Şimdi Ara

Mr. Nobody (2009) | Bay Hiç kimse (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
4
Favori
7.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
-1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bütün parçalarının çözülmesi zor bir film.Dün akşam izledim.Bir parçasını saatler sonra çözdüm.Ya içinde çok çelişkiler var.Ya da göremediğimiz acayip bir zeka var.Kafamda çözmeye çalışıyorum.

şimdi ellis ile hangisini yaşıyor.Evlenince ölüyormu.yoksa evlenip çocukları olup evi terkediyormu.Hangisi yaşanıyor.
  • Temeli olasılık, seçimler, şans, belirsizlik ilkesi, entropi, kaos teorisine dayanan, bunları beyazperdeye harika şekilde yedirmeyi başarabilmiş bir film. Final sahnesi çoğu izleyici için çeşitli yorumlamalardan, karmaşadan bir nebze sıyrılmış hal alıyor. Bu yoğunluktan daha basite indirgendiği için belli kesim tarafından da finali kötü diye nitelendirilir. Fakat kötü değildir. Film kendi içerisinde anlatmak istediklerini güzel bir sonla noktalandırmıştır.

İşte sinema bu dedirten sahneleri, insanı içine çeken görsel efektleri, oluşmaya çalışan şekli bir yapboz gibi bir araya getiren kurgusuyla şahsım adına dillere destan bir yapımdır. Underrated örgüsünü bu film için fazlasıyla kullanabiliriz. Yorumlaması çok zevkli filmlerden bir tanesi. Aslında fazla karmaşık olduğunu da düşünmeyenlerdenim.

Nemo anne ve babası arasında bir seçim yapmak zorundayken bütün olasılıkları görüyor. O gözle bizde filmin karmaşık kurgusal anlatımıyla beraber dalıyoruz seyre.. Yoksa bir kızla yaşarken aynı anda diğer kızla nasıl birlikte oldu gibi paralel evren düşüncelerine mahal vermeyin. Bu seçimin sonunun Anna, Elise ya da Jean'e varacağı da kesin. Hatta bu olasılıkların içine çeşitli değişkenlikleri de eklediğimiz zaman bunların bile iki adet sonları mevcut. Bu yüzden çoğu benzeri sahneyi farklı bir seçim yoluyla görüyoruz. En ufak bir hareket bile yaşamımıza yol vermemizde önemli. Hikayenin içinde kelebek etkisi ve deja vu olarak açıklanmaya çalışılıyor bu.

Filmin içerisinde fizik teorimleri de hikayeye odaklanmada adeta yardımcı kılavuz gibi. Örneğin sicim kuramında evrenin dokuz uzamsal, bir de zamansal boyutu vardır. Başlangıçta her şeyin birbirine dolanmış ve büzüşmüş durumda olduğu ve Big Bang sırasında aşina olduğumuz üç uzamsal boyutun (en, boy, derinlik) ve zamansal boyutun açılıp dağıldığını düşünebiliriz. Diğer altı boyutsa minicik ve birbirlerine sarılmış şekilde kaldılar. Bu bilimsel açıklaması.. Şimdi filmin sorduğu soru şu;

''Henüz açılmamış boyutları olan bir evrende yaşıyorsak hayal ve gerçeği birbirinden nasıl ayırt edebiliriz? Bildiğimiz şekliyle zaman, sadece tek bir yönde algıladığımız bir boyuttur. Ancak, ya ilave boyutlardan biri uzamsal değil de zamansalsa?''

Filmde aşina olunan üç uzamsal boyut bize enine boyuna gördüğümüz şekliyle veriliyor. Geriye kalan altı boyut filmin içerisinde aslında birbirine sarılmış şekilde duruyorlar. Tıpkı açıklamadaki gibi. Filmin içinde irili ufaklı birbirine matruşka misali kenetlenmiş 6 adet hikaye var. Nemo'nun ilave boyutlardan birinin uzamsal değil de zamansal olduğunu söylemesi ise bu karışıklığın temel sebebi. Yani Nemo'nun 2092 yılına uzanması.. Big crunch teorisine de yer veriliyor kısaca, 15 Şubat 2092'de zamanın anlamını tamamiyle yitireceği daha doğrusu genişlemesi devam eden evrenin genişlemeyi sonlandırıp daralmaya başlayacağını ve bunun da tüm ihtimallerin sonu olduğu söyleniyor. Yani o zamansal olabilecek boyut burada tam tersine işliyor (filmin sonundaki sahnelerin tersine işlemesi). Bunun sonucunda da doğru seçimi yapmak isteyen Nemo var ettiği bir yoldan kendi doğru seçimini yapıp Anna ile buluşmayı başarabiliyor...

Kısacası ''Bir şey yapmazsanız herşeyi mümkün kılarsınız.'' ya da ''Her şey herhangi başka bir şey olabilirdi ve yine de büyük anlam taşırdı.''

Lezzetli ve harika bir yapım, mutlaka izleyin.

• Ben de bu filmi iki hafta önce izledim ama anlaşılması biraz zor. Bazı bölümlerde anlamak için geriye sarmak zorunda kaldım. Fakat çok beğendiğimi söylemem lazım. Oyunculuk anlamında da genel olarak iyi. İnsanı uzun süre etkisi altında bırakıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: argadini

Filmi biraz önce bitirdim. Öncelikle şunu söyleyeyim uzun süre etkisi sürecek bir film benim için. Kısaca hayatın ani bir kararla nasıl şekillenebileceğini anlatan, bunu anlatırken de her türlü olabilirliği gösteren, göstermekle de kalmayıp yaşatan, kaderi sorgulayan bir film.
    Bu filmi belli bir kategoriye koymak hata olur diye düşünüyorum. Film, bize aşkı yaşatırken, birden bir bilim-kurgunun içine atıyor. Ve daha sonra hiç hissettirmeden bir drama dönüşüyor film ve bu böyle uzayıp gidiyor.

Filmin tam olarak kimi, neyi anlattığını ise bilemiyoruz. Çocuğun hayalleri mi, yaşlı adamın geçmişi mi, yoksa yazarın kurgusu mu?

Yönetmen Jaco Van Dormael'in Eighth Day ile birlikte izlediğim ikinci filmi bu ve bu filmlere dayanarak söylüyorum ki gerçekten başarılı bir yönetmen.
    Filmdeki renk uyumuna bayıldım. Her sahnedeki kurguya göre yapılan renk seçimleri çok başarılıydı.

Nemo, pasta satılan tezgaha gittiğinde hangi pastayı alacağına karar verirken, pasta almamaya karar vermesi bile filmi anlatmaya yeterli.

-Anlattığınız herşey çelişkili. İnsan aynı anda iki yerde birden olamaz.
    +Seçim yapmamız mı gerekiyor diyorsun yani?
    -O hayatlardan hangisi gerçek?
    +O hayatların hepsi gerçek. Seçilen her yol doğru yoldur. Yaşanılanlar bambaşka şekilde vuku bulabilirdi ancak öyle olsa dahi yine de aynı mana ve değeri taşırdı.

Sonuç olarak beklentilerimin çok üzerinde bir filmle karşılaştım. Anlatmak istediği şeyler ve anlatış biçimi alışılmışın dışındaydı.

Ayrıca müziklerini de çok beğendim. En çok beğendiğim:http://youtu.be/dbitHt6GDHc

Ve de;
    eğer adamın yaşadıklarını anlatıyorsa film, umarım gerçek olan hayatında Anna'nın olduğudur.

son sözleri anna ydı. bence onu seçmiştir.

bir seçimin neleri değiştirebileceği gerçekten etkileyici. film bitince içimden acaba hayatımda kaç tane dönüm noktası oldu diye geçirdim

• Sinema sitesinde gördüğüm yorum filmi iyi özetlemiş.Filmi izledikten sonra anlamayanların okuması iyi olur.

FİLMİ İZLEYENLERİN OKUMASI ŞİDDETLE TAVSİYE EDİLİR! Unutturma meleklerinin atladığı nemo geleceği görme yeteneğine sahiptir ve geleceği gördüğü zaman altına kaçırır.Annesi ile babası ayrılınca Nemo'nun birisini seçmesi gerekir ve tren garında annesinin bindiği trenin peşinden koşarken babasının yanında mı annesinin yanında mı kalcağına karar veremezken yine altını ıslatır ve tüm seçimlerinin sonuçlarını görmeye başlar filmin uzun olmasıda bu yüzden. Nemo bütün sonuçları görür lakin yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal durumuyla karşı karşıyadır Annesiyle de gitse babasıyla da kalsa mutsuz olacaktır. Satrançta buna "Zugzwang" denir.O anda en doğru hamle hiç kıpırdamamaktır, Nemo da ikisinide tercih etmez araba yolundan koşar bir yaprağa alır ve üfler yaptığı bu küçük şey bir kelebek etkisine neden olur ve ilerde Annayla karşılaşır.Sonunda bu yoldan gitmeye karar verir(Bunu yaşlı halinin Anna deyip gülmesinden anlıyoruz)Nemo seçimini yapar ve büyük patlama ve entropi biter ve büyük sıkışma başlar sonuç olarak nemo tren garına döner ve mutlu olacağı seçimi yapar. Bu ihtimallerden hepsi çöker ve sadece birisi yoluna devam eder. Ama diğer tüm ihtimaller üst üstedir. Onlar farklı boyutlarda ilerlemeye devam eden zaman çizgileridir.Sen bu yazıyı burada okurken, bir başka sen bilgisayarının başına hiç geçmedi, bir başka sen dışarda arkadaşlarıyla, ve milyonlarca sen hiç doğmadı, hiç var olmadı.Yumurtaya doğru ilerleyen milyonlarca başarısız spermden birisiydi diğer sen. Ya da, annelerinden birisi buzul devrinde kurtulmayı başaramadı ve sen hiç doğmadın. Ya da baban çok küçükken bir trafik kazasında öldüğü için hiç doğmadın ya da annenle baban hiç karşılaşmadı. Bu nedenle aslında sen yoksun, milyonlarca sen hiç doğamadı. Ama tüm bu ihtimaller içindeki sen, belli bir yaşa kadar devam edeceksin yoluna. Bir başka sen, daha fazlasını yaşayacak, ama bu hikaye senin hikayen. İşte bu hikaye Nobody’nin hikayesi.Tüm kararlarının sonuçlarını görebildiği için, asla adım atmayacak birinin hikayesi. Eğer gerçekten geleceği görseydik o yol ayrımında asla adım atamazdık. Bu film, bunun hikayesi. Biz de Nemo'nun Annesini mi babasını mı seçeceğine karar verirken yaşadığı bütün hayatların sonucunu görmesinin hikayesini film olarak izlemiş olduk.Ek olarak filmin müziklerine ve renklerine hayran kaldım.Film kelebek etkisi kuramı, sicim kuramı,entropi konularıyla harmanlanmış güzel bir film.[=quote]

• 2. defa izlemeye kokrtuğum film. Çok güzel filmler olur 1 hafta etkisinden çıkamazsın ama bu başka bir şey. Çok etkilemişti beni aklımın ilk erdiği ilk anılarımı hatırladığım küçüklüğüme dönüp hatırlayabildiğim tüm seçimlerimin değişik bir versiyonunu düşündüm ama sadece tahmin işte. İzlediğimi biraz pişman biraz da mutluyum.
  • çok iyi filmdi.
    müziklerine bayılmıştım, şimdi tekrar açtım dinliyorum.
    en underrated filmlerdendir bana göre. en az 8.2 falan almalıydı imdb'de.
  • dün yıldızlararasını izledim 8,9 puanıyla tamamen rezillikti hiç beğenmedim. bugün 7,9 puanıyla bu filmi izledim ve tüylerim diken diken olmaktan kirpi gibi oldum. adamlar harbiden yapmışlar bu film 7,9 alıyorsa yıldızlararası 0,9 falan alması lazım.

8 puan düşük değil aslında ama çok daha iyi bir puanı hakediyor film harikaydı valla yorumları okuyunca filmi daha iyi anladım
  • Cok buyuk beklenti ile izledim konu olarak kurgu olarak beklentimi karsiladi fakat filmin sonunu getiremedim acayip sıktı nedense

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok iyi filmdi

• İzleyin izlettirin. Üzerinde kafa yorumlası gereken kült filimlerden. İmdb puanının 8.5 olması için Nolan filmi mi olması gerekiyor illa?

• güzel film en azından insanı düşünmeye teşvik ediyor. izleyin izlettirin.
  • Filmi izleyen birkaç kişi ile konuştuğumda filmin ilk 1 saatini izleyince herkesin tepkisi aynı olmuş. Film birazdan biter herhalde. Aynı zamanda bu durum filmide özetliyor.
    Size kısa sürede çok tecrübe yaşatan bir film.

• Özellikle müzikleri efsanedir. Film de türünün çok başarılı bir örneği.
  • site yorumlerı nedeniyle hep arkala attğım bir film.
    ama burdaki yorumlar iyi?
  • Olasılığı delip geçen bir film izlediğim değişik filmler arasında
  • Nemo'nun Olası Hayatlarının Algoritması

Efsane müziği koyayım:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XanthiN -- 14 Temmuz 2015; 16:13:15 >

• Fight Club ve Dallas Buyers Club filmleri dışında Jared Leto'nun izlediğim bir filmi olsun diyerek izledim ama şimdiye kadar neden izlemedim diye başımı dağlara taşlara vurdum. Kesinlikle inanılmaz bir film.

@XanthiN

Bu arada 3. yol yanlış. Anna ile karşılaştı ama ayrılmadılar, filmin sonunda mutlu ölmesi o yüzden.
  • Konu olarak Kelebek Etkisini andırıyor fakat bence film gereksiz uzun ve izlerken çok sıkıyor.
  • bu filmi ilk izlediğimde işten yeni gelmiştim yorgun şekilde izledim beynim yanmıştı sonra tekrar izledim çok güzel film birkaç defa izlemek lazım
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.