|
"Final Fantasy 7 Rebirth'ün torrentleri, piyasaya sürülmesinden birkaç saat sonra neredeyse 200 bine ulaştı - Steam'de ise yalnızca 20 bin kişi oynuyor." ![]() ![]() |
|

|
"Final Fantasy 7 Rebirth'ün torrentleri, piyasaya sürülmesinden birkaç saat sonra neredeyse 200 bine ulaştı - Steam'de ise yalnızca 20 bin kişi oynuyor." ![]() ![]() |
|
Chapter 12'ye geldim, sonlara yaklaşıyorum sanırım. Günde 4-5 saat oynuyorum, başından kalkamıyorum, çok iyi lanet olası oyun! Grafik kalitesi müthiş! Aşırı keyif alıyorum, eğlenceli karakterler, sırıtan hiç kimse yok! Hepsi birbirinden iyi yazılmış, sanki kaliteli bir anime izliyormuşum gibi hissediyorum. Oyunun bazı bölgeleri bana aşırı Horizon Forbidden West'i hatırlattı. Sırf bu oyun Tifa için bile oynanır! Hastasıyız. |
|
Cloud'u ben genel olarak hiç beğenmiyorum. Oynamadıysanız lütfen spoiler ibaresine tıklamayın. Spoiler,mesajı görmek için tıklayın.Ağır başlı karakterleri daha çok seviyorum. Zack bence, Cloud'a göre çok daha iyi. FF XVI da ki Clive gibi karakter olmasını dilerdim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F7EF373E9 -- 26 Mart 2025; 11:54:37 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Servetpanpa37 -- 10 Nisan 2025; 20:53:56 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
RPG J-RPG Since 90s &quot;There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.&quot; - William Shakespeare |
|
bu oyun da remake gibi mi? (zorunlu yavaş yürütüp sohbet dinletmeler,görünmez duvar engelleri,sıkıcı metalik koridorlar vs.) |
|
|
Final Fantasy 7 Rebirth'i 110 saat sonunda, normal zorlukta ve neredeyse yapılacak hiçbir şey bırakmadan bitirdim. Tam 1 yıl önce bu zamanlarda, 7 Remake ile birlikte modern FF'leri tamamlama serüvenine başlamıştım. Ondan sonra 15 ve 16'yı da bitirip en sonunda Rebirth'le birlikte güncele yetişmiş oldum. Ve diyebilirim ki oyuna BA-YIL-DIM. Rebirth'te çıta öyle bir yükselmiş ki önceki yapım adeta bunun alfa sürümü gibi hissettiriyor. Oyunu resmen eğlenceli ve birçoğu kaliteli içeriğe boğmuşlar, içinde kaybolup gittim. Remake'te oyunun artı ve eksilerinden detaylı bahsetmiştim. Rebirth'te zaten önceki oyunda iyi olan hiçbir şeyi bozmayıp geliştirdikleri için onları tekrar tekrar yazmayacağım. Biraz önceki oyundaki problemlerle ilgili, biraz da Rebirth'te yeni eklenen şeylerin oyuna nasıl entegre edildiğiyle ilgili genel değerlendirmelerde bulunacağım. * Gameplay zaten önceki oyunda gayet iyiyken bunda üzerine fazlasıyla koymuşlar. Remake'in combatla ilgili en büyük problemleri; uçan düşmanlarla savaşmak, dodge-parry'nin düzgün ve efektif çalışmaması ve bir yerden sonra savaşların mantık olarak kendini tekrar etmeye başlamasıydı. Rebirth bu sorunları tamamen çözmüş. Cloud artık havadan saldırılarda oldukça etkili, işe yarar atak şemaları eklemişler. Dodge-parry daha oturaklı. Her karakterin hem Remake'ten gelen hem de yeni eklenen tonla özel yeteneği var. Karakterler demişken, artık 7 tane birbirinden tamamen farklı hissettiren ve kendi içinde çeşitliliği sağlanan oynanabilir karaktere sahibiz. Cloud dediğim gibi mükemmelleştirilmiş zaten. Tifa ve Barret zaten iyilerdi, ufak eklemelerle çok daha iyi hale gelmişler. Aerith ilk oyunda kontrol etmesi biraz sinir bozucu bir karakterdi. Rebirth ona da son derece yaramış, bu sefer Aerith'i de kullanmaktan zevk aldım. Yuffie de yine zaten etkili tasarlanmış bir karakterken bu sefer kendisini doğru direktiflerle tam bir canavara dönüştürebiliyorsunuz ki enfes. Cait Sith ve Red XIII de yine benim ilk tercihlerim olmasa da yeri geldiğinde oldukça faydalı ekip üyeleri. Bunun dışında bir sürü yeni materya eklenmiş. Sinerji yetenek ve becerileri denilen, parti üyelerinin beraber saldırı komutları oluşturduğu yine çok etkili bir özellik getirilmiş. Sonuç olarak gameplay anlamında Rebirth gerçekten muazzam bir seviyeye ulaşmış * Açık dünya üstte dediğim gibi içeriğe boğulmuş durumda. Bir sürü yan görev, mini oyun ve challenge ile vakit geçirebilirsiniz. Bunların büyük kısmı keyifli ve beni tatmin etti ama ara ara çıldırtıp baydıranları da yok değil. Yeşil ikonlu senaryolu yan görevler Remake'te fena değildi. Rebirth'te daha kaliteliler. Öyle The Witcher 3 seviyesinde bir şeyler beklemeyin tabii ama hem sunum hem de içerik olarak gayet yeterliler. Evreni zenginleştirme konusunda başarılı ve genel içeriğe uygun görevler tasarlamayı başarmış yapımcılar. Ayrıca bu yan görevlerde Remake'ten pek çok karakterle karşılaşabiliyorsunuz ki bazı sürprizler çok hoşuma gitti. Onun dışında açık dünyada maalesef Ubisoft esintileri de bulunmakta. Beni öyle pek rahatsız etmedi ama bir sonraki yapımda sistemi kesinlikle daha keşfe açık ve yaratıcı hale getirmeleri lazım. Ama belirtmeliyim ki görsel tasarım açısından son derece güzel bir iş çıkarılmış. Her bir dünyanın birbirinden ayırt edici dizaynları var * Mini oyun demişken Queen's Blood isimli bir kart oyunu eklenmiş ki tek kelimeyle harika olmuş. Gwent'e rakip olacak seviyede eğlenceli ve bağımlılık yaratıcı bir oyun. Aynı Gwent'te olduğu gibi kendi içinde ayrı bir hikaye barındıran yan görevi olması da hoşuma gitti * Hikayesi ve senaryo sunumu Remake'te olduğu gibi sürükleyici ve merak unsurunu hep diri tutuyor. Ana görevlerde ayrıca hoşuma giden başka şeyler de oldu ki bunların ilki her bir karakterin geçmişiyle, kişilik gelişimleriyle ilgili hoş detaylar eklenmiş ve bu durum, hepsini detaylıca tanıyıp sevip empati kurmamızı kolaylaştırmış. Onun dışında pek çok ana görevde partiyi oyun kendi kuruyor ki her bir karakterde ustalaşmak ve çeşitlilik sağlanması açısından bu durumu da sevdim. Her karakterin yeteneklerine özel bölüm tasarımları bulunması da yine önemli bir artı. Bir de açık dünya-çizgisellik dengesi oyunda çok iyi sağlanmış. Ana hikayede rahatsız olduğum tek şey arada tempo sorunu barındırıp ''filler'' unsurlar eklemesi oldu ki bunu bütün FF oyunları yaptığı için maalesef alıştık artık * Görsel tasarıma iyi dedim ama genel grafik kalitesi Remake'ten beri öyle aman aman gelişmemiş. Kötü değil tabii yanlış anlaşılmasın ama iki oyun arasında 4 yıl olmasına rağmen neredeyse birebir aynı seviyede görünmeleri üzmedi değil. Ayrıca Remake'te bazı yapı ve objelerdeki aşırı kötü texture kalitesi problemi maalesef Rebirth'te de bulunmakta. Bir de genel olarak karakter saçlarının AA'sı sıkıntılı * Birkaç ufak probleme de hızlıca değineyim. Chocobo kullanımı 16'dan fersah fersah iyi olmasına rağmen hala 15 seviyesinde değil maalesef, üzdü. Karakterlerin tırmanma ve düşme animasyonları aşırı kalas. Genel yetenek geliştirme menüsünü ana menülerde göremiyorsunuz, illa kitap dükkanlarına veya otomatlarına fiziksel olarak gitmeniz gerekiyor. Materya dizilimi veya yetenek komutlarını değiştirmek ana menüde en çok kullandığımız şey olmasına rağmen bu menüde en üstte eşya dönüştürücü gibi her dakika işimizin düşmediği bir segmentin yer alması pratikliği öldürüyor. Materia loadout sistemi eksikliğini hissediyor. Yani belli materia'ların düzenini kaydedip istediğimiz karakterde kullanma özelliği eklememiş olmaları, bu kadar karakter ve parti değişikliği yaptığımız bir oyunda önemli bir eksi bence * Oyunu Anonymous'ün Türkçe yamasıyla bitirdim. Kendilerinin yamalarını arada kullanırım. Bazı yamaları, kalitesiz olduğunu veya yapay zeka barındırdığını belli ediyordu kesinlikle ama Rebirth sanırım denediklerim arasında kendilerinin yaptığı en iyi iş olabilir. Düz bir çeviri değil, yerelleştirme yapmışlar adeta. Tabii bu dediğim ana senaryoda geçerli. Yan görevlerde ara ara yapay zeka belirtileri görmedim değil ama yeterli olmuş o kısımda da İşte böyle. Rebirth beni 110 saat boyunca kendine bağlamayı rahatlıkla başardı. Bazı sekanslardaki veya challenge'lardaki gameplay tasarım tercihleri deli etse de oyunun başından oldukça memnun ve tatmin olmuş şekilde ayrıldım. Ayrıca bir konuya daha değinmek istiyorum ki bana kalırsa 2024 ödüllerinde büyük hakkı yenmiş. Bence 2024'ün en kaliteli yapımı olmasına rağmen müzik dışında ödül alamamış olmasına üzüldüm. Serinin son oyununu çok büyük merakla bekliyorum, umarım bu sene duyurulup 2027 ilk çeyreğinde çıkış yapar. 90/100 |
|