Şimdi Ara

MPLAB ve PIC16F628 HAKKINDA SORU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    1.mplabın son versiyonu ne acaba? microchip.com da mplab compiler 30 fln yazıyo. onu mu indirmem gerekiyo. ben hem programı yazıp aynı yerde derlemek istiyorum
    2.pic 16f628a nın dahili osilatoru varmış. harici osilator takmadan icprogla programlayabilirmiyim alttaki devre ile?

http://www.antrak.org.tr/gazete/051998/barbar.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@rKSm@N -- 27 Şubat 2006; 21:29:36 >

• 1- evet onu indirmenizerekyor.Hem program yazma hem derleme hem de (help dosyasını iyice okursanız) bu programla pic simulasyonu da yapabilirsiniz.
    2- Verdiğin linkteki programlayıcı sadece 16f84 ve 16c84 mikrodenetleyicileri için yapılmış. 16f628a için piyasada cok cüzzi ücretle programlayıcı alıp kullanabilirsiniz...

saygılar........
  • mplabı indirdim ve kurdum. ama çalıştırılabilir dosya yok mplab.exe gibi. nasıl derleyeceğim?
    evet programlayıcılar var peki böyle programlayamaz mıyım linkteki devre ile?

birde pic16f628 çalıştırırken osilator kullanmadan çalıştırabilirmiyim dahili osilatorle? sadece besleme ve toprak bağlantılarıyla?
  • up
  • quote:

Orjinalden alıntı: M@rKSm@N

mplabı indirdim ve kurdum. ama çalıştırılabilir dosya yok mplab.exe gibi. nasıl derleyeceğim?
    evet programlayıcılar var peki böyle programlayamaz mıyım linkteki devre ile?

birde pic16f628 çalıştırırken osilator kullanmadan çalıştırabilirmiyim dahili osilatorle? sadece besleme ve toprak bağlantılarıyla?

PIC 16F628'in 4Mhz 'lik bir dahili osilatörü vardır. Sadece IC prog ile programlarken internal osc'yi seçmelisin.
  • Programlayıcıyı kendin yapmak istersen eğerhttp://feng3.cool.ne.jp/en sitesinden kaynak bulabilirsin. Buradaki programlayıcılar denendi, çalışıyor.

PIC16F628 üzerindeki 4MHz'lik dahili RC osilatörünü kullanabilmen için ICPROG'da sağ kısımdaki konfigürasyon ayarlarında osilatör kısmını dahili osilatör olarak belirlemelisin.
  • teşekkürler arkadaşlar. ilk olarak profahmetin verdiği devreyi deniyecez basit gibi görünüyor. bi sorunmuz çıkarsa tekrar mesaj yazacam.
    yalnız ordaki zener diyotun modeli yazılmamış önemi varmı. 5.6 V zener gerilimi mi onun?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ardunio Hakkında
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • olmadı bütün emeklerim boşa gitti
    takınca led yanmıyo
    bu devredeki led com a takınca mı yanıyo programlama sırasında mı

• winxp pro var bende galiba ondan çalışmadı. winme kurcam ama o da ntfs i görmüyo ama napalım artık format deişcez winme kurcaz. güzelim kartcığıma yazık olmasın yaf
  • Arkadaşlar ben yeni 16F628 e geçtim.Konfigrasyonlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.BODEN, MCLRE, LVP nedir?Birde osilatörlerden RCCLK, IRCCLK, RCIO VE IRCIO nedir?
    Bi sorumda mplap hakkında mplab ın 6.30 ve daha sonraki sürümlerinde yani IDE lerde assembly yazılabiliyormu?Yazılıyorsa hangi editörde?Bulamadım. IDE anlamı ne?
    Çok soru somamışımdır umarım
    Şimdiden teşekkürler.
  • BODEN:Brown-out-detect Reset fonksiyonu.Yani PIC'in gerilimi belli bir değerin altına düşerse PIC'i reset konumunda tutuyor.Bu biti bir yaparsan bu fonksiyon çalışıyor
    MCLRE:RA5 pinini reset pini ya da normal dijital giriş çıkış pini olarak kullanmak için.1 se reset bini 0 sa RA5 olarak kullanabilirsin.Reset pini içerden direk olarak VDD ye bağlanır.Harici reset butonu koymayacaksan bunu seçebilirsin.
    LVP:Low voltage programming - Düşük gerilim programlama
    1 ise RB4/PGM pini programlama özelliği kazanır buradan düşük gerilim programlama yapılabilir.
    0 ise RB4 pini dijital giriş-çıkış olarak kullanılır.Programlama sırasında MCLR pinine yüksek gerilim uygulanması gerekir

Osilatörler:
    RCCLK: Sanırım harici RC osilatör
    IRCCLK:dahili RC clock
    diğerlerini tam bilmiyorum
    MPLAB'ın bütün sürümlerinde assembly ile yazabilirsiniz.
    IDE:Integrated Development Enviroment :Tümleşik geliştirme ortamı demektir.Program geliştirmek için gerekli bütün araçların bulunduğu tümleşik yazılımlara verilen addır.

• Çok teşekkürler coşkun vediğin bilgiler için.Sadece bir şeyin cevabını vermemişsin.Biliyorsan cevaplayabilirmisin?
    mplab7.40 kullanıyorum.Bu programda klasik (5 series) asm editörü nasıl açılıyor?Klasik mplab taki yaptığım tüm olanakları kullanabilirmiyim?Mesala programın simülasyonunu önce olduğu gibi nasıl yaparım?
    Ben önceden yazmış olduğum asm dosyalarını 7.40 ta açamıyorum.Yeni bi dosya oluşturmak istiyorum."Failed save to file" gibi bi hata veriyor.Önceden oluşturmuş olduğum dosyaları projeme eklemek istiyorum.Bu seferde "belirtilen yol yanlış" gibi bir hata veriyor.Benim tek öğrenmek istediğim klasik mplaptaki gibi proje nasıl oluşturabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.
  • Genelde MPLAB'ın bütün versiyonları birbiriyle uyumludur.Yani eski sürümlerde yaptığın herşeyi yenilerde de yapabilirsin.
    Yeni proje oluşturup yeni bir dosya ekle dediğinde zaten editörün otomatik açılması lazım.Project wizard ı kullanırsan hangi dili kullanacağını da belirtebilirsin.Dosya kaydetme ve açmama hatası şundan kaynaklanabilir.Bazen Türkçe karakter sorunu yaşanabiliyor.Eski projenin dosyalarını direk C üzerinde bir klasöre koy mesala c: proje mesala öyle açmayı dene.Eğer açarsa klasörün bulunduğu yerin adından kaynaklanıyordur sorun büyük ihtimalle.
    Similasyon sisteminin çalışması da aynı şekilde çalışması lazım.Debug menüsünde hangi aracı kullanacağını seçeceksin:MPLAB SIM sonra debug butonları çıkıyor zaten.
  • Ok kardeş hallettim.Çok sağol.Benim sorunum proje oluşturduğum klasör ile asm dosyam farklı yerlerde.Ondan yapıyormuş şimdi düzeldi.Ben klasik mplabta olduğu gibi e deki bir klasörden dosyayı açmaya çalışıyorum.Oda hata veriyordu.Şimdi make yaptım, success verdi.
  • pic16f628 ile ğraşıyorum.piyasadaki tüm örnekler 16f628A ya göre .16f628A ile 16f628 arasındaki fark nedir ve proteusta 16f628A nın besleme ve ground pini yok .dolayısıyla çalışmalarım tıkandı yardım lütfen
  • 628 ile 628a arasında ciddi bir fark yoktur. bildiğim kadarı ile 628 4, 628a 20Mhz çalışabiliyor. Gizli pinlere gelinde Template menüsü altından "Set design defaults" penceresinden "Show hidden pins" i işaretler iseniz gizli pinleri gösterebilirsiniz.

Datasheet lerinden karşılaştırdım. Hiç bir fark göremedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 8 Şubat 2007; 17:05:08 >
  • peki piaysada hangisi kolay bulunur,istanbul gibi biyerde yaşamıyorum bu yüzden üretimi en çok yapılanı kullanmalıyım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.