Şimdi Ara

Mühendis Maaşları (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.957
Cevap
125
Favori
983.448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ***CoNDoR***

    Arkadaşlar konuda mesajlarım bulunuyordu üstünden 1 yıl geçmiş şimdi size tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Umarım bazı arkadaşlara yardımcı olabilirim.

    Öncelikle,

    İlk mesajlarımda bahsettiğim ABD'de master bursunu kazandım. Bunu ALES sınavından 78,6 puan alarak ve 3.36 ortalamayla aldım. Şu an resmi olarak TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) bünyesindeyim ve TOEFL & GRE sınavlarını verdiğim an üniversitelere başvuracağım. Adamlar bana aylık 1300 dolar burs ödeyecek ve okul/kırtasiye masraflarının tümünü karşılayacaklar. Neyse işin özü istedikten ve birazcık çaba sarfettikten sonra çok güzel şeyler olabiliyor. Ben master'ımı yaptıktan sonra TPAO'da işim hazır dönüp askerliği yapıp direkt başlayabiliyorum ama hedefim farklı. TPAO'ya olan borcumu ödeyip dünya çapında bir şirkete girebilirsem güzel olur. Ama tabi sıkılıp direkt gelip çalışabilirim de.

    Seneye inşallah Stanford Universitesi'nde master'ıma başlıyorum Rezervuar Jeofiziği çalışarak. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir belki biliyorsunuzdur. Girmek baya zor ama işte elimden geleni yapıyorum. Dualarınızı eksik etmeyin

    Ondan ziyade geçen sene Ekim ayında SEG (Society of Exploration Geophysics, dünyanın en büyük kurumsal jeofizik odasıdır) bursuyla SLS (Student Leadership Symposium) denen bir etkinliğe katıldım ve dünya çapında Jeofizik Mühendisleriyle tanışıp güzel şeyler yaptım. Ayrıca SEG Expo'ya katıldım ve inanamazsınız hayatınıza böyle kongre görmemişsinizdir. Bilgisayar oyunlarında E3 fuarı gibi düşünün. Bu da Jeofizik fuarı ve feci kalabalık, dünyanın en iyi petrol şirketleri orda ve bire bir görüşme fırsatınız oluyor. Bir sürü Shell, Chevron, ExxonMobil, BP çalışanıyla yöneticisiyle aynı masalarda oturduk muhabbet ettik.. Orada CV'mizi bıraktık ve iş teklifleri geliyor ancak dediğim gibi Master veya Ph.D yaparsanız çok çok daha iyi yerlere gelirsiniz o yüzden biraz riske girerek o teklifleri reddetmek gerekiyor.

    Bazı arkadaşlar bana atışta bulunmuşlardı "ha onlar da sanki seni bekliyordu vs vs" falan diye. İhtimali yüksek olmayan şeylerden bahsetmem asla. Mühendisiz sonuçta istatistiksel olarak imkansız bir şeyi düşünüp kafadan atabiliriz. Allah'a şükür şimdiye kadar başarılı bir hayat hikayesi yaşadım, umarım da böyle devam eder, daha güzelleri de sizin olur tabi ki.

    Sağlıcakla kalın, sevgiler,
    ***CoNDoR***


    Hocam seni canı gönülden tebrik edeiyorum.Benim de hedefimde Amerika var acaba şu olayı güzel bir şekilde izah etsen..Hangi üniversiteden hangi bölümden mezunsun? Ales te kaç üzerinden 78 aldın? Sana burs verecek kurum hangisi? Başka hangi kurumlar burs veriyor?iyi bir ales ve ortalama ile direk amerika da master oluyor mu? Şimdiden teşekkürler..

    h




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heathen

    Bir aralar Bilgisayar Mühendisi olmayı düşünüyordum. Ucuz yırtmışım.


    neden ucuz yırttığını düşünüyorsun?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nbaps3


    quote:

    Orijinalden alıntı: 4Marilyn

    Gemi Makinalari Muhendisiyim Aylik 2600 TL aliyorum Turkiye disinda olsam maasim en az 8000 USD..

    gemide mi yoksa tersanede mi çalışıyorsunuz? Hangi üniversite-fakülte mezunusunuz?

    ben de merak ediyorum.
  • türkiyede mühendislerin büyük çogunlugu hayatları boyunca küçük kısmı 10 sene sürünüyor. yazmayın aklınız varsa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirk


    quote:

    Orijinalden alıntı: Heathen

    Bir aralar Bilgisayar Mühendisi olmayı düşünüyordum. Ucuz yırtmışım.

    neden ucuz yırttığını düşünüyorsun?


    O kadar zor bölümü okuduktan sonra dandik işlerde 1500 liraya çalışmaktan
  • dun bir internet sitesinde gordum, amerikadan ilk 20 muhendislik universitelerinden mezun olanlar, 47 ile 65 bun dolarla ie basliyorlar. Yuksek lisans ve uzun bir sure sonra bu sayi ortalama 100 ile 150 bin dolar arasina cikiyor. En yuksek maasli muhendislikler sirasiyla, petrol yazilim elektronik makina vs
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Tesla-


    quote:

    Orijinalden alıntı: Metalwrath

    Arkadaşlar uzay mühendisliğinin iş imkanları, ortalama maaşı ve tam olarak ne yaptığını açıklayabilir misiniz? Araştırdım biraz ama adam gibi bir kaynak bulamadım


    hayatında yapabileceğin en büyük hatayı yaparsın.türkiye'de ne yapabilirsin uzaya mı çıkıcan uzay mühendisiyim dersen adama gülerler


    Başında havacılık sözcüğü de var onun beyin kıvrımlarını kullan biraz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: anil92

    dun bir internet sitesinde gordum, amerikadan ilk 20 muhendislik universitelerinden mezun olanlar, 47 ile 65 bun dolarla ie basliyorlar. Yuksek lisans ve uzun bir sure sonra bu sayi ortalama 100 ile 150 bin dolar arasina cikiyor. En yuksek maasli muhendislikler sirasiyla, petrol yazilim elektronik makina vs


    Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği'ni düşünmüştüm ama bu ülkede iş bulman çok olası değil. Arap ülkelerinde ya da Avrupa'da iş bulabilirsin. Tabi diplomanın uluslararası geçerliliği varsa... Bu da zor bir olay.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heathen

    quote:

    Orijinalden alıntı: anil92

    dun bir internet sitesinde gordum, amerikadan ilk 20 muhendislik universitelerinden mezun olanlar, 47 ile 65 bun dolarla ie basliyorlar. Yuksek lisans ve uzun bir sure sonra bu sayi ortalama 100 ile 150 bin dolar arasina cikiyor. En yuksek maasli muhendislikler sirasiyla, petrol yazilim elektronik makina vs


    Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği'ni düşünmüştüm ama bu ülkede iş bulman çok olası değil. Arap ülkelerinde ya da Avrupa'da iş bulabilirsin. Tabi diplomanın uluslararası geçerliliği varsa... Bu da zor bir olay.

    Uluslararası geçerlilik neye bağlı? Üniversiteyemi?




  • Ben vodafone da çalışıyorum ama mühendis değil teknisyenim..Eğer bize müh. olarak başlıyacaksan 3000 liradan aşağı kesinlikle başlamazsın.. :)

    quote:

    Orijinalden alıntı: The_eXXe

    Şimdi herkes bi şeylerler yazıp paylaşmış. Aslında amacım Vodafone da çalışan bir mühendisin maaşının ne kadar olduğunu öğrenmekti. Arkadaşın birisi abisini örnek göstermiş 5000 tl demiş. Vodafone'da çalışan 1-2 yıllık bir mühendisin alabileceği bir maaş olduğunu düşünüyorum. Fakat yazmak istediğim bir kaç bir şey de var.

    Ben lisansımı Bilgisayar müh. de yaptım. 2.60 lı bir ortalamam vardı aynı üniversitede tezli yüksek lisansa başladım. hayırlısı ile haziranda bitiyor ve yaklaşık 3.95 gibi bir ortalamam var. Üniversitede aynı zamanda araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım. 1000 TL maaş alıyorum.

    Bu konuya yazılan çoğu cevabı okudum. Yüksek lisans ile ilgili söylemek istediğim bir kaç bişiler var. Lisans eğitimi alırken aslında üniversiteler öğrencilere öğrenmeyi öğretirler. Yani bir Object Oriented dersinde size ne kadar iyi anlatırlarsa anlatsınlar bu işi tam anlamıyla kavramanızı beklemezler. Yada bir veritabanı dizaynı yaparken ne kadar doğru yaptığınıza değil, nasıl bir yaklaşımınız olduğuna bakarlar. O yüzden ödev veya projelerde rapor istenir. Lisans zamanında size ilerde karşılaşacağınız teknolojiler ile ilgili ön bilgiler verilir ve siz bu konularda araştırma yapar öğrenirsiniz. Yüksek lisansta ise artık öğrenme ikinci plana atılır asıl önemli olan var olan bilgilerinizle neler yapabildiğiniz çıkar. Bu yüzden yüksek lisansta aldığınız proje ve ödevler daha zordur. Aynı zamanda bu projeler daha gerçekçi ve büyük çaplı olur. Yüksek lisans daha çok pratiğe dayalıdır. Yani hocanız size tutup, veritabanı dizaynını anlatmaz. Bu konu ile ilgili ileri seviye konseptleri anlatır. (E-ER Diagram, Spatial Database gibi.) O yüzden ben her mühendisin yüksek lisans yapması gerektiğine inananlardanım. Yüksek lisans sizin ufkunuzu açar, vizyonunuzu genişletir. Bence, IT sektöründe çalışacak her insanın yüksek lisans yapması gereklidir. Yüksek lisans eğitiminizi tezli yapmanız mantıklıdır. Çünkü yapacağınız tez çok geniş kapsamlı olur ve o konu hakkında ciddi bir bilgi sahibi olursunuz. Hatta eğer çok çalışırsanız bu konunun ileriki safhalarınada ulaşabilirsiniz. Mesela ben tezimi arama motorları üzerine yapıyorum. Fakat o kısım bittiği için şu an çapraz dillerde de arama yapabilen bir sistem üzerinde çalışıyorum. Teoride var olan fakat pratiğe daha google'ın bile geçirmediği bir şey. Burdan çıkarmanız gereken sonuç vizyonunuzu ne kadar açtığıdır. Bir çok teknoloji Amerikada çıkartılıyor neden bizim mühendislerimizde çıkarmasın? Burası biraz konu dışına çıktı. Özürlerimi kabul edin. Kısacası tezinizle uğraşırken bir çok şeyle uğraşıyorsunuz ve öğrendiğiniz bir çok şey sizin vizyonunuzu açıyor. Böylelikle mühendislik tanımına daha uygun bireyler yetişebiliyor.

    İlerde iş bulma konusuna gelince, bence üniversitenin ODTÜ, Bilkent vs olması pek bi önem arz etmiyor. Bence asıl önemli olan bir insanın lisans hayatı boyunca yaptığı çalışmalardır. Bunlarada kısaca portfolyo denir. Benim tavsiyem kendinize bunca zamandır yaptığınız projeler ödevler olsun bunları anlatan bir portfolyo hazırlamanız. Sizi işe alacak kişi azcık kafası çalışıyorsa, işe birilerini alırken üzerindeki etikete değil, bunca zamandır yapmış olduğu projelerdeki başarıya bakması gerektiğini bilir. ODTÜ, Bilkent vs üniversitelerinde olupta sadece ders kasıp doğru düzgün kod yazamayan insanların sizden daha başarılı olduğunu düşünmeyin.

    Öte yandan kendinizi geliştirmeyi unutmayın her daim. Örneğin 1. sınıfta 2. sınıfta linux öğrenmeye başlayın. Ağ kavramlarını öğrenmeye başlayın. 3., 4. sınıflarda çok işinize yarar. Mezun olduğunuzda Linux, Oracle, Java biliyor olmak gerçekten çok önemli. Birde iyi derecede ingilizce. Bunu neden söylüyorum. Çünkü işe alımlarda sizin çok yönlü bir yapınız olması farklı alanlara kaymanızı kolaylaştıracak. Örneğin yazılım konusunda sadece kasıp network, linux vs bu tarafları boşlamazsanız, network taraflarında çalışan firmalarada girebilme ihtimaliniz artar. Artı çok yönlü olduğunuzda proje yöneticisi olma ihtimalinizde artar. Proje yöneticileride iyi para alır












  • bende enerji sistemleri müh ile ilgili bişiler yazim okuduğunuz okul önemli. neden:

    1: özel şirketler dışında pek yatırım yapan bir kuruluş yok.
    2: özel şirketlerin adresi özel üni'ler. açayım birazcık adam gidiyor anlaşıyor özel üni ile sen son seneni okurken geliyor diyor ki aylık x kadar maaşla sözleşme imzalar mısın bır yıl sonra maaşın y kadar olacak diyor.

    ben size bunun bir örneğini verim ben araştırdım bahçeşehir üni'ye gittim sordum amcamla mühtevelli heyetten bi adamla anlattı bize. dediği şu: mezun olacağınız sene bosch veya sıemens geliyor ünimize. zaten siemens ve bosch şu anda bu işe en büyük yatırımı yapan şirketler. diyorlar ki öğrencilerimize aylık 3000 dolar maaşla sözleşme yapalım bir yıl sonra maaşınız öalışma kapasitenize göre 4000-5000 dolar die gidiyor diye anlattı adam bize. bu benim bizzat şahit olduğum bir durum ve bahçeşehir üni %50 burslusunu yazacam tercihlerime.

    umarım biraz faydam olmuştur.




  • Merhaba

    Ben Elektronik muhendisiyim. 4 senedir Network alanında calisiyorum. Tecrubelerime dayanarak tavsiyelerim su sekilde:

    1.Unv tercihinde kesinlikle USA/Canada/İngiltere... tercih et. en kotu yabancı unv en iyi turk unv den daha iyidir. Aslında egitim olarak Turkiye de kaliteli unv. ler var ama onyargı olarak isveren yabancı bir ulkenin unv den mezun oldugunu duyunca cok kolay is veriyor. Ayrica yurtdisindaki unv lerde odevlerini yapınca guzel bir ortalama ile biritebiliyosun. Turkiye de cok gereksiz yere zorluyorlar.

    Unv mezuniyeti sonrası bir ise girersin. 3 sene calisirsin. bu arada hafiften bir mba (isletme master) yaparsin. TR dondugunde 1 aylık paralı askerligini yaparsın. Sonrasında yonetici pozisyonunda guzel bir yerde baslarsın.


    2. elektronik / bilgisayar tercihinde ise kesinlikle bilgisyar muh. tercih et. elektronik muhendisligi nin TR de uygulama alanı yok. Ben cok pisman oldum. bilgisayarda ogretilenler calisma ortamında ise yariyor. elektronik muh. ogrendigim hicbisey isime yaramadı.

    3.Mezun oldugunda guzel maas almak istiyorsan, unv de okurken calisman gerekli. bunu ozellikle tavsiye ediyorum. Bir yerde ucretsiz olarak basla, mezun oldugunda diger mezunlara gore 2 sene onde olursun.


    Hayyata basarılar dilerim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: lincoln_erdm

    lan osurukdan futbolcular bile koskaca odtü mezunu mühendisden kat kat daha fazla kazanıyorlar


    ne yani herkes okuyup birşeyler bilecek mühendis veya prof. olacak diye birşey yok , yetenek , aklını kullanma ticaretten anlayan insanlar cok daha iyi para kazanırlar , okumak biryere kadar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Calpi84


    quote:

    Orijinalden alıntı: johnalvarez

    Off off sizleri görünce,şu içimdeki mühendislik sevdası sönüp gidiyor,ama artık takmıyacağım sizlerin dediklerine..Buraya takılan 1000 tane mühendis varsa dışarıda 10 binlerce var..Onlarda mı işssiz?

    Benim cevremde gördüğüm mühendisler çok zengin..İnşaat ,makina mühendisiler adamlar felaket zengin..Yemin ederim..

    Ama internete girince... Yok şu kötü,yok boşuna okuyorsun,yok ortalama bir işe yaramaz,yok üniversitenin önemi yok.. Böyle saçmalık mı olur ya?? afedersiniz ama boşuna mı eşşek gibi çalışıyoruz??

    Onu bunu bilmem,okulda normal seviyenin üzerinde olup,yabancı dili olup,iyi yerde staj yapan birisi ya da yurtdışı stajı yapan birisi başlangıç olarak 2000 TL üzeri almayacaksa bu ülke tamamen bitmiş demektir..Eğer böyle olmayacaksa ben boşuna okumayayım gidip güzel bir zanaat öğreneyim...

    Siz istediğiniz kadar mühendislik mesleğini kötüyleyin..Ben kötü yorumların hiçbirine katılmıyorum...Kendine güvenen bilgili donanımlı bir mühendis çok iyi para kazanır..Sakın bana kınama başına gelir falan demeyin ,benimkisi sadece eleştiri ve ben inanıyorumki gerkli bilgi donanımını pratiği sağlayan birisi kesinlikle çok iyi yerlere gelir..


    Maaşla kim zengin olmuş?Senin felaket zengin dediğin adamlar şirket kurmuştur öyle para kazanıyordur.
    3 kişinin çalıştığı çay ocağı bile ayda 5000 lira kar yapıyor.3 aile geçiniyor oradan.Para ticarette var.Mühendis olunca ölene kadar el kapısında çalışacak değilsin 10-15 yıl sonra kendi işini kurarsın.Süper bilgili,tecrübeli biri olsan bile alacağın maaşın bir sınırı var.
    Çevremde okumamış insanların çok paralar kazandığını görüyorum.Genellikle ticaretle uğraşıyorlar.Asgari ücretten fazlasını alamayacak adamlar ayda asgari ücretin 3-5 katını küçük ticaret işleriyle kazanıyor.Mesela bir arkadaşım halden mal alıp kamyonetle satıyor günlük en az 80 lira cebine giriyor öğleden sonra işi bitiyor.Genellikle meslek lisesi okumuş oto elektrikçiliği,tamircilik gibi meslekler yapan tanıdıklar var bunların günlük kazancı 100 lirayı geçiyor.
    İşin özeti para ticarette.Mühendis olayım 3 dil öğreneyim yurtdışına gideyim bunlar güzel şeyler ama maaşlı çalışacaksan zengin olamazsın.Çalıştığın şirketi kuran mühendis belki yabancı dil bilmiyordur aldığı elemanlarla dış ilişkilerini ilerletiyordur.
    Mühendislerin piyasadaki durumu bu kadar iyi olsaydı kpss sınavına mühendisler yığılmazdı.Çoğu 3-5 yıl özel sektörde çalışıp gelecek göremeyen insanlar.
    http://forum.memurlar.net/konu/812045/ Burayı oku meslektaşların neler yazmış.



    çok iyi açıklamışsın




  • Arkadaşlar, mühendis aranızda çok sayıda vardır, bu işin içinde olanlara soruyorum, rusça bilen mühendis hangi dallarda daha çok aranıyor/isteniyor? Ben bilgisayar veya inşaat okumayı düşünüyorum ama bakın sadece düşünüyorum, bu ikisinden hangisinde +rusçanın faydası çok olur, bunlarda pek olmaz derseniz en fazla hangi mühendislik dalında istenir acaba?

    Bilgilendirirseniz çok sevinirim gerçekten...
  • yok hayır aslında ben sevdiğim işi yapmak istiyorum ama burada durumlar zormuş duyduğuma göre onun için yurtdışına yönelmeyi istedim, veya burada bulunan yurt dışıyla çalışan bir şirkette..inşaatta var biliyorum fakat bilgisayar için de aynı şeymi mesela, veya diğer hangi bölümler için bu var onu merak ediyorum?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -Mctolga-

    yeni mezunlara 900 den fazla maaş veren olmaz alan arkadşımda yok...sonuçta ozel sektor kendini niye riske atsın


    Bunu neye istinaden söylüyorsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: taken21

    Uluslararası geçerlilik neye bağlı? Üniversiteyemi?


    Evet bu okuduğun üniversiteye bağlı. Mavi Diploma olarak da biliniyor, ve bunu her üniversite vermez. Her öğrenciye de vermez... Bildiğim kadarıyla iyi bir derece ile mezun olman lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: çaresiz


    quote:

    Orijinalden alıntı: -Mctolga-

    yeni mezunlara 900 den fazla maaş veren olmaz alan arkadşımda yok...sonuçta ozel sektor kendini niye riske atsın


    Bunu neye istinaden söylüyorsun



    çevreme bakarak..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: emirk

    Arkadaşlar, mühendis aranızda çok sayıda vardır, bu işin içinde olanlara soruyorum, rusça bilen mühendis hangi dallarda daha çok aranıyor/isteniyor? Ben bilgisayar veya inşaat okumayı düşünüyorum ama bakın sadece düşünüyorum, bu ikisinden hangisinde +rusçanın faydası çok olur, bunlarda pek olmaz derseniz en fazla hangi mühendislik dalında istenir acaba?

    Bilgilendirirseniz çok sevinirim gerçekten...





    Rusça en çok inşaat sektöründe işe yarar. Hele yanında bir de İngilizce varsa tadından yenmez. Tecrübenize göre maaş aralığınız (yurt dışı projelerde) 2.500-10.000$arasında değişir.




  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.