Şimdi Ara

Mobbing davası açmak istiyorum, şartları neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Lojistik sektöründe bir firmada çalışıyorum ve uzun süredir mobbinge uğradığımı hissediyorum. Çeşitli nedenlerle sürekli olarak aşağılama, dışlanma ve psikolojik baskılarla karşı karşıya kalıyorum. Bu durum hem işimi hem de ruh sağlığımı ciddi şekilde etkiledi. Şu an işten ayrılmayı düşünüyorum ve sonrasında mobbing davası açma niyetim var.

Bu noktada mobbing davası açmanın şartları hakkında bilgi edinmek istiyorum. Hangi şartlar altında dava açabilirim? İşyerinde yaşadığım psikolojik baskılara dair elimde somut deliller yok, yalnızca yaşadığım olayları ve hissettiklerimi aktarabilecek durumdayım. Bu durumda dava açmak mümkün olur mu?

Dava sonucunda nasıl bir kazanım elde edebilirim? Maddi veya manevi tazminat alma olasılığı var mı? Dava sürecinde nelere dikkat etmeliyim ve yasal olarak bana ne gibi haklar tanınır?

Konuyla ilgili deneyimi olan, hukuki bilgi sahibi ya da benzer bir durumda olan kişilerin yardımlarını rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

• Merhaba öncelikle geçmiş olsun.

Evvela şahit veya kanıt gerekir hocam. Bu bilgiyi yazdıktan sonra bu konuda daha detaylı bilgi verebilecek olan hocamızı etiketliyorum. @calmdownbro

• Mobbing iyi irdelenmesi gereken ve detayları önem arz eden bir konu. Bir avukattan yardım alın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen dediğiniz gibi hocam, somut delil yahut tanık olmadan mobbing nasıl ispatlanacak?

Mobbing unsurlarında sürekli, sistematik olması şartı vardır. Yeterli deliller elinizde bulunduğu zaman tazminat davası açabileceğiniz gibi ilgililer hakkında "tehdit, hakaret" gibi suç tipine göre suç duyurusunda da bulunabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyim ki mobbing davalarında ispat yükü davacıya ait olduğu gibi kesin ispatlara dayanmasa bile yaklaşık ispat olmalıdır. Bu sebeple teknik ayrıntısı bol olduğu için bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederim.

• calmdownbro C kullanıcısına yanıt

Detaylı bilgi için teşekkür ediyorum hocam.  

• Öncelikle geçmiş olsun. Mobbing davası açma şartları kısaca şunlar:

* Sürekli olması lazım: yani mobbingin belirli bir süre sistematik bir şekilde yapılıyor olması lazım örnek verecek olursak; 6 ay boyunca tekrarlanması gibi. Mesela 3 hafta mobbinge maruz kaldınız ama daha sonrasında tekrarlanmadi bu durumda şartlar oluşmaz

* Karşı konulmasına rağmen bu eylemlerin devam etmiş olması lazım: yani mağdur olarak üst amire durumu bahsetmişsinizdir ama çözüm bulunamamıştır. İspat açısından durumu amirlere yazılı aktarın derim.

* Psikolojik şiddet nedeniyle işin aksaması veya ruhsal sorunlar yaşamanız gerekir: yani mobbing işin aksamasına veya performansınızın düşmesine sebep olmalı.

* Sizin hedef alınmanız lazım: mobbinge konu eylemlerin odağında sizin olmanız lazım. Amiriniz veya sizden sorumlu yetkili bu eylemleri herkese yapıyorsa şartlar olusmayabilir. Mesela 10 kişilik bir departmanda yetkili herkese aynı tavırları sergiliyorsa sadece size değilse veya bu onun çalışma tarzı ise mobbing şartları olusmayabilir. Çünkü bu kisi mahkeme aşamasında bu tavırların işyeri uygulaması olduğuna, özellikle yapılmadığına ilişkin savunma yapabilir bu da lehe netice almanızı engelleyebilir.

Mobbing eylemlerinin ispatı:

* Tanık: olmazsa olmazdır. Bu davalarda görmüş işyerinde çalışmış veya çalışıyor olan 2-3 tanık sizin için çok iyi olur.

* Mail yazışmaları: kurumsal firmalarda çalışanlar genellikle mail üzerinden kurum içi iletişim kuruyorlar. Bu yüzden mail yazışmaları ispat açısından kullanılabilir.

*Sağlık raporu veya ilaç reçetesi: mobbinge maruz kaldığınız dönemde ruh sağlığınız bozulmuş olabilir. Bu dönemde tedavi almış olabilirsiniz. Bu belgeler ispat açısından önem teşkil eder.

* Sürekli savunma alınması: işyerinde haksız yere sürekli olarak savunmanız alınıyorsa bu da mobbing sayılır.

* Terfi verilmemesi veya düşürme: hak ettiğiniz halde terfi işlemi yapılmıyorsa veya düşürme işlemi yapılıyorsa bu belgeler de mobbing için kullanılabilir.

* Alo 170'i arayın: alo 170 i arayıp, olayları ayrıntılı bir şekilde anlatabilirsiniz. Burada tutulan kayıtlar da delil olarak kullanılabilir.

* Her şeyi not edin: mobbinge uğruyorsanız tarih ve detay içerir şekilde olayları not edin. Neden derseniz mobbing uzun bir süreç. Her şeyi hatırlamayabilirsiniz. Not almanız ileride faydalı olabilir.

Not: İşten ayrılmanız için size baskı yapılıyorsa siz istifa etseniz bile ihbar tazminatı alabilirsiniz. Yargıtay kararları var.

Daha detaylı bilgi için bu kaynaktan faydalanabilirsiniz:

Kaynak

Mobbing davası teknik bir davadir. Avukat

ile hareket etmenizi tavsiye ederim. Tekrardan geçmiş olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yetersizulvi -- 25 Aralık 2024; 2:6:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun. Yaşadığınız bu üzücü olay hakkında size özelden bir mesaj ilettim. Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.