Şimdi Ara

Mete Can ile Custom Resolution Utility öğreniyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
7
Favori
7.627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, hepimizin elindeki FullHD monitörlerin artan dolar kuru ile birkaç yıl daha ömrü uzamıştır diye tahmin ediyorum.

    Sizlere CRU programlı, RadeonMod eklentili bir şekilde özel çözünürlük yazmayı ve bunun getirilerinden faydalanmayı anlatmak istiyorum.

    CRU, Toasty X rumuzlu kullanıcının geliştirmiş olduğu FreeSync dahil tüm monitör tazeleme hızı ayarlarınızı bir seferde yapmanıza yarayacak bir program. Programın oldukça kullanışlı bir arayüzü var. Noksanlıkları ise, sadece bir adet: o da, bilgisayarınızın ekran kartı sürücüsünü yeniden başlatmadan son ayarlarınızın henüz geçerli olmamasıdır.

     Mete Can ile Custom Resolution Utility öğreniyoruz


    İşte, tam burada RadeonMod sürücü geliştirme eklentisi devreye giriyor. RadeonMod programının sağ alt köşesindeki "Restart Driver" tuşu vesilesiyle bilgisayarımızı hiç açıp kapatmaya gereksinim duymadan bir oturumda yeni çözünürlüklerimizi deneme fırsatına erişiyoruz. Nvidia kullanıcısı iseniz, siz de kolaylıkla "Aygıt Yöneticisi" menüsünden ekran bağdaştırıcınızı basitçe yeniden başlatarak istediğimiz sonucu elde edebilirsiniz.

    Şimdi, CRU programının kullanımını inceleyelim:

    Öncelikli olarak "monitortests.com" adresinden CRU programını yüklüyoruz. [CRU]
    Programın 'özel' çözünürlük yazabilmesi için beraberinde AMD kullanıcıları için AMD piksel yamasının son sürümünü, Nvidia kullanıcıları içinse Nvidia piksel yamasının son sürümünü yüklüyoruz. [AMD piksel sınırı için sürücü yaması v1.4.4] [Nvidia piksel sınırı için sürücü yaması v1.4]

    Arkadaşlar, tüm bu aşamaları aştıktan sonra, önce piksel yamasını çalıştırıyoruz ve tüm seçeneklerini geçerli yapıyoruz. Bu aşamadan sonra artık monitörümüzün piksel eşik sınırları kalktı. DVI-D ve HDMI 1.4 kullanıcıları 165MHz sınırına takılmayacaklar. HDMI 2.0 ve DP 1.2 bağlantı kullanıcıları ise 330MHz'nin ötesine geçebilirler.
    Şimdi bu değerlerin ne manaya geldiğine değinelim:

     Mete Can ile Custom Resolution Utility öğreniyoruz
    Görebileceğiniz gibi benim kullanmış olduğum 3 'özel' çözünürlük mevcut. 1920x1080, elbette ki FullHD monitörümün doğal çözünürlüğü. "1440x1080p," bu eski 4:3 televizyon yayınlarını monitörüme aktarabilmek için kullanışlı. "2419x1360," ise dikkatinizi çekebilecek bir değer.

     Mete Can ile Custom Resolution Utility öğreniyoruz

    Bu monitör üstü değere çıkabilmek için "Gpu'da ölçekleme yap" değerini kapatmamız gerekiyor. Böylece "monitörde ölçekleme" yapıyor olacağız. Piksel bandı yeterli geldiği için hiçbir sıkıntı yaşamadan DVI tekli bağlantısının sınırı olan 165MHz eşiğine 48Hz görüntü tazeleme hızıyla ulaşılabiliyor.

    Şahsi izlemim, 60Hz LCD monitörler her zaman "60Hz" hız gereksinimini tam karşılayamıyor. Gerek piksel dönüşüm yavaşlığı olsun, gerekse piksellere artan çözünürlük sayesinde gecikmelerin gölgelenmenin arasına gizleneceği artan sanal piksel nüfusu olsun, çözünürlüğün tazeleme hızı karşısında arttırılması görüntüdeki bulanıklıkların çözünürlüğünü azaltıyor ve görüntünün esas bileşenini arttırıyor. Bunu siz de test edebilirsiniz: "Testufo.com" sitesinde hazırlanmış, "G-Sync denemesi" size monitörünüzün en yakın hangi hızda gecikme izlerini kısalttığı izlenimini birinci elden verecektir. [TestUFO - Sanal G-Sync Ekran Denemesi]

     Mete Can ile Custom Resolution Utility öğreniyoruz
    'Aktif' monitörünüzü seçtikten sonra yukarı taraf çerçevede "Add" ekleme tuşuna bastıktan sonra yukarıda belirttiğim değerleri girdiğiniz takdirde, monitörünüz desteklerse %26 daha yüksek 'vertex' çözünürlük almış olacaksınız. Bu sayede yazın kaliteniz artacak ve görüntüde 1:1 çözünürlükte beliren kusurlar %73'e ortalanacak; artık kendilerine yer edinemez olacaklar boyutları bir pikselden büyük olmadıkça.

    Sanal çözünürlük yükseltme Android işletim sisteminde yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Sayfa biçiminin çizim esnasında korunması için yarı çözünürlükte anahatları oluşturulan internet sayfası, çizimden sonraki tarama aşamasında ise 2 katı yüksek çözünürlükte çiziliyor ve dolayısıyla sayfa bileşenleri olduğundan büyük ve net gözüküyor. Windows 10 öncesinde dinamik ölçekleme bulunmadığından ötürü, kullandığınız çözünürlüğe ve nokta derişimine göre yazılar alakasız büyük ya da küçük çıkabileceğinden, bu ayarlar, istikrarlı bir "işletim penceresi" izlenimi edinmeniz açısından önemli bir belirleyici.

    Biz de bu ayarı, Font boyutunu sunî çözünürlükle 'yükselterek' yakalamış oluyoruz. %26 çözünürlük yükseltme, Windows Font boyutunu %100'den %25'e çıkartıp, 96 ppi olan 23" ekranda FullHD görüntüsünü sanki 120 ppi çözünürlüğe çıkartmış gibi etki gösteriyor. Kontrol Paneli>Görüntüleme ve Kişiselleştirme>Ekran menülerini takip ederek %100 olan küçük yazın boyutunu %125'e çıkarıyoruz. Piksel sayımız artmadı; ancak köşe-vertex çözünürlüğümüz arttı. Dolayısıyla, artık daha net piksellerle bilgisayar ekranımızda yazılar okumak daha keyifli.

    Monitörümüz artık "2419x1360" gibi bir çözünürlükte Cleartype yazın rütuşları için de ayarlandıktan sonra, hep aradığımız ama pek de kolay ulaşamadığımız netlikte görüntü sunmaya başladı. Peki, bu artan çözünürlük oyunlarda da görüş alanımızı genişletiyor mu?

    İşte bu değer tam da 3 boyutlu canlandırma uygulamalarında asıl kendisini gösteriyor. Alan renklendirmesi %26 daha başarılı ve köşe çözünürlüğü daha yüksek olması sayesinde monitörümüzün gerçek çözünürlüğünün engellerini aşmış bulunuyoruz.

    Yazı dizisinin gelecek bölümünde ise ekran kartı filtre seçenekleriyle "%26" değerinin önemini daha detaylı olarak irdeleyeceğiz.







  • 2K videolarda fark varmı bari
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sangreal_1905

    2K videolarda fark varmı bari

    Yok hocam: asıl getiri, fazladan sanal piksel çözünürlüğünün kılavuz çizgilerini tam anlamıyla gizlemesi. Görüntüdeki şeffaf kalan kusurlar, kılavuz çizgilerine izdüştüğü yerde karıncalanma oluşturamıyor, iki kere örneklendiği için(bir kere ekran kartı ölçeklemesinde, bir diğer sefer de monitör ölçeklemesinde).

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • selmand kullanıcısına yanıt
    +/+ kutuplarını doğru ayarlamamışsınız monitörün. Ona da geleceğiz. Siz şimdiden sorunu çözmek adına yatay/dikey -/+, +/- ve -/- kutup ayarlarını deneyin. Doğru ayarlamanız önemli çünkü LCD'ye hasar verebileceğinizden bahsediliyor aksi takdirde. [Kutup karşıtlaşması]
    Ek: tek DVI bağlantı, HDMI 1.0 ile daha yüksek çözünürlük elde edemeyeceğiniz bir sayı bu, daha yukarısında 165 MHz bantgenişliği sınırını ihlâl ediyorsunuz. Kendim birkaç denemeden sonra paylaşamayı icâp gördüm; korkmayın denemeleri geçtik, çıkış sürümüne eriştik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 19 Ocak 2017; 21:57:39 >




  • Emeğine sağlık, genel hatlarıyla biliyordum biraz daha fikrim oldu. Şu mağara muhabbetine oldum olası anlam verememişimdir, şu forum bir tek sana mı ait be kardeşim illa ki görmeyen bilmeyen vardır, sen zaten biliyormuşsun daha niye konuyla uğraşıyorsun değil mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: F355 Challenge

    Emeğine sağlık, genel hatlarıyla biliyordum biraz daha fikrim oldu. Şu mağara muhabbetine oldum olası anlam verememişimdir, şu forum bir tek sana mı ait be kardeşim illa ki görmeyen bilmeyen vardır, sen zaten biliyormuşsun daha niye konuyla uğraşıyorsun değil mi?

    '%26' değerinin kökeni AMD Radeon'a ait bir özellikten ileri geliyor. Arkadaşların bilmesine imkân vermiyorum o yüzden, çünkü CRU ile ilgili değil.
  • http://www.overclock.net/t/1493866/guide-overclocking-your-monitor

    2/1/15

    2yıl sonra konu açma ihtiyacı niye?

    canın mı sıkıldı krdşm.s



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overclockmanyagı -- 20 Ocak 2017; 0:16:50 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Overclockmanyagı O kullanıcısına yanıt
    Herkes ingilizce mi okuyacak? Kaldı ki oraya yazdıklarımın ötesini paylaşıyorum burada. O beta, bu nihai sürüm.
  • Benim.soyle bir sorunum var.

    Monitorum 3440x1440 fakat ekran kartim bu cozunurlu max 30hz de verebiliyor.buda asiri bi lag a senepbolmakta.cozunurlugu dusurup kaliteden de odun vermek istemiyorum.

    Bu program ile bir cozum.uretebilirmiyiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu relive sürücünden ekran kismindan özel çözünürlük kismi var. Ordan da hz arttirma oluyor sanirim. Ekstra ayarlarda var . Yenileme hizi kismina elle deger giriliyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • YAZICIOĞLU kullanıcısına yanıt
    Öncelikli olarak hangi bağlantıyı kullandığınızı bizimle paylaşın isterseniz.
  • sangreal_1905 kullanıcısına yanıt
    Benim monitörde hiç olumlu yanıt vermedi. CRU öyle değil. Monitöre eksik tarama yaptırmıyor sağından birkaç sütun piksel.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

    Öncelikli olarak hangi bağlantıyı kullandığınızı bizimle paylaşın isterseniz.

    Hdmi 1.4a sanirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: YAZICIOĞLU


    quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

    Öncelikli olarak hangi bağlantıyı kullandığınızı bizimle paylaşın isterseniz.

    Hdmi 1.4a sanirim

    Şöyle yapıyorsunuz: ilk mesajda belirttiğim gibi gpu ölçekleme seçeneğini boş bırakıp, son ölçeklemeyi monitöre bırakıyorsunuz.
    Ondan sonrasında çözünürlüğü yarı hesaplatıp vertex çözünürlüğünü gerçek değerine alıyorsunuz. Normalde, 4x MSAA seçtiğiniz takdirde ancak derinlik örtüşmesi(sanal uzayda cisimlerin görüntü açısına göre sırası) gerçek çözünürlüğünde netleştiriliyor. Siz de bu şekilde ekran kartında 1720x720 çizdirip, 4xMSAA ile derinlik örtüşmelerinde sorun olmaksızın 2 kat yukarıya ölçekleyebilirsiniz. Net olmayacaktır, doku filtrelemesi -4x(+2LOD) olmuş olacağından. Lâkin, bantgenişliği sıkıntılı bir ekran kartı kullandığınızdan ilk aşamada ulaşacağımız çözüm bu. Geometri yolunu bulacağından kırıklanmalar eskisi kadar da olmayacaktır ama ps4 oyunu gibi gözükecektir.
    Ondan sonrasında bunun üzerine nasıl çıkacağımızı konuşabiliriz. Daha doku filtresi, HDMI 1.4 sınırının en uç çözünürlük değerini gözden geçirmeyi üçüncü aşamada ele alacağız.




  • Eve gidince bi deneeyelim bakalim.ne olucak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 yıldır kullanıyorum bu programı hemde baya ısıme yarıyor.Bılmeyenler ıcın ıyı bır bılgı ama zaten cogu kısının bundan haberı var mete kardesım
  • Arkadaşlar, ortalığı biraz ayağa kaldırdığımızı biliyorum ama bu daha başlangıç. İkinci bölümde,


    • %26'lık değişimi an be an iliklerinizde hissedeceksiniz,

    • Çözünürlüğün en temel dokulardan başlayan öyküsünü dinleyeceksiniz ve...

    • Süper çözünürlük atamanın monitörümüze ulaşırken aştığı engeller ve bu engelleri takılmadan geçebilmesinin ardında yatan gizemi ortaya çıkaracağız.[\ul]
      Aslında bir özel sürüm bile yapabiliriz. Duruma bakacağız sizin değerli yönlendirmeleriniz ve ilginiz doğrultusunda konunun alabileceği birden çok yol bulunuyor.
  • Bunun direkt ekran kartı sürücüsü üstünden yapılan Custom Resolution'dan-Custom Refresh Rate'ten ne farkı var ? Artısı ve eksisi nedir ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aterikasedi

    Bunun direkt ekran kartı sürücüsü üstünden yapılan Custom Resolution'dan-Custom Refresh Rate'ten ne farkı var ? Artısı ve eksisi nedir ?

    Bana daha uyumlu geldi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan


    quote:

    Orijinalden alıntı: aterikasedi

    Bunun direkt ekran kartı sürücüsü üstünden yapılan Custom Resolution'dan-Custom Refresh Rate'ten ne farkı var ? Artısı ve eksisi nedir ?

    Bana daha uyumlu geldi.

    Çok bilimsel bi yaklaşım oldu cidden saol

    Yav aynı olay uzun zamandır hem Nvidia'da hem Amd'de sürücü desteğiyle Custom Resolution seçeneğiyle mevcut.Bunca ıvır zıvır program kullanmaya , kafa kurcalamaya gerek yok.Zamanında Amd'de driver desteğiyle bu olay yokken CRU'yu baya bi denedim.Driver desteğiyle gelen olaydan bi farkı yok.Monitor ya da tv iki yöntemde de maksimum kaç hz'e çıkabilecekse o hz'e kadar çıkıyor.Görüntü kalitesi, piksel kalitesi , piksel mapping vs de bi fark göremedim.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.