Şimdi Ara

miniatürk nedir (yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bununla ilgili bi ödevim var acaba hakkında bilgi veya yaralanabileceğim bi site verebilirmisiniz

• Alibeyköy'e git kendin gör. Tabi aynı Miniatürk ise bahsettiğin.
  • anlamadın galiba ödev hazırlıycam alibeyköye mi gidim ödev için izmirde oturuorum sadece hakkında blgi lasım
  • http://www.istek.org.tr/belde/WEB_GALERI/2005/miniaturk%20gezisi/sayfa.html

Öyleyse al sana Miniatürk gezisi. Artık gitmene gerek kalmadı. Hazırla bakalım ödevini.
  • anadoludaki bütün önemli yapıtların maketleri var.hatta yanlış hatırlamıyosam kapalı bi yerde kurtuluş savaşı ve çanakkale cephesini maket ile gösteriyolardı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

http://www.istek.org.tr/belde/WEB_GALERI/2005/miniaturk%20gezisi/sayfa.html

Öyleyse al sana Miniatürk gezisi. Artık gitmene gerek kalmadı. Hazırla bakalım ödevini.

kanka sadece resimdn ibaret burasıdaa yazılısı yokmu

• quote:

Orjinalden alıntı: mewluth

http://www.istek.org.tr/belde/WEB_GALERI/2005/miniaturk%20gezisi/sayfa.html

Mod dediğin böyle olur.

Gerektiğinde ceza verecek kadar sert ve acımasız,gerektiğinde ödevine yardım edecek kadar ve terleyince sırtına havlu koyacak kadar insancıl.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ##evde çekirge var acil yardım##
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • BURASIDIR.

miniatürk nedir (yardım)

miniatürk nedir (yardım)

miniatürk nedir (yardım)

miniatürk nedir (yardım)

miniatürk nedir (yardım)

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=miniat%C3%BCrk&btnG=Ara&meta=lr%3Dlang_tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BIYIKLI -- 5 Mart 2006; 14:41:57 >

• arkadaşlar ii güsel de ödeve sadece resim koyarsam pek ii bi not almambu yer nedir nerden geldi kim yapmış siz kimsiniz bnen nerdeyim burası neresi
  • bi mimarların gözünden bakhttp://arkitera.com.tr/forum/showthread.php?t=1612&page=2 belki oradan bişeyler bulabilirsin....
  • http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=yazarlar&haberno=7985&tarih=2005-04-22 bu adreste biraz edebi yazılmış bi yazı var işine yarayabilir... umarım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tırtılcık -- 5 Mart 2006; 15:04:26 >
  • http://www.filliboya.com/konu/20minia/index.asp?no=20 işte bence aradığın bu adreste :)
  • Oh ne ala ne ala armut piş ağzıma düş fotoların altında verdiğim adresi görmedin mi? Neyse bugün yardımseverliğim üzerimde.

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=miniat%C3%BCrk&btnG=Ara&meta=lr%3Dlang_tr

http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=1569&postdays=0&postorder=asc&start=0

MİNYATÜR BİR KENT: MINIATURK

Bugün Sütlüce’deyiz. Sütlüce’nin hızla değişmekte olan görüntüsüne yeni bir güzellik katılmış: Miniaturk – Minyatür Türkiye Parkı. Burası, yalnız Sütlüce’yi değil, güzelliğiyle tüm İstanbul’u süsleyen ve de İstanbulluların gururu olması gereken bir minyatür park.

Miniaturk’e gelmeden önce, gerek basından gerekse son günlerdeki billboard duyurularından bilgi edinmiştik. Ancak uzaktan edinilen bilgiyle yetinmeme gibi bir huyumuz olunca görmeye, gezmeye karar verdik. İyi ki de vermişiz. Miniaturk’e adım attığımız an, yazmak ve dostlarla paylaşmak arzusuyla dolduk.

PARKA GİRİŞ

Biletimizi aldık ve yüksekçe bir terastan parka girdik. Bu yükseklikten parkın bütününü görmek mümkün. İlk etki, çarpıcı. Daha ilk bakışta bildik güzellikler dikkatimizi çekiyor. “Çanakkale Zafer Anıtı... Şurada da Selimiye Camii... Bak bak Mevlana Türbesi... Şurası Olimpiyat Stadyumu değil mi? Aaa Anıtkabir de var... Taksim Anıtı da burada...” Şaşkınlıkla hayranlık birbirine karışıyor. Eğer parkın bir gezi güzergahı olmasa da herkes dilediği gibi gezse, inanın hem nereden başlayacağınıza karar veremez, hem de bir çok eseri göremeden parktan çıkarsınız. Ancak Miniaturk öğle güzel planlanmış ki, girişteki terastan aşağı inince, eserlerin ve çimlerin arasında kıvrılarak uzanan yol size tüm güzellikleri görme olanağı sağlıyor.

ZAMANDA KAYBOLMAK

Miniaturk’ü gezmeye başlıyoruz ve bizi önce Mevlana Türbesi karşılıyor. Mevlana Türbesi’nin ilk eser olması rastlantı değil. İstemişler ki dini, dili, ırkı ne olursa olsun, tüm insanlara kucak açan Mevlana karşılasın ziyaretçileri. Ardından Anadolu ve Osmanlı coğrafyasının 3000 yıllık geçmişinden seçilmiş, şimdilik 105 eserin arasında hayranlık ve gururla dolaşıyoruz. Anıtkabir’in az ötesinde Selimiye Camii ve Çanakkale Anıtı; biraz berisinde Mevlana Türbesi var. Miniaturk’ün billboard reklamlarında ne güzel ifade etmişler; “Şimdi Mevlana’nın ney sesleri Çanakkale Anıtı’ndan duyuluyor.”

Amasra Evleri, Safranbolu Evleri, Soğukçeşme Sokağı’nın evleri. Bu güzellikleri birarada, aynı mekanda görmek, karşılaştırmak, kıyaslamak ne güzel. Malabadi Köprüsü ile Mostar Köprüsü’nü de öğle. Ayasofya’ya tepeden bakmak inanılmaz keyifli. İnsan yanından ayrılmak istemiyor. Ya Olimpiyat Stadına ne demeli? Az ötesinde yeni dış hatlar terminali ve uçaklarıyla Atatürk Hava Limanı. Bir yanda Artemis Tapınağı, diğer yanda Efes Celcus Kütüphanesi. Ötede Boğaziçi Köprüsü, hemen altında Sadullah Paşa Yalısı. Bir de büyük küçük; hiç kimsenin yanından ayrılamadığı ve seyre doyamadığı TEM Otoyolu var ki Miniaturk’ün en hareketli maketi olarak hayranlıkla izleniyor. Hareket deyince, parkın çimlerine döşenmiş rayların üzerinde ve minyatür eserlerin arasında gezen minyatür trenlerden söz etmemek olmaz. Köprülerden tünellerden geçerek parkı dolaşan ekspres ve yük trenleri nasıl da eğlenceli. Yaşını başını almışlar bile çocuklar gibi coşkuyla izliyor trenlerin tünele giriş çıkışlarını .

Miniaturk’deki tüm eserleri anlatmaya kalkarsak, değil Keyif Teknesi’nin sayfaları, Baraka Dergisi’nin bütün sayfaları bile yetmez. Gezip görmenizi hararetle salık verip, Miniaturk’ün öyküsünü anlatalım ve gezerken daha farklı bir gözle değerlendirmenize yardımcı olalım.

HERŞEY DÜŞLE BAŞLAR

Miniaturk projesinin başında İstanbul Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Cengiz Özdemir var. Cengiz Özdemir, Hollanda’da geçen üniversite yıllarında Madurodam’ı görüyor ve hayran kalıyor. O günlerden başlayarak İstanbul’da minyatür bir park, düşlerini süslüyor. Birçok medeniyete yurt olmuş, doğu ile batının buluşma noktası olan İstanbul gibi bir metropole minyatür bir parkın nasıl da yakışacağı aklından hiç çıkmıyor. Her şey düşle başlar. Bir çok icat ve keşif de düşle başlamamış mıdır? Miniaturk de Cengiz Özdemir’in büyük düşüyle başlıyor ve bugünlere geliyor. Düş önce projeye dönüşüyor, proje de gerçeğe.

PROJE UYGULANIYOR

Miniaturk projesi onaylanıp Sütlüce’deki arazide karar kılınınca ilk kazma vuruluyor. Tarih: 30 Haziran 2001. Aynı anda kameralar da çalışmaya başlıyor. Cemal Reşit Rey Stüdyolarına ait üç kamerayla durmaksızın tüm gelişmeler kaydediliyor. Alan çalışmalarının yanısıra maketlerin yapımları, taşınmaları, kurulmaları da saniyesi saniyesine kaydediliyor. Ne için? Arşiv için.

Eser seçimi için de bir ekip kuruluyor. Prof.Dr. İlber Ortaylı ve Doç.Dr. Ahmet Haluk Dursun eser seçiminde danışmanlık hizmeti veriyorlar.

Maketlerin yapımında kullanılacak rölöveler için tüm kaynaklar araştırılıyor, arşivler didik didik ediliyor. Her maket aslına uygun olmak zorunda. En ince ayrıntıya kadar çizimler bulunuyor. Ya bulunamayanlar? Yeniden, eserlerin asılları üzerinde çalışılarak çiziliyor ve maketlerde uygulanıyor. Bu çalışmalarla bir de rölöve arşivi oluşturuluyor.

Maketlerin yapımını 13 atölye üstleniyor. Bunlardan üçü yurt dışından, on tanesi yerli. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi de projeye üretici olarak katılıyorlar. Gemiler; Yıldız, Amasra Evleri; 9 Eylül’den. Yıldız Teknik Üniversitesi 1657 yılına ait Osmanlı’nın Amiral gemisi Baştarda’nın maketini gerçekleştiriyor. En zor maketleri yerli firmalar yapıyor. Örneğin; Divriği Ulu Camii, Mevlana Türbesi, Sivas Gök Medrese, Konya İnce Minare, Selimiye Camii gibi işçiliği çok zor olan maketlerin tümü de yerli atölyelerden çıkıyor.

Eserlerin ortak özelliği, hepsinin de gerçeklerinin 1/25’i oranında küçültülmüş olmaları. Bu oran dünyadaki minyatür kentlerde kabul gören bir oran. Tüm eserlerde aynı oranın kullanılmasının bir yararı da izleyicilerin kıyaslama olanağı bulmaları.

MINIATURK’ÜN REKORLARI

Parkın, temel atılışından ziyarete açılışına kadar geçen süre yalnızca 21 ay. Bunu duyduğumuzda gözlerimiz fal taşı gibi açılıyor. Bir de İsrail’deki minyatür parkın 9 yılda tamamlandığını duyunca sanki küçük dilimizi yutuyoruz. Bu hız bir dünya rekoru. Cengiz Özdemir projenin bu denli hızlı yürümesini ekibinin başarısı olarak anlatıyor ve haklı olarak övünüyor. Miniaturk’ün tek rekoru üretim hızı değil. Miniaturk aynı zamanda 60.000 metrekare ile dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkı olma özelliğine de sahip.

VE MÜZİK

Miniaturk’te, ortama pek de uygun; aşina olduğumuz, ancak yeni olduğunu da anladığımız, bizden bir melodi kulaklarımızı okşuyor. Miniaturk’ü süsleyen bu müziğin, Fahir Atakoğlu tarafından, özel olarak Miniaturk için bestelendiğini öğreniyoruz. Fahir Atakoğlu’nun heyecanını, Cengiz Özdemir’e yazdığı şu satırlar ne güzel anlatıyor: “Hayalleriniz hepimizin kazancı oluyor... Müziğim ile bu çok renkli projeye yardım edeceğimden dolayı heyecanlıyım. Kuşaklar boyu sevgiyle”. Fahir Atakoğlu’nun bu çalışmasının yakında CD olarak çıkacağını ve Miniaturk’te satışa sunulacağını da müjdeliyor Cengiz Bey.

TEKNOLOJİNİN EN YENİSİ

Miniaturk’ün gerek yapımında gerekse işletilmesinde en yeni teknolojinin kullanılmasına özen gösterilmiş. Hiç bir şey “idareten” yapılmamış. Maketlerdeki en ince ayrıntıdan peyzaja; aydınlatmadan ses düzenine, her şeyin mükemmel olmasına özen gösterilmiş. İşte bir kaç örnek:

BİR KENT KURAR GİBİ

Miniatürk’ün yapım aşamasında öğlesine titiz davranılıyor ki sanırsınız minyatür bir park değil, bir kent kuruluyor. Zemin koşullarına uygunluğu bakımından, Türkiye’de yeni yeni uygulanmaya başlanan vibrasyonlu kazık sistemi uygulanıyor. İnşaat mühendisleri eminim daha iyi değerlendireceklerdir, bu amaçla park alanına, 25 – 30 metre derinliğe 416 adet kazık çakılıyor. Ayrıca zemin sularını dengelemek için de park alanının altında komple filtrasyon sistemi kullanılıyor. Tüm su, gaz, elektrik, iletişim vb hatların da yer altından dağıtımı sağlanıyor. Yani park değil sanki bir kent kuruluyor.

AKILLI BİLETLER

Miniaturk’e girişte verilen biletler, gezi süresince eserler hakkında bilgi edinilmesine yardımcı oluyor. Biletinizi, her eserin yanında bulunan özel aygıta okuttuğunuzda, o eser hakkındaki bilgileri dinleyebiliyorsunuz. Ancak biletin hüneri bu kadarla sınırlı değil. Girişte hangi ülkeden olduğunu veya hangi dilde bilgi almak istediğini belirten bir turist, biletin buna göre barkotlanmasıyla tüm bilgileri istediği dilde dinleyebiliyor. Alman’ın Almanca, İngiliz’in İngilizce dinlemesi sağlanıyor. Şimdilik 6 dilde hizmet veriliyor; ancak bu sistemle 52 değişik dile kadar çıkılabildiğini öğreniyoruz

DAHA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Yapılanlar çok önemli. Bir düşle başlayıp bugünlere getirilen minyatür park Miniaturk, henüz nokta konacak aşamada değil. Daha yapılacak işler var. Cengiz Özdemir ilk günkü gibi heyecanla Miniaturk projesini tamamlayacak işleri anlatıyor. Sırada önce Miniaturk Kütüphanesi var. Miniaturk’ün yapımı sırasında toplanan kitaplar ve rölöveler bu kütüphanede araştırmacıların kullanımına sunulacak.

Miniaturk sınırları içinde dinlenme alanları da olacak. Kafeterya, lokanta, gösteri alanı, Miniaturk ile ilgili hediyelik eşyaların satışa sunulacağı mağazalar ve daha neler neler. Hepsi de son aşamaya gelmiş. Ancak hepsinden önemlisi Miniatürk yaşayan bir park olacak.

Miniatürk’den ayrılırken gözümüz arkada kaldı desek yeridir. Aslında parkın kapanma saati gelmese, çıkmayı aklımızdan bile geçirmiyorduk. Ancak Miniatürk’ü ziyaret etmek için her fırsatı değerlendireceğimiz de kesin. Örneğin kış günlerinde, bu güzel eserleri beyazlar altında görmek ne güzel olur. Şimdi İstanbul’a gelecek konuklarımızı bekliyoruz, Miniatürk’ü gururla gezdirmek için.

NE DEDİLER

Miniatürk’ün onur defterine yazılanlardan birkaç örnek.

“Bu coğrafyanın insanı olarak bir kez daha iyi hissettim kendimi ve bu projenin, torunlarımızın ve onlardan sonra gelecek kuşakların ortak şekillenmesine ne büyük bir destek sağlayacağını şimdiden görür gibi oldum” ALİ SAYDAM

“Miniatürk, birçok Avrupa şehrinde vardı, 1500 yıllık dünya başkentinde yoktu. Bu imparatorluğu ve imparatorlukların zenginliğini gençlere, çocuklara ve gezip göremeyen halka tanıtacak, sevdirecek bu seyran ve kültür projesini hayranlıkla kutlamamak ne mümkün” İLBER ORTAYLI

“Bu topraklarda doğmuş olmaktan bir kez daha keyif almamı, mutlu olmamı, gurur duymamı sağlayan bir projeyi; daha doğrusu ilk adımını gördüm. Yüzyıllar, binyıllarca süren bir yolculuk yaptım” NEBİL ÖZGENTÜRK

“Miniatürk, kelimelerle ifadesi zor bir kültür merkezi. Akılları durduran bir eğlence parkı. İstanbulluların, Türkiye’den, dışardan İstanbul’a gelenlerin her yıl milyonlarla akın edeceği bir turistik merkez... Bittiği zaman gidip görecek ve ‘ Hıncal Efendi, Hıncal Efendi... Yüzde birini bile yazamamışsın’ diyeceksiniz” HINCAL ULUÇ

• quote:

Orjinalden alıntı: BIYIKLI

Oh ne ala ne ala armut piş ağzıma düş fotoların altında verdiğim adresi görmedin mi? Neyse bugün yardımseverliğim üzerimde.

walla yaw bizim zamanımızda böylemiydi :) bilseydim dhyi lisedeyken kaç proje alıp hazırlamıştım yaw... tüh.. neyse... ama çocukları kötü alıştırıyoruz bu şekilde aslında... neyse bu çok mühim bişey olmadığından....

kolay gelsin :)
  • ohhoh saolun cevaplar içn ve ilgilendiniz için
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.