Şimdi Ara

Motosiklete Regülatör yapmalıyım yardım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.665
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • slm led displayım için motordan sabit voltaj almam lazım. 7812 entegresi ile direk bağlayarak adaptörden 920 m.a . 30 volt verince 12. 15 volt verince yine 12 volt alıyorum sabit. sorun yok . fakat motordan kontak çıkışından bağlayım dedim . yüksek amperden midir nedir entegreyi ucurdu. sonra bidaha yaptım bunu da elektriği sis lambasından aldım gaz verdiğimde uctu o da . adaptörle böyle bisorun olmuyor. ama motorda patlatıyor. bu arada motordan max 15.8 volt geliyor 7812 ile bi devre varmı basit .giriş ve çıkışa kondansator bağladım seri sekilde ısındı onları söktüm. giriş ve çıkışlar zarar görmüyecek şekilde . bi yöntem söylermisiniz. saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 8 Aralık 2012; 22:22:59 >

• ampule giden kablodan aldım ordan da problem yok gibi ama motor devri artınca voltaj ve akımı yükseliyor buda 7812 zarar veriyor. ben bu entegreye nasıl bir devre yapayımki hem girişi hem çıkışı arızalanmasın akımdan . çünkü bu entegre arızalanırsa açık devre yapıyor. direk voltaj lede gidecek ve displayım arızalanacak .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 10 Aralık 2012; 22:40:27 >
  • akü var voltajda sorun yok ama benim display 7 ila 15 volt gelmesi gerek fazla gelirse cihaz yanıyor. 7812 entegreside voltajı sınırlıyor bi sorun yok ama motor devir artınca alternatör akım üretiyor voltaj dengede duruyor ama akım fazla oldıuğundan entegreyi yakıyor entegre yanınca açık devre oluyor buda display ı yakıyor. bana regüle devresi lazım korumak için arıza vermemesi için. dediğinizi de deniyeceğim .
  • Konjektör arızalı olabilir, çünküm motor çalışırken aküyü söksen bile yaklaşık 14 volt civarını geçmeyecektir sistemdeki voltaj. Bana kesin bir şeyleri yanlış bağlantı yapıyormuşsun gibi geldi çünkü. 78xx serisi entegreler iri bir soğutucuya bağlı ise 35 volta kadar dayanır. Ayrıca alternatörün amperi artmaz; senin devren ne kadar isterse o kadar akım çekecektir. Ha şu olur voltaj giderek yükselir O zaman devreden geçen akım da yükselir. İyi geceler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

Konjektör arızalı olabilir, çünküm motor çalışırken aküyü söksen bile yaklaşık 14 volt civarını geçmeyecektir sistemdeki voltaj. Bana kesin bir şeyleri yanlış bağlantı yapıyormuşsun gibi geldi çünkü. 78xx serisi entegreler iri bir soğutucuya bağlı ise 35 volta kadar dayanır. Ayrıca alternatörün amperi artmaz; senin devren ne kadar isterse o kadar akım çekecektir. Ha şu olur voltaj giderek yükselir O zaman devreden geçen akım da yükselir. İyi geceler.

arızalı diyelim elimde bir regülatör var sonuçta ama bu devreye ben diyod kondansator entegre ekledim. devre bile sayılmaz aslında. ama rolantide sorun yok .3 bin devire kadar düzgün. ondan sonra dengeyi bozuyor ac akım mı gönderiyor nedir. voltmetre bile sapıtıyor ölçerken. farlar ampuller düzgün sorun yok. benim kullandığım regüle normalmi bağlantım . entegreye giren akım yükseliyor ve zarar veriyor entegreye benim bunu kısmam lazım ne yapayım bunu öğrenmek istiyorum . voltaj değil amper.

• Diaplay iniz için gereken max. akım ne kadar ? Ve beslem voltaj aralığı net olarak nedir ? Belirtmişsini gerçi ama , 7-15VDC de kaçar mA gerektiği belirsiz. Bu değerlere göre çözüm önerebiliriz.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Diaplay iniz için gereken max. akım ne kadar ? Ve beslem voltaj aralığı net olarak nedir ? Belirtmişsini gerçi ama , 7-15VDC de kaçar mA gerektiği belirsiz. Bu değerlere göre çözüm önerebiliriz.
    Saygılar.

voltaj aralığı 7-15 dediğim gibi 500mA max voltaj o aralıkta olmalı farketmez cihazın görevi saat voltmetre termometre dir. voltajı karşılamada sıkıntı yok amperi sabitliyemiyorum sorun bu yüksek devirde entegreye hasar veriyor. amper yüzünden. zener diyot bağlıyacağım ama diyodu bulmak mesele. direnç gibi değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 9 Aralık 2012; 13:14:13 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sorununuz amper değil , ani yüksek voltaj darbeleri ( pikler yani ). Bu sorunu , 10 Ohm 11W gibi bir direnç ve 24V/5W lık zenerlerle çözebilirsiniz:
    http://www.elektriksel.com/1n5359brlg-24v-5w-zener-diyot.html
    gibi. 7812 ye gelen voltajı önce 10Ohm luk dirençten geçip , direncin çıkışı ile şase arasına bir veya daha fazla adette 24V 5W zener bağlayarak , 7812 nin giriş voltajının 24VDC nin üzerine çıkmasını engelleyebilirsiniz. Hatta mümkünde , dirençten öncesine , seri bir 6A diyot bağlarsanız çok daha iyi olur. Hem regüle etmiş , hem de ani yüksek voltajları önlemiş olursunuz.
    Saygılar.

• Pratik bir yöntem, belki işe yarayabilirde, önce LM7824 ile bir devre yap, bu devrenin çıkışına ise LM7812 ile bir tane daha devre yapıp tekrar düşür. sonuç 40volta kadar olan giriş geriliminizi 12 Voltta sabit tutmuş olursunuz. Display kullanırken beslemede pik olmamasına özen gösteriniz, yani regülatörlerinizdeki kondansatör değerlerinizi biraz yüksek tutunuz. 30 volta kadar yaptığım devreler her zaman işe yaradı, 40V değerini alldatasheet.com adresinde belirtilen max giriş voltajında dayanarak söyledim. kolay gelsin
  • teşekkürler dediklerinizi deniyeceğim sadece 7812 kullanacağım çünkü 32 volta kadar destekliyor. kabloda max 14- 15,8 volt görülüyor normal. şuan elektrik tesisatını dağıttım . düşük akım gelen kablo buldum . aküdeki gibi yüksek akım gitmiyor oraya nedense herhangibir anahtara bağlı da değil kontak açınca elektrik geliyor sadece . bilirsiniz motosikletin tesisat kablosu olurya borunun içindeki orayı açtım hepsini. 1 saat voltaj için kablo aradım her kablo birinden ek alıyor. neyin nerden bağlandığı bulmaca gibi. ama transistör hasar aldığından mıdır bilmiyorum bikaçkez duman çıkarmıştı ters bağlamamdan dolayı ama çalışıyodu. deniyorum 12 voltla ama transistörden gelmiyor voltaj . ancak adaptörle 30 ile 15 volt verince ordan 12.33 volt alıyorum sabit. yarın yeni bir transistör alıp deniyeceğim.. pik olayına bi el atayım bu arada mazemeleri eski cihazların pcb lerinden söküyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 9 Aralık 2012; 21:46:08 >

• Peugeot falan mı kullanıyorsun :D eğer öyle kullanıyorsan sana şunu söyliyeyim, onlarda akü olmaz lambalara düdüğer falan ise AC voltaj gitmektedir bir köprü diyot koymanda fayda var, ve dediğim gibi önce 7824 onra da 7812 devrsi kurarsan bu işi çözersin, atladığımız birşey olabilir oda düşük devirlerde voltaj 13 14V altına düştüğündde entegre çıkışıda 11 V civarına düşer,
    O nasıl bir motormuş öyle ya? benim bildiğim 100cc 110ccde falan regülatör oluyor zaten sabit 12V civarı voltaj okursun hep.
  • Mobiletmi?

+ akım deme bidaha gözünü seveyim
  • Arkadaş akü var diyor fakat motorun modeli markası nedir?
  • evet mesajını okuduktan sonra farkettim, koca yazı gözümden kaçmış büyük hata :) jawasından tut,puff una kadar, 110cc debriyajsız(otomatik debriyajlı yani) vitesli motor ve hatta 125 scooter motor bile kullandım, ve elektrik tesisatlarını da inceledim ama seninkisi gibi dengesiz geğillerdi(jawa ve puff çok eski onlarda 6V kullanılmakta, jawa da DC puffta AC) ama herşeyin üstesinden geldiydim, seninki gibi bir sorunum olduğunu hatırlamıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: 20playback

Mobiletmi?

+ akım deme bidaha gözünü seveyim

neden hocam akım derken amperi kastediyorum . bu arada cevaplar için teşekkür ediyorum. motor xgj150-23 sorunu çözdüm elektrik tesisatı anormal neyin nerde olduğu belli değil bulmaca gibi . sonunda yeşil ve siyah kablodan elektrik alıyorum kontak açınca işin tuhaf tarafı ters voltaj yüzünden transistör hasar aldı nerde hata yapıyorum düşün düşün bide ters bağlayım dedim . meğer siyah kablodan + voltaj yeşilden - voltaj geliyor . devremin + - kutbu doğrudur. yanlışım yok. ama tesisat böyle. ayrıca o kablodan 14.20 volt geliyor max 12 volt min. devir artırıldığında ve azatıldığında. sonuç olarak şuan yeni bir entegre taktım ama 12 voltu 10 volta düşüyüro 12 volt geldiğinde devreden 12v çıkması gerekmezmiydi. 14-15 voltu 12 volta sabitliyor bi o sorun kaldı. bide ters voltajı önlemem lazım . onu nasıl yapacaz nasıl bi diyot kullanmalıyım. buarada voltmetre pili bittiğindenmidir nedir yeni pil taktıktan sonra düzgün voltaj gösteriyor. üsteki değer yanlıştır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 10 Aralık 2012; 20:47:38 >

• 9 Voltta da çalışmıyormu devren? LM7809 kullanırsan bu voltaj düşüklüğününde önüne geçmiş olursun. O azalma sebebi entegreye giren gerilim direk olarak çıkışa aktarılamıyor, çünkü üzerindeki silisyum malzemelerden dolayı en az 0.7Voltluk bir düşüş gerçekleşiyor. Dahasında ise içindeki dirençler dolayısıyla ufakta olsa empedans kaybıda oluştuğu için 12V bir besleme entegresinin en az 13.2V gibi bir giriş gerilim ihtiyacı vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

9 Voltta da çalışmıyormu devren? LM7809 kullanırsan bu voltaj düşüklüğününde önüne geçmiş olursun. O azalma sebebi entegreye giren gerilim direk olarak çıkışa aktarılamıyor, çünkü üzerindeki silisyum malzemelerden dolayı en az 0.7Voltluk bir düşüş gerçekleşiyor. Dahasında ise içindeki dirençler dolayısıyla ufakta olsa empedans kaybıda oluştuğu için 12V bir besleme entegresinin en az 13.2V gibi bir giriş gerilim ihtiyacı vardır.

arkadaşın dediği gibi pik olayı oluyor ama display devrem 7-15 volt arası destekliyor. o kadar oynama bi sorun yaratmaz sanırım . çünkü voltajı da gösteriyor ekranda.keşke lm7809 kullansaydım . neyse o zaman yapacak bişey yok. böyle de sorunsuz çalışıyor. bide şunu öğrenmek istiyorum . kısa devreden dolayı ve ters voltajdan dolayı bikaçkez transistörden koku geldi ama patlak çatlak yok . sorunsuzda çalışıyor. bi problem yaratırmı . yeniylemi değiştireyim. 3 taneyi ters voltaj yüzünden sırf koku geldiği için değiştirdim . bu sonuncuda lehim yaparken yenisini de 2ve 3 nolu bacakları elektrik varken temas ettirebildim :D plastiği yakarmışsın gibi bi koku . ama patlama yok sorunsuz çalışıyor voltaj değeride normal 15 ve 32 volt verdim .11,64-5 sabit alıyorum yine

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 10 Aralık 2012; 21:06:35 >

• display desteklediği sürece sorun yaratacağını zannetmiyorum ama yerinde olsam 50krş daha verip 7809 alır takar paşa paşa kullanırdım. Sen 7812 ile başlayınca biz devamını getirdik desek daha iyi olurdu ama bu voltajın 11 küsüre düştüğünü en baştan söyleseydin keşke, hiç düşünmeden 7809 derdim yada arkadaşlar benden önce davranırdı, herhangi bir kararsızlık yada göstergeyi pırpır yapmıyorsa sorun olacağını zannetmiyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

display desteklediği sürece sorun yaratacağını zannetmiyorum ama yerinde olsam 50krş daha verip 7809 alır takar paşa paşa kullanırdım. Sen 7812 ile başlayınca biz devamını getirdik desek daha iyi olurdu ama bu voltajın 11 küsüre düştüğünü en baştan söyleseydin keşke, hiç düşünmeden 7809 derdim yada arkadaşlar benden önce davranırdı, herhangi bir kararsızlık yada göstergeyi pırpır yapmıyorsa sorun olacağını zannetmiyorum

görüntüde sorun yok zaten displayın kendi özel bir voltaj sistemi var 7 ile 15 volta kadar sorunsuz parlak şekilde çalışıyor devre çıkışına ampul bağladığımda pırpır olayı var rolantideyken. girişe 1000uf kapasitör bağlamama rağmen. motora bağladığımdan dolayı bu sonucu aldım. bilseydim 7809 alırdım. nalet olsun datashette bile yazıyor 15-30 volt girişi var diye ama şöyle de bi durum var şuan aküm % 30 dolu ışık açıkken dalgalanma oluyor ışıkta . ama akü dolu olduğu zamanda . dalgalanma olmuyor ampullerde . akü dolduğunda belki dalgalanmada kesilir.. bulursam 7809 da alırım .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanbey53 -- 10 Aralık 2012; 22:06:07 >

• hocam o kısım biraz amatörlükten çıkar. Çünkü lambanın düzenli yanmasını istemek, sabit voltaj demektir. Bu sorun ise 1. yol olarak çok sağlam kapasitörlü falan regülatörle halledilebilir, 2. yol olarak düşük voltaj çıkıştı tam regüleli yüksek çıkış akımına dayanabilen bir devre yapıp bu çıkış voltajına göre lamba seçimiyle olabilir, 3. yol ise istediğin voltaj çıkışına göre smps tasarlanarak halledilebilir. Gördüğün gibi konu bu kadar basit değil, o yüzden bence boşverin o kadarı kalsın derim. kolay gelsin
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.