Şimdi Ara

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]... (517. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19.045
Cevap
214
Favori
1.967.874
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 515516517518519
Sayfaya Git
Git
sonraki

...[ MOTOR YAĞI ile ilgili tüm paylaşımlar ]...

(En Son Oy Tarihi: 19.9.2025)
Giriş
  • 1lt ciddi bir fark gerçekten, önerilerinizi göz önünde bulunduracağım mutlaka. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EPICA -- 19 Mayıs 2018; 21:10:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 220 binde mitsubishi colt lpg li aracım var. servis 10-40 öneriyor. son bakımda bende 10-40 castrol kullandım ama yorumları okuyunca kafam karıştı. 5-40 tam sentetik olduğu için daha iyi yağlama vs olur yazıyor. motul 5-40 yada 10-40 herhangi bir yağ tercihim ne olmalı? yağ eksiltme vs yok araçta
    5w40 tam sentetiğe geçmeni kesinlikle tavsiye etmem. Çünkü aracın hem yüksek km de hem de lpg li. İki yağın özelliği birbirinden çok farklı. Ciddi eksiltme yapması muhtemeldir. Bu km den sonra fayda göremezsin. Daha önce 75 binde benzinli bir Hyundai Accent te aynı durumu yaşadım.

Yag eksiltmesinin bir nedeni buharlaşma oranı düşük bir yağ, bir diger bir nedeni de araçta olan AFR ayarı olabilir. Fakir yapilan AFR ayarlari yanma odası sıcaklığını arttırır.

Nitekim çoğu LPG fabrika çıkışlı araclar icin tavsiye edilen yaglarda 0/5w30 - 40 gibi yaglar gorebilirsiniz.

Kısacası bir kaybiniz olmaz ancak iyi yag kullanmaniz kaydıyla, bu arada lpgli aracta dpf- uyumlu yag kullanmanizi da tavsiye etmem.

Projeksiyon lamba yenilemesi yapmaktayım bi sakıncası mı var?
    İnsanlar başaklara benzer, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler...
  • vedatkerem V kullanıcısına yanıt
    Benzinli LPG arabaya C3 DPF uyumlu yagi neden öneriyorsunuz ?

• Resmin sağ alt kısmı dikkatli okuyun. Benzinli ve dizel araçlar içindir yazıyor.Bu yağ BMW yetkili servisinde konulan castrol profesyonel yağdır. Bu isimle piyasaya süremiyorlar borusan ile olan anlaşmalarından dolayı. Kaliteli ve yakıtı azaltan bir yağ. Tavsiye ederim. Bütün binek araçlara uygun bir yağdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 20 Mayıs 2018; 18:56:48 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhabalar. 1.6 Powershift 2013 LPG'li Ford Fiesta'ya hangi yağı tavsiye edersiniz? Castrol Magna 5-30 A5, Castrol Edge 5-30 ve Mobil 1 ESP 5-30 arasında kaldım. Kaç litre almalı? İlk defa 10 bin bakımını yaptıracağım için hangisini alsam bilemedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MotunBinTuman -- 20 Mayıs 2018; 18:54:26 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Evet bir çok motor yaginda Benzinli Dizel olarak yazar. Ancak c3 spesifikasyonunun ne anlama geldigine pek bakmadiginizi anlıyorum. Biraz araştırın isterseniz.

Projeksiyon lamba yenilemesi yapmaktayım bi sakıncası mı var?
    İnsanlar başaklara benzer, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler...
  • Daha önce yaptığım bi alıntıdan buraya yapıştırıyorum.Ama kimden alıntıladığımı hatırlamıyorum Hakkını helal etsin o kişi. Umarım sabr edip okursanız bütün yağ standartlarını özetleyen bi yazı.

Arkadaşlar her forumda olduğu gibi bizim forumumuzda da sürekli gündeme gelen bir konu bu.
    Yeterince açıkladığımı düşündüğüm kısa ve öz bir yazı yazmaya çalıştım, bir çok arkadaşa yardımcı olacaktır.
    Sabitlemek isterseniz buyrun. :)
    Öncelikle araçlarımız için GM'nin garanti kapsamı için koşul olarak önümüze sürdüğü Dexos2'den bahsedelim.
    Dexos2 onayı sadece yağın içeriğindeki kül ve sülfür oranı ile ilgilidir. Yağın koruyuculuk kalitesi ile ilgili hiçbir bilgi vermez. Yani aslında GM'nin başka bir başarısız pazarlama tekniğidir.. Yani ACEA C3'e sahip olup da dexos2'ye sahip olmayan bir yağı, DPF'li bir araçta gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
    Gelelim önemli bilgilere:
    Yağlara verilen ve asıl önemli olan ACEA ve API diye bir spesifikasyon var.
    API SL-SM-SN diye yükselir, yükseldikçe yağın kalitesi artar (oksidasyona dayanıklılık, enerji verimliliği, yakıt ekonomisi, turbo koruma verimliliği, emisyon kontrol, LPG'ye karşı koruma (SN)) vs.
    S ile başlıyorsa benzinliler içindir.
    Dizeller için ise API değeri C ile başlar ve şu an piyasadaki çoğu yağ CF değerini karşılar. Bunun da daha yüksek standartları bulunmakta (CF2, CG4,CH4,CI4,CI4 Plus, CJ4) fakat nedense piyasada CF'den yüksek dizel API spesifikasyonunda yağ görmedim. Bu harf de yükseldikçe yağın kalitesi artar. Piyasadaki çoğu yağ hem dizel hem benzinliler için ugun olduğundan da SM-CF şeklinde ikisi de yazar.
    Bir de ACEA değeri vardır, ACEA da A B C ve 1 2 3 4 5 diye sınıflandırılır. A'lar benzinli, B'ler dizel araçlar için geçerli iken, hem dizel hem DPF'li araçlar için ise C önemlidir. Örneğin ACEA A5/B5 şeklinde yazıyorsa, hem benzinli için, hem DPF'si olmayan dizel araçlar için en yüksek ACEA spesifikasyonuna sahip bir yağdır. Fakat C olmadığı için DEXOS2 onayı olsa da DPF'li araçlar için sağlıklı değildir.
    DPF'siz bir araçta API SM-CF ve ACEA A5/B5 spesifikasyonları birlikte fazlasıyla yeterli gelecek iken, aynı aracın DPF'li versyonunda ise API SM-CF ve ACEA C3 (C1 veya C2 de olur, hiç yoktan iyidir) gerekecektir.
    C harfinin yanındaki rakam 1'den 3'e doğru yükseldikçe, motor yağının HTHS (High temperature - high shear) viskozitesi yükselir, dolaylı olarak da motor yağının yüksek sıcaklıklara karşı mukavemeti ve gene dolaylı olarak da fiyatı yükselir.
    Bir de viskozite değeri vardır. Aracınızı kullandığınız hava sıcaklığına uygun olarak seçilmelidir.
    Soğuk memleketlerde 0 veya 5 ile başlayan yağlar kullanılırken, çok sıcak memleketlerde de 40 veya 50 ile biten yağlar kullanılmalıdır. Kısaca anlatmak gerekirse, erzurumda oturan ve DPF'li dizel bir araç sahibi olan bir arkadaşımıza kış için önerim 0w30 hatta bulabilirse 0w20 API SM-CF ACEA C3 motor yağı olurken, Antalya'da oturan ve aynı araca sahip olan arkadaşımıza 5w40 API SM-CF ACEA C3 motor yağı öneririm.
    Tabi ki bu iş de bir bütçe tarafı var. Sonuçta hangi yağı alırsanız alın en sağlıklısı 10.000km'yi bulmadan değiştirmektir, ve bu da masraf demektir. Aracınıza 20 liralık yağ alarak da bakımları atlatabilirsiniz, 120 liralık yağ alarak da. Aracınıza yapacağınız yatırım, size yol su elektrik olarak dönecektir.
    Aracınıza verdiğiniz değere göre ayırabileceğiniz bir bütçe ile yağ seçiminizi yapabilirsiniz.
    Not: Yukarıda yazdığım bilgiler tamamen kişisel araştırmalarım ve deneyimlerim sonucu elde ettiğim bilgilerdir. Hiçbir şekilde kesin olarak ve hatasız bir biçimde doğru olduğuna dair bir sorumluluk almıyorum. Bu bilgiler ışığında doğabilecek sorunlarla iligli de bir sorumluluk kabul etmiyorum.
    Aracınız için herhangi bir işlem yapmadan önce ustanıza / servisinize danışınız.
    (Bunu da belirtmem gerekiyor, dünyanın binbir türlü hali var :)) )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 20 Mayıs 2018; 19:5:46 >

• Yanlış anlaşılmak istemem buraya kimseyi kışkırtmak bozmak amaçlı değil gerçekten paylaşım için yazdım. Araçlarımız milli servettir doğru yağ , az arıza ve dışarıya daha az para vermemiz demek. Rahatsızlık verdiysem kusuruma bakmayın.
    Keşke LL değilde C3 olanını koysaydınız.
    Evet haklisiniz ancak ufak bir ekleme yapayim izininizle, orta SAPS seviyeli yağlar C3 alir. En büyük etken DPF dizel araclarda sorun yaratmamasidir. Acea C kategorileri daha cok Dizel motorlar icin olan yağlarda kullanilir. Benzinli araclarda ozellikle atmosferik benzinli araclarda genellikle Acea C spesifikasyonu aranmaz.

SAPS seviyesi ile yagin daha uzun ömürlü olmasini saglayan ToplamBazNumarasi dogru orantılıdır. Bu yağın ozellikle Yüksek sicakliklarda asidite olmasini yani viskositesinin dusmesini engelleyen katkilar TBN degerini arttirir. Kullanim ile düşer bu yagdaki TBN miktari.

LPG li araclar yanma odasinda daha yuksek sıcaklıkta çalışır . Bu nedenle ben c3 yerine FullSAPS A3/B4 yaglar oneriyorum. Eger dediginiz gibi C3 kullanilacaksa 15.000km de bir degil 7500km de bir degismenizi öneririm.

www.oilspecifications.org
    ACEA Engine Oil Specifications - oilspecifications.org
    https://www.oilspecifications.org/acea.php

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KingOfAnarchy -- 20 Mayıs 2018; 19:20:58 >

Ben de kimseye ders vermek amacinda değilim, ancak okudugunuz bilgi de eksiklikler var. Size bir motul benzinli yag icin ornek vereyim.

quote:

8100 X-max 0W-40

Gasoline and Diesel engine oil

100% Synthetic – Full SAPS

TYPE OF USE

High performance 100% Synthetic lubricant featuring Full SAPS (Sulfated Ash, Phosphorous, Sulfur)

technology, specifically designed for powerful and recent cars fitted with large displacement engines,

Gasoline and Diesel, direct or indirect injection, with or without turbo.

Multipurpose product featuring numerous car maker approvals, especially recommended for vehicles

still under warranty.

Suitable for all type of fuels: Gasoline, Diesel, LPG, CNG and Biofuels.

Compatible for catalytic converters.

If in doubt, before use, refer to the owner manual or handbook of the vehicle.

PERFORMANCES

STANDARDS ACEA A3 / B4

API SERVICES SN

APPROVALS BMW LL-01

MB-Approval 229.5

Porsche A40

VW 502 00 – 505 00

Simdi de 0w40 dizel bir yag icin ornek vereyim.

quote:

Mobil 1 ESP 0W-40 is recommended for all types of modern automobile engines, especially the high-performance gasoline and diesel engines found in the latest passenger cars, SUVs and light vans.

Specifications and Approvals

Mobil 1 ESP 0W-40 meets or exceeds the requirements of:

ACEA C3

API SM

Fiat 9.55535-S2

Mobil 1 ESP 0W-40 has the following builder approvals:

BMW Longlife 04

MB-Approval 229.31

MB-Approval 229.51

General Motors Service Fill dexos2™ (license number GB1A0917015)

Madem BMW den bahsediyoruz, bakin her iki yagda da BMW onaylari var, bunlar benzinli icin LL-01 onayi fullSaps , dizel icin LL04 midSAPS veya LowSAPS onayidir. Lutfen buyuk olan kucuk olani kapsar diye düşünmeyin. Bu nedenle benzinli ve dizel yagi farklidir. Kaldi ki LPG icin daha farkli bir durum soz konusu.

• 5-40 dan tam sentetik 10-40 a geçince 250 bin km deki 2.0 atmosferik motorlu lpg li aracın 5000 km sonra durumu böyleydi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CeyKalDa -- 20 Mayıs 2018; 20:6:39 >

Sanıyorum siz c nin anlamını dahi bilmiyorsunuz ve öneride bulunuyorsunuz, 2.0 atmosferin motorda c3 ü ne yapacak, motor üreticisinin şartnamesi ne ise o yağ kullanılmalı(b3/a4 gibi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 20 Mayıs 2018; 22:55:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    220.000 kmdeki araç için lpg de varsa yaz aylarinda 10w 40 kış aylarinda 5w40 kullanabilirsiniz. 5w40 birmiktar eksiltme yapar. Biraz ilave edersiniz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.