Şimdi Ara

Modüler aritmetik mod açılımı??(Acil)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bilen varmı sadece 1 açılım lazım o kadar.

127 üssü 151 (mod 5) e göre? bunu anlatan olursa hemen çok sevinirim.Kalanı buluyoz hep sadece bu kadar bilgim var yarına sınav var.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Modüler Aritmetik: Mod Alma İşlemi

Modüler aritmetik, tam sayılar üzerindeki toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinin mod alma işlemiyle birleştirildiği bir matematik dalıdır. Mod alma işlemi, bir sayıyı belirli bir sayıya böldüğümüzde kalanı veren işlemdir.

Bir sayıyı "mod" bir başka sayıya böldüğümüzde, mod alma işleminin sonucu, ilk sayının ikinci sayıya bölündüğünde kalan sayıdır. Örneğin, 10'u mod 3'e böldüğümüzde sonuç 1'dir, çünkü 10/3 işleminin kalanı 1'dir. Bu işlem şu şekilde gösterilir: 10 mod 3 = 1.

Modüler aritmetik günlük yaşamda kullanılan birçok uygulamada karşımıza çıkar. Örneğin, saatlerde kullanılan 12'lik sistem modüler aritmetik üzerine kuruludur. Saat 12'yi geçtiğinde, yine 1'e geri döneriz. Bu, saatin mod 12 işlemini kullandığı anlamına gelir.

Mod3 Ne Demektir?

Mod3, bir sayıyı 3'e böldüğümüzde kalanı ifade eder. Örneğin, 10 mod 3 = 1'dir, çünkü 10/3 işleminin kalanı 1'dir.

Mod5 Nedir?

Mod5, bir sayıyı 5'e böldüğümüzde kalanı ifade eder. Örneğin, 15 mod 5 = 0'dır, çünkü 15/5 işleminin kalanı 0'dır.

Modüler aritmetik, bilgisayar bilimleri, kriptografi ve soyut cebir gibi birçok alanda kullanılan önemli bir matematik dalıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bölümünden kalan demektir mod.. 13=(denktir olacak eşittir yerine)1(mod3) gibi
  • hacı tamamda mod 5 ilk 127 yi 5 e bölüp kalanı alcaz onu biliyo msonra ne yapcaz sadece yol açıklasan çok iyi olur işlemi yapmanı istemiyorum.Sınavda sadece bir tane verip moda göre yaptırcak hoca.
  • quote:

Orjinalden alıntı: SaatciSylar

şöyle birşeyler olabilir

http://img212.imageshack.us/my.php?image=tara0001z.jpg

evet hacı böyle sanırım da yolu anlatsan pls.İlk 5 e bölüp kalanı alıyoruz deme sonra..
  • quote:

Orjinalden alıntı: TokioHoteL

hacı tamamda mod 5 ilk 127 yi 5 e bölüp kalanı alcaz onu biliyo msonra ne yapcaz sadece yol açıklasan çok iyi olur işlemi yapmanı istemiyorum.Sınavda sadece bir tane verip moda göre yaptırcak hoca.

ohh armut piş ağzıma düş...

127nin kuvvetlerine bak ,belli bir periyotla kendini tekrarlaması lazım(5e bölümünden kalan bakımından) sonra verdiği üssü o sayıya böl .çıkacak kalana göre kaçıncı kuveti ise odur.

anlatamadım ama ben bunları göreli yıllar oldu.
  • sonra 2 nin karesini al, 4
    sonra 2 ile 4 çarp 8 bu ordaki 3 demek

sonra 3 ile 2 çarp 6, bu 1 demek, 1 i buldun mu dur, tekrarlar başladı demektir sonra kaçıncı derecede 1 geldiyse üssü ona böl, kalan kaç ise o derecede kalan kaçmış ona bak, o soruda 3. derecekini 3 çıkması tamemen tesadüf. Bilmem anlatabildim mi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mesh Sistem Sorusu
    9 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 127 mod5 e göre nedir? 2 dir. 2 ^ 151 i soruo sana. 2 ^ 4 mod5 = 1. 4ün katlarında 1 oluo yani. 151e en yakın 4ün katı 148dir. (2^148)*(2^3) yani. 2^3mod5 de 3e eşittir
  • Arkadaşlar açıklamış fakat bir kere de ben açıklayayım;

Sırasıyla yazıyorum

1-Önce 127 yi 5 bölüyoruz kalan 2 oluyor(Bunu yapmamızın sebebi 127 nin kuvvetleri almamız çok zor, denk geldiği sayıyı bulup onun kuvvetlerini alacağız)
    2-Şimdi 127 yerine 2 nin kuvvetlerini sırasıyla alacağız. 2^2 =4 (mod 5) 2^3=8 denktir=3 (mod5) 2^4=16 denktir 1 (mod5) işte burası önemli denktir 1 i bulduktan sonra üsse bakıyoruz kaçıncı kuvvette 1 e denk 4 te denk.
    3- Ardından 127 yi 4 e bölünce kalan 3 geliyor
    4- kalan 3 olan 2^3 tür cevap 3.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi It's My Life -- 23 Nisan 2009; 23:36:28 >

• Çok güzel anlattınız çok sağolun.2^3=8 olunca denk olduğu sayıyı nere göre çıkarıyoruz peki.?
  • quote:

Orjinalden alıntı: acheron

127 mod5 e göre nedir? 2 dir. 2 ^ 151 i soruo sana. 2 ^ 4 mod5 = 1. 4ün katlarında 1 oluo yani. 151e en yakın 4ün katı 148dir. (2^148)*(2^3) yani. 2^3mod5 de 3e eşittir

+1
  • Herşeyi anladım herkese çok teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.