@haldun 77 hazır mımar buldum bişey sorcam selimiye-sultanahmet(tam bılmıyorum) camisinde mimar sinan öyle bir sekilde yapmıskı mınareleri 4 mınare var ama nerden bakarsan bak 2 tane gözüküo yanı bırbırını kapatıyo... nsl olabılıyor bu ben ewde çok denedım ama olmadıfotografları da var adam yapmış...
süper...başka söz söyleyemiorum.
quote:
Orjinalden alıntı: onlyone
@haldun 77 hazır mımar buldum bişey sorcam selimiye-sultanahmet(tam bılmıyorum) camisinde mimar sinan öyle bir sekilde yapmıskı mınareleri 4 mınare var ama nerden bakarsan bak 2 tane gözüküo yanı bırbırını kapatıyo... nsl olabılıyor bu ben ewde çok denedım ama olmadıfotografları da var adam yapmış...
Ewt öyle bir geyik dolanıp durur da o tam ne demektir bir türlü anlamadım. Nerden bakarsan bak ne demek? çaprazdan baktığın zaman 4 tane gözükür veya 3 , 2 tane nasıl gözükücek ki?
gerçekmi bunlar ya süper bı yazı olmus valla
arkadaşlar Sinan ını büyüklüğünü tartışmıyoruz zaten. ama bildiğiniz üzere tarihte bi sürü hikaye abartılır ve birbiri ile karıştırılır. sağduyulu mantıklı bi insan 13 bilinmeyenli bi denklem kelimesinin bile ne kadar abartılmış olduğunu anlayabilir ki aramızda matematikle ilgilenen insanların olduğuda bi gerçektir. tarihi olgulara biraz mantıksal bakmayı niye hemen geçmişe ihanet olrak yorumluyosunuz?
Ya abartılmıyorsa ? Dediğin bir bakıma doğru.Gidipte Zeus'a ve oğlu Herkül'e inanacak değiliz herhalde.Fakat günümüzdeki insanlar ile geçmişteki insanları karşılaştırsanız aradaki farkı anlardınız.Ve 13 bilinmeyenli denklem çözmesi , beşinci bir işlem ortaya çıkarması bunlar yapılabilecek şeyler.Tabi biz yapamayız.Hatta günümüzde belkide kimse yapamaz.
Mimar Sinan'dan sonra bu ve buna benzer dahi Atalarımız neden bu zaman diliminden sonra sanatsal,mimari vb. eserler üretmemişler! bir kırılma noktası var ama ne.
quote:
Orjinalden alıntı: computeron
Mimar Sinan'dan sonra bu ve buna benzer dahi Atalarımız neden bu zaman diliminden sonra sanatsal,mimari vb. eserler üretmemişler! bir kırılma noktası var ama ne.
Benliğimizi kaybetmişiz.Evin camından dışarı baksan bile anlarsın.40 yaşındaki adam 16-17 yaşındaki kızı kesiyo.Halimiz ortada.
quote:
13 bilinmeyenli denklem çözmesi , beşinci bir işlem ortaya çıkarması bunlar yapılabilecek şeyler.Tabi biz yapamayız.Hatta günümüzde belkide kimse yapamaz.
@Bindalmg çok iddalı bi söz değilmi bu..
Mimarlığı yeni kazandım ve içim kıpır kıpır haliyle yazı güsel olmuş. Ya dostum Mimar Sinan inanılmaz bir usta buna şüphe yok.13 bilinmeyenli bir denklem statik için hoş görülebilir .Mısır pramitleri için de yılın belli günlerinde belli saatlerinde belli DAKİKALARINDA güneşin geliş açısı öyle bir hesaplanmış ki içinde yatan 4 firavunun iyilik yapmış olanlarına güneş üçünüde mükemmel bir şekilde aydınlatırken dördüncü kötülük yapmış olan firavuna hiçbir zaman güneş ışığı vurmazmış.ışık vuran firavunlara da sadece doğdukları veya kendi istedikleri saatler hatta dakikalarda vurumuş.Şimdi buna göre Mimar Sinan'ın aşınan kemer taşları için sakladığı yazı da dğru olabilir. ama 5. işlem gerçekten abartı olmuş.Bu Mimar Sinan ı yüceltmez sadece efsaneleştirir.
quote:
Orjinalden alıntı: computeron
osmanlı anadolu halkıyla ve mimarisiyle hiç ilgilenmediği için. tarih kitaplarında bile anadolu mimarisi selçuklu döneminde yapılmış eserlerden ibarettir.
quote:
Orjinalden alıntı: max11fox
Mimarlığı yeni kazandım ve içim kıpır kıpır haliyle yazı güsel olmuş. Ya dostum Mimar Sinan inanılmaz bir usta buna şüphe yok.13 bilinmeyenli bir denklem statik için hoş görülebilir .Mısır pramitleri için de yılın belli günlerinde belli saatlerinde belli DAKİKALARINDA güneşin geliş açısı öyle bir hesaplanmış ki içinde yatan 4 firavunun iyilik yapmış olanlarına güneş üçünüde mükemmel bir şekilde aydınlatırken dördüncü kötülük yapmış olan firavuna hiçbir zaman güneş ışığı vurmazmış.ışık vuran firavunlara da sadece doğdukları veya kendi istedikleri saatler hatta dakikalarda vurumuş.Şimdi buna göre Mimar Sinan'ın aşınan kemer taşları için sakladığı yazı da dğru olabilir. ama 5. işlem gerçekten abartı olmuş.Bu Mimar Sinan ı yüceltmez sadece efsaneleştirir.
piramitlerde değide bi tapınakta.. 4 tanrının 3une gunes tanrı ra dan baslayarak gunes vuruyo. ama yer altı tanrısı daiima karanlık
sanırım bilirsiniz yeni sayılabilir , mimar sinanın evinin altına gizli bir yer keşfettiler resmen bir mahalle kadar geniş çalışmalarını orda yapıyormuş. gerçekten muhteşem bir zekaya sahip
quote:
Orjinalden alıntı: aza
quote:
Ewt öyle bir geyik dolanıp durur da o tam ne demektir bir türlü anlamadım. Nerden bakarsan bak ne demek? çaprazdan baktığın zaman 4 tane gözükür veya 3 , 2 tane nasıl gözükücek ki?
Doğrudur bu duyum. Selimiye Camii'inde camii'yi tam karşınıza aldığınızda her zaman hangi yandan bakarsanız bakın iki tane minare görürsünüz. Tabi biraz sağa ya sola kaydığınızda tam köşeye gelene kadar 4 köşede 3 minare görürüsünüz. Aslında burada ki incelik minarelerin tam birbirini örtecek şekilde yapılması yani düşünüldüğünde pek de şaşılacak bir şey değil ama görüntüsü güzel olan bir şey. Yine de takdir etmek lazım tabi şimdilerde tek minaresi olan camilerde bile olan minarenin yamuk olduğunu düşünürsek. Bu görüntüyü de en güzel ve anlaşılır bir şekilde D-100 (e-5) karayolundan Edirne'ye girerken tam karşınızda Selimiye Camii'ni 2 minaresi ile göreceksiniz.
Bunda şaşılıcak ve büyütülücek ne var onu anlamadım. Zeminde kare şeklinin köşelerine, birbirinin aynı olan ne koyarsanız koyun yeterli uzaklıktan bakıldığında 2 tane gözükür tam köşeden baktığınızdada 3 tane gözükür. Bunun nesi özel?
quote:
Orjinalden alıntı: aza
quote:
1) Sultanahmet Camii Mimar Sinan talebesi Sedefkar Ahmet Ağa esridir ve nereden bakılırsa bakılsın 6 minresi görülür. 2) Edirne-Selimiye Camii Mimar Sinan eseridir ve eski yoldan şehre girilince 4 olan minare sayısı 2 olarak görülürmüş.
suppperSinan.. büyüyünce mimar sinan olucam...
evet abim bu konu ile ilgili ekimde mimar sinan üniversitesinde konferans vericek bende ondan dinlemiştim
sevgili "kadiraras" verdiğin cevaplardan dolayı çok teşekkür ederim geçmişimiz çok parlak aklı selim insanlar görmiştür. şimdide o insanlardan bir tane olsa garanti hapiste olurdu...