Şimdi Ara

Mobil bankacılıkta yeni dönem: Biyometrik doğrulama zorunluluğu geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
1.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Mobil bankacılıkta yeni dönem: Biyometrik doğrulama zorunluluğu geliyor
    Bir yandan giderek daha sofistike hâle gelen dolandırıcılık yöntemleri, diğer yandan siber güvenlik açıkları derken, mobil bankacılık gibi hassas sistemlerde kullanıcılara tamamen güvenli bir alan sunmak giderek zorlaşıyor. Artan bu tehditlere karşı bankaların ve hükûmetin sunacağı başlıca çözüm ise biyometrik doğrulama olacak gibi görünüyor. 11'inci Yargı Paketi’ne eklenecek yeni düzenleme, elektronik ödemelerde biyometrik kimlik doğrulamasını resmi olarak devreye sokarak mobil bankacılıkta önemli bir dönüşüm başlatacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte, banka müşterilerinin kimliklerine doğrudan biyometrik verilerin entegre edilmesi öngörülüyor. Böylece hem fiziksel kart ödemelerinde hem de dijital kanallarda yapılan işlemlerde kimlik doğrulama, kullanıcının yalnızca kendisine ait biyolojik özelliklerle sağlanacak. Yüz tanıma, parmak izi, ses tanıma ve göz (iris) taraması gibi teknolojiler, bankaların müşteriyi doğrulama süreçlerinde temel rol üstlenecek. Bu yeni ssitemin kart dolandırıcılığı ve uzaktan hesap devralma gibi suçları büyük ölçüde azaltması bekleniyor.

65 Yaş Üstü İçin Ses Tanıma Sistemi Kullanılacak

Düzenlemenin dikkat çeken bir diğer boyutu ise ses tanıma teknolojisinin özellikle 65 yaş üstü için kilit bir doğrulama yöntemi hâline gelecek olması. Akıllı telefon kullanmayan veya karmaşık dijital adımları takip etmekte zorlanan yaşlı kullanıcılar, dolandırıcıların en çok hedef aldığı kesimlerin başında geliyor. Ses tanıma sistemi sayesinde bu kullanıcılar, yalnızca kendi sesleriyle işlem yapabilecek ve kimlik doğrulaması çok daha hızlı şekilde tamamlanacak.

Biyometrik doğrulama zorunluluğunu içeren düzenlemenin Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle hayata geçirilmesi planlanıyor. 11'inci Yargı Paketi kapsamında Meclis’e gelmesi beklenen teklif yasalaştıktan sonra bankalar için aşamalı bir geçiş süreci uygulanacak. Bu süreçte hem mevcut müşteri kimliklerinin biyometrik verilerle uyumlu hâle getirilmesi hem de sistemlerin güvenlik standartlarının yeniden düzenlenmesi gerekecek. Bu yüzden bu dönüşümün tamamlanmasının zaman alacağı düşünülüyor.

Ayrıca Bkz.Yakın hava savunma sistemi MKE TOLGA’dan testlerde yüzde 100 başarı

Biyometrik Doğrulama, Dünyada Pek Çok Alanda Zorunlu Hâle Geliyor

Biyometrik doğrulama son dönemde pek çok alanda yaygınlaşırken, giderek daha faza alanda zorunlu hâle getiriliyor. Bu tarz çözümler, güvenlik endişelerini azaltacak önlemler sunuyor olsa da diğer yandan bireysel haklar ve özgürlükler açısından belli başlı kaygıları da gündeme getiriyor. Çünkü sadece ülkemizde değil, küresel ölçekte adım adım ilerlenen bu yeni yolda, bankada işlem yapmak ya da akıllı telefon kullanmak gibi zaruri faaliyetler için bile yediden yetmişe herkesin parmak izi, ses kaydı, göz (iris) taraması gibi pek çok biyometrik veriyi paylaşması gerekiyor. Bu tarz zorunluluklar gözetim toplumunun güçlendirilmesine yol açabileceğinden, belli başlı eleştirileri de beraberinde getiriyor. Nitekim son dönemde ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde de bu konu sıkça tartışılıyor. Bu yüzden ülkemizde bu yönde adımlar atılırken, bu hassas güvenlik-özgürlük dengesini de göz önüne almak gerekiyor. Zorunlu kılmaktan ziyade tercihe bağlı olarak bu seçeneği sunan sistemler geliştirmek bu konuda gidilecek en ideal yol olabilir.

• Bunun çözüm olduğunu düşünenler yanılıyorlar. Tüm veri sızıntılarına ilaveten şimdi her geçen gün biyometrik verilerimizin de endişesini yaşayacağız.

Kaldı ki haberin asıl can alıcı kısmı haberin sonlarındaki cümle. "Amerika ve İngiltere böyle istedi, biz de uymak durumundayız" anlamı taşıyor gibi görünüyor. Amerika ve İngiltere öncülüğünde belli finans/capital hegemonyaların ortaklaşa Küresel bir devlet kurmak istediği dönemde her bireyin izlenmesi, cezalandırılması, tüketebileceği et, süt, peynir ürünlerini tutun da günde alabileceği duş sayısına kadar kontrol edileceği bir döneme giriyoruz.

Bize güvenliğimiz içinmiş gibi gösterilen bu uygulamalar bu tasvir ettiğim distopik geleceğin altyapı çalışmaları.
  • Geçen gece 12 civarlarında ana hesabımdan sanal kartıma para aktarırken NFC ile kimlik doğrulama istedi Garanti.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.
  • Güvenlik önlemleri arttırılmalı. Herkes teknoloji gurusu değil, olmak zorunda da değil. Şu bir gerçek ki, hackerler her zaman kullanıcıyı kandıracak yol bulur, önemli olan kurumlar bunun önüne geçmeli.

• Kesinlikle guzel bir uygulama ama bu tur detayli guvenlik icin en azindan kisilere ve bankalara 6 aylik bir gecis sureci verilmeli diye dusunuyorum.

• Çok doğru bir uygulama,destekliyorum.Bizim guvenliğimiz için.Haberimiz olmadan kartimizdan para çekilmelere karşi guvenlik onlemi.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kaldı ki haberin asıl can alıcı kısmı haberin sonlarındaki cümle. "Amerika ve İngiltere böyle istedi, biz de uymak durumundayız" anlamı taşıyor gibi görünüyor. Amerika ve İngiltere öncülüğünde belli finans/capital hegemonyaların ortaklaşa Küresel bir devlet kurmak istediği dönemde her bireyin izlenmesi, cezalandırılması, tüketebileceği et, süt, peynir ürünlerini tutun da günde alabileceği duş sayısına kadar kontrol edileceği bir döneme giriyoruz.

Bize güvenliğimiz içinmiş gibi gösterilen bu uygulamalar bu tasvir ettiğim distopik geleceğin altyapı çalışmaları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kseo -- 18 Kasım 2025; 16:10:5 >
    Sorunlar gözümüz aydın.

• Ben vermem daha fazla bilgi.
    Bankalar kendi güvenliklerini düzgün sağlasın, ben zaten hizmet için para veriyorum.

Mecburi bırakırlarsa memnuniyet ile banka kullanmayı bırakırım.

• Ses tanıma, yüz tanıma... Bunlar AI ile kolayca aşılabilir diye düşünüyorum. Güzel önlemler değiller

• En azından 3d secure ya da GO güvenli ödeme tüm sitelerde zorunlu olsun. 2026'ya geldik hepsiburada'da sadece kredi kart bilgilerini girerek alışveriş onaylanıyor. Biri sadece kart bilgilerini ele geçirse ya da intenette yaysa 5 dk'da limiti bitirebilir Allah korusun. 3d secure olmayan sitelerde alışverişi kapatıyorsun bu sefer de kartınız alışverişe kapalıdır diye onay vermiyor. Aynı işlemi debit kartla yapınca (mecburiyetten) go güvenli ödemeye yönlendiriyor. Sadece kart bilgisi hiçbir şey için yeterli olmamalı, vatandaş siteye kart bilgisini kendisi kaydediyorsa o ayrı.

• Aynen. Halihazırda var olduğu söylenen önlemler daha uygulanmıyor. Bir sitede soruyor, diğer sitede sormuyor.

Hatta bazen bir gün sorduğu sitede, ertesi gün sormuyor.

Bu bankalara biyometrik verilerimi vereceğime gidip bankada sıra bekleyip elden yatırmayı tercih ederim.

Hocam kart bilgilerinizi hepsiburada veyahut trendyol vs saklamıyor. Kart bilgileriniz tamamen başka bir platformda saklanıyor. Ayarlar kısmında - kayıtlı kartlarım kısmında sadece 111***1111 şeklinde kart numaranız gözükür. Güvenlik kodu ve son kullanma tarihi yer almaz. Ayrıca hepsiburada ve çoğu sitesinde 2 aşamlı doğrulama var. Ben sizin mail adresinizi ve şifrenizi bile bilsem hesabınıza giremem. Farklı telefon, farklı ıp vs olağan dışı hareket tespit ediyor ve size sms geliyor.

Yani sizin kredi kartı bilgilerinizi kimse internete yayamaz.

Bunlar olduğu halde ben kendim yine ek önlemler alıyorum.

*İki aşamalı doğrulamayı her yerde aktif ediyorum.

*Sanal kart harika bir sistem. Tüm sitelerde sanal kartım kayıtlı. Alışveriş limitimi kendim belirliyorum. Alışveriş yapacağım zaman garanti sanal kart limitimi alışveriş limite göre ayarlıyorum.

Alışveriş bitince limiti 1 lira olarak düzeltiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YOURMOVE -- 18 Kasım 2025; 15:14:7 >
    İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.
  • Telefonlarda:

Bilmediğiniz uygulamayı yüklemeyin.

Ücretsiz maç vs izleyeceğiz diye çok bilinen ama güvenli olmayan uygulamaları yüklemeyin.

Bilmediğiniz linke tıklamayın.

Eş-dost hesabınızı kullanmak isterse arayıp teyit alın.

Bilgisayarda:

AYNI ŞİFREYİ HER SİTEDE KULLANMAYIN.

Mail şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin.

Bilmediğiniz linke yine tıklamayın.

Keylogger olabilecek crack, hile vb şeyler kullanmak istiyorsanız bir sandbox uygulaması kullanın.

Tarayıcınıza eklenti kurarken iki defa düşünün.

VPN vb. programların sizin trafiğinizi ele geçirebileceğini unutmayın.

Dolandırıcılara karşı:

İçinizde en ufak bir kuşku varsa alışverişi iptal edin.

Havale/Eft bence yapmayın.

Sazan sarmalı ihtimaline karşı havale-eft alacaksanız MUTLAKA açıklamayı ayrıntılı bir şekilde istediklerinizi yazmasını söyleyin. Aksi bir şey yazarsa alışverişi iptal edin.

Son olarak sanal kart kullanın. Şifrenizi düzenli değiştirin. Vs vs. Özetle beleş malın sadece fare kapanında olacağını unutmayın.

Her tarafta verilerimiz var zaten, kimin nasıl işlediğini artık umursayamıyorum. Önemli olan kendinizi koruyabilecek kadar veri saklamayı başarabilmeniz. Hepimize bol şans.

• Doğru uygulama değil diyenler siber güvenlikle teknolojiyle alakası olmayan kişiler herkes yorum yaparsa böyle olur senelerdir söylüyorduk biyometrik doğrulama zorunlu olmalı diye doğru uygulama tebrikler ayrıca sadece kayıtlı olduğu cihazdan onaylanırsa iyi olur parmak izi doğrulama en güvenlisi yüz ses doğrulamayı kaldırsınlar bir işe yaramıyor zaten aksine ekstra güvenlik zaafiyeti yaratıyor malum yapay zeka çağında yaşıyoruz..

• Ne zaman yürürlüğe girerki 7-8 tane banka ile çalışıyordum Akbank ile 400 bin tl kredi çekilmiş hepsini iptal ettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 20 Kasım 2025; 14:12:2 >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.