Şimdi Ara

nanometre (nm) nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
2.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar işlemci özelliklerinden 90 nm gibi ifadeler kullanılıyor. bu neyi gösteriyor. acaba bu özelliklerin ne işe yaradığını söyliyebilirmisiniz. örneğin Core 2 Duo 1.86GHz 64bit LGA775; 2MB L2; 1860Mhz; 65nm;
    birde işlemcileri karşılaştırırken hangi özellikleriyle karşılaştırabiliriz. şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

• bildiğim kadarıyla nm denen şey cpu nun içindeki bileşenlerin üretildiği boyut standardı.Nm küçüldükçe işlemcinin içerdiği özellikler artıyor diye biliyorum.Benimde merak ettiğim şey cpu nun içinde ne var? herhangi bir cpuyu mesela diyelimki conroe6600 tv kadar büyük olduğunu varsayarsak üzerinde ne gibi parçalar olurdu.Demek istediğim bir cpunun 1/100 veya 1/1000 oranında büyütülmüşbir resmini bulmam mümkün mü?google dan arattım ama sadece nrmal cpu resimleri çıktı.elinde olan varsa buraya koyabilirmi? Soralım-bakalım-öğrenelim
  • quote:

Orjinalden alıntı: grotesque

bildiğim kadarıyla nm denen şey cpu nun içindeki bileşenlerin üretildiği boyut standardı.Nm küçüldükçe işlemcinin içerdiği özellikler artıyor diye biliyorum.Benimde merak ettiğim şey cpu nun içinde ne var? herhangi bir cpuyu mesela diyelimki conroe6600 tv kadar büyük olduğunu varsayarsak üzerinde ne gibi parçalar olurdu.Demek istediğim bir cpunun 1/100 veya 1/1000 oranında büyütülmüşbir resmini bulmam mümkün mü?google dan arattım ama sadece nrmal cpu resimleri çıktı.elinde olan varsa buraya koyabilirmi? Soralım-bakalım-öğrenelim

öncelikle ilgilendiğin içi sağol arkadaşım, vallahi benimde o kadar merakım varki hangisinden sormaya başlıyacağımı bilemiyorum. şimdi yeni bir pc toplamaya niyetlendim. ama çok fazla bilgim yok işlemci konusunda. insallah biri bize işlemcinin özelliklerinin neyi temsil ettiğini açıklar. özellikle D işlemcilerle curo2duo işlemciler arasındaki farklar. ikiside çift çekirdek.

• waferlerin yakın çekimleri var nette, ordan işlemcinin her bir birimini görebilirsiniz.
  • "nm" metrenin milyarda biri demek yani 10 üzeri eksi 9 kadar. Bu 90nm ise CPU içindeki herbir transistörün boyutudur. Transistör de elektrik akımının yönünü değişken olarak ileten yarı iletken bir malzemedir. İşlemciler silicon dur ve Si elementinin bazı prosesler ile üretilerek yarı iletkenlik kazanmasından yararlanılarak yapılmıştır. Bilgisayarın yani işlemcinin mantığı da "1" ve "0" rakamlarına dayalıdır. Transistörden akım geçerse "1" geçmezse "0" sonucu verir. Bu yüzden tarnsistör denir ve yarı iletkendir.
    Umarım yeterli olmuştur.
    SAYGILAR...

Edit: nm için 10^-10 demiştim. -9 olacak. Ben Angstrom ile karıştırdım uzunluk miktarını. Düzelttim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AyBuBi -- 16 Aralık 2006; 15:57:20 >
  • quote:

AyBuBi
    "nm" metrenin 10milyarda biri demek yani 10 üzeri eksi 10 kadar

nanometre metrenin milyarda biri demek yani 10^(-9) nano başka kelimelere de önek olabilir yine onlara milyarda bir anlamı katar bu arada kendisi yunanca da cüce anlamına gelmektedir.
    Saygılar
  • quote:

Orjinalden alıntı: AyBuBi

"nm" metrenin 10milyarda biri demek yani 10 üzeri eksi 10 kadar. Bu 90nm ise CPU içindeki herbir transistörün boyutudur. Transistör de elektrik akımının yönünü değişken olarak ileten yarı iletken bir malzemedir. İşlemciler silicon dur ve Si elementinin bazı prosesler ile üretilerek yarı iletkenlik kazanmasından yararlanılarak yapılmıştır. Bilgisayarın yani işlemcinin mantığı da "1" ve "0" rakamlarına dayalıdır. Transistörden akım geçerse "1" geçmezse "0" sonucu verir. Bu yüzden tarnsistör denir ve yarı iletkendir.
    Umarım yeterli olmuştur.
    SAYGILAR...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

"nm" metrenin 10milyarda biri demek yani 10 üzeri eksi 10 kadar. Bu 90nm ise CPU içindeki herbir transistörün boyutudur. Transistör de elektrik akımının yönünü değişken olarak ileten yarı iletken bir malzemedir. İşlemciler silicon dur ve Si elementinin bazı prosesler ile üretilerek yarı iletkenlik kazanmasından yararlanılarak yapılmıştır. Bilgisayarın yani işlemcinin mantığı da "1" ve "0" rakamlarına dayalıdır. Transistörden akım geçerse "1" geçmezse "0" sonucu verir. Bu yüzden tarnsistör denir ve yarı iletkendir.
    Umarım yeterli olmuştur.
    SAYGILAR...

• Arkadaşlar ben kimseye fanatiklik olsun diye cevap yazmıyorum eğer kendinizin bi düşüncesi varsa alıntı yapmadan belirtebilirsiniz. Bu kadar bilimsel ve kesin konulara fanatikliğe gerek yoktur zaten tek ve bir cevap vardır. Nanometre metrenin milyarda biri deme. Yani 10 üzeri eksi 9 metre demek.

http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci514407,00.html (INGILIZCE KAYNAK)

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanometer (INGILIZCE KAYNAK) (ÇOK GUZEL BI TABLOLARI VAR BAGNAZLIK YAPMAK ISTEMEYENLER ICIN) (OLDUKÇA AKADEMİK AÇIKLAMA)

http://www.itusozluk.com/goster.php?t=nanometre (TÜRKÇE KAYNAK) (ÇOK AKADEMİK OLMASA DA TANIM AÇIKÇA YAPILMIŞ)

http://www.3harf.com/nanometre (YİNE PEK AKADEMİK DEĞİL AMA İŞ GÖRÜR)

umarım kaynaklar yeterli olmuştur.
    Saygılar

(Bu arada metrenin on milyarda birine angström denir)

• hocam nanometre cpu üretiminde kullanılan maddelerin birimin ölcümü için nitelendirilen bir terimdir!
  • Google resim arama bolumunu IBM CELL yazıp aratır, buyuk resimleri seçersen gercekten cok hos resimler elde edersin :D
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hack_ToR

hocam nanometre cpu üretiminde kullanılan maddelerin birimin ölcümü için nitelendirilen bir terimdir!

nanometre uzunluk birimidir. sadece transistör için kullanılmaz.
  • Bu soru bircok kisinin aklina geliyor, baska bir forumda gecip de benim katkida bulundugum bir baslik altinda bunu detaylica anlatmaya calismistim. Asagidaki adreste okuyabilirsiniz:

http://www.darkhardware.com/phpbb/viewtopic.php?t=125403&postdays=0&postorder=asc&start=0
  • quote:

Umarım yeterli olmuştur.
    SAYGILAR...

AyBuBi, verdiğin bilgiler için teşekkürler, yalnız nanometre metrenin milyarda biri sanırım, yani 10 üzeri eksi dokuz. Selam...

• herkeze teşekkürler vermiş olduğunuz bilgiler için. artık iyi kötü nanometre'nin ne olduğunu biliyorum. peki arkadaşlar örneğin Core 2 Duo 1.86GHz 64bit LGA775; 2MB L2 bir işlemcide şu lga775, 2 mb. L2 simgelerinin ne işe yaradığınıda açıklayabilirmisiniz. yani bir işlemci alırken en azından nasıl bir işlemci aldığımızı bilelim, gdip ezbere almıyalım değilmi. cevaplarınızı bekliyorum. tekrar teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: ati1001

herkeze teşekkürler vermiş olduğunuz bilgiler için. artık iyi kötü nanometre'nin ne olduğunu biliyorum. peki arkadaşlar örneğin Core 2 Duo 1.86GHz 64bit LGA775; 2MB L2 bir işlemcide şu lga775, 2 mb. L2 simgelerinin ne işe yaradığınıda açıklayabilirmisiniz. yani bir işlemci alırken en azından nasıl bir işlemci aldığımızı bilelim, gdip ezbere almıyalım değilmi. cevaplarınızı bekliyorum. tekrar teşekkürler

2 mb l2 DEDİĞİN ÖNBELLEK ANLAMINA GELİYOR
  • lga 775 işlemcinin soketi oluyor

l2 de işlemcinin cache belleği bildiğim kadarıyla işlemci daha önce yapmış olduğu bir işi cache sine kaydedio ve tekrar aynı işi yapması gerektiğinde ordan yararlanıo.hatam varsa düzeltiniz.

bu arada galiba core 2 duo e6300 işlemci alacaksınız.bunu gözünüz kapalı alabilirsiniz.canawar gibi bi işlemci alıyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canozpinar -- 15 Aralık 2006; 23:04:14 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: canozpinar

lga 775 işlemcinin soketi oluyor

l2 de işlemcinin cache belleği bildiğim kadarıyla işlemci daha önce yapmış olduğu bir işi cache sine kaydedio ve tekrar aynı işi yapması gerektiğinde ordan yararlanıo.hatam varsa düzeltiniz.

bu arada galiba core 2 duo e6300 işlemci alacaksınız.bunu gözünüz kapalı alabilirsiniz.canawar gibi bi işlemci alıyorsunuz

çok belli oluyor değilmi evet o e6300 işlemciden yada D serisi bir işlemci almayı düşünüyorum ama işte nasıl bir işlemci aldığımıda bilmek istiyorum. bilgileriniz için teşekkürler.

• bütçe warsa kesinlikle core 2 duo bir işlemci almanızı öneririm.d serilerinden uzak durun bence core 2 duo warken
  • quote:

Orjinalden alıntı: canozpinar

bütçe warsa kesinlikle core 2 duo bir işlemci almanızı öneririm.d serilerinden uzak durun bence core 2 duo warken

arkadaşım D serisinden uzak durun demişsin ama neden uzak durmamız gerekiyor. neyi kötü mesela. bu forumda bir arkadaş D 930-D 940(hatırladığım kadarıyla) serilerin özelliklerinin duo 2 curo işlemcilerin özelliklerine çok yakın olduğunu söylemişti. yani sırf yeni çıktı diye gidip dunyanın parasını vermiyelim bu işlemcilere.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.