Şimdi Ara

misak ı milli hakkında kafama takıldı sorum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şimdi zamanında misak ı milli dediği sınırı çizildi, bu topraklardan taviz verilmez dendi. Peki Batum'u niye verdik ? garipsiyorum mücadele bile verilmemiş bi anltlaşmayla mı oldu şimdi bu?

Edit: imla

Edit: bi kelimeyi çıkardım, amaç siyaset değil muhabbet ve beyin fırtınasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnuÇekmeBunuÇek -- 24 Mart 2014; 17:14:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tamamen Rusya nın tarihi emellerini gerçekleştirme amacına hizmet etmeye yönelik bi sus payıdır, veren devletler İngiliz-ABD dedir. Böyle görünmesini sağlayanda onlardır çünkü Bolşevikler yüzünden bi daha toplaranamayacakları aşikardı. ( Kars-Ardahan da istendi fakat ermenilerin ihaneti hatırlatılarak bu bölge de özellikle Trabzon civarında kurulan yerel örgütler buna karşı çıktılar ve bazı ermeniler Türkleştirilmek üzere DoğuKaradeniz e göçe zorlandı. Diğerleri de güneye gönderildi, karşı çıkanlar öldürüldü. Kars-Ardahan verilmedi. Lenin den sonra bi daha Ruslar toplarlanamadı ve Türklerin turancılık hayali gibi onlarında sıcak denizler politikası hayalcilik olarak kaldı.
  • Bizim toprağımızı abd veya ingiltere nasıl oluryorda veriyor peki? Bazı hususlarda tepkimizi koymuşuz ama burda tepkimiz yok mu? Yetersiz mi?

• Rusyadan silah desteği almak için.O şartlarda geçici olarak verilip gelecekte imkanlar gelişince alınması planlandı ama öyle bir imkanımız olmadı.Batı trakya, bulgaristandaki topraklar, musul-kerkükte gitti.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

Rusyadan silah desteği almak için.O şartlarda geçici olarak verilip gelecekte imkanlar gelişince alınması planlandı ama öyle bir imkanımız olmadı.Batı trakya, bulgaristandaki topraklar, musul-kerkükte gitti.

Kısacası enayi yerine mi koyulduk?
    Valla şu kurtuluş savaşı sonrası çok dolaplar dönmüş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnuÇekmeBunuÇek -- 24 Mart 2014; 15:44:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mistır mamus

Şimdi Atatürk zamanında misak ı milli dediği sınırı çizdi, bu topraklardan taviz verilmez dendi. Peki Batum'u niye verdik ? garipsiyorum mücadele bile verilmemiş bi anltlaşmayla mı oldu şimdi bu?

Edit: imla

Sadece Batum değil, Musul-Kerkük de gitti. Hatta Hatay'ı zor kurtardık. O zamanki devletin gücü en fazla onu yapmaya yetti. Zaten Kurtuluş Savaşı devam ediyor. Güçlü bir müttefik yok. TBMM Hükümeti ılımlı SSCB ile ilişkileri zorlamamak için yapılan antlaşmalarda Batum'u feda etmek zorunda kaldı. Sanırım antlaşmalarda garantörlük hakkımız devam ediyor Acara Bölgesi ile ilgili. Yani Kıbrıs benzeri bir statümüz var aslında Batum için. İyi ki Kars ve Ardahan'ı vermemişiz.

• iskici34 kullanıcısına yanıt
    2023 de antlaşma sona ericek, o zaman bor ve petrol çıkarabilicez.
    Hatta şuan o antlaşma gereğince boğazdan gemiler vergisiz geçiyor. Vergi almaya başlıcaz.
    Peki o saydığınız şehirleri geri alma imkanımız var mı? Kırımdaki gibi seçim yapılsa

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • misak-ı millinin atatürkle alakası yok. aldığımız yerlere dua edelim. kerkük merkük hikaye.
  • Doğu cephesini kapatıp Birlikleri batıya kaydırmak için Gümrü antlaşması ile veriliyor. SSCB sosyalizime geçti. İtilaflara düşman oldu bizede gizliden destek veriyordu. Bu desteğide kaybetmemek için Batumun gitmesine göz yumuldu. Batı trakya ikinci balkan savaşında verildi. Musul Kerkükü bırakmamıştık. Lozanda çözülemeyen sorunlardan biridir bu İngiltere ile Türkiye arasında çözülecekti biz savaşı bile göze aldık ama ne hikmetse Şeyh Sait isyanı çıktı burayıda mecburen bırakmak zorunda kaldık.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Indigo

Rusyadan silah desteği almak için.O şartlarda geçici olarak verilip gelecekte imkanlar gelişince alınması planlandı ama öyle bir imkanımız olmadı.Batı trakya, bulgaristandaki topraklar, musul-kerkükte gitti.

Kısacası enayi yerine mi koyulduk?
    Valla şu kurtuluş savaşı sonrası çok dolaplar dönmüş

Hayır imkan yoktu hiçbirşey yoktu.Osmanlının 1. balkan savaşındaki gücü bile bulgar ordusundan zayıftı.Adamlar istanbula girmek istemiş rusya karşı çıkmış yine de alacağım demiş ama alamamış.1. balkan savaşından sonra dünya savaşına girildi 3 milyon genç askere alındı ülkenin kaynakları bitti.Tüm bunlardan sonra kurtuluş savaşı başlatacak ne asker ne de silah vardı.Osmanlı ordusu da anlaşmaya göre dağıtıldı.Mühimmat üreten fabrikalarda istanbulda ingiliz işgali altındaydı.
    Zaten yunanlılarla yapılan savaşlarda onların top ve asker sayıları bizden üstün.İmkan olmadan savaşa girilmez.Mecburen bazı yerlerden geçici olarak vazgeçeceksin.
    Ben bunları eleştirmem ama 1947 yılında ege adalarının yunanistana bırakılması salaklıktır.

• quote:

Hatta şuan o antlaşma gereğince boğazdan gemiler vergisiz geçiyor. Vergi almaya başlıcaz.
    Peki o saydığınız şehirleri geri alma imkanımız var mı? Kırımdaki gibi seçim yapılsa

Bor ile petrolü şimdi çıkarmıyoruz sanki . Eskişehirde çıkartıyorlar Boru. Petrolude Katyada çıkartıyorlar. Kim sallıyor bunları bak İlber Ortaylı anlatmış Lozanın nasıl bir antlaşma olduğunu . Sevre sallamayanlar Lozanı beğenmiyor. Her gün ayrı bir ironi ile karşılaşıyorum şu ülkede.
  • quote:

Oooo dostum sen efsanelere dalmışsın

Bor zaten çıkarılıyor git bak Kütahya'ya

Petrol zaten çok az var, önemli ve ''kaliteli'' bir rezerv olsaydı bugüne kadar ulaşılırdı.

Boğazlar'ın statüsü Lozan'dan sonra Montro ile belirlendi. Biraz oku ve araştır, efsanelere kulak asma

• 2023 te anlaşma sona ermiyecek. lozan sonsuza kadar sürecek savaş vs olmazsa. sadece maden vb maddeleri 2023 te geçerliliğini yitirecek.
    boğazlar lozana bağlı değil möntrö sözleşmesine bağlı.

ayrıca taviz verilmeside ozamanın siyasi şartları yüzünden. kimse istemez toprak vermeyi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: baris01

quote:

Bor ile petrolü şimdi çıkarmıyoruz sanki . Eskişehirde çıkartıyorlar Boru. Petrolude Katyada çıkartıyorlar. Kim sallıyor bunları bak İlber Ortaylı anlatmış Lozanın nasıl bir antlaşma olduğunu . Sevre sallamayanlar Lozanı beğenmiyor. Her gün ayrı bir ironi ile karşılaşıyorum şu ülkede.

İnternetten direk antlaşmayı okudum.
    Tamamını çıkarmamız yasak

• Misak-ı Milli nin nereler olacağına Son Osmanlı Mebusanlar Meclisi karar aldı.Atatürk ve Misak-ı Milli yi destekleyen zatlar birleşip TBMM yi kurdu ve Milli Mücadele başladı.Yunanlılara ve Fransızlara karşı kazandık.İngilizler ve Ruslarla anlaştık.Ruslarla olan anlaşmamızdan sadece Batum u alamadık.İngilizlerle olan anlaşmadan özel boğaz komisyonu kuruldu geriye kalanlar verildi.Bana göre bunlar başarıdır ama İSMET BEY sağolsun tüm adaları Yunanlılara verdi bu da yenilgidir.

Ayrıca:Güneydoğuda Musul ve Hatay ı alamadık.Musul u İngilizler özellikle vermedi petrol yüzünden.Hatay ise 1939 da Türkiye ye katıldı.
  • quote:

Bizim toprağımızı abd veya ingiltere nasıl oluryorda veriyor peki? Bazı hususlarda tepkimizi koymuşuz ama burda tepkimiz yok mu? Yetersiz mi?

Kanka 1870 lere geri dönüp baştan sona ayrıntılı olarak anlatmak isterdim ama mevzu çok uzun Kısaca özetleyim durumu:

- Almanya nın gözü petrol hattında, ABD ise Meksiya ve ticari gemilere yapılan denzaltı saldırısını bahane ederk 1. dünya savaşına dahil oldu. Gözleri Kuzey Irak bölgesindeydi onlarında. Wilson prensipleri yayınladılar,savaşa dahil olamazlardı çünkü mondro doktirinine ters gelip tepki çekmek istemediler. Osmanlı dahil kimse itiraz edemedi. Rusya da zaten bolşevik isyanı var onlarda sesini çıkaramadı. Burda amaç hem Kuzey Irak dan rusları,almanları ve Türkleri temizlemek hemde avrupa-asya siyasetine giriş yapmaktı, yıllar yıllar sonra bu bölge de tek güç olmaktı hedefleri. Bunu gerçekleştirmek için arabistanı İngilizlere, karışıklık içinde bulunan rusya ya sıcak denizlere inmesine yardımcı olmak için kafkasları, zaten ekstra bi toprak istemeyen Türkleri dizginlemek için de anadoluyu da Türklere bırakacaklardı ve bu duruma kimse itiraz edemeycekti. Ama Kars-Ardahan-Batum dan vazgeçmek istemedik en sonunda uzun pazarlıklar sonucu Batum u veridk. ( büyük miktarda para ve bi daha da doğu sınırında rus-ermeni karışıklığı çıkmaması karşılığında) Kars- Ardahan bizde kaldı.

Siyasi açıdan son derece yerinde bi hamleydi. Hicaz- Yemen de bizimdi ama arapların ihanetinden sonra misaki milliyeye oralar da dahil edilmedi. Arap valisi ve İngilizlerle yapılan anlaşma sonunda bizde arapları sattık ve bölgeyi ingilizlere bıraktık (ingilizlerle yaptığımız anlaşma ise Fransızların özellikle Hatay ve yöresinden elini çekmesiydi). İngilizlerde arapları sattı ve bölgeyi yahudilere bıraktı( Hem para karşılığı hemde bi karışılık çıkarsa İngilizlerin arkasında yer alacaklardı). Yapılan bu anlaşmalarda yarın bi gün bi savaş söz konusu olursa İngilizler İsraile destek çıkacaktı. Türkler Batum hakkında bi hak talep etmeyecek, ermenilerin hakkı korunacak, Rusya da ellerini çekecekti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ǤЅ -- 24 Mart 2014; 16:04:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Dmx in Bmx Bisikleti

Misak-ı Milli nin nereler olacağına Son Osmanlı Mebusanlar Meclisi karar aldı.Atatürk ve Misak-ı Milli yi destekleyen zatlar birleşip TBMM yi kurdu ve Milli Mücadele başladı.Yunanlılara ve Fransızlara karşı kazandık.İngilizler ve Ruslarla anlaştık.Ruslarla olan anlaşmamızdan sadece Batum u alamadık.İngilizlerle olan anlaşmadan özel boğaz komisyonu kuruldu geriye kalanlar verildi.Bana göre bunlar başarıdır ama İSMET BEY sağolsun tüm adaları Yunanlılara verdi bu da yenilgidir.

Ayrıca:Güneydoğuda Musul ve Hatay ı alamadık.Musul u İngilizler özellikle vermedi petrol yüzünden.Hatay ise 1939 da Türkiye ye katıldı.

O zaman bu antlaşmalar bi zafer değildire mi geliyor mevzu? Tamam belki yine büyük bi toprağımız var ama önemli bazı yerleri cidden vermişiz sanki

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: baris01

quote:

İnternetten direk antlaşmayı okudum.
    Tamamını çıkarmamız yasak

At birde ben okuyayım şu maden çıkartmanın yasak olduğu maddeyi.
    Bor çıkarmak yasak . Petrol çıkarmak yasak ama çıkarıyoruz maddeyi koyanlarında haberi yok öyle mi ?
    Ege adaları 2. balkan savasında gitti. 12 Adalar uşi antlaşması ile İtalya'ya geçici olarak verildi. İKİNCİ dünya savasından yenik çıkan İtalya galip devletlerden olan Yunanistana verdi bu adaları savaşta yıkılmış yakılmış . Yunanistan varken savaşa katılmamış Türkiye bu adaları nasıl alacak ?
    Utanmasalar Kırımı Atatürk ve Arkadaşları kaybetti diyecekler .

• Nankörlere bak Sevr i kabul etmeyip savaştılar diye teşekkür edecekleri yere

Kerkük gitti diyor 81 tane ili olan ulke varsa bugun şükredin .

Ataturk un elinde 10000 tank 5000 ucak vardı da oralara mı saldırmadı ?

Tekalif i milliye kararlarına bak tekrar şükredin

• Mevzu baya derinmiş, ama şuan abd hayallerini gerçekleştiriyo gibi. Irak 0, suriye bitti gibi zaten, irana ambargo uygulanmış.
    Geriye bir tek Türkiye kaldı desen

@baris01 valla burda Atatürk ü tartırşma platformu yazmıyor, ne bu gerilimin ? Kimsenin Atatürk e laf ettiği yok.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.