan sevdiği bir yayıncıdan takip etmiş olabilir. Nasa nın yayını zaten arka planda akıyor nede olsa herkesin ekranında.

    Komik olan başka bir anekdot ise : Türk medyası aynı zaman sürecinde Acun-Şeyma boşanmasına takılmıştı :)))
    Işık elektromanyetik (em) dalgadır ve ve diğer tüm em dalgalar gibi boşlukta ışık hızında yani yaklaşık olarak saniyede 300 bin kilometre hızla seyahat eder. Radyo dalgaları da elektromanyetik dalgadır ve boşlukta ışık hızında hareket eder. Ve önüne bir engel çıkmadığı müddetçe uzayda sonsuza kadar o hızla hareket eder. Yani zamanla yorulup, yavaşlamaz :)))

    Mars ile Dünya arasındaki mesafe yörüngelerindeki konumuna göre değişkenlik gösterir. Insight aracının Mars a ulaştığı esnada Dünya-Mars arasındaki mersafe (haberde de belirtilmiş) 146 milyon km civarında imiş.

    Basit bir matematikle radyo dalgaları ile gönderilen mesajın Dünya ya kaç dk sonra ulaşacağını hesaplayabilirsin. (t = V/x)

    Ama yukarıda mesajından anladığım kadarıyla kafan biraz karışık. Bu konularda biraz okuma yaparsan daha doğru anlayabilirsin meseleyi.

    Şöyle düşün : Mars aslında kapı komşumuz sayılır. Plüto'ya yakın geçiş yapan New Horizon dan aldığımız bilgiler Mars'a göre kat be kat uzaktan iletildi bize. Veya şu an Voyager 1 Dünya'dan 144 AU (21 Milyar KM) uzakta ve hala bize radyo sinyali yolluyor.
    https://voyager.jpl.nasa.gov/

    Teleskoplarla takip ettiğimiz uzak galaksiler de aynı şekilde bize değişik dalga boylarında elektromanyetik radyasyon gönderiyorlar aslında. Prensipte aynı şey. Sadece onlardan gelen radyasyon doğal. Bizim haberleşmek için kullandığımız yapay.
    http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvRWxla3Ryb21hbnlldGlrX2RhbGdh
    http://www.odevsel.com/bilim/1693/uzay-haberlesme-sistemleri.html
    Yok buradan tek bir sonuç çıkıyor; internet trolü kurbanısın. Neden sonuç ilişkilerini de sağlıklı şekilde kuramayan büyük ihtimalle bunu trol amaçlarla yapan bir grubun etkisinde kalmışsın. Bir tarafa hiçbir yetkinliği yokken sonuna kadar inanırken, yetkinliği her anlamda kanıtlanmış bilim ve bilim adamlarına sorunlu bir şüphecilikle bakıyorsun kusura bakma ama problem bu...

    Ufak detay dediğin şeye bir insan nasıl takılır anlamıyorum. Yayınladığın Curiosity aracının Nasa'daki orjinal resimlerine bakarsan bolca tozlu olduğunu hatta bazı bölgelerinin komple tozla kaplandığını görebilirsin. (koyduğun resimde "For years" yazan bölümün hemen üstündeki altıgen bölüm tozla kaplı durumda tabaka halinde) Hem kaplı olmasa bu neyi gösterir ki böyle bir şey iddia etmen için fotoğrafın ne zaman çekildiğini, Marsın atmosferik durumunu, aracın toza karşı bir korumasının olup olmadığını bilmen çok ciddi bir araştırma yapman gerekiyor Burada kendini Aya dikilen bayraktaki koca teli görmeden o bayak nasıl dalgalanıyor" diyen insanların durumuna düşürmüşsün bu olmamış. Sizinki şüphecilik değil başka bir şey...


  • Heyecanla canlı yayını izliyoruzzz. İsteyenler Barış Özcan'ın canlı yayınına da gidebilir.

  • Hadi hayırlısı, arkadaşın dediği kanaldan saati kurdum kısmetse izleriz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gezegenleri keşfetmek üzerine insanlığa güzel veriler katacak, şu ana kadar 30 cm kadarlık bir Mars yüzey taraması yapıldı. InSight sayesinde 5 metrelere inilecek, uzun vadeli olarak Mars'ta kolonileşmek adına da katkılarda bulunacak.
    Bakalım son 7 dakikalık terör anı dedikleri zorlu aşamaları geçebilecek mi? , aksilik çıkmazsa Insight'ı izleyen 2 küçük cüce uydu sayesinde anlık olarak sinyal verilerini izleyeceğiz.
    Heyecanla bekliyoruz,
    May the force be with you Insight.

  • bakalım bu sefer hangi sahte sahneleri izleyecez.
  • AhmediNesaj A kullanıcısına yanıt
    He sahte kardeşim dünyadaki ülkelerin uzay araştırma merkezleri, ajansları ağız birliği yaptı insanları kandırıyorlar biride çıkıp ifşa edemiyor dimi ?
  • 17bin kişi beğenmemiş sahte olduğunu mu düşünüyor bu insanlar neden beğenmediler acaba, forumdan bi kız bunu cevaplayabilir mi
  • düz dünyacılar beğenmemiştir.
  • Alfa erkek oraya uçarak gider. Alfa>NASA
  • Millet Mars'a gitsin, bizimkilerde sogan deposuna.
  • Bekliyoruz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mars ile dunya arasindaki km farkindan uzaklik degeri nedir ?

    baglanti tipi nedir? lazer mi yoksa radyo sinyalleri mi?

    gonderilen bitrate degeri nedir ?

    peki lazerin yasam suresini nasil sagliyorlar bu kadar mesafede , eger sinyal ise gunes ve uzaydaki radyasyondan bozulmadan nasil 5 000 000 km gelebiliyor ?



    come on lo, aya gittikciler cevap alamadim henuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluedevil866 -- 27 Kasım 2018; 0:25:5 >
  • Yazmayı_Severim kullanıcısına yanıt
    Kız ne alaka? :D
  • Türkçe canlı olarak Barış Özcan'dan izleyebilirsiniz.


    https://www.youtube.com/watch?v=Ioe2Uj2GAY4






  • Fotoğraf bekliyoruz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Skandalll!!!l!11
    mars düzmüş bize yıllarca yalan söylemişler
  • Nasa gelecek sene butcesini daha da arttirabilmek icin trumpa guzel bi sov daha hazirlamis Bizde diyanet onlarda nasa



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TolkiensPipe -- 26 Kasım 2018; 23:3:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bıldırcın yumurtasını mars diye yutturuyor bu nasa, bunlar hep ameriganın oyunları

    yer mi lan anadolu insanı böyle numaraları ,hey yavrum heyy
  • Muhteşem iş! İnsanoğlu Dünyada adam asar, uzayda hayat arar! Mavi soluk noktayı izlemenizi mutlaka öneririm.. Marsta koloni kurmak çokta uzak değil, insanoğlu hayal ettiği her şeyi başarıyor, başaracakta.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.