Şimdi Ara

Motosiklet kazalarında tek kusurlu var. O'da biziz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  •  Motosiklet kazalarında tek kusurlu var. O'da biziz

Sürüş Güvenliği Uzmanı Mustafa Hepekiz, kazalarla gündeme gelen motosikletlerle ilgili "Kazaların nedeni motosikletler değil. Motosiklet kazalarında tek kusurlu var. O'da biziz" dedi

Kimine göre şeytan aracı, kimine göre yaşam biçimi. Yolların asi çocuklarının vazgeçilmez oyuncağı motosikletler... Mustafa Hepekiz de hem motosikleti kendine yaşam biçimi edinenlerden, hem de sürüş güvenliği uzmanı. Hepekiz ile bazıları için tutkuya dönüşen motosikletleri ve bunu yaşam biçimi haline getirenleri konuştuk...

-Motosiklet "hayatı ertelememe" tutkusunun bir yanıtı mı yoksa özgürlüğe giden yol mu?

Motosiklet, aslında bir tepki biçimi. Doğayı hissetmemize engel olan kapalı ulaşım araçlarına, kalabalık trafiğe, kat kat fazla gaz salınımıyla çevreye zarar verilmesine, büyük şehirlerde yaşamı çekilmez hale getiren park sorununa ve daha nicelerine karşı bir isyandır.

-"Ben bir motosiklet alacağım, ehliyetim de var" diyerek yollara çıkmak doğru mu?

Trajik. A2 ehliyet sınavı, ilkokuldaki herhangi bir dersin sınavından daha basit bir sınav. Herhangi bir sürücü kursuna 300-500 TL aralığında bir ödeme yapıyorsunuz ve sonrasında "Ancak biz motosiklet sürmeyi öğretmiyoruz siz bilmiyorsanız dışarıdan bir eğitmen bularak ders almanız gerekiyor" cümlesiyle karşılaşabiliyorsunuz. Başınızın çaresine bakmak ya da "Eğitime gerek yok" demek seçenekleriniz mevcut. Ne yazıkki sıkıntı burada başlıyor. En ucuzu 3-4 bin liraya motosiklet satın alan kişiler, bu bedelin yüzde 10'u gibi bir bütçe ayırarak eğitim almaktan kaçınıyor.

-Motosiklet kazaları neden artıyor?

Çünkü motosiklet sayısı artıyor. 2010 yılı sonunda Türkiye'de yollarda yaklaşık 2 milyon 400 bin adet motosiklet vardı. 2013 yılında bu rakam 2 milyon 800 bine ulaştı. Motosiklet sayısı arttıkça, bizim gibi trafik kültürü yerleşmemiş ülkelerde, bilinçsiz motosiklet sürücüsü sayısı da artıyor, bu da kazaların artmasına neden oluyor. Ve tabi çok ciddi bir neden de kontrolsüzce satılan trafiğe salınan, hiçbir kriteri olmayan "Elektrikli bisiklet" olarak adlandırılan garip araçların sayısının çoğalması.

-Motosiklet kazalarının altında yatan temel neden nedir?

Kazaların oluşmasında en büyük pay benim ve sizin. Hepimizin. Yani prematüre trafik kültürüyle yollara çıkan, trafikte araç kullanan, direksiyon başında telefonla konuşan, alkollü araç süren, aşırı sürat yapan herkes. Yani kazaların oluşumundaki asıl neden eğitimsiz insan faktörü.

-Sizce karayollarının ayrı bir bölümüne "motosiklet yolu" yapılması kazaların oluşumunu ne kadar azaltır?

Bence böyle yol yapacak bir bütçe varsa, bunu daha fazla bisiklet yolu yapmak için harcayalım. Motosikletler için bu konuda istediğimiz bir çalışma varsa o da motosikletler için ayrılmış park alanları yapılması. Dünyanın her yerinde örneklerini gördüğümüz yol kenarı motosiklet park alanları bizim için çok değerli. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yol kenarı parklarında böyle bölümler ayırsa harika olur.

-En çok yapılan hatalar nelerdir?

Motosiklet sürücüleri, kendilerini araçtan saymıyor en büyük hata bu. Trafikte araya dalarak olmaması gereken yerde 3. şerit yapmak, araçların sağından geçmek, kaldırımlardan atlamak sürücülerin pek çoğunun kendisini araçtan saymadığının kanıtı. Kazalarla ilgili yapılan ana hatalar, olması gerekenden fazla sürat yapmak, kontrolsüz giriş ve çıkışlar, frenle ilgili hatalar, sürüş planının doğru kurmamak. "Sürüş planı nedir" diyeceksiniz. Eğitim alanlar biliyor.

-Şu dillerden düşmeyen ileri sürüş tekniği nedir?

Aslında ileri sürüş teknikleri derken eksik söylüyoruz. Her şeyin büyüğüne sahip olma tutkumuz nedeniyle 2 parçalı olan bir terimin "Büyük" olan kısmını almak işimize geliyor.
    Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri olmalı doğrusu. Her motosiklet sürücüsü kesinlikle güvenli sürüş tekniklerine sahip olmalı ancak ileri sürüş tekniklerine sahip olmak daha uzun süreli bir emek, eğitim ve yetenek gerektiriyor. Güvenli sürüş bugün hemen alınması ve sahip olunması gereken bir adım. İleri sürüş, bir yolculuk.

Motosikletler taciz ediliyor

Türkiye'de şu an yürürlükte olan Trafik Kanunu garipliklerle dolu. Mesela, motosikletlerin hız sınırı otobüslerle bir. Yasaların belirlediği sınırlar içinde seyreden bir motosiklet sürücüsü, her zaman yasal hız limiti kendisinden fazla olan otomobiller tarafından taciz ediliyor. Aslında kanun yoluyla motosiklet sürücülerini tazının önüne tavşan gibi atıyoruz" dedi.

Kadın tedirgin erkek kontrolsüz

Burada pozitif ayrımcılık yapıp "Kadınlar süper" demeliyim ancak demiyorum. Motosiklet kullanıcısı olan erkekler daha kontrolsüz, kadınlar ise olması gerekenden daha kontrollü hatta bir miktar tedirgin araç kullanıyor. Güvenli sürüş açısından kontrolsüz olmak nasıl büyük bir sorunsa, tedirgin olmak da aynı oranda risk.

Nelere dikkat etmeliyiz?

İlk önce eğitim alın
    Virajlara giriş hızınızı kontrol edin
    İki freni birlikte kullanmayı öğrenin
    Gitmek istediğiniz yere bakın
    Yola odaklanın
    Hızınızı ayarlayın
    Şerit aralarına girmeyin
    Koruyucu kıyafetler ve kask kullanın

• acemiyken viraja gazla frensiz girmiştim doğruyayıp gidiyodum az kalsın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.