Merhaba arkadaşlar. 1-1,5 ay önce msi b450m mortar max, ryzen 5 5600g, corsair vengenance lpx 3200 mhz ram 2x8gb), fps 500w psu ile bir sistem kurdum. Bilgisayar arada kapama düğmesine bastığımda ekrandaki görüntüyü kapatsa bile fanlar dönmeye devam ediyordu. Uzun basıp kapatıp tekrar açınca problemsiz açılıyordu. İki gün önce internette gezerken bir anda görüntü gitti sistem kapandı. Tekrar açmaya çalıştığımda fanlar dönüyor klavye ve mouse elektrik geliyordu ama tepkisizdi. Sonra fark ettim ez debug led cpu led kırmızı şekilde sürekli yanıyor. Tüm parçaları söktüm, Tek ram çift ram her slotta sırayla denedim 2 ramide, Jbat1 de atrif edilen pinleri kısa devre yaprıtıp denedim, Tüm elektrik bağlantılarını söküp açma tuşuna 30 sn basıp denedim, Sağlam olduğunu bildiğim çalışan psu ile açmayı denedim bir kez açılacak gibi oldu sistem özellikleri yazan siyah sayfa geldi ama açılmadı. Bu esnada cpu ledi kırmızı olarak yanmaya devam ediyordu. Dip not olarak denediğim psu 400w 4 pin cpu güç kablosu vardı anakart 8 pin. Yine bu psu ile deneyince power ve hdd ledler bir kaç kez yandı ama sonrasında onlar da artık yanmadı ilk psu gibi oldu. 850w thermaltake gf1 siparişi verdim amazon.de den ama 20 günü bulacak gibi tarih yazmışlar. Sistemdeki tüm parçaları söküp o şekilde power düğmesine basınca yine cpu led yanıyor. Ram olmasa dahi. Anakartı outlet almıştım. İşlemci amazon.de üzerinden. Şu an ne yapmam lazım :D Açılması için bir çözüm önerisi olabilir mi yoksa artık donanım bozuk diyebilir miyiz? Bozuksa hangi parça garantiye gönderilmeli ? |
MSI B450 Anakart Ez Debug Cpu Led Pc Başlamıyor
-
-
Benzer sorunu msi b450 tomahawk max ile yasamistim. Anakart uzerinde tum elektriksel baglantilari yapin sadece cpuya giden guc kablosunu cekin ve sistemi acin. Dogal olarak pc baslamayacak. Sonrasinda sistemi kapatin cpu güç konnektorunu baglayin ve acmayi deneyin ben bu sekilde cozebilmistim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReSpAwN_22 -- 13 Eylül 2022; 12:3:53 > -
Denedim şimdi hocam ama olmadı :(
-
Pc açıldığında fanlar yüksek hızda mı dönüyor ? Anakartın son biosunu atmayı deneyin hocam kullanacağınız flash bellek üzerinde disk faaliyetlerini gösteren herhangi bir bildirim ışığı olursa en azından bios güncellemesini yapıp yapmadığını görme şansınız olur. Güncelleme yapıyorsa şanslısınız anakart sağlam demektir. Ben bu sorunu yaşadığımda pc hiçbir şekilde start almıyordu, anakartın komple gittiğini bile düşünmüştüm. Sonrasında nasıl olduysa kendiliğinden açıldı o esnada bios update yaptım yine de hiçbir şekilde görüntü gelmedi. Ez debug led cpu kısmında takılı kalıyordu. Cpu güç konnektörünü çekip sistemi başlattıktan sonra kapatarak ilgili kabloyu tekrar yerine takarak düzeltebilmiştim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReSpAwN_22 -- 13 Eylül 2022; 12:55:39 > -
Biosu yüklemeye çalışmıştım hocam ama ışıklı flash ile yapmak aklıma gelmedi yükleyebildi mi emin olamamıştım akşam dediğiniz gibi deneyeyim. Fanlar normalde sağlamken çalıştığından daha hızlı dönüyor evet.
-
Sorun benim yaşadığım probleme benzer görünüyor hocam. Pc başında ulaşabileceğiniz biri varsa eğer pcyi fişten çeksin ve power düğmesine birkaç saniye basılı tutsun. Akşam siz pc başına geçene kadar pc de elektrik olmasın. Akşam bios güncellemeyi denersiniz. Umarım sorununuz en kısa sürede çözülür. Bu zamana kadar bir çok anakart kullandım, ilk defa msi anakart aldım ve anakart ile ilgili yaşayabileceğim ne kadar sorun varsa hepsini bu anakartta yaşadım. Şu an için hala usb portlarım çalışmıyor mesela ilk aldığım günden bu yana usb kullanacağım zaman usb portlarını çalıştırabilmek için illa ki çalışmakta olan bilgisayarı yeniden başlatıp usb cihazı görmesini sağlamam gerekiyor. Dediğim durum sadece depolama cihazları için geçerli bu arada, diğer usb donanımları (klavye,fare) normal bir şekilde sorunsuz kullanabiliyorum.
-
Ben de pişman oldum hocam işlemcinin sağlam olduğunu öğrendiğim an satıp intel sistem alacağım. Ekran kartı almam belki diye apu aldım keşke almasaymışım.
-
Denedim şimdi hocam usbden flasladı restart attı ama yeniden başlayınca yine aynı şekilde cpu debug led arıza ışığı yanarak tepkisiz fanlar dönüyor. Biosu atabilmiş olması anakartın sağlam işlemcinin bozuk olduğunu gösterir mi ki?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ENGN55 -- 14 Eylül 2022; 1:6:28 > -
Hocam aslına bakarsan sorun işlemcide de değil, çünkü işlemci öyle kolay bozulabilecek bir şey değil. (Şayet psu uçmuş yanında işlemciyide götürmemişse) İki gün önce internette gezerken bir anda görüntü gitti sistem kapandı demişsiniz buna benzer bir sorunu da yaşadım seneler önce crysis 2 oynarken. Sistemim aynı bahsettiğiniz şekilde birden kapanmıştı bende ne olduğunu anlayamamıştım. Anakartından işlemcisine ramine ne varsa değiştirmiştim ama sorun ne yazık ki psu kaynaklı çıkmıştı. Yaptığımız onca masraf da tuzu biberi olmuştu. Yaşadığınız sorun can sıkıcı biliyorum ancak etrafınızda kaliteli psu kullanan birileri var ise birde o şekilde deneyin derim. En azından sipariş verdiğiniz psu gelene kadar sorunun ne olduğunu anlamış olursunuz.
-
yakın zamanda forumda, indirim kampanyasına benzer reklamı yapılan anakart modeli değil mi bu b450 ? bir şey çıkar bunun altından diyordum, bombalar patlamaya başladı sanki.
-
Bahsettiğin durumu bilmiyorum hocam da ben bu anakartı outlet satın aldım. Piyasası 2000 lerde iken 1100 tl ödedim. Kaşındım birazcık o sebeple mi oldu sıkıntı bilmiyorum ama haftasonu merkez ilçedeki evime dönünce bir bilgisayarcıda deneyeceğim son çare hangisi bozuk anlamak için.
-
Bugün bilgisayarciya gitmeden merkezdeki evde denedim tek denemede açıldı. 3 kez baştan başlattım başladı. Bilmiyorum tekrar bozulacak mi ama satıp 12400f li sistem kuracağım. Bu ilk ve son AMD maceram olacak 😁
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X