Şimdi Ara

MÜHENDİSLİK Mİ TIP MI? | Bölüm Değiştirmek Ne Kadar Doğru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Qlimalı ofiste yatarak çalışmak vs TIP (no need for explanation)

Cevap çok basit.

AkademikLinkyoutube
    #akademiklink #röportaj #mühendislik #tıp Bir yanımızda TOBB'ta yapay zeka mühendisliği okurken bırakıp Hacettepe Tıp'a geçen arkadaşımız; diğer yanımızda ise Acıbadem Üniversite'sinde Tıp okurken Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği'ne geçen arkadaşımız... Hangisi haklı, hangisi doğru? "Tıp"tan mühendisliğe ve "mühendis"likten tıp'a geçmenin nedenleri, avantajları ve dezavantajları... Hepsi ve daha fazlasını bu videoda bulabilirsiniz! 📌Katıl butonu ile hem ekibimize hem de Babişko Asumanlar ile savaşımıza destek olmak için: https://www.youtube.com/channel/UCFH3gPaFetVFPHOiU5tUj8g/join 📌 Peki Ya Web sitemizi ziyaret ettiniz mi? Orada da birçok farklı anket ve blog yazıları ile karşınızdayız: akademiklink.net 🔸 Instagram ve Twitterda da farklı içeriklerimiz ile sizleri bekliyoruz: Instagram: https://www.instagram.com/akademiklink/ Twitter: https://twitter.com/istatistikvean1 🔸 Tüm sosyal medya hesaplarımız: https://campsite.bio/akademiklink
    https://www.youtube.com/watch?v=qXFahBYfxxY

Software Engineer - Application Development
    METU CENG '25
  • Acilde gelen her hastanın "Beni muayene edeceksin!" diyen davranışlarını sosyal statü olarak sayıyorsak haklısın ikisi arasında fark var...

Behçet hoca elinden geleni yapıyor, bu ikilemde bir ışık tutmaya çalışıyor gençlere ama yine de yetersiz çünkü çok fazla parametre var meslek seçimi için.

Mesela sevilen meslek kavramı yetersiz. Senin için anlamı olan meslek kavramı daha doğru. Bir genç tıpı pek sevmese bile eğer koşullarından dolayı geçim kaygısı taşıyorsa, isterse çok sevdiği mesleği yapsın eğer o meslekte geçim kaygısı varsa yine huzursuz olacaktır. Ama tıpı seçerse meslek kaygısını yok ettiğinden dolayı tıpı sevmese bile yapacaktır.

Geçen sene özellikle hep sevdiğiniz mesleği seçin dedim gençlere ama bu sene bu kavramın yetersiz olduğunu gördüm. Yeni anlayış daha kapsayıcı.

• Baba 2. sınıf BOUN CENG neyin iş korkusu var (bir de ilk 100?)

Şu "ortalama" muhabbetini de sevmiyorum. (örn. ortalama bir mühendis şöyle böyle)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YaralıPanda -- 26 Temmuz 2025; 9:16:54 >

METU CENG '25
  • Hocam haklısın ben de böyle düşünüyorum ama 15-20 bine de ceng yazılmaz ortalama bi yerde ceng okuyacağına tıp oku daha iyidir.

Ytü bile tutmuyorsa tıp daha mantıklı gibi. 7-8 bine iyte marmara vs. Mantıksız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

AkademikLinkyoutube
    #akademiklink #itü #ödtü #mezunlar Bu kez mezunlarla karşınızdayız! 🎤 Bir ODTÜ'lü, iki İTÜ'lü mezun arkadaşımızla bir araya geldik; eğitimin güncel durumunu, iş bulma durumlarını, okul içi olanaklarını ve çok daha fazlasını sizler için değerlendirdik! Buyrunuz videoya! 👆🏻👆🏻 📌 Akademiklink.net üzerinden ulaşabileceğiniz "Gönüllü Üniversite Danışmanlarımız" için 🔽 https://akademiklink.net/danismanlar/ 📌Katıl butonu ile hem ekibimize hem de Babişko Asumanlar ile savaşımıza destek olmak için: https://www.youtube.com/channel/UCFH3gPaFetVFPHOiU5tUj8g/join 📌 Peki Ya Web sitemizi ziyaret ettiniz mi? Orada da birçok farklı anket ve blog yazıları ile karşınızdayız: akademiklink.net 🔸 Instagram ve Twitterda da farklı içeriklerimiz ile sizleri bekliyoruz: Instagram: https://www.instagram.com/akademiklink/ Twitter: https://twitter.com/istatistikvean1 🔸 Tüm sosyal medya hesaplarımız: https://campsite.bio/akademiklink
    https://www.youtube.com/watch?v=Xs3NestuAok

METU CENG '25
  • YaralıPanda kullanıcısına yanıt

Hocam bahsettiğiniz kitle çok küçük bir azınlık, umarım farkındasınızdır. Staj bulmak bile inanılmaz zorlaştı network yoksa, iş korkusu olması çok makul. Sürekli kendini ispatlaman gerekiyor, çok iyi bir yerde okusan bile.

Ortalamadan bahsetmek mantıklı, çünkü videolar insanların geneline hitap ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 26 Temmuz 2025; 9:50:46 >

Orijinalden alıntı: Guest-6338ADE54

Hocam haklısın ben de böyle düşünüyorum ama 15-20 bine de ceng yazılmaz ortalama bi yerde ceng okuyacağına tıp oku daha iyidir.

Ytü bile tutmuyorsa tıp daha mantıklı gibi. 7-8 bine iyte marmara vs. Mantıksız

Öğle yemeği olarak ne yiyeceğimizi seçiyor olsak haklısın, CENG yerine tıp seç.

Fakat bu tercih direkt hayatını belirliyor, kariyer/iş hayatını seçiyorsun. Tıp - CENG arasındaki fark küçük değil.

Bu tarz videolar paylaşılıp, "bir gün" üzerine konuşulması tercih yapacak adaylar için daha faydalı olur.

CENG veya tıp okudun, 3 sene 5 sene her ne ise

Hayatının kalanında ne olacak, bu bölümden bir mezunun bir günü nasıl geçiyor?

METU CENG '25

• Egon_Krenz E kullanıcısına yanıt

Ben de azınlığa hitap etmiş olayım, sağlık olsun.

METU CENG '25
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Olaya sadece maaş olarak yaklaşıyorsunuz. Boun ceng mezunu bir adam Kars tıp mezunu bir adamın sosyal statüsünü Türkiyede yakalayamıyor.

Acilde gelen her hastanın "Beni muayene edeceksin!" diyen davranışlarını sosyal statü olarak sayıyorsak haklısın ikisi arasında fark var...

Behçet hoca elinden geleni yapıyor, bu ikilemde bir ışık tutmaya çalışıyor gençlere ama yine de yetersiz çünkü çok fazla parametre var meslek seçimi için.

Mesela sevilen meslek kavramı yetersiz. Senin için anlamı olan meslek kavramı daha doğru. Bir genç tıpı pek sevmese bile eğer koşullarından dolayı geçim kaygısı taşıyorsa, isterse çok sevdiği mesleği yapsın eğer o meslekte geçim kaygısı varsa yine huzursuz olacaktır. Ama tıpı seçerse meslek kaygısını yok ettiğinden dolayı tıpı sevmese bile yapacaktır.

Geçen sene özellikle hep sevdiğiniz mesleği seçin dedim gençlere ama bu sene bu kavramın yetersiz olduğunu gördüm. Yeni anlayış daha kapsayıcı.

Sizin daha önceki yazılarınızdan doktor olduğunuzu hatırlıyorum. Hayır dediğiniz gibi bir "sosyal statü" yok. Acile gelen hastadan bağımsız olarak yaş meslek fark etmeksizin herkesin doktora karşı davranışı farklı oluyor bir İTÜ ODTÜ mezunu mühendis olsa bile fark etmiyor. Ne maaş anlamında ne sosyal statü anlamında bir doktora yetişmesi çok zor Türkiyede. Üniversite sınavına hazırlanan bir genç bu olaya sadece puan(sıralama) gözüyle baktığı için bunu fark edemiyor. İTÜ ODTÜ mezunu bir mühendis hadi diyelim SS'de güzel maaşlara ise başladı ancak etrafında kendi gibi sadece mühendis görüyor. Maddi anlamda belki doktoru yakalarken doktor halkın her ferdiyle beraber olduğu için sosyal statüsü daha fazla oluyor ve özellikle nispeten Aydın insan kesimiyle muhattapligini arttırarak sosyal statüsünü maddiyata da çevirebiliyor. Bunu bir mühendis yapamıyor işte. Dis hekimliği, eczacılık, tıp fakültesi. Bunlar bu şekilde eski Türkiyenin kralları konumundaydı. Şuan eczacılık bitti diş hekimliği ve tıp fakültesi ise iş yapmaya devam ediyor

• Son_Troll_Bükücü kullanıcısına yanıt

O dediğin hastalardan dolayı şiddete maruz kalıyoruz. Acil serviste her gün olay yaşadım, bir tane manyağın bana silah çekip vurmayacağı ne malum. Yemişim sosyal statüsünü, bana insancıl koşullarda çalışma şartları vermedikten sonra kalsın canım. En azından mühendis olunca hasta sana saldırmıyor.

Biz saygı gösteren yani bizi sosyal statü olarak yukarıda hissettiren hastalar yüzünden bu haldeyiz. Bize gereksiz yere saygı göstermesinler kardeşim. Kendi sağlıklarına dikkat etsinler yeter. Emin ol bana o kadar allah razı olsun doktor bey sağolun demek yerine kendi sağlıklarına dikkat etseler çok daha anlamlı olur.

Meslek seçerken sosyal statü asla denklemde olmaması gereken bir bileşen, hele TR'deysen doktorlukta negatif bile oluyor.

Hocam biz çok farklı açılardan bakıyoruz...

Amma ağlıyor bu doktor zevatı da ha. Sen hala varsayımlarda bulunurken bana da bir başka yazılımcı arkadaşıma da silah çektiler. Silah çekenler de öylesine muayeneye gelmiş, hasbel kader silah edinmiş adamlar değiller. Ağa paşa adamlar.

Doktorlar bazen gerçekten insanları şiddete teşvik ediyorlar. Daha yeni 80 yaşındaki yakınım odasındaki boş boş oturan doktora rapor sonucunu sormak isterken kapı dışarı edildi. Bir hasta bir hastadır işini göreyim bu yaşlının demedi

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Yav kardeş sen iyi misin? Hiç mühendisin uğraştığı iş (bilgisayar, elektronilk donanım, makine vs) ona karşı gelebilir mi, cansız bir şey? Soyut bir yazılım fiziksel dünyada bir yazlımcıya silah çekebilr mi? Ama doktorun uğraştığı iş yani hasta/hasta yakını ona karşı geliyor ve bu çok sıklıkla oluyor. Her acil servis güvenlikle dolu neden acaba düşündün mü?

Senin verdiğin örnek çok spesifik uç örnek, ağa paşa adamlarsa başka bir derdi vardır. Ama bizde her zaman rutin olabiliyor.

Yaşıdığımı anlatıyorum sen varsayım diyorsun, ya hocam allah aşkına kendine gel... Bir de ağlıyor diyorsun, gel benim acil servise seni de ağlatayım nasıl oluyormuş görürsün  

Ha doktor olmaması gereken kişiler vardır, çok yanlış tavırları vardır buna bir şey diyemem, kendim de çok gördüm ama konumuz bu değil. O yanlış hareket ediyor diye hadi biz de doktorlara şiddet uygulayalım/korkutalım denemez.

• Gelinen nokta budur yani; tıp vs ceng ikileminde "hasta yakını şiddeti" dışında tıp seçmenizi engelleyecek somut bir argüman kalmamış durumda.

Şunu açığa kavuşturayım önce, zaten ne istediğini bilen biri ceng vs tıp ikileminde kalmaz, bu soruyu soruyorsa da tıp seçip geçsin bence.

Dedikleriniz doğru genel olarak ama size muayene olmak istemem. Dışarıdan görünen yaşadıklarınızdan dolayı tüm hastalara bilenmiş gibisiniz. Sorunlara ve özellikle o sorunların kaynaklarına sinirlenmenizi öneririm. Açıkçası angarya muamelesi gördüğüm ve beni azarlamaya çalışan çok doktor gördüm. Oysa kibar, saygılı bir insanım

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Bana silah çekildi diyorum. Sana çekildi mi? Basit bir soru.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Yaşadıklarımdan dolayı hastalara bilendiğimi nereden biliyorsun ki? Evet ben tıpa, doktorluğa, sisteme, kendini cahil bırakmış ve bize zorluk çıkaranlara karşı negatif bakış açısına sahibim ama bu durum yapmam gereken işi kötü yapmamı gerektirmez.

Ne kadar inanırsın bilmem ama bana ilaç yazdırmaya gelen hiçbir hastayı çevirmedim, hiçkimseye de bağırmadım-çağırmadım haklı olduğumu bilmeme rağmen, bir tartışma olduğunda hep yatıştırma yoluna gittim, birçok hastadan da ilginiz için sağolun doktor bey dediklerini işittim. Evet geçmişimde tıptan çok çektim ama o an orada doktorum ve bana biçilen görevi elimden geldiğince iyi bir şekilde yapmam gerekli, görev bilincimin farkındayım.

Yazılım kullanan müşteri mühendisle mi muhatap oluyor yoksa müşteri hizmetleri, vs gibi geribildirim vereceği birimlere mi gidiyor? Yıllardır yazılımlar kullandım ve iletişime geçtiğim kişiler mühendisler değil geribildirimi iletecek kişiler oldu.

Tamam hocam ben trollük yapıyorum, siz kendi spesifik alanınızda haklı olmaya devam edebilirsiniz.  

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.