|
İslam tarihi ve siyer kitaplarında Hazreti Muhammed ile bağlantılı bir çok isim vardır. Nihayetinde bu isimlerin toplu olarak bağlantılarını veren bi kaynak göremedim ve kendim toplu olarak daha özet daha anlaşılır halde liste haline getirdim. Ola ki bu yönde merakı olanların merakı giderilmiş olsun. Mesela, bu isimlerin bir çok kaynaktan derlediğim soy bağlarını liste haline getirdim ve gördüm ki aslında birçoğu 4-5 nesil üst soyda birleşiyor. Bana ilginç geldi. Mesela, Muhammed peygamberin bazı gerekçelerle birden çok kadınla evlendiği yazılıdır ama Ebubekir, Ömer, Osman, Ali, Ebu Süfyan'la, evlendiği kadınlar veya kızları üzerinden oluşan akrabalık bağları hiç konuşulmaz... Halbuki bana göre çok tuhaf bağlantılar. Neyse konuyu fazla dağıtmadan birkaç bilgi yazıp diğer bilgileri resim olarak paylaşayım *Muhammed, Nasturi rahibi Varaka'nın yeğeni Hatice ile evlendi. Varaka ile Hatice'nin 4 kuşak üst soyu, Muhammed'in 5 kuşak üst soyunda (Kusayy) birleşiyor.
*Osman'ın 5 üst kuşağı yine Kusayy'da birleşiyor. Kusayy üzerinde soy birleşimi olmayanlar Ebubekir ve Ömer ..
*Muhammed, Ebubekir'den 2 yaş, Ömer'den 10 yaş, Osman'dan 3 yaş, Ali'den 28 yaş büyüktür.
Muhammed, Ebubekir'in kızı Aişe ile, Ömer'in kızı Hafsa ile, Ebu Süfyan'ın kızı Ümmü Habibe(Remle) ile evlendi. Böylelikle Ebubekir, Ömer ve Ebu Süfyan'ın damadı.
Muhammed, halası(Umeme)nın kızı Zeynep binti Cahş'ı önce evlatlığı Zeyd ile evlendirdi, Zeyd'in boşamasından sonra Zeynep binti Cahş ile evlendi.
Muhammed, halası (Umeme)nın oğlu Ubeydullah bin Cahş'ın karısı Ümmü Habibe(Remle) ile evlendi.
Amcası Abbas'ın baldızı Meymune binti Haris ile evlendi.Meymune binti Haris'in (ana bir baba ayrı) kardeşi Zeynep binti Huzeyme ile evlendi.
kızı Rukiyye'yi Osman'a eş olarak verdi, Rukiyye'nin ölümünden sonra kızı Ümmü Gülsüm'ü Osman'a eş olarak verdi. Böylelikle Osman'ın kayınbabasıdır.
kızı Fatıma'yı, amcasının oğlu Ali'ye eş olarak verdi, Muhammed'in torunu olan Ümmü Gülsüm (Ali ve Fatıma'nın kızı), Muhammed'in kayınpederi Ömer ile evlendi. Böylelikle torununun eşi kendi kayınpederidir.
Osman ile Ebu Süfyan amca çocuklarıdır. Emevi ismi Osman'ın dedesi "Umeyye" den gelmedir.
Osman ve Ali birbirine bacanaktır. Her ikisi de Muhammed'in damadıdır. Osman ile Ali bacanak olmasına rağmen, taraftarları arasındaki kavgalar Emevi/Abbasi, Şia/Sünni, gibi büyük bölünmelere neden olmuştur.
Yezid, Muaviye'nin oğludur. Muaviye, Ebu Süfyan'ın oğludur. Muhammed, Ebu Süfyan'ın damadıdır, dolayısıyla Muaviye, Muhammed'in kayınıdır. ![]() ![]() |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt