Şimdi Ara

++mutasyon (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
291
Cevap
1
Favori
25.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • mustafa öğretmen size bir şey sorucam,bunu terbiyesizlik veya ukalalık olarak almayın
    benim hayat tecrübelerime göre akraba evliliğinden olan insanların hayat bakışı çok kısıtlı oluyor ve yeniliklere ve revolusyonlara tamamen kapalı oluyorlar
    acaba sizin anne ve babanız yakın akrabamı?
    eğer cevap evet ise,kişiliğinizi sorgulamaya başlıyabilirsiniz(neden evrime,yeni fikirlere hep karşıyım diye)
    eğer hayır ise.ben demekki yanılıyorum artık benimde bazı şeyleri kendi kendime sorgulamam lazım

Orjinalden alıntı: 2000watts

mustafa öğretmen size bir şey sorucam,bunu terbiyesizlik veya ukalalık olarak almayın
    benim hayat tecrübelerime göre akraba evliliğinden olan insanların hayat bakışı çok kısıtlı oluyor ve yeniliklere ve revolusyonlara tamamen kapalı oluyorlar
    acaba sizin anne ve babanız yakın akrabamı?
    eğer cevap evet ise,kişiliğinizi sorgulamaya başlıyabilirsiniz(neden evrime,yeni fikirlere hep karşıyım diye)
    eğer hayır ise.ben demekki yanılıyorum artık benimde bazı şeyleri kendi kendime sorgulamam lazım

bu soru deep Impact içinde geçerli(evrime mutationa karşı)
    sen her türlü evrimi ve mutationun olmadığını ispat ediyorsun
    bende sizin akraba evlilğinden olduğunuzu iddaa ediyorum
    eğer yanılırsam özür dilemeyide borç bilirim

• anne babam akraba falan değil...

ne alaka !!!

mümkün mertebe elle tututulur bilimsel zeminde gitmek istiyorum.

quote:

Tabiiki zararlı mutasyon var, hemde cok kötü birşey. Ve tabiiki mutasyona ugrasmıs bir bireyin yasaması cok zor. Evrimi bahsettiği nokta ya bu mutasyon yararlı bir mutasyonsa. Basının arkasında bir goz yaratmıssa mesela. Düsünsenize bu hayvanın hayatta kalma sansı kac kat artıyor. Her tarafı goruyor. Kimse sinsice yaklasamaz. Boyle anlarda evrim devreye giriyor işte.

İşte güzel arkadaşım çok güzel bir noktaya geldik...
    bu mutasyon dediğimiz şey tabiatta o kadar sık karşılaşılmaz, karşılaşıırsa bile onun tedavisi vardır.

bak bilim teknikten aldığım yazıları peşpeşe koyacağım ..
    bir arada okursan bir yere varabiliriz.

Günlük yaşantımızda birçok mutajen maddeye maruz kalıyor olmamıza rağmen nasıl oluyor da zararlı mutasyonlar geçirmiyoruz?

Gerçekten de günlük yaşantımız süresince, hatırı sayılır miktarda mutajen (mutasyona neden olan) maddeye maruz kalıyoruz. Bunların arasında soluduğumuz havadaki ağır metaller, besinlerimizin içeriğindeki bazı koruyucular (Emülgatörler), oksidanlar (okside ediciler) ve daha birçok doğal veya yapay kimyasalı sayabiliriz.

Normal şartlar altında, bu denli yoğun bir mutajen maruziyetinde, DNA�mızın yapısında bir sürü değişiklik olması beklenirdi. Ancak DNA, kendisini sağlam bir şekilde bir sonraki nesile aktarmaya programlıdır ve bunun için de kendi bünyesinde bir takım önlemler almıştır.

1 Bildiğimiz gibi fiziksel karakterlerimizin şifresini taşıyan genlerimiz, DNA üzerinde bulunan ve lokus adı verilen özel bölgelerde bulunuyor. Ancak DNA�nın aktif olarak gen taşıyan bölgeleri, DNA�nın çok küçük bir yüzdesini oluşturuyor.

2 Ayrıca DNA, kromozomlar içerisinde çeşitli proteinlerle de çevrilmiş olarak bulunuyor. Bunun nedeni, herhangi bir zararlı maddeye maruz kalındığında, etkilenecek olan bölgenin aktif bölgelere denk gelme olasılığını azaltmak.

3 Bunun yanında, DNA�nın kendi üzerine sarılı ve kompakt bir halde bulunuyor oluşu (düz hale getirilmiş açık DNA dizisinin boyu, akıl almaz uzunluktadır) da bu denk gelme yüzdesini azaltan başka bir etken.

Tüm bu korumaya karşın, tabii ki bazen zararlı maddelerin etki gösterdiği bölgeler, aktif gen bölgelerine denk gelebilir. Bunun yanında, DNA�nın kodlanması ısrasında da bir takım hatalar meydana gelebilir.

4 Işte bu nokta da, DNA bu sefer çeşitli tamir mekanizmaları ile meydana gelen hatayı düzeltmeye çalışır. Çoğu zaman da bu tamir mekanizmaları başarılı olur ve DNA yapısını bir kez daha eskisi gibi düzgün şekilde koruyabilir.

Ancak bazı durumlarda, DNA�nın tamir mekanizmasının düzeltmeyeceği veya eksik kalacağı hatalar olabilir. Örneğin; DNA zincirinin sadece bir kolunda meydana gelen bir hata, çoğu zaman kolayca düzeltilebilmesine rağmen, zincirin karşılıklı iki kolunda birden meydana gelen hatalar çoğunlukla geri dönüşümsüzdür. Buna �Nokta Mutasyon� adı verilir ve onarılması çok zordur. Işte böyle durumlarda, artık o gen bölgesinde bir değişiklik olmuş ve o bölgenin kodladığı protein de değişikliğe uğramıştır.

5- Çoğunlukla eğer bu bir vücut hücresi içinde gerçekleşmişse, sadece o hücrede ve o hücreden çoğalan hücrelerde bu hata görülür. Yani meydana gelen mutasyonun, populasyondaki diğer bireylere bir etkisi olmaz.

6 Ancak eğer bu mutasyon eşey hücrelerinde (yumurta veya sperm hücreleri) meydana gelirse, ve döllenme esnasında zigotu oluşturan hücrelerden birisi de bu hatalı hücre olursa, oluşan zigotun bütün hücrelerinde bu hata görülebilir ve mutasyon artık �kalıtsal� özellik kazanmış olur.

yani 6 merhaleden geçebilmesi lazım bir mutasyonun...

mutasyonların yüzde 95 inden fazlası zararlıdır ...

soru: İnsanın DNA yapısıyla oynansa insanlarda değişim olur mu yada insanın DNA�sının değişmesi mümkün mü? Değişirse faydaları ve zararları ne olur? Açıklama için teşekkürler. (Mustafa Sarı)

Her türün DNAsı türe özgü ve türün yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan proteinlerin sentezlenmesini sağlar. Herhangi bir organizmanın DNAsında değişiklik meydana getirilmesi, yeni bir proteinin sentezlenmesi anlamına gelir. Çoğunlukla da bu yeni sentezlenen protein, organizmanın kendisine tamamen yabancıdır.

Transgenik organizmalara ilişkin çalışmalarda, türlerin DNA yapılarına, belirli yeni özelliklerin ortaya çıkmasından sorumlu gen parçacıkları ekleniyor. Bu sayede örneğin daha fazla süt üreten veya ürettiği sütün vitamin içeriği daha yüksek olan büyükbaş hayvanlar elde edilebiliyor. Ancak belirli üstün özellikler elde edilirken, bazı özellikler de baskılanmış oluyor.

Teorik olarak insanın DNA yapısıyla oynanması da mümkün görünüyor. Ancak bunun uzun vadede doğuracağı sonuçların neler olabileceği konusunda görüş öne sürmek oldukça zor. Aslında bu, biraz da ne tür bir değişimden söz ettiğinize bağlı. DNA yapısına katılacak olan özelliklerin, sınırlı sayıda gen tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, insanın DNAsıyla oynayarak onu fotosentez yapan bir canlı haline getirmek neredeyse imkansız. Çünkü kloroplast oluşturacak gen yapısı sağlansa bile, enerji elde etme yollarının tamamının fotosenteze uyarlanması gerekir. Bunun da insana faydadan çok zararı olacaktır. Belirli olumsuz faktörlere karşı direnç mekanizmalarının kontrolünde rol oynayan proteinlerin yapılarının güçlendirilmesi, bazı bitki türlerinde denenmekte olan bir çalışma. Bunun insan DNA yapısına uyarlanması teorik olarak mümkün. Ancak bu durumda, vücuttaki diğer proteinlerin işleyişinde ne gibi aksaklıklara yol açılabileceği ve sonuçta sentezlendiği anda vücutta �yabancı� olarak nitelendirilecek bu proteinin başka ne gibi bağışıklık tepkilerine yol açabileceği de irdelenmeli.

DNAnın tamamında değişiklik gerçekleşmesi halinde, insan türünde belirli değişikliklerin olacağı kuşkusuz. Ancak sorun, bu yeni insanın yaşam başarısının ne ölçüde kabul edilebilir olacağı. Kısacası, DNAsıyla oynayarak �daha üstün� nitelikli bir insan yaratmak, filmlerde görüldüğü kadar kolay değil.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=2&soru_id=910

burada da açıklandığı üzere bir mutasyonun faydalı olup onun ile nesillerin çoğalması imkansız...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deep Impact -- 26 Nisan 2005, 17:28:30 >

• quote:

6 Ancak eğer bu mutasyon eşey hücrelerinde (yumurta veya sperm hücreleri) meydana gelirse, ve döllenme esnasında zigotu oluşturan hücrelerden birisi de bu hatalı hücre olursa, oluşan zigotun bütün hücrelerinde bu hata görülebilir ve mutasyon artık �kalıtsal� özellik kazanmış olur.

yani 6 merhaleden geçebilmesi lazım bir mutasyonun...

mutasyonların yüzde 95 inden fazlası zararlıdır ...

Bu yazıda bile 6. maddede söylenene bak. Olamaz dememiş yazı. Sadece nasıl olabilecegini anlatmış hatta bu yazi . Bence %5 ile yararlı mutasyonlar için cok büyük bir oran.

quote:

Belirli olumsuz faktörlere karşı direnç mekanizmalarının kontrolünde rol oynayan proteinlerin yapılarının güçlendirilmesi, bazı bitki türlerinde denenmekte olan bir çalışma. Bunun insan DNA yapısına uyarlanması teorik olarak mümkün. Ancak bu durumda, vücuttaki diğer proteinlerin işleyişinde ne gibi aksaklıklara yol açılabileceği ve sonuçta sentezlendiği anda vücutta �yabancı� olarak nitelendirilecek bu proteinin başka ne gibi bağışıklık tepkilerine yol açabileceği de irdelenmeli.

DNAnın tamamında değişiklik gerçekleşmesi halinde, insan türünde belirli değişikliklerin olacağı kuşkusuz. Ancak sorun, bu yeni insanın yaşam başarısının ne ölçüde kabul edilebilir olacağı. Kısacası, DNAsıyla oynayarak �daha üstün� nitelikli bir insan yaratmak, filmlerde görüldüğü kadar kolay değil.

burada da açıklandığı üzere bir mutasyonun faydalı olup onun ile nesillerin çoğalması imkansız...

Bak deep sen bilimsel konusmuyorsun. Burada adam apaçık sunu demiş. Eger bir gün gelirde biz bir değişiklik yaparsak bunun sistemin diger faktorlerine etkisi ne olur onunda bilinmesi lazım diyor. Adam mutasyonla major bir değişiklik yapılamaz demek istemiş yazısında. Anca minor değişiklikler yapılabilir demiş. Ben zaten farklı bir şey demedimki. Milyonlarca senelik bu minor farklar major değişiklikleri meydana getirir zaten. Tabiat bir denge unsurudur. Eger vücud bu değişikliği bir dengede kabul ederse, bu değişiklikten sonra bile denge konumunu koruyabilirse işte ne kadar mükemmel bir şey olur görün.

Yani yukardaki yazılar evrimi destekleyen yazılar :D Gerçekten şimdi gülünç oldu durum. Sen ilk buldugunda bayaa heyecanlanmışsındır eminim ama bence dikkatli oku. insan vücuduna kloroplast koyamayız diyor zaten bizde bunu söylüyoruz, dna cok korumalıdır diyor tabiiki öyle olacak. Oda ona göre evrim geçirmiştir kendisini korumak için. Sen kendin diyorsun %95 i zararlı diye mutasyonların. O %5 lik yararlı mutasyonun döllenme esnasında olamayacagını kim söylemiş ?? Sen söylüyorsan bu bilimsel değil. Bana sadece 1 tane böyle söyleyen bilim adamı bul .. Döllenme sırasında asla yararlı mutasyon olamaz diyen. ?? Ayrıca allahını seversen bana evrim karsıtı bilim admalarının yazısını goster. Burada dna nın koruma sistemini anlatmıs biri digeride gen terapisinin yararları zararlarını anlatmıs. Ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ..

• quote:

en basitinden goril diyorum sen onun atasını kabul et insan arasında dağlar kadar fark var ...

sen bu farkları göremiyor musun?

ZATEN EVRİM TEORİSİ İNSANLARIN GORİLLERDEN EVRİMLEŞTİĞİNDEN BAHSETMİYOR Kİ. EVRİM TEORİSİNE GÖRE İNSANLARLA GORİLLER ORTAK BİR ATADAN EVRİMLEŞMİŞLERDİR. BURADA ORTAK ATA KAVRAMINI ÇOK İYİ BİLMEN GEREKMEKTE VE ÇOK GENİŞ BİR KONUDUR. YANİ BUNDAN MİLYONLARCA YIL ÖNCE YAŞAMIŞ, NE İNSAN NE DE GORİL OLAN BİR CANLININ, İKİ FARKLI ŞEKİLDE EVRİMLEŞEREK İNSANI VE GORİLİ AYRI AYRI MEYDANA GETİRDİĞİNİ DÜŞÜNMEMİZ DAHA DOĞRU OLACAKTIR. SADECE GORİLLER DEĞİL Kİ ŞEMPANZELER VE DİĞER PRİMATLAR DA İNSANLA BENZER ÖZELLİKLER TAŞIYOR. ÖRNEĞİN; İNSANLARDA VE GORİLLERDE KEMİK TİPLERİ AYNI VE SAYILARI DA EŞİTTİR.AYRICA ŞEMPANZELERİN KANINDA BULUNAN Hb PROTEİNLERİ İLE İNSAN KANINDA BULUNAN Hb PROTEİNLERİ DE BİRBİRİYLE ÖRTÜŞMEKTEDİR. YAPILAN DNA ÇALIŞMALARI SONUCUNDA DA İNSAN VE GORİL DNA'SININ BİRİBİRİNE ÇOK BENZEDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. BUNLARDAN DOLAYI İNSAN VE GORİLLERİN ÇOK YAKIN AKRABA OLDUKLARINI SÖYLEMEK KESİNLİKLE YANLIŞ OLMAZ. EK OLARAK BU YAZIDAN ÇIKARILACAK SONUÇ; EVRİMİN BİRKAÇ YILDA DEĞİL MİLYONLARCA YILDA GERÇEKLEŞTİĞİ GERÇEĞİ DE KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR.

• quote:

zürafaya boynunu uzattıran evrim neden hezarfenlere kanat nasip etmedi!!!

BU SORUYU BEN SANA FARKLI BİR ŞEKİLDE SORMUŞTUM AMA ANLAMADIM DEDİN. NEYSE, CEVAPLAYALIM.
    DOĞADA ÇEŞİTLİ TÜRLER BULUNMAKTADIR VE BU TÜRLER BESLENME, ÜREME, BARINMA, KIŞLAMA V.B. OLAYLARI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTERLER. FAKAT BU TÜRLER BULUNDUKLARI ALANLARDA HİÇBİR ZAMAN YALNIZ DEĞİLLERDİR, BİR REKABET ORTAMI VARDIR VE SONUÇTA DA DOĞAL SELEKSİYONLA GÜÇLÜ OLAN TÜR O ORTAMDA YAŞAMINI SÜRDÜRÜR, O ORTAMA HOŞGÖRÜSÜ ZAYIF OLAN TÜR İSE ZAMAN İÇERİSİNDE BU REKABETİ AZALTACAK STRATEJİLER VE ÖZELLİKLER GELİŞTİRMİŞTİR. ZÜRAFANIN BOYNUNUN UZAMASI DA BU TİP ÖZELLİKLER İÇİN EN GÜZEL ÖRNEKLERDEN BİRİDİR. ZÜRAFANIN BOYNUNUN UZUN OLMASI NEDENİYLE DİĞER OTÇULLARIN ERİŞEMEDİĞİ YÜKSEKLİKTEKİ DALLARDAN BESLENEBİLİYOR. BU SAYEDE DE, AYNI ALANI PAYLAŞTIĞI DİĞER OTÇULLARIN BESİNLERİNE ORTAK OLMUYOR VE BU TÜRLER AYNI SINIRLAR İÇERİSİNDE UYUMLU OLARAK YAŞAYABİLİYOR. ZATEN EVRİMLE İLGİLİ BİRAZ ARŞTIRMA YAPARSAN GÖRECEKSİN Kİ ŞÖYLE Bİ KURAL VARDIR:
    "AYNI ALANI PAYLAŞAN TÜRLERİN BELİRLİ AMAÇLAR İÇİN KULLANDIKLARI HABİTAT PARÇALARI BİRBİRİYLE KESİŞMEMELİDİR."
    LÜTFEN YAZIYI DİKKATLİ OKUDUKTAN SONRA CEVAP VER. ÇÜNKÜ TEK BİR ŞEKİLDE DÜŞÜNDÜĞÜNDEN AYNI DÜŞÜNCELERLE TEKRAR KARŞILAŞIYORUZ. YAZDIĞIM YAZIDAN ÇOK FARKLI CEVAPLAR ALIYORUM...

• quote:

Orjinalden alıntı: man of science

quote:

en basitinden goril diyorum sen onun atasını kabul et insan arasında dağlar kadar fark var ...

sen bu farkları göremiyor musun?

ZATEN EVRİM TEORİSİ İNSANLARIN GORİLLERDEN EVRİMLEŞTİĞİNDEN BAHSETMİYOR Kİ. EVRİM TEORİSİNE GÖRE İNSANLARLA GORİLLER ORTAK BİR ATADAN EVRİMLEŞMİŞLERDİR. BURADA ORTAK ATA KAVRAMINI ÇOK İYİ BİLMEN GEREKMEKTE VE ÇOK GENİŞ BİR KONUDUR. YANİ BUNDAN MİLYONLARCA YIL ÖNCE YAŞAMIŞ, NE İNSAN NE DE GORİL OLAN BİR CANLININ, İKİ FARKLI ŞEKİLDE EVRİMLEŞEREK İNSANI VE GORİLİ AYRI AYRI MEYDANA GETİRDİĞİNİ DÜŞÜNMEMİZ DAHA DOĞRU OLACAKTIR. SADECE GORİLLER DEĞİL Kİ ŞEMPANZELER VE DİĞER PRİMATLAR DA İNSANLA BENZER ÖZELLİKLER TAŞIYOR. ÖRNEĞİN; İNSANLARDA VE GORİLLERDE KEMİK TİPLERİ AYNI VE SAYILARI DA EŞİTTİR.AYRICA ŞEMPANZELERİN KANINDA BULUNAN Hb PROTEİNLERİ İLE İNSAN KANINDA BULUNAN Hb PROTEİNLERİ DE BİRBİRİYLE ÖRTÜŞMEKTEDİR. YAPILAN DNA ÇALIŞMALARI SONUCUNDA DA İNSAN VE GORİL DNA'SININ BİRİBİRİNE ÇOK BENZEDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. BUNLARDAN DOLAYI İNSAN VE GORİLLERİN ÇOK YAKIN AKRABA OLDUKLARINI SÖYLEMEK KESİNLİKLE YANLIŞ OLMAZ. EK OLARAK BU YAZIDAN ÇIKARILACAK SONUÇ; EVRİMİN BİRKAÇ YILDA DEĞİL MİLYONLARCA YILDA GERÇEKLEŞTİĞİ GERÇEĞİ DE KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR.

aynen katılıyorum

• man of science....

orada goril maymun derken sizin dediğiniz atalarından bahsediyorum

yazımın bir yerinde izah etmiş olmam lazım ama gözden kaçırmışsın demek...

Murat Ozsay ;

yani ne kadar bilimsel yazı da getirsem ben evrimin olmayacağı şekilde sen de olacağı şekilde yorumluyorsun...

bir mutasyon olabilmsi için 6 merhaleden geçmesi lazım diyorum...

bir hayvan grubu alalım mesela 20.000 üyesi olan bir kaplan grubu...

önce 6 merhaleyi geçiren yüzde 1 bile mutasyon olamaz ... varsayalım yüzde 1 i mutasyon geçirdi....

daha sonra bu yüzde 1 i arasında mutasyonların yüzde 1 i faydalı oldu.... (BU ORANLAR ABARTILI RAKAMLAR YÜZDE 1 DEDİKLERİM MİLYONDA BİR den DAHA DÜŞÜK İHTİMALLER)

yani 20 000 kaplandan ancak 1 tanesi en iyi ihtimalle mutasyona uğramış olurdu...

bu 1 adet mutasyonda kalan 19 999 adet kaplanın içerisinde bir değişimin mimarıdır demek ne kadar abes olduğunu artık anlatmaya gerek yok...

BU 1 ADET BİLE OLMASI GEREKEN İHTİMALLERİN EN AZ 1 MİLYON KATI İYİ İHTİMALDİR...

HAL BÖYLE OLUNCA EVRİMİ NASIL BUNCA GÜZELLİKLERİN MİMARI YAPABİLİRSİNİZ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deep Impact -- 27 Nisan 2005, 7:54:42 >

• deep in dediği gibi bir genin mutasyona uğrayıp nesli etkilemesi 0 a yakın ihtimal...

kısaca sıfır diyebiliriz...

deep
  • Dünyada su anda deep senin dediğine gore 8 milyar insan var. Ortalama ömür 70 yıl olsa bu demek olurki 700 yılda 80 milyar insan gelip gececek. Ayni sey canlılar icinde gecerli. Bir primat popülasyonu diyelimki 100.000. Ortalama 30 yıl yasıyorlar diyelimki. 3000 senede 10 milyon primat gelip gitmiş olur. 1 milyon yılda 35 milyon primat gelip gecer dünyadan. 20binde 1 i senin dediğin gibi yararlı mutasyon gecirse primatlarda 1700 gende değişiklik olmus olur. Senin abartılı rakamların sonucu 1700 gende değişiklik oldu 1 milyon yılda. Bir gende mutasyon olursa ve diger genler kendisini o gene adapte etmek icin degistirirlerse kendilerini ki senin makalenin birinde anlatılıyordu bu, 1700 gendeki degisiklik bir sürü gendeki degisikligi tetikleyecek. Sonucta major değişiklikler olacak.

Ayrıca milyonda birlerle ugrasma bence. Asıl o zaman abartmıs olursun.Milyon canlıdan sadece birimi yararlı mutasyon geciriyor şimdi ?? Bu hangi bilimsel kaynağında yazıyor. Ama aman dikkat et kaynak evrimi desteklemesin.

quote:

yani ne kadar bilimsel yazı da getirsem ben evrimin olmayacağı şekilde sen de olacağı şekilde yorumluyorsun...

Yazılarını dikkatli oku. Orada dna'da nasıl mutasyon olamiyacagi değil nasıl olacagı yazıyor. İkincisindede neden genleriminzin değişemeyecegini değil değişirse ne gibi sorunlarla karsılasılınır onu anlatıyor. Buna bilimde gen terapisi denir. Belirli hastalıkları gen tedavisiyle yok ediyorlar. Senin o örnek verdiğin ikinci makaledede bilim adamı eger ilerde bagısıklık sistemini arttırmak icin enzimlerin genleriyle oynarsak bunun sonucunda diger genlerin nasıl tepki verecegine cok dikkat etmeliyiz diyor. Adam evrim karsıtı hicbirsey soylemiyor. Hatta kendisi apacik dna yi yararlı mutasyona ugratıp kalıtsal bir özellik katmayı planlıyor. Ve evet ilk yazıdada 6 evreden gecmesi gerektiğini anlatıyor, ee yani, ben senin her yazına her soruna cevap veriyorum daha sen benim sorularımın %80 nine cevap bile veremedin.

• her soruma cevap vermen değil verdiğin cevapları bilimsel temellere oturtman önemli...

yok akıllananlar nesillerini devam ettirmişler ...

anlattığın biryerde de dediğin gibi hikaye yani hiçbir bilimsel temele dayanmıyor ve hiçbir labaratuar sonucu ile desteklenmiyor...kabul ettiğin gibi...

quote:

1 milyon yılda 35 milyon primat gelip gecer dünyadan. 20binde 1 i senin dediğin gibi yararlı mutasyon gecirse primatlarda 1700 gende değişiklik olmus olur. Senin abartılı rakamların sonucu 1700 gende değişiklik oldu 1 milyon yılda. Bir gende mutasyon olursa ve diger genler kendisini o gene adapte etmek icin degistirirlerse kendilerini ki senin makalenin birinde anlatılıyordu bu, 1700 gendeki degisiklik bir sürü gendeki degisikligi tetikleyecek. Sonucta major değişiklikler olacak.

bak burada hesap hatan var senin... ve çok büyük bir yanlışın...

aynı anda yeryüzünde bulunan goril (maymunun atası olarak algıla ) ancak 2000 tane vardır...

bunlar mutasyaona maruz kalsa idi....ne olacak beraber görelim...

mutasyon az miktarda olsa 6 merhaleden geçip mutsyonun yeni nesle geçmesi imkansız... 2000 bireyden birine geçse bile çaprazlamada kaybolup gider....

mutasyon çok miktarda olsa 2000 bireyden yüzde 95 i ölür geriye 100 adet kalır gene mutasyona tabi olur oradan 5 tane kalır ssonra nesli biter....

demek ki mutasyon az olsa nesile devam ettirecek bir güce sahip olamaz , fazla olsa nesiller tükenir...

kaldı ki senin hesabında 1 adet mutasyonun 1700 bireyde görülmesi söz konusu ancak goril (maymunun atası ) in insan olabilmesi için 149 999 adet daha mutasyon geçirmesi gerekir ki her halükarda imkansıza doğru gidiyor....

keşke yüzyüze konuşabilsek ...daha kolay anlaşırdık..

quote:

Senin o örnek verdiğin ikinci makaledede bilim adamı eger ilerde bagısıklık sistemini arttırmak icin enzimlerin genleriyle oynarsak bunun sonucunda diger genlerin nasıl tepki verecegine cok dikkat etmeliyiz diyor.

yorum farkına bak...

2. yazıda

Örneğin, insanın DNAsıyla oynayarak onu fotosentez yapan bir canlı haline getirmek neredeyse imkansız. Çünkü kloroplast oluşturacak gen yapısı sağlansa bile, enerji elde etme yollarının tamamının fotosenteze uyarlanması gerekir.

yani ben de diyorum ki biz bunca teknoloji ile beraber bir kloroplast ı insanın DNA sına katıp fotosentez yaptıramıyorsak ... nasıl olurda mutasyon rastgele müdahaleler yaparak bu kadar mükemmel canlılar meydana getirebilir....????????

• quote:

yani ben de diyorum ki biz bunca teknoloji ile beraber bir kloroplast ı insanın DNA sına katıp fotosentez yaptıramıyorsak ... nasıl olurda mutasyon rastgele müdahaleler yaparak bu kadar mükemmel canlılar meydana getirebilir....????????

bu koskoca olay bundan ibaret aslnda.evrim de mutasyon da var kabul edelim.ama bu müdaheleler rastgele olmuyor işte!mutasyonun beyni yok ki yaptığı müdaleleri belli bir düzene sokacak şekilde yapsın.

bu müdahelelerin arkasında yatan şey yaratıcının gücüdür.mutasyonun zekası değildir.

arkadaşlar anlayın artık.bu muntazam yapının rastgele durduk yere oluşması mümkün değildir.bir güç,bir yaratıcı bu sistemi,bu düzeni kurmuştur.

mutasyona yol açacak etkenler nasıl oluştu peki?kendi kendine mi?evren gaz ve toz bulutlarından oluştu.öyleyse yaratıcı yokmuş....ne kadar dar bir mantık!gaz ve toz bulutu nasıl oluştu peki?o da mı kendi kendine?

Biraz akıllarınızı çalıştırın.
    -----------------------------------------
    radyasyonun bir canlı üzerinde düzenleyici,geliştirici etkisi yoktur.olsa da belki çok azdır.radyasyon canlı yapıya zarar verir.organizma bu zararı atlatmak için çeşitli koruma önlemlerini devreye sokar.

ama en sonunda dayanamaz ve yapısında bozulmalar meydana gelirse bu canlı mutant olur.yapısı bozulur.dna nın çift sarmal yapısını bir arada tutan H bağları,dıştan gelebilecek etkilerde bırakın radyasyonu aşırı sıcaklıkta bile kopar.dna denature olur.mutasyon dedğiniz şeyde bırakın bağın kopmasını genlerin üzerindeki a.asit dizilimi tamamen bozulur.bir a.asidin bile farklı bir yere kayması kalıtsal bilgiyi tamamen değiştirir.mutasyonun yararlısı yoktur.zaten sağlıklı bir organizmaya yararlı mutasyon geçirtmek diye bir şey kabul edilemez.dikkat edin biz burada hasta bir organizmadan bahsetmiyoruz.

daha neyi tartışıyorsunuz çok merak ediyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofrost -- 27 Nisan 2005, 19:53:43 >

• quote:

ama en sonunda dayanamaz ve yapısında bozulmalar meydana gelirse bu canlı mutant olur.yapısı bozulur.dna nın çift sarmal yapısını bir arada tutan H bağları,dıştan gelebilecek etkilerde bırakın radyasyonu aşırı sıcaklıkta bile kopar.dna denature olur.mutasyon dedğiniz şeyde bırakın bağın kopmasını genlerin üzerindeki a.asit dizilimi tamamen bozulur.bir a.asidin bile farklı bir yere kayması kalıtsal bilgiyi tamamen değiştirir.mutasyonun yararlısı yoktur.zaten sağlıklı bir organizmaya yararlı mutasyon geçirtmek diye bir şey kabul edilemez.dikkat edin biz burada hasta bir organizmadan bahsetmiyoruz.

daha neyi tartışıyorsunuz çok merak ediyorum..

eline sağlık

adaptasyon ve mutasyon un ne kadar etkili olduğu konusunda tam bilgi sahibi değiller çünkü hiçbir şekilde bilimsel zeminde değilde varsayımlar ile konuşuyorlar...

bu topic te de mutsyonun ne olduğunu anlatmaya çalıştık...

faydalı olmuştur inş...

• quote:

mutasyon az miktarda olsa 6 merhaleden geçip mutsyonun yeni nesle geçmesi imkansız... 2000 bireyden birine geçse bile çaprazlamada kaybolup gider....

quote:

ikisinide sen buraya yzdın dikkatini cekerim. Ayriyetten madem bilimsel konusuyorsunuz arkadasım o zaman bu senin yazdıgın 6. maddede yazan mutasyonun kalıtımsal olmasının caprazlamalar sonucunda yololmasına karsılık bir makale bul.

quote:

Örneğin, insanın DNAsıyla oynayarak onu fotosentez yapan bir canlı haline getirmek neredeyse imkansız. Çünkü kloroplast oluşturacak gen yapısı sağlansa bile, enerji elde etme yollarının tamamının fotosenteze uyarlanması gerekir.

yahu evrimin neresinde insan dna sini evrim klorofil koyabilir diyor. Senin teknolojinin buna yetmemesi cok normal senin teknolojin doğadan dahamı üstün?? Sen evrimin daha tam olarak acıklaması yapılamadı. Nasıl calısıyor sadece teoride. Kimbilir bilmediğimiz ne özellikleri dengeleri var. Sen şimdi evrimin neler yapamıyacagını söylüyorsun. Asıl yaratılış teorisine göre bütün canlılar aynı görünüşe aynı dna lara sahip olmalı. Kimse bir diğerinden daha uzun, daha akıllı, bazı hastalıklara bağışıklı dogmazdı. Sen bunu çaprazlamayla açıklamıssın ama eger basta iki tane dna varsa, nasıl bu kadar farklı insan oldu, yararlı mutasyon olmuyorsa ve gelecek nesile aktarılmıyorsa nasıl bu kadar farklılastık birbirimizden, sadece 2 dna dan yola cıkarak.

• çaprazlama ne demek sen onu biraz araştır...

çaprazlamada yeni oluşacak genler kaybolup gider

bunu ayrıntılı yazamam zamanım yok...

ayrıca diğer soruna cevap olarak...

bilim tekniğin cevabından alıntı

biraz araştırırsan onu da bulabilirsin nereden geldiğini

saygılar...

Çaprazlama hakkında birşeyler bilmesem zaten sana burda o soruyu sormazdım.

Benim çaprazlama hakkında birşeyler ögrenmem gerekiyor demek. Bence sende evrim ne demek onu araştır. Başlarda ne cok atıp tutuyordun nasıl evrim yaratılıştan sorumlu olur diye. Şimdi azıcık evrim hakkında sana birşeyler ögrettikte, evrimin yaratılışı acıklamadıgını ögrendinde artık o konuda sesin cıkmıyor.

Verdiğin makaleleri objektif okuyunca ne anlama geldiğinide açıklamaya çalıştım bana senden başka kimse o makaleler hakkında yorum yapmadı bu iki.

Zaten bir şeyi bilmeseydim burada kalkıp atıp tutmazdım çünkü elinde sonunda burdaki herşey yazılı sölediklerim yalanlanır ve birdahada yazdıklarımı kimse taklamaz, sözüm meclisten dışarı. Benim merak ettiğim caprazlama ile baslangıcta 2 insandan nasıl bu kadar çeşitlilik olustu evrim yoksa onu merak ediyorum ?? Bana verdiğin cevapta hiç tatminkar değil. Yok eger konunun kapanmasını istiyorsanız artık tamam kapansın gitsin konu.

• murat ;

dün işimin yoğunluğu sebebi ile sana uzun cevap yazamadım istersen çaprazlamanın ne demek olduğunu crossing over in de ne demek olduğunu sana izah edeyim

yok öyle bol keseden atmak...

o kadar yazı yazıyorum biraz aklını kullanırsan ve önyargılı olmasan ne anlama geldiğini anlayacaksın

yazdıklarının hiçbir bilimsel temeli yok hep hikaye

var mı dünya da örneği mutasyon ile yeni tür olan

hamam böceği diyorsun ama hamam böceği hala hamam böceği o kadar mutasyon geçiriyor fakat bir türlü başka tür e terfi edemiyor ne hikmetse

polemiğe gelince üstüne yok fakat iş bilimsel yazılara gelince mesnedi olmayan hikayeler yazıyorsun....

sana bir sonraki mesajda çaprazlama hakkında bilgi vereyim...

insan ile maymun arasında 150 000 adet baz farkı var...

yani bunun anlamı şu demek ....

150 000 adet uygun sırada uygun zeminde mutasyona tabi olacak ondan sonra insan olacak.........

herhangi bir bireyin milyonda birden daha zayıf olan mutasyon geçirme ihtimali bir o kadar daha zayıf olan olumlu mutasyon geçirmesi ihtimali ile bir adet maymunun atası 150 000 adet genden bir tanesini milyon senede ancak değişmesine sebep olabilse bile çok zazyıf ihtimal bu gen çaprazlamalar ile beraber taşıyıcı bir adet maymunun ölmesi ile yok olacaktır......

sen ya benim ne demek istediğimi anlamıyorsun ya da anlamak istemiyorsun.....

1- sana bilimsel veriler ile bir mutaasyon geçirmenin ne kadar zor olduğunu

2- mutasyonların da yüzde 99 undan daha fazlasının zararlı olduğunu (hastanede ne kadar çok genetik hastaların bulunduğunu göz önüne alırsan ve hiroşimada sakat kalanları görürsen anlarsın...)

3- herhangi bir birey es kaza mutasyona tabi olsa uzun yaşayamayacağı ...

4- yaşayanların ise binlerce üyesi olan bir toplulukta yok olup gideceği hatta o mutasyona uğramış olan genin özelliğini dahi topluma gösteremeyeceğini

bilimsel yollar ile anlatırken

sen nasıl olurda canlılardaki bu kadar çeşitliliğin sebebini mutasyona bağlayabilirsin.....

bilmeyenlere anlatırsın belki inanırlar ama benim gibi bilenler karşına bilim ile çıkınca bilimsel yazı yazamaz hep hikaye yazarsın.....

bana DNA nın baz dizilişini ve mutasyonun hangi yöntem ile mükemmel canlılar meydana getirebildiğini anlatırsan sevinirim ama hikaye istemiyorum.....

hangi mutasyon sinekten arı yapıp bal üretmesine sebep olmuş ?????

genetik o kadar ilerlerken DNA yapısı ile oynanıp üretilen hormonlu bitkiler in ne kadar zararlı olduğunu mu anlatayım sana...

diyorum ki bu genetik yapısı ile oynanan domatesler salatalıklar ne kadar sağlıksız olduğunu bildiğin halde mutsyonun genetik yapıya mdahale edereek bu kadar çeşitliliğe sebep olduğunu söylemek ne kadar acaip bir ifade.......

şunu söylemede fayda var ...

benim baştan beri itirazım evrim yolu ile yeni türlerin ortaya çıkamayacağı yönünde....

canlıların türleri arasındaki çeşitlilik ise çaprazlamalar neticesinde olmuştur. İnsanların da öyle....

bu konuda teferruat istersen onu da anlatırım ....

• al sana devrin bütün teknolojileri

bütün ilim adamları

bütün maddi imkanlar ve

bu kadar canlılığın ve çeşitliliğin sebebi saydığın mutasyonun rastgele müdahaleleri ile bu kadar çeşitlilik olduğunu iddia ediyorsunya....

sana 1 milyar adet sinek vereyim....

istediğin kadar teknmolojik imkan vereyim istediğin kadar deney yap ...

hadi bakalım 1 milyar sinekten 1 adet arı çıkarabilecek misin????

dersin ben bunu yapamam imkanım yok...

inan sana göre daha imkan sahip olanlar vardır denemişlerdir fakat başaramamışlardır....

demek bu kadar sineğin bolluğunda bu kadar teknolojik imkan ile bir arı yapılamıyorsa nasıl olurda bu kadar canlılık kendini bilmez mutasyona bağlanır???????
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.