Şimdi Ara

!!! MSİ B450M PRO M2 VE RYZEN 5 2600 UYUMSUZLUĞU ACİL YARDIM !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yakın zaman yeni bir pc için sipariş verdim . MSİ B450M PRO M2 ve RYZEN 5 2600 parçalarını seçtim . Forumdan konuştuğum bir arkadaş , bu iki parçanın uyumsuz olduğunu , cpu dan verim alamayacağımı ve paramın çöp olduğunu söyledi . Sebebi olarak anakartta işlemci soğutucusu olmamasını belirtti . Bu bilgi doğru mu ? Performans ne kadar düşecek bilgisi olanların yardımını bekliyorum ...

• Simdi öncelikle söylemek gerekir ki islemci ve anakart uyumlu, bu anakartlari msi bu islemcilerle kullanilsin diye üretti. Islemcinin stok performansinda bir düsme olmaz. Yani bu islemci ve anakarti kullanabilirsiniz. 65W lik bir islemciyi 65W civari kullanirsaniz sorun cikartmayacaktir. Onu overclock yapayim all core hizini arttirayim derseniz size, sen git ben oturayim diyebilir.

4+2 VRM(voltaj regülatör modülüne) sahip yanliz anakart budget kategorisi, bir cok seyden tasarruf etmisler herkesin görebilecegi gibi. Bir adet voltaj regulatör modülünde b450m pro vdh modelinde 2 highside MOSFET ve 2 lowside MOSFET yer alirken, MSİ B450M PRO M2 modelinde 1 HS MOSFET ve 2 LS MOSFET mevcut. Bu ne ise yariyor peki? Adi üzerinde voltaj regülatör modülü, yani psu dan alinan 12V luk DC akimini islemciye uygun bir volta ceviriyor. misal 2600 icin 1,2V gibi bir degere cevirsin.

Düz mantikla su sekil söyleyebilirim, anakartta kullanilan PWM kontrolcüsünün izin verebildigi max sayiya kadar, modüllerden ne kadar cok bulunursa anakartta, voltaj stabilitesi o kadar artar ve kararligi o kadar artar. Modüllerin coklugunun baska ne gibi bir faydasi var dersen? misal islemcinin 120w ihtiyaci olsun, 4 modül bu islemciyi besleyecek olsun, modül basina 30w lik yük düser. 8 modül olsaydi, modül basina 15w düsecekti. Yani is yükü azalir, ve termal performans(daha az isinir) artar. Termal performans artarsa, termal trottle yasanma ihtimali azalir.

Sadece modül sayisi degil önemli olan, ayrica modüldeki highside MOSFET ve lowside MOSFET lerin sayisi veya kalitesi de önemli rol oynar. Bazi anakartlarda highside ve lowside olarak ayrilmisken, kimisinde tek güclü bir MOSFET kullanilmistir. Bu tamamen üreticinin secimi, kullanilan bilesenlerin kalitesine bagli olarak bize fiyat olarak geri yansiyacaktir.

Mosfetler iste bu voltaj cevirme islemleri sirasinda isinirlar, belli bir sicakliga kadar sorun olmaz. Fakat islemcinin harcadigi watt ihtiyaci ne kadar artarsa, stabil yani kararli volt istegi ile mosfetlerin sogutulma istekleride o kadar artacaktir. Mosfet sogutucularinin görevi isiyi daha genis bir Alu alana yayarak, kasanin icerisindeki hava akisiyla bu aluminyum blogu sogutmaktir. Mosfetler ne kadar serin olursa modül icerisindeki diger bilesenlerde o kadar az isinirlar. Daha az isi, daha uzun ömür demektir. Yüksek sicaklikta uzun süre calisma, düsük sicaklikta uzun süre calismadan daha cok ömrünü azaltir.

Sakin sakin kullanacaksaniz anakartiniz kalabilir fakat ben biraz oc yaparim böyle düsüncelerim var derseniz, degistirmenizi tavsiye ederim, msi in en budget ürünü bu. Siz konu acmissiniz hatta orda size cok daha güzel anakartlar ile birlikte sistem önerisi yapilmis. O öneriler varke bu anakarti almanizi ben zaten hic anlayamadim. @Asko56 size b450 gaming plus iceren bir sistem önermis ne güzel! hic düsünülmeden alinacak sistemmis, simdi böyle bir konu aciyor olmazdiniz.https://forum.donanimhaber.com/6000-6500-tl-arasi-sistem-yardim--136345368#136349240 6000-6500 bütce ile afedersinizde bu anakartta alinmaz yani...
    İşlemci soğutucusu değil sen olayı çok yanlış anlamışsın. Basit bir dilde anlatacağım; B450M PRO M2 dediğimiz anakartta vrm(Güç kaynağından gelen akımı stabilize ederek cpunu daha sağlıklı güçlü halde çalışmasını sağlayan transistörler ve devrenin genel adı diyebiliriz) soğutucuları yani heatsink mevcut olmadığı için işlemcin tam güçte stabil anlamda çalışmayabilir. Nedeni ise vrmler fazla ısındığında kendini korumaya alarak işlemcinin hızını aniden 3.80ghzden 3.00'lara 2.50lere bile düşürebilir o an ki duruma bağlı. Bu tür güçlü işlemcilerde vrm soğutması ve vrm olarak daha kaliteli anakart tavsiye ederiz. Nedeni ise üstünde ki 3 5 usb soket fazlalığı ve ışıklarından dolayı değil. Bu yüzden 2600 2600x 2700 2700x gibi cpulara genelde minimum b450 tomahawk tavsiye edilir kullanılan vrmler x470 gaming plus ile aynı olup vrm soğutmaları yeterlidir yani heatsink yeterli gelerek vrmler daha çabuk soğur ve daha stabil bir performans sunar kullanıcıya.

Fotoğraflarda ilk görsel b450 tomahawk'a ait orada gördüğün füme renkte kare kare parçalar vrmlerdir onun üstünde gördüğün gibi alüminyum soğutucu bulunmakta. 2. görselde ki ise senin aldığın anakart ve gördüğün gibi vrmlerin üstünde hiç bir şey yok buda ısınınca kendi kendini soğutması gerek ama o işlem zor olduğu için işlemcin tam yükteyken hızında dalgalanmalar olacaktır aniden hızı 3.50den 2.00'lara düşebilir kendini korumaya aldığında anakart.

• merhaba öncelikle büyük ihtimal söylenilen olay vrm ve mosfet sogutmasıyla ilgili büyük ihtimal tahminim o yönde

uzman arkadaşları konuya çagırıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asko56 -- 8 Ocak 2019; 23:37:5 >
  • İşlemci soğutucusu değil sen olayı çok yanlış anlamışsın. Basit bir dilde anlatacağım; B450M PRO M2 dediğimiz anakartta vrm(Güç kaynağından gelen akımı stabilize ederek cpunu daha sağlıklı güçlü halde çalışmasını sağlayan transistörler ve devrenin genel adı diyebiliriz) soğutucuları yani heatsink mevcut olmadığı için işlemcin tam güçte stabil anlamda çalışmayabilir. Nedeni ise vrmler fazla ısındığında kendini korumaya alarak işlemcinin hızını aniden 3.80ghzden 3.00'lara 2.50lere bile düşürebilir o an ki duruma bağlı. Bu tür güçlü işlemcilerde vrm soğutması ve vrm olarak daha kaliteli anakart tavsiye ederiz. Nedeni ise üstünde ki 3 5 usb soket fazlalığı ve ışıklarından dolayı değil. Bu yüzden 2600 2600x 2700 2700x gibi cpulara genelde minimum b450 tomahawk tavsiye edilir kullanılan vrmler x470 gaming plus ile aynı olup vrm soğutmaları yeterlidir yani heatsink yeterli gelerek vrmler daha çabuk soğur ve daha stabil bir performans sunar kullanıcıya.

Fotoğraflarda ilk görsel b450 tomahawk'a ait orada gördüğün füme renkte kare kare parçalar vrmlerdir onun üstünde gördüğün gibi alüminyum soğutucu bulunmakta. 2. görselde ki ise senin aldığın anakart ve gördüğün gibi vrmlerin üstünde hiç bir şey yok buda ısınınca kendi kendini soğutması gerek ama o işlem zor olduğu için işlemcin tam yükteyken hızında dalgalanmalar olacaktır aniden hızı 3.50den 2.00'lara düşebilir kendini korumaya aldığında anakart.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre-Dylan -- 8 Ocak 2019; 23:49:4 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bütçe yoksa Asus b450m-k, Msi b450m pro vs. gibi anakartlar alınır. Bütçe varken bu anakartı aldıysanız iade edin.
  • OC yapmayacaksanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Abartmayı çok seviyor insanlar. 65W işlemci... Neye taksanız çalışır. Kafanızı sıkmayın. Bütçe varsa daha iyi anakart almak tabi daha hoş olur o ayrı konu.
  • hiç sorun olmaz insanların parayı yerden toplamış gibi harcamalarına ve bu alışkanlık çerçevesinde verdiği tavsiyelere kulak asmayın. ilgili anakart rekor denemesi yapılmadığı ve çılgın işlere kalkışılmadığı hallerde işlemci için yeterli ve stabil performans sunacaktır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Simdi öncelikle söylemek gerekir ki islemci ve anakart uyumlu, bu anakartlari msi bu islemcilerle kullanilsin diye üretti. Islemcinin stok performansinda bir düsme olmaz. Yani bu islemci ve anakarti kullanabilirsiniz. 65W lik bir islemciyi 65W civari kullanirsaniz sorun cikartmayacaktir. Onu overclock yapayim all core hizini arttirayim derseniz size, sen git ben oturayim diyebilir.

4+2 VRM(voltaj regülatör modülüne) sahip yanliz anakart budget kategorisi, bir cok seyden tasarruf etmisler herkesin görebilecegi gibi. Bir adet voltaj regulatör modülünde b450m pro vdh modelinde 2 highside MOSFET ve 2 lowside MOSFET yer alirken, MSİ B450M PRO M2 modelinde 1 HS MOSFET ve 2 LS MOSFET mevcut. Bu ne ise yariyor peki? Adi üzerinde voltaj regülatör modülü, yani psu dan alinan 12V luk DC akimini islemciye uygun bir volta ceviriyor. misal 2600 icin 1,2V gibi bir degere cevirsin.

Düz mantikla su sekil söyleyebilirim, anakartta kullanilan PWM kontrolcüsünün izin verebildigi max sayiya kadar, modüllerden ne kadar cok bulunursa anakartta, voltaj stabilitesi o kadar artar ve kararligi o kadar artar. Modüllerin coklugunun baska ne gibi bir faydasi var dersen? misal islemcinin 120w ihtiyaci olsun, 4 modül bu islemciyi besleyecek olsun, modül basina 30w lik yük düser. 8 modül olsaydi, modül basina 15w düsecekti. Yani is yükü azalir, ve termal performans(daha az isinir) artar. Termal performans artarsa, termal trottle yasanma ihtimali azalir.

Sadece modül sayisi degil önemli olan, ayrica modüldeki highside MOSFET ve lowside MOSFET lerin sayisi veya kalitesi de önemli rol oynar. Bazi anakartlarda highside ve lowside olarak ayrilmisken, kimisinde tek güclü bir MOSFET kullanilmistir. Bu tamamen üreticinin secimi, kullanilan bilesenlerin kalitesine bagli olarak bize fiyat olarak geri yansiyacaktir.

Mosfetler iste bu voltaj cevirme islemleri sirasinda isinirlar, belli bir sicakliga kadar sorun olmaz. Fakat islemcinin harcadigi watt ihtiyaci ne kadar artarsa, stabil yani kararli volt istegi ile mosfetlerin sogutulma istekleride o kadar artacaktir. Mosfet sogutucularinin görevi isiyi daha genis bir Alu alana yayarak, kasanin icerisindeki hava akisiyla bu aluminyum blogu sogutmaktir. Mosfetler ne kadar serin olursa modül icerisindeki diger bilesenlerde o kadar az isinirlar. Daha az isi, daha uzun ömür demektir. Yüksek sicaklikta uzun süre calisma, düsük sicaklikta uzun süre calismadan daha cok ömrünü azaltir.

Sakin sakin kullanacaksaniz anakartiniz kalabilir fakat ben biraz oc yaparim böyle düsüncelerim var derseniz, degistirmenizi tavsiye ederim, msi in en budget ürünü bu. Siz konu acmissiniz hatta orda size cok daha güzel anakartlar ile birlikte sistem önerisi yapilmis. O öneriler varke bu anakarti almanizi ben zaten hic anlayamadim. @Asko56 size b450 gaming plus iceren bir sistem önermis ne güzel! hic düsünülmeden alinacak sistemmis, simdi böyle bir konu aciyor olmazdiniz.https://forum.donanimhaber.com/6000-6500-tl-arasi-sistem-yardim--136345368#136349240 6000-6500 bütce ile afedersinizde bu anakartta alinmaz yani...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mukarnas -- 11 Ocak 2019; 2:30:41 >

• Arkadaşın yanlış bilgi vermiş. Teknik olarak aynı yongasetine sahip anakartlar arasında performans farkı yoktur. Yani 500 ve 3000 liralık iki B450 anakarta aynı işlemci, bellek ve ekran kartı takıp oyun oynasan, alacağın frame sayısı her iki sistemde de aynı olur.

Anakartları ucuz ve pahalı yapan şey: sundukları ekstra özelliklerdir. Overclock performansı, soğutma, SLI/Crossfire, daha fazla USB+SATA+PCIe slotu vs.vs. gibi.

Bu yüzden; B450M PRO M2 fiyatına göre iyi anakarttır. Daha fazla oc potansiyeline sahip bir model istersen bir üzerinde Tomahawk, daha fazla özellik istersen de X470 GAMING PLUS var.
  • mukarnas hocam açıklamıs burdada açıklamak istiyorum arakdasın konustugu kişi benim pm den bu tavsiye sonrasında binbir teşşekür edip kesin alıcam sagun vs dedi sonra aldım dedi sistemi sorna ne aldınız diyincede sistemi yadı anakartı görünce şok etkisi yarattı dedim o anakart 2600 işlemciye voltaj düşürür oda anakartta vrm ve mosfet sogutması kaliteli olmamasından kaynaklı ki forumda bi kaç sorun yaşıyan olmustu bu alt seviye anakartlarda araştıra bulabilir bende detaylı olrak resimli sekilde vrm ve mosfet nedir açıklayıp üstünede foruma sor benle yetinme dedim ve mukarnas hocamı ve frank hocamı etiketle onlarda yardımcı olurlar dedim ve gene hatta arakdaşa yardımcuı olmak adına konusunu da upladım kaç defa söyledim yazdıgınız yazıyı degiştirin yanlış anlasılır diye ve dedigim gibi yanlış anlasıldı. sonrada bana dm den yazan adam bilginiz yanlışmış pub g de 80 fps alıyorum diyor iyilik yap denize at

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asko56 -- 10 Ocak 2019; 21:25:23 >

• Msi den dolayı Ryzen ısınıyor konusu yakında yüklenir
  • MogoLKhan kullanıcısına yanıt
    bu aynı şey gibi rx 580 al yanına 3 oyun al dedigim kişi 1050ti alıyor :D
  • asko56 kullanıcısına yanıt
    hiç sorma onları yav 1050ti daha iyimiş :D
    gaming x olunca ejderha kanı ile dövlüyor 1080ti tokatlıyor
    facede bulablirsem biri hatta 1050ti Vega56 dan iyi diyordu nedenide çekirdek hızı daha hızlıymış :D
    :D krize girmemek münkün degil :D

https://www.youtube.com/watch?v=NElYl2d_fMI

aynı tayfa

https://www.youtube.com/watch?v=bV5l1C5tEc0
  • quote:

Orijinalden alıntı: asko56

:D krize girmemek münkün degil :D

https://www.youtube.com/watch?v=NElYl2d_fMI

aynı tayfa

https://www.youtube.com/watch?v=bV5l1C5tEc0
    olayın asıl kaynağı yoğun gaz zehirlenmesiymiş :D

çok güldüm bu gülmemi star wars bf2 de atıyım iyi geceler size :D
    lütfen bana kizma darilma hocam, sen oldugunu bilmiyordum... Sana da suan hak veriyorum, sistem hazirlayip yaziyorsun emek veriyorsun, 6500 liralik sisteme bu anakart aliniyor.

Tek tarafli dinleyip yargilamamak gerekiyor, normalde böyle yapmam zaten hem yorgun hemde amd nin sunumu böyle olunca.. üstelik bilmeden yazinin sonunda bide senin sistemi söylüyorum :)

Konu sahibine ne diyelim artik, hayirli olsun!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mukarnas -- 11 Ocak 2019; 2:59:8 >
  • Mukarnas kullanıcısına yanıt
    yok hocam estafurullah ben arkadaşa çok defa söyledim sunları sunları al böyle yap sonra işte kesin alıcam diyip böyle kafasına göre alması zaten yanlış burda insanlar bak gene konusuna yazmış cevap bile vermemiş ne diyelim arkadaşa hayırlı olsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: asko56

mukarnas hocam açıklamıs burdada açıklamak istiyorum arakdasın konustugu kişi benim pm den bu tavsiye sonrasında binbir teşşekür edip kesin alıcam sagun vs dedi sonra aldım dedi sistemi sorna ne aldınız diyincede sistemi yadı anakartı görünce şok etkisi yarattı dedim o anakart 2600 işlemciye voltaj düşürür oda anakartta vrm ve mosfet sogutması kaliteli olmamasından kaynaklı ki forumda bi kaç sorun yaşıyan olmustu bu alt seviye anakartlarda araştıra bulabilir bende detaylı olrak resimli sekilde vrm ve mosfet nedir açıklayıp üstünede foruma sor benle yetinme dedim ve mukarnas hocamı ve frank hocamı etiketle onlarda yardımcı olurlar dedim ve gene hatta arakdaşa yardımcuı olmak adına konusunu da upladım kaç defa söyledim yazdıgınız yazıyı degiştirin yanlış anlasılır diye ve dedigim gibi yanlış anlasıldı. sonrada bana dm den yazan adam bilginiz yanlışmış pub g de 80 fps alıyorum diyor iyilik yap denize at
    Boşversene. Ryzen sistemine 2400mhz ram alıp, millete Ryzen için 3000mhz Ram alın diyen birisin

Şaka bi yana, bütçesi varken bu anakart almaması gerekirdi. Bütçesi iyi olanlara daha iyi anakart ve güç kaynağı öneririm. En önemli 2 bileşen budur.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.