Şimdi Ara

Mona Lisa'nın Gizemli Güzelliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
3.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Leonardo da Vinci’nin dünyanın en çok tanınan ‘Mona Lisa’ tablosu bu yıl 500’uncu yaşına basıyor. Tablonun tarihi tam olanak bilinmese de, 1506 yılında tamamlandığı varsayılıyor. Ancak sanat tarihçileri bir türlü bitiremediği tabloyu Da Vinci’nin gezilerinde sürekli yanında taşıdığını ve son yıllarında da ‘birkaç rötuş’ attığını düşünüyor.

ROMANTİK YAZARLAR TABLOYU ÜNLENDİRDİ
    Harvard Üniversitesi Rönesans uzmanlarından Frank Fehrenbach, tabloyu, içinde bulunduğu tarihsel bağlamın ünlendirdiğini savunuyor.

Fehrenbach, özellikle 19’uncu yüzyıldaki Romantik akımın tabloyu Rönesas sanatı ile özdeşleştirerek Mona Lisa’nın ünlenmesine katkı yaptığını belirtiyor; “Romantik yazarlar Mona Lisa’nın gizemli görüntüsünü kitlelere anlattı, gizemli gülüşünün birçok sırrı sakladığı şeklinde yorumlanması da Romantik akımın bir ürünüdür. Romantik yazarların hayran olduğu Femme Fatale (Vamp kadın) tiplemesi de Mona Lisa üzerinden tanımlandı.”

1911’DE ORTADAN KAYBOLMUŞTU
    Mona Lisa tablosunun 1911’de müzede kaybolması da, o zaman için büyük haber olmuştu. Tablo, 1913’te yeniden ortaya çıkınca müzenin ikonu haline geldi. Tablo, Fransa’da dünyanın en önemli müzelerinden Louvre Müzesi’nde bulunuyor. Kurşungeçirmez bir canım arkasında son derece streril bir ortamda korunan sanat eserinin başında silahlı korumalar 24 saat nöbet tutuyor.

DAN BROWN 45 MİLYON SATTI
    Mona Lisa daha sonra popüler kültürde kendine sarsılmaz bir imaj edindi. Özellikle son yıllarda ABD’li yazar Dan Brown’un yazdığı ve tüm dünyada bestseller olan ‘Da Vinci Şifresi’ kitabı Mona Lisa kültünü yeniden ateşledi.

Kimileri Da Vinci’yi Mona Lisa’yı birtakım dinsel, bilimsel ve sembolit şifreler yüklediğini öne sürüyor. Bunlar arasında ‘Altın Oran’ adı verilen bu ölçüt, inanışa göre, çeşitli doğa olaylarında kendini gösteriyor. Bilim insanları, Mona Lisa merkezli kehanetlerin hayal unsuru olduğunu vurgulasa dahi, kitap dünya çapında 45 milyon sattı.

GİZLİ MESAJ YOK, BİLİMSEL AYRINTI VAR
    Da Vinci’nin ‘Altın Oran’ kavramı üzerine araştırmalar yapan astrofizikçi Mario Livio, Da Vinci’nin resimlerinde gizli şifreler veya mesajlar vermediğini belirtiyor.

Ancak sanat tarihçileri Da Vinci’nin resimlerinde ‘bilimsel’ bir taraf olduğunu vurguluyor. Da Vinci’nin geometriden edindiği bilgiler sanatsal alanda ona büyük ilham verdi. Da Vinci, bugün jeoloji, ekoloji, botanik dallarına ayrılan doğa tarihi biliminden etkilenmişti. Da Vinci’nin 4 bin sayfayı aşan teknik elyazmaları arasında kaya yapıları ve oluşumları ile ilgili bölümler bulunuyor.

Mona Lisa’nın arkaplanındaki tabiatın kaba ve simgesel hatlarla resmedildiğini belirten sanat tarihçileri, bu tekniğin o zaman için son derece yeni olduğunun ve doğa ile ilgili bilgi gerektirdiğinin altını çiziyor. Uzmanlar bunu, Da Vinci’nin doğal ayrıntılara bilimsel, nesnel bakış açısının bir kanıtı olarak görüyor.

GÜLÜŞÜN GİZEMİ
    Mona Lisa’nın gizemli tebessümü sanat tarihçilerini en çok meşgul eden detaylardan biri. Kimilerine göre bir sır saklayan Mona Lisa, bunu yüz hatlarından belli ediyor. Ancak bilim insanlarına göre, bu gülüş saatlerce poz vermek için oturmasından dolayı sıkılmış hissetmesinin bir sonucu olabileceğin söylüyor.

Kaynak: LIVESCIENCE.com

• Ben bu resimi oldum olası sevmemişimdir kişiden kişiye değişir ama, neden bu kadar abartırlar ki, bundan çok daha güzel resimler var,
  • evet bende hiç sevmiyorum nedendir bilinmez ama olağanüstü olabilecek sanatsal açıdan çok artıları olmayan sıradan bi tablo
  • ilginç bilgiler teşekkürler.
    insanoğlu çok enteresan bir varlık, manasıza mana yüklemeye çok meraklı.
    peki tabloda altın oran varmıymış?
  • Benim çok hoşuma gidiyor o temessümde farklı bit gizemlik söz konusu.
    Tabi kişiden kişiye değişir.
  • haklısın zevler tartışılmaz, bu resmi bana bedava verseler evimden içeri bile sokmam,

quote:

Orjinalden alıntı: Tobin

Benim çok hoşuma gidiyor o temessümde farklı bit gizemlik söz konusu.
    Tabi kişiden kişiye değişir.
  • Eller arkadaşlar..Resim ustalarının en çok üstüne konuştukları şey bu..Onun elleri.Üstelik mona lisa'nın da Vinci'nin kadın hali olduğu hakkındada bir çok rivayet var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tebessüm ediyor ama gülüyo mu mutlu yoksa mutsuz mu belli değil her iki karşıt duyguyuda içinde barındırıyo en çok bu sebepten dolayı bu günlere kadar gelmiş..
  • Kadının yuzundeki gulusun aslında hafif yana kaykılmis sekilde oturan bir insanın sırtının aldığı durumun resmi olduu iddaa edilmisti zamaninda.

Kaşı yoktur bu portredeki hamfendinin.
    Kaşsız bir kadının güzel olabilmesi ancak leonardo'nun maarifetiyle olabilmiş...

Mona lisa'nin yüzünün sağ tarafı leonardo'nun kendi portresidir*. mona lisa'nın sol bölümü ve leonardo'nun sol bölümünün yatay olarak ters çevrilmiş hali* birleştirildiğinde (leonardo boşuna saçını başını ağırtmamıştır insan bedenini geometrik olarak inceleyerek*) ortaya yarı erkek yarı kadın bir mona lisa çıkar (ya da mona leo). belki de mona lisa, leonardo'nun kendini kadın bedeninde resmedişinden başka bir şey değildir.
  • ayıp ayıp bari alıntı yaptığını bildir

edit: ekşi sözlükte donanımhaber hakkında çok ağır şeyler yazıor ama aynı sayfadaki diğer siteler hakkında hiç kötü şeyler yazılmamış yani arama yerine donanımhaber yazdığınızda açılan sayfada çıkan diğer dh benzeri siteler için hiçte o kadar kötü yorumlar yokken dh yerden yere vurulmuş lütfen bunun bir çözümü yok mudur yada düzeltilmesi söz konusu mudur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cliff Burton -- 26 Mayıs 2006; 1:31:47 >
  • Hayır hocam bu kaynağı belirtilmeyen bir alıntı değil. Öyle olsa bir şey demeyeceğim. Örneğin adamın biri sözlükten komik diyalogları alır direk yapıştırır. Kaynak vermeyi unutur yada hiç önemsemez. Zaten çok da önemli değil o kadar. Ama bu arkadaşımız direk kendi düşünceleriymiş, kendi fikirleriymiş gibi gösteriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 26 Mayıs 2006; 1:33:49 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fatihgülçiçek

Hayır hocam bu kaynağı belirtilmeyen bir alıntı değil. Öyle olsa bir şey demeyeceğim. Örneğin adamın biri sözlükten komik diyalogları alır direk yapıştırır. Kaynak vermeyi unutur yada hiç önemsemez. Zaten çok da önemli değil o kadar. Ama bu arkadaşımız direk kendi düşünceleriymiş, kendi fikirleriymiş gibi gösteriyor.

bu adamın huyu bu sürekli yapıyor

bakınız:http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=6530479&key=%40mavibodrum

• Oha abi şok oldum !

Neyse ya daha fazla üstüne gitmeyin arkadasın üzüldüm ama
  • quote:

Orjinalden alıntı: kara_eylül

Ben bu resimi oldum olası sevmemişimdir kişiden kişiye değişir ama, neden bu kadar abartırlar ki, bundan çok daha güzel resimler var,

• 'Mona lisa'nin yüzünün sağ tarafı leonardo'nun kendi portresidir*. mona lisa'nın sol bölümü ve leonardo'nun sol bölümünün yatay olarak ters çevrilmiş hali* birleştirildiğinde (leonardo boşuna saçını başını ağırtmamıştır insan bedenini geometrik olarak inceleyerek*) ortaya yarı erkek yarı kadın bir mona lisa çıkar (ya da mona leo). belki de mona lisa, leonardo'nun kendini kadın bedeninde resmedişinden başka bir şey değildir.'

bunu anlayamadım..nasıl olur ya..yapan var mı(deneyen)??
  • Ne kadar agresif insanlar olduk ya sanki adam yetim hakkı yedi nolmus eksi sozlukten kopyalayip yapistirdi diye sanki eksi sozluk uluslararası akademik yayın dergisi. eksisozlugu bu kadar büyütmeyelim sonucta onlarda biyerden bulup yapistiriyolar yada 2-3 satı yanlıs tercüme edip yaziyorlar. Toplum olarak cok meraklıyız insanların ufacık kusurlarını büyütmeye ben kendisine teşekkür ediyorum o eksisozluk sitesinden gereksiz milyonlarca yazidan bu cümleleri bulup cikardigi için.

Ayrıca bu arkadasin arkasinda dedektif olarak dolasip acigini yakalayan adamlari cok merak ediyorum gercek hayatta nasillar etraflarinda olan haksızlıklara bu kadar tepki koyabiliyorlar mı?

Pala nın cevabına yanıtım : Beyin görmek istediğini görür. Biraz kassan sende kendini görürsün orda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maydanoz -- 28 Mayıs 2006; 10:01:07 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: maydanoz

Ne kadar agresif insanlar olduk ya sanki adam yetim hakkı yedi nolmus eksi sozlukten kopyalayip yapistirdi diye sanki eksi sozluk uluslararası akademik yayın dergisi. eksisozlugu bu kadar büyütmeyelim sonucta onlarda biyerden bulup yapistiriyolar yada 2-3 satı yanlıs tercüme edip yaziyorlar. Toplum olarak cok meraklıyız insanların ufacık kusurlarını büyütmeye ben kendisine teşekkür ediyorum o eksisozluk sitesinden gereksiz milyonlarca yazidan bu cümleleri bulup cikardigi için.

Ayrıca bu arkadasin arkasinda dedektif olarak dolasip acigini yakalayan adamlari cok merak ediyorum gercek hayatta nasillar etraflarinda olan haksızlıklara bu kadar tepki koyabiliyorlar mı?

Pala nın cevabına yanıtım : Beyin görmek istediğini görür. Biraz kassan sende kendini görürsün orda.

Merhaba,
    Bir şeyleri iyi tahlil edememişiz galiba?
    Sence MaviBodrum arkadaşımızın yaptığı doğru mu?
    Çalıntı olan her şey dolaylı yada direk yoldan hırsızlık değilmidir?
    Ne yapmam gerekirdi peki?
    Afferim güzel yapmışsın mı demeliydim? Üstüne bir de teşvik mi etmelimiydim?
    Haksızlığa karşı çıkmak sadece maddi şeyler için mi geçerlidir?

Bakın,

Ne olursa olsun kime zararı olursa olsun, maddi olsun olmasın hiç önemli değil. Haksızlık haksızlıktır. Hatta kimseye zararı dokunmasa bile yine haksızlıktır.

'Ayrıca bu arkadasin arkasinda dedektif olarak dolasip acigini yakalayan adamlari cok merak ediyorum gercek hayatta nasillar etraflarinda olan haksızlıklara bu kadar tepki koyabiliyorlar mı?'

Yukarıdaki bu sözünüzü çok ama çok garipsedim. Dedektiflik yaptığımı nerden çıkardın? Buna dair bir kanıtın var mı? Madem böyle bir iddia ortaya attın, o zaman açıklamak zorundasın. Yoksa bana haksızlık etmiş olursun.

Ben nasıl anladım peki? Yazıların uslübü apaçık ekşi sözlük formatına uygun bir üsluptaydı. Doğal olarak şüphelendim. Sözlükten aratınca ortaya çıktı işte. Olay bundan ibaret yani.

Günlük hayatta haksızlıklara karşı çıkarım. Elimden geldiğince tabi. 'Yeterli mi peki?'diye bir soru sorarsan bende 'oldukça yetersiz' diye bir cevap veririm. İstisnalar dışında kimsenin haksızlıklara karşı yeterince tepki verdiğini kimse söyleyemez. Ben de yapamıyorum doğrusu.

Tekrar tekrar söylüyorum imkan olursa affetmem...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 29 Mayıs 2006; 0:06:40 >

• Bak bununla ilgili bir olay anlatayım sevgili donanımhaber üyelerine.

Çok sevdiğim bir arkadaşım bir konu hakkında bir araştırma yapmıştı. Çalışıp didinip güzel bir makale hazırladı. Sonra bunu kendi internet sitesine koydu. Daha sonra başka bir internet sitesinin yöneticilerinden biri, bu makaleyi kendisine maletmiş. Altına da utanmadan kendi imzasını koymuş. Hatta yazının iyi olduğu konusunda yorum yapan üyelere de çok 'teşekkür ederim. Zorlu bir çalışma oldu' gibisinden cevaplar vermeyi de ihmal etmemiş.

Şimdi soruyorum: Mağdur olan siz olsaydınız bu sizin zorunuza gitmezmiydi?

Kötü kötüdür. Yanlış yanlıştır. Eğer bu damgayı hakkıyla yemişse, hiç bir şekilde çeşitli sebeplerde haklı çıkarılamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 29 Mayıs 2006; 0:14:25 >
  • olayı büyütüyorsun verdiğin örneklere bende kızarım adam 2 tane cümleyi kopyalamış altı üstü. Peki aynı anlamı verecek şekilde başka bir cümle kullansaydı o zaman ne cevap verecektin ? O zaman aferim emeğe haksızlık etmemişsin 2 kelimenin yerini değiştirmişsin mi diyecektin ? Koskoca makaleyi aşıran adamlar var onları iyi güzel örnek veriyorsunda bu iki cümleyi ekşisözlüğe yazan adam afedersin monalisa experti mi yapma gözünü seveyim. Bu yollarla deşarj olmayı bırakın kimsenin taklit edemeyeceği eserler koyun ortayao zaman o bu benimkini aşırdı demessiniz çünkü herkes bilir eserin orjinalinin kime ait oldugunu ve kimin kimden çaldığını

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maydanoz -- 29 Mayıs 2006; 19:27:58 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: maydanoz

olayı büyütüyorsun verdiğin örneklere bende kızarım adam 2 tane cümleyi kopyalamış altı üstü. Peki aynı anlamı verecek şekilde başka bir cümle kullansaydı o zaman ne cevap verecektin ? O zaman aferim emeğe haksızlık etmemişsin 2 kelimenin yerini değiştirmişsin mi diyecektin ? Koskoca makaleyi aşıran adamlar var onları iyi güzel örnek veriyorsunda bu iki cümleyi ekşisözlüğe yazan adam afedersin monalisa experti mi yapma gözünü seveyim. Bu yollarla deşarj olmayı bırakın kimsenin taklit edemeyeceği eserler koyun ortayao zaman o bu benimkini aşırdı demessiniz çünkü herkes bilir eserin orjinalinin kime ait oldugunu ve kimin kimden çaldığını

Olayı büyütecek bir şey yapmadım. Vatandaşı uyardım o kadar. Sanırım sen gözünde büyüttün. Son yazına göre ben senin zihniyetini kavramış oldum. Küçük ve değersiz şeyler çalınabilir ama büyük ve değerli şeyler çalınmaz. Evet işte senin zihniyetin böyle.
    Ekşi Sözlüğün gereksiz milyonlarca yazıyı barındırdığı gibi bir cümle söylemişsin. Evet gereksiz yüzbinlerce şey vardır. Bunun yanında 10 misli de gerekli şey barındırır. Bunu inkar etmek aptallık olur.

''Taklit edilemeyecek eserler koyun ortaya.''

Böyle saçma bir cümle olabilir mi? Görünen, farkedilen her şey taklit edilir. Taklit edilemeyecek bir şey yoktur. Aslında var. Olmayan bir şeyi taklit edilemez mesela. Hadi diyelim ki imkansızı başardık ve böyle eserler vermeye başladık. Bu insanlar gelip o eseri ufak bir copy/paste hareketi ile kopyalayıp buraya yapıştıramayacaklar mı?

Ayrıca yine bu cümlenizden ekşisözlüğü bir camia, bir klüp gibi lanse etmişsiniz. İşin aslı öyle değil. Sözlükte her tür insan var. Komünistinden faşistine kadar. O yüzden sözlükte şiddetli fikir çatışmaları olur ara ara. Bu da çeşitlilik sağlar. Bir yerde yararlıdır yani.

Yine benim bu yolla deşarj olduğumu iddia etmişsiniz fakat siz de ekşisözlüğe olan nefretinizi üstükapalı dile getirerek aynen siz de deşarj olmuşsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 29 Mayıs 2006; 20:15:14 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.