Şimdi Ara

Hyundai Tucson 1.6 Gdi 6 ileri otomatik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba, nasipse 1.6 gdi 6 ileri otomatik Tucson almayı düşünüyorum (100k km altı) bu motor şanzıman nasıldır ? Yılda max 7 k km yapıyorum benim için en önemlisi sorunsuzluk. Birde bu şanzımanların kodu ne diye geçiyor. Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kadir946 -- 1 Ocak 2026; 15:6:53 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Merhaba, şanzıman sorunsuz. Motorlarda kronik yağ yakma sorunu var. Rektefiyeye kadar gidiyor. Lpg'ye uyumlu değil, lpg varsa kesinlikle almayın. Şehir içi min 10lt yakar, biraz trafikte 13-14lt görür. Performansı zayıftır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Kısa cevap: 1.6 GDi 6 ileri otomatik Tucson’larda kullanılan şanzımanlar genelde A6GF1 / A6MF1 gibi Hyundai 6-ileri otomatik grubu içinde yer alır; performans ve ekonomi açısından uygundur ancak bazı kullanıcılar valf gövdesi/solenoid ve titreme şikayetleri bildirmiş, bu yüzden alırken servis geçmişi ve yazılım/güncelleme kontrolü önemlidir.

Karar tablosu — hızlı karşılaştırma

Şanzıman kodu ve teknik notlar

Kodlar: Bu motorla eşleşen 6-ileri otomatik şanzımanlar Hyundai/Kia grubunda A6GF1 / A6MF1 gibi isimlerle anılmaktadır; üretici ve model yılına göre küçük varyantlar olabilir. Bu kodlar yedek parça ve valf gövdesi ararken işinize yarar, servis faturalarında veya parça etiketlerinde arayın.

Performans: 1.6 GDi (Gamma G4FD) motorla uyumlu çalışacak şekilde tasarlanmıştır; yakıt ve performans dengesi genelde olumlu raporlanır.

Güvenilirlik, yaygın sorunlar ve kullanıcı deneyimi

Kullanıcı şikayetleri: Türkiye forum ve şikayet platformlarında bazı Tucson sahipleri şanzıman titremesi, vites geçişlerinde sertlik veya tekrarlayan arızalar bildirmiştir; bu şikayetler servis müdahaleleri veya yazılım güncellemeleriyle çözülebiliyor ya da bazen valf gövdesi/solenoid temizliği/giderimi gerektirebiliyor. Bu sorunlar her araçta olmaz, fakat ikinci el alırken risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.

Alırken kontrol listesi (pratik, adım adım)

• Servis geçmişi ve yağ değişim kayıtları: Düzenli ATF değişimi veya servis notu var mı? (Bazı modeller “sealed” olsa da servis geçmişi önemli).

• Test sürüşü: Soğuk ve sıcak motorda vites geçişlerini, kalkıştaki titreme ve sarsıntıyı kontrol edin.

• Arıza kodu taraması: OBD ile şanzıman/TCU hata kodu taraması yaptırın.

• Güncellemeler: TCU/şanzıman yazılım güncellemesi yapılmış mı, servis teyidi isteyin.

• Parça ve işçilik maliyeti: Valf gövdesi/solenoid arızası maliyeti yüksek olabilir; yedek parça bulunabilirliğini sorun.

Öneri

Yılda 7.000 km gibi düşük kullanım için 1.6 GDi + 6 ileri otomatik mantıklı bir seçimdir; ancak sorunsuzluk önceliğinizse alımda servis geçmişi, test sürüşü ve TCU yazılım kontrolünü kesinlikle yaptırın. Eğer isterseniz, ilgilendiğiniz ilan linkini veya araçın servis kayıt özetini paylaşın; ben de kontrol listesine göre daha spesifik bir değerlendirme yaparım.

• Şanzıman dışında Microsoft Copilot şöyle bir değerlendirme yaptı.

Genel olarak 1.6 GDi Tucson’larda şanzıman dışında motorun kendisinde kronik, yaygın ve sistematik bir arıza raporu yok; ancak elektrik/elektronik aksam, EBP/ENJ (enjektör, ateşleme) ve LPG dönüşümlerinde supap sorunları gibi kullanıcı kaynaklı veya dönüşüm kaynaklı problemler bildirilmiş olabilir. Bu tür bildirimler model yılı ve jenerasyona göre değişir.

Hızlı karşılaştırma — sık bildirilen alanlar

Detaylı değerlendirme ve kanıtlar

• Motor (1.6 GDi): Fabrika motorları genel kullanıcı raporlarına göre güvenilir kabul ediliyor; fakat LPG dönüşümü yapılan araçlarda supap ve supap yatağı aşınması gibi kronikleşen sorunlar bildirilmiş, bu da motorun uzun ömürlülüğünü etkileyebiliyor. Bu yüzden ikinci elde alırken aracın LPG geçmişini kontrol edin.

• Elektrik/elektronik: Forum ve şikayet sitelerinde elektronik park freni butonu kırılması, sensör ve yazılım kaynaklı arızalar gibi kullanıcı şikayetleri yer alıyor; bunlar genelde maliyeti düşük ama can sıkıcı arızalar olabiliyor.

• Genel kullanıcı şikayetleri ve kronik arıza verileri: Türkiye kaynaklı kronik arıza veri tabanları ve otomobil forumları model bazlı raporlar sunuyor; risk endeksi orta seviyede gösterilen kayıtlar mevcut, yani tamamen sorunsuz demek yanlış olur.

Alırken dikkat etmeniz gerekenler (aksiyonlar)

• LPG geçmişi sorgulayın; dönüşüm varsa supap kontrolü ve kompresyon testi isteyin.

• Servis kayıtlarını ve yazılım güncellemelerini kontrol edin; elektronik şikayetler yazılım/recall ile çözülebiliyor.

• Test sürüşünde motor rölanti, çekiş, turbo (varsa) tepkisi ve soğuk-sıcak çalışmayı dikkatle gözlemleyin.

• OBD taraması ile geçmiş hata kodlarını kontrol ettirin.

Riskler ve taktikler

Risk: LPG dönüşümü ve kötü bakım motor ömrünü kısaltır. Taktik: Ekspertiz + kompresyon + yağ analizi + OBD taraması yaptırın; düşük km olsa bile düzenli bakım geçmişi olmayan araç risklidir.

• Teşekkür ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    6 yıl önce açıldı
    Hyundai i20 1.4 otomatik
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Gdi motor yağ yakar rektefiyeden başka çözümü de yok. Kendi aracımdan biliyorum sakın bulaşma. Yağ yakmıyor diyenlerin bile yalan söylediğini gördük

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.