Şimdi Ara

Mesai Saati Sorunum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
1
Favori
1.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 6 aydır ağzımda bir cümle: "Böyle hayatın -sansür-"

Dün beyaz yakalı olarak emekli olan bir akrabamla konuşunca aklıma takıldı, bakayım dedim google'den, yasal çalışma süresi 8 saatmiş. Mesai süresi maksimum 3 saat uzatılabilirmiş; 11 saat mesai. Gece vardiyası ise en fazla 7.5 saat olabilirmiş (saat 20:00 ile 06:00 arası gece vardiyası olarak kabul ediliyor).

Benim mesai saatim nasıl peki?

Saat 08:00 ile 20:00 arası. Yani 12 saat!

Peki gece vardiyasında olduğumda kaç saat?

Saat 20:00 ile 08:00 arası. Yani 12 saat. Zaten diğer vardiyaya devrediyoruz anlayacağınız.

Benim çalıştığım yer kurumsal bir şirket üstelik. Fabrika. Daha işe başlanılan dakikada sigorta başlar. Maaş ücreti kuruşu kuruşuna yatırılır banka hesaplarına. Benim sorunum mesai saatleriyle. He bu arada; maaş asgari ücret elbette. 8+6 olarak hesaplanıyor 12 saatlik mesai, maaşı alınca kendimizi düşük rütbedeki memur gibi hissedebiliyoruz yani.

Tabii çevredeki insanlardan biliyorum ki her yer öyle. Fabrika veya çeşitli işletmelerde de çalışan için de öyle, şehir içinde, dükkanda çalışan için de öyle. Çoğu insan 8 saat üzeri mesai yapıyor.

Devletimizin müfettişleri varmış, zaten işyerlerine kesilen cezaların çoğu da işçilerini fazla mesai çalıştırdıkları içinmiş.. De, niçin hala çoğu insan fazla çalışır. İşverenlerin umrunda değil galiba.

Bir de işin şu yönü var; Günde yaptığım 12 saat mesai buzdağının görünen yüzü. Kahvaltı yapmam gerekiyor, servis geçecek durağımdan, o yüzden saat 06:00'ya (veya 18:00) alarmı kurarım. İşten servisle eve gelmem saat 20:30-21:00 arasıdır (veya 08:30-09:00). Yani günün 14.5, 15 saatini işe ayırıyorum! Günün toplam saati 24 saat, 15 saati işe ayrılsa 12 saatlik mesai için, kaldı geriye 9 saat.

Kitap okuma alışkanlığım bitti zaten. O yorgunlukla kafa almıyor o bilgileri. Oyuna hala devam, ki yeni masaüstü sistem topladım. Sosyal hayat sıfır. Aslında bir akademisyene göre çalışmak da sosyalleşmektir, ben de katılıyorum, sosyalleşmek sadece gezip tozmak, muhabbet etmek vs. değildir. İşyerinde insanlarla dolaysız ve/veya dolaylı iletişimde olmak da bir sosyalleşmedir. Tabii benim sosyal hayatımın sıfır olmasından kastımı anladınız, ayrıntıya terminolojiye girmeye gerek yok. Sosyal hayatım sıfır!!!

Kış mevsimi, sınırdaki savaş ve küresel ekonominin olumsuz gidişatından ötürü işler kesat, o yüzden Cumartesi günleri ücretsiz izinliyiz, yani beş gün mesai yapıyoruz haftada. Fakat arkadaşım çalıştığı için de yine görüşemiyoruz. Yani ben 8 saat mesai yapsam da arkadaşım 12 saat mesai yapıyor çalıştığı işyerinde.

Gece vardiyasındayken haftasonu tatili de yalan oluyor. -Cumartesi de iş olunca- Pazar sabahı geliyorum, Pazartesi sabahı işe başlayacağım, uykuya ayırmam gereken saat var, hangi saat aralığını gezmeye tozmaya veya başka bir hobimi gerçekleştirmeye ayırsam.

Çalışanların çoğu 8 saatin üzerinde çalışıyor demiştim. Şimdi diyeceksiniz ki işverenin keyfiyeti falan (ki ben de işverenin umrunda değil galiba demiştim). Şimdi ben size şunu diyeyim de bakalım ne diyeceksiniz: Çalıştığım işyeri dört ay önce anket çalışması yapmıştı, herkes isimsiz olarak doldurabiliyordu salonda, şıklardan biri mesai saati tercihiydi: Günde 8 saat vardiyalı ve günde 12 saat vardiyalı çalışma şeklinde iki seçenek vardı. Sekreter de günde 8 saat mesaili sistem olması halinde asgari ücret olan 1.300 lira (Aralık 2016 asgari ücreti) değil, 1.500 lira olacağını söylemişti. Yine de işçilerin çoğu 12 saat seçmiş ankette. Bizzat salonda dile getirenler de oldu; 8 saat olursa herkes başka iş bulur kendisine falan diyenler oldu. Sebebi belli: Para. Ev için kredi ödeyen var, araba için kredi ödeyen var, başka bir sebepten dolayı kredi ödeyen var, veya birikim yapanı var, veya, ki ben de bu yüzden 12 saat mesaiyi işaretlemiştim, kira fiyatlarının yüksekliği var. Millet 12 saat mesai sisteminin devam etmesini istedi demokrasi yoluyla, devam ediyoruz aynı sisteme Tabi onlar evli, ben ise hala bekarım 30'umda olduğum halde, onların masrafıyla empati kuramam belki o yüzden, para için 12 saat mesai seçmelerine birşey diyemem. Ben kendi açımdan bakıyorum sadece.

Bana da para lazım elbette, kira, fatura ve diğer masrafları ödüyorum ev arkadaşımla birlikte. Ve ihtiyaç kredisi de ödüyorum. Asgari ücretli olarak 8 saat yapamam, 12 saat şart bana da.

Fakat bıktım beyler, sabah kalkıyom işe, eve geliyom, birkaç saat pc'de takıldıktan sonra uykuya. Zaten az uyuyorum. Diğer işçiler gibi.

Bir insanın günlük uyku ihtiyacı ne kadardır sağlık bir yaşam için? Ev arkadaşım dayım yaşında bir adam, her bir göz altında 1'den fazla torba var, daha ne diyeyim Her alkol içişinde de, "Aman allahım, al beni yanına gari" şeklinde espirisini yapıyor Ben ise ilk paragrafımda yazmıştım.

Amacım çözüm bulmak değildi aslında, sadece ifade edebilmekti. 6 aydır bunalıyorum hergün hergün, burada da içimi dökeyim dedim.

Aklıma gelmişken: 2014'te İsveç'te 6 saat mesai deneyi başlamıştı, geçen ay (Şubat 2017) sone erdi, BBC'de okumuştum bununla ilgili raporları. Sağlıklı bir birey ve dolayısıyla sağlık bir toplum için 6 saat mesai gerçekten çok iyi. Ben ise 12 saat mesaiye devam.

Yeterince içimi döktüm beyler, saat 11:45 olmuş, 18:00'de kalkacam daha, yeter 6.5 saatlik uyku, hadi sağlıcakla

Ha, bu arada: Başka iş bul diyecek olanlara:

-İşsizlik dayanmış %12'ye, İşkur'daki iş ilanlarını da dikkatlice incelerseniz çoğu balon ilan; meslek edindirme program dahilinde alıyorlar, yani İşkur'dan karşılıksız destek parası koparmak için, aldıkları işçiyi ise 6 ay sonra çıkarıyorlar. Kardeşim de bunu tecrübe etti geçen sene.

-Ben niteliksiz bir işçiyim, o yüzden de 8 saatlik iş bulmam zor.

-30'uma geldiğim halde askerlik yapmadım hala ilkelerim doğrultusunda (fakat çok pişmanım, keşke 20'sinde yapsaymışım). Askerliği aradan çıkarmak çok önemli. Bir tanıdık aracılığıyla girmiştim şimdiki işyerime zaten. Devlet kadrolarını torpille eleştirenler bir de özel sektörü görsün; tanıdık yakın çevre falan olayları çok önemli kültürümüzde

Not: Editleri yorum olarak yapıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daimon88 -- 9 Nisan 2017; 19:37:43 >

• Allah sabır versin

Hepsini okudum

2 gün tatilin var en azından

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne isi yapiyorsun ? Angara ise banada ayarlasana ? Duzgun is yok yakinda damacana dagitimina cikacagim parasizlik ayri dert,evde aile ayri dert,issizlik ve umutsuzluk ayri dert kisacasi umut fakirin ekmegidir derler ya o ekmek bile yok.

• yauv kardeşim,
    sana anlatsam roman olur bana anlattırma şimdi dert görmemişsin.
    Allah yardımcımız olsun.
  • yyildirayy kullanıcısına yanıt
    Şimdilik öyle...

Diğer birçok fabrika birçok işçisini ücretsiz izne gönderdi işlerin kötüleşmesinden dolayı.Şehiriçinde esnafta da öyle. Benim çalıştırdığım yer göndermedi. O yönden de severim çalıştığım şirketi.

Ve bu arada; sözleşme imzaladık, işler yoğun olunca Pazar günü de mesai yapacağız. Haftanın altı günü 12 saat mesaiyken, Pazar günü 8 saat mesai. 8 saate kısa dönüş denir, tam zamanlı değil :) O da vardiya sırası değişeceği için; gececi olan Pazar 23:59'da iş bırakır, Pazartesi 08:00'de işbaşı :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bios Saat ve Tarih Sorunu
    4 yıl önce açıldı
    Guguklu Saat Ayar Sorunu
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

Ne isi yapiyorsun ? Angara ise banada ayarlasana ? Duzgun is yok yakinda damacana dagitimina cikacagim parasizlik ayri dert,evde aile ayri dert,issizlik ve umutsuzluk ayri dert kisacasi umut fakirin ekmegidir derler ya o ekmek bile yok.

Manisa'da çalışıyorum, çalıştığım işyerini söylemeyeyim şimdilik gizlilik adına. Operatörlük yapıyorum.

İşsizlik çok kötü, uzun yıllar süren işsizliğim yüzünden ailemle aram bozulmuştu, terkettim 7 ay önce memleketi. İşe başladığımda çok heyecanlıydım, mesai saatine falan takıntım yoktu. Elime üç kuruş para geçerse sanıyordum ki mutlu olcam. Fakat sosyal hayatımı olumsuz etkileyen mesai saatleri yüzünden cebimdeki üç kuruşun da tadını çıkaramıyorum. Masaüstü sistem de toplamasaydım kafayı yemiştim belki. İşten gelince birkaç saat oyun takılıyom da değişiklik oluyor neyse ki. Tabii yorgunluk oyun performansımı da olumsuz etkiliyor, olsun o kadarı, oyun sonuçta

Geleceğime dair umudum tükeniyor yavaş yavaş benim de. İşçiler iki sene de bir KPSS'ye giriyorlarmış, 2018'de ben de girmeyi düşünüyorum. Vergi mergi etik umrumda değil artık.

• Çalışma saati haftalık 48 saattir .işveren işçinin rızasıyla günde 11 saati geçmemesi kaydıyla senede 270 saat mesai yaptırabilir

• TÜRK, ÖĞÜN, ÇALIŞ, GÜVEN..

Ama kime?
  • 7 ay önce aile yanından taşındım demişsin de ev tutmak,hava parası,eşya vs. nasıl hallettin ? Operatör iyi para alır,kepçe operatörü aylık 4-5 bine yakın para kazanır.
  • millet sorgulamayı öğrendiği gün bu çileler bitecek
  • Bİraz idare et. Bu işsizlik zamanında işine sahip çık.

Bıktın ama seçerkende bunu seçtiniz.

• secimler geliyor gidiyor, soz hakkinizi kullanin iste ne diyim
    adaminki hayat degil 12 yillik esaret filmi gibi, bende askerde neden bi insan asker olmak isted diye merak ediyordum, meger bide boyle yasiyanlar varmis

yazik, ama acimiyorum bu ulke insani bazi seyleri hak ediyor, kizacan bana ama en imkansizliklar arasinda buyumus aileler bile cocuklarini okutmaya calismistir, keske okusaydiniz, dil ogrenmis kendini gelistirmis olsaydiniz

turkiyede okumuz adamda iyi kaznamiyor ama en azindan o kadar degil
  • durum kötü gerçekten, Allah kolaylık versin... sanırım 2500 lira gibi bişey geçiyor elinize
  • quote:

Orijinalden alıntı: riaz

yauv kardeşim,
    sana anlatsam roman olur bana anlattırma şimdi dert görmemişsin.
    Allah yardımcımız olsun.

Anlat bro, insan kendini ifade edince rahatlıyor.

Ha, haklısın elbette, benim mesai saatini sorun ettiğim işe girmek için can atan insanlar da vardır, özellikle şu anki işsizlik oranını da düşünürsek, veya çalıştığı işyerinde mobbing yaşayan çalışanlar da vardır, çalıştığı her dakika bir gün gibi gelen, moralleri bozuk çalışan, ve bunu sivil hayatında da çevresine asabiyet olarak yansıtan. Pollyanna felsefesinden bakarsak ne insanlar vardır elbette. Ben kıyaslamaya girmeden yansıttım kendi durumumu sadece. Yaptığım tek kıyaslama yasal çalışma saatleri ve İsveç'teki deneydi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: souledge

Çalışma saati haftalık 48 saattir .işveren işçinin rızasıyla günde 11 saati geçmemesi kaydıyla senede 270 saat mesai yaptırabilir

Haftalık çalışma süresi 45 saatmiş yasal olarak...

OECD ise Dünya genelinde araştırma yapmış, haftalık 50 saat çalışma süresini baz almış. Türkiye'nin yarısı haftalık 50 saatin üzerinde çalışıyormuş. Türkiye'de yasal çalışma süresi 45 saatin üzerinde çalışıyor çalışanların yarısı.

Mesai Saati Sorunum

Dünya'da birinciyiz.

TÜrkiye'de haberlere çıkmış Ocay ayında, örnek bir link:
    http://t24.com.tr/haber/oecd-verilerine-gore-turkiye-mesainin-en-uzun-oldugu-ulke,382612

Onedio'da daha ayrıntılı açıklanmış, bakılmasını tavsiye ederim:
    https://onedio.com/haber/turkiye-nin-mesaisi-bitmiyor-oecd-ye-gore-en-uzun-mesai-yapan-ulkeler-siralamasinda-birinciyiz-750809

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daimon88 -- 30 Mart 2017; 12:19:41 >

• Özel sektörde haftalık 45 saattir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: flyer_mig

7 ay önce aile yanından taşındım demişsin de ev tutmak,hava parası,eşya vs. nasıl hallettin ? Operatör iyi para alır,kepçe operatörü aylık 4-5 bine yakın para kazanır.

Asgari ücret alıyorum Tabii 8 saat değil, 12 saat çalışıyorum günde. Yani 1300 lira yerine 1900 lira alıyorduk. 2017 Ocak'ta 1404 lira oldu asgari ücret, 1600 lira kusuratı aldık. Cumartesi günü ücretsiz izindeyiz çünkü aylardır, işler kesat, baharla birlikle açılır diyorlar bakalım.

Direkt taşınmadım ailemin yanından. Biraz da kovuldum gibi bir durum oldu Zaten uzun yıllar süren işsizlik yüzünden sorunluydu iletişimimiz. 150 lira para verdiler, bisikletle çıktım yollara. Arkaya çadır ve iki üç eşya koyup çıkmıştım. 3-4 gün orada, 4-5 başka bir yerde çadır kuruyordum, marketten aldığım bisküvi, poğaça tarzı şeylerle geçindim. Bir benzinlikte mola vermiştim birgün, sohbet falan olmuştu, benzinliği marketi falan işletenler arkada mermer atölyesi de işletiyorlarmış, dediler gel çalış ayda 1000 liraya. Kabul ettim. 1 hafta çalıştım, cılız, çubuk gibi halimle 65 kiloya varan mermerleri taşıdım. Hayatım boyunca hiç görmemiş, tanımamış olduğum teyzemin gelini ayarlamış fabrikadaki işimi. Mermer atölyesinden 1 haftalık ücret olarak 200 lira verip yolladılar (İlk gün kimliğimi istemişlerdi sigorta için diye, onu da yapmamışlar. Tabii adamlar da haklı; kalıcı mı değil mi görmek istemişlerdir). Birkaç gün de teyzem kabul etti misafir olarak. Tek başına evde kalan fabrikadan birini ayarladı teyzemin gelini, ev arkadaşım O'dur altı aydır. İlk ay ben ödemedim kira ve faturaları, diğer ay ise kira ve faturaların hepsini ben ödemiştim, ondan sonra da yarı yarıya bölüşmeye başladık. Her ay 100 lira fazla para veriyorum adama, eşya parası olarak o da, eve eşya almadım yani ek olarak. Tabii uygun kiraya ev bulabilirsem ve biraz da çamaşır makinesi ve buzdolabı parası denkleştirebilirsem tek başıma çıkacam eve. 12 aylık ihtiyaç kredisi borcu bittiği zaman da teyzemin gelinine hem teşekkür edip hem de özür dileyerek (işten çıkacağım için) 8 saatlik işe başlamayı düşünüyorum. Fakat bir üst yorumdaki linkte de görebileceğin gibi öyle birşey olmayacak. Çalışanların yarısı yasal çalışma süresinin üstünde çalışıyor ülkede, ki ben de niteliksiz işçiyim ve askerliği yapmadım 30 yaşımda olduğum halde, yalan olacak gibi bu planlarım. Sadece ev işini halledebileceğim kesin gibi ileriki aylarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daimon88 -- 30 Mart 2017; 12:56:23 >

• Öğretmenim, kpss sınavına hazırlanıyorum. Zaten verilen kadrolar az aylardır üretme 0 hep cepten gidiyor. Bi tanıdık vasıtasıyla girdim bende bu bilinen marketlerden birine 10 gündür yeniden doğmuş gibiyim ayın 5'inde para yatacagini bilerek uyuyup uyanmak cok ayrı bir keyifmis arkadaş. Çalışma saatlerim fena değil sabah 8:45'te girersem öğle yemeği hakkımı kullanmadan 16:30'da cikabiliyorum. Öğlen de 13:30'da girilersem aksam 21:20'de çıkmış oluyorum. Haftada bir gün 12 saat tam çalışıyorum. Nedendir bilmem ama reyonda tek başıma ürün dizerken bile rahatliyorum, terapi gibi geliyor. Maddi darlık çok zor Allah kimseyi o psikolojiye düşürmesin. Ağustos celbinde hayirlisiyla askere gidicem inşallah o zamana kadar şimdiki çalıştığım yerde ne biriktirirsem kar diye bakıyorum. Her ne olursa olsun halimize bin şükür.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.