Şimdi Ara

motosikletlerde vitesi boşa alma var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
9.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Yapay Zekanın Yanıtı

Motosikletlerde Vitesi Boşa Alma

Motosiklet kullanırken vitesi boşa almak, vites değiştirmeye veya motoru stop etmeye hazırlanırken önemlidir. İşte motosikletlerde vitesi boşa alma adımları:

• Debriyaj Kolunu Çekin: Sol elinle debriyaj kolunu tamamen çekin.
    • Vites Kutusunu Tarafsız Konuma Getirin: Ayak sol pedalin üstünde, genellikle "N" harfi ile işaretlenmiş tarafsız konumu bulacaksın.
    • Debriyaj Kolunu Yavaşça Bırakın: Debriyajı yavaşça bırakarak motoru boşa alın.
    • Motor Rölantide Çalışırken Vitesi Boşa Alma: Motoru boşa almak için motorun rölantide çalışması gerekir.

1 N 2 3 4 5 6 Motor:

Çoğu motosiklette, vites şeması 1 N 2 3 4 5 6 şeklindedir. "N", tarafsız konumdur.

Motor Vitesi Nasıl Boşa Alınır:

• Sol elinle debriyaj kolunu çek.
    • Sol ayağınla vites kutusunu tarafsız konuma getir.
    • Debriyaj kolunu yavaşça bırak.
    • Motor rölantide çalışırken vitesi boşa al.

Motor Nasıl Boşa Alınır:

• Debriyaj kolunu çek.
    • Vites kutusunu tarafsız konuma getir.
    • Debriyaj kolunu bırak.

Motorda Vitesi Boşa Alma:

• Debriyaj kolunu çekerek motorda vitesi boşa alabilirsin.
    • Vites kutusunu tarafsız konuma getir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • En basit mantıkla motor ilk çalıştırma esnasında vitesin boşta olması gerekir değil mi?
    Tabi sürüş esnasında boşa almak hiç bir araçta tavsiye edilmez.
  • Motorsikletlerin vites düzeni genelde şu şekildedir;

6
    5
    4
    3
    2
    boş
    1

Yani sol ayakla kontrol edilen vites kolunda en alt 1, 1in üstü boş, boşun üstü 2, 3, 4, 5, 6 diye gider.

Dolayısiyle sadece 1 den ve 2 den boşa alınabilir fakat kimse seyir halindeyken bu şekilde yapmaz. Düşük sürat ve kısa mesafelerde, anlık boş lazım olacağı zaman bu işi debrajla hallederler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türk_ay -- 27 Mart 2012; 8:50:11 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Türk_ay

Motorsikletlerin vites düzeni genelde şu şekildedir;

6
    5
    4
    3
    2
    boş
    1

Yani sol ayakla kontrol edilen vites kolunda en alt 1, 1in üstü boş, boşun üstü 2, 3, 4, 5, 6 diye gider.

Dolayısiyle sadece 1 den ve 2 den boşa alınabilir fakat kimse seyir halindeyken bu şekilde yapmaz. Düşük sürat ve kısa mesafelerde, anlık boş lazım olacağı zaman bu işi debrajla hallederler.

çok guzel acıklamıssın patron
  • boşta gaz verebiliyor muyuz buvvv diye?
  • Işıklarda beklerken zevkli oluyo ''Buvvv diye'' ara gaz vermek... Vites göstergesi N yanarken veya 1.viteste elin debriyajda olacak...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Türk_ay

Motorsikletlerin vites düzeni genelde şu şekildedir;

6
    5
    4
    3
    2
    boş
    1

+1 Ek olarak piyasadaki çin motorlarında örnğin Asya kuba çelik gibi modellerde 1vitesten itibaren hepsi aşşağı 5 ten sonra boşa geçiyor fakat tavsiye etmem,motoru tekrar vitese geçireceğinde sesli sarsıntılı bir geçiş oluyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DSG si patlamayan var mı ?
    5 yıl önce açıldı
    Scooter mı yoksa vitesli mi?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Topkapi09

Işıklarda beklerken zevkli oluyo ''Buvvv diye'' ara gaz vermek... Vites göstergesi N yanarken veya 1.viteste elin debriyajda olacak...

teşekkürler
  • 1,2 belki 3 de boşa atabilirsin ama yüksek viteslerde anlık durumlar için debriyajı kullanmak en mantıklısı.
  • quote:

buvvv
    :D ben hala orda takıldım hahaha
    boşa alınabilir ancak süratliyken güvenli olmaz.
  • Evet var. Detaylı bilgi yukarıda verilmiş :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Topkapi09

Işıklarda beklerken zevkli oluyo ''Buvvv diye'' ara gaz vermek... Vites göstergesi N yanarken veya 1.viteste elin debriyajda olacak...

Işıklarda dahi boş vitesi tavsiye etmiyorum, arkadan aşırı hızlı gelen bir dengesizden kaçma şansın olabilmesi için daima 1. vites ve debriyajda durmak daha sağlıklı.
  • Merhaba bende mondıal 150 cc cg var

aküm yok ve marsım aktıf olmadıgı ıcın motoru orta sehpa ıle kaldırıyorum vıtese alıp arka tekeri cevırıp calıstırıyorum

fakat gecenlerde vıtese aldım ve lastıgı cevırdıgım zaman tekerım vıtesteyken cok garıp bırsey hıssettım ve lastıgım sanki vıtes bostaymısken gibi döndü sanki diş yemiş gibiydi ve garıp hissettim cunku daha önce böyle olmamıstı garıplık olduğunu hissettim, farklı vıtese aldım calıstırmak ıstedım aynı sekıl ve vıtesı degısınce teker sertlestı ve döndü ama önceki viteste diş yemiş gibiydi, bu sorun sizce neden kaynaklıdır normalmi yoksa diş felanmı yemiştir ? Ayrıca motorsikletim vites boştayken garaja park yapmak ıstedıgımde gerı gerı surunce teker takılıyor ve sanki vitesteymiş gibi geriye sürmek zorlanıyor, sizce sorun nedir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zavankockars -- 17 Mart 2025; 5:12:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.