Şimdi Ara

matematiksel işlemler için pc

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şimdiye kadar anonim olarak forumu takip etmiş çok şey öğrenmiş biri olarak şu anda herkese emekleri için teşekkür ederim.

Matlab programlama dilini kullanarak matematiksel işlemlerler yaptırmak için bir bilgisayara ihtiyacım var.

Yapmak istediğim işler gereği büyük sayı kümeleri üzerinde çok fazla matematiksel işlem yapması gerekiyor. Sonrasında elde edilen sonucların 2- 3 boyutlu cizimlerini yapcak.
    Bu yüzden, bilgisayarın yeri geldiğinde günlerce kapanmadan çalışması gerekiyor.

Bu durumda bugün alınmak için düşünülen sistem

İşlemci:714TL
    INTELCore i7 3770K Soket 1155 3,5GHz 8MB Cache 22nm İşlemci
    http://www.vatanbilgisayar.com/CPU%20-%20İşlemci/intel-bx80637i73770k-core-i7-3770k-soket-1155-3,5ghz-8mb-cache-22nm-islemci/productdetails.aspx?I_ID=60086

anakart:384TL
    MSIZ77A-GD65 Intel Z77 Soket 1155 DDR3 2667MHz( O.C.) HDMI&DVI Anakart
    http://www.vatanbilgisayar.com/Anakart/msi-z77a-gd65-z77a-gd65-intel-z77-soket-1155-ddr3-2667mhz(-oc)-hdmi&dvi-anakart/productdetails.aspx?I_ID=59267

Ram:323TL
    GSKILL16GB(2x8GB) RipjawsX DDR3 1600MHz CL9 Dual Kit Ram 1.5V
    http://www.vatanbilgisayar.com/Ram/gskill-f3-1600c9d-16gxm-16gb(2x8gb)-ripjawsx-ddr3-1600mhz-cl9-dual-kit-ram/productdetails.aspx?I_ID=59079

Kasa:338TL
    COOLER MASTERHAF 912 PLUS GX 80PLUS 750W MidT ATX SİYAH KASA
    http://www.vatanbilgisayar.com/Bilgisayar%20Kasas%C4%B1/cooler-master-rc-912p-kka750-haf-912-plus-gx-80plus-750w-midt-atx-siyah-kasa/productdetails.aspx?I_ID=55446#allImages

ekran kartı 467
    ZOTACGTX560 Ti GDDR5 1GB 256Bit Nvidia GeForce DX11 Ekran Kartı
    http://www.vatanbilgisayar.com/zotac-zt-50301-10m-gtx560-ti-gddr5-1gb-256bit-nvidia-geforce-dx11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=53524

Toplam 2226TL

uygunmudur.

edit:sistem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna serdaroglu -- 29 Temmuz 2012; 6:31:44 >

• Bu bütçeden fazla şey bekliyorsunuz. 3570K+Z77 bir anakart güzel ikili olabilir sizin için.
  • Bu forumda yeterli cevap alamayabilirsiniz farklı yerlere de bakın.

Accelereyes'ın Jacket'ı var Cuda ve Open CL için otomatik olarak kernel üretip çalıştırıyor. İlla Cuda zorunluluk olmayabilir.

fp64 lazım mı yada ne kadar büyük rol oynayacak? GPU ve FP64 işin içine girdimi AMD ve OpenCL'i fiyat performans açısından düşünmeye başlayabilirsiniz. 7970'in 1TFLOP civarında fp64 performansı Quadro/tesla'ya vereceğniz dünya paranın yanında maliyet olarak bi miktar araştırma / öğrenme / ilave program gibi şeylere patlayabilir sadece.

Gerçi 2500 bütçe varken 7970 + lisans gibi şeylerden bahsetmek şimdilik gereksiz gibi ama olsun.

3570k
    16 gb ram
    orta karar z77 anakart
    7970

2250TL civarı.

7970 i çıkartırsın, bi süre CPU kullanırım ona göre ilerde CUDA ile mi devam ederim naparım dersen 3570k yerine 3770k düşünebilirsin.

• Chris Brown ve Rubisco
    Öncelikle teşekkür ederim.

Benim bütçedeki hesabım şu şekildeydi
    (700TL civarı) işlemci,
    i7 3770k ---i7 3820 --- i5 3570k --- i52500k (gözüme çarpanlar bunlardı, fakat kullanımda performans farklarını tam bilmiyorum.)
    (700TL civarı) gelişimi destekleyecek, ağır işlerde sorun çıkarmayacak, ilerde yapmam gerekirse overclock da sorun çıkarmayacak bir anakart
    (300TL civarı) 2x8gb ramler
    (400TL civarı) öğrenme sürecinde işimi görecek bir ekran kartı
    +
    ----------------
    2100TL

+kasa+psu

2500TL civarı olur diye düşünüyordum. indirim olduğunda Vatan bilgisayardan alacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna serdaroglu -- 31 Temmuz 2012; 2:19:14 >
  • Bütçeyi birazcık artırabilirseniz. Bunu tavsiye ederim. 2950 tl civarına çıkar ama sizi çok uzun süre idare eder.
    Matematiksel işlemler işlemci üzerinden yapılacağı için işlemci ağırlıklı olması hızınızı artırır.
    Çizimler çok yoğun bir GPU istemiycektir en büyük ağırlığı İşlemci ağırlıklı yapmalıyız bence.
    Bütçe hesabında anlaşamadığımız yer işlemcide olmuş fakat x79 ve i7 3930K hem OC kapasitesi hemde 6 çekirdekli olmasıyla fark atacaktır diğerlerine oyun sistemi falan olsa hiç uğraşmayın derdim matematik olunca değişiyor.

http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=91929 (( 1270 TL ))
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=8023 (( 620 TL))
    http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=93083 ((226 TL))
    http://www.eksenbilgisayar.com/urun/cooler-master-haf-912--rc-912-600hp--600w-e-sata-usb-ses-siyah-kasa.aspx ((250 TL))
    http://www.teknobiyotik.com/depolama/ssd/team-xtreem-s3-120gb-550-500mb-sn-sandforce-kontrolculu-2-5-sata3-ssd.html (( 267 TL ))
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=7958 (( 345 TL))

• quote:

Orijinalden alıntı: achmaster

Bütçeyi birazcık artırabilirseniz. Bunu tavsiye ederim. 2950 tl civarına çıkar ama sizi çok uzun süre idare eder.
    Matematiksel işlemler işlemci üzerinden yapılacağı için işlemci ağırlıklı olması hızınızı artırır.
    Çizimler çok yoğun bir GPU istemiycektir en büyük ağırlığı İşlemci ağırlıklı yapmalıyız bence.
    Bütçe hesabında anlaşamadığımız yer işlemcide olmuş fakat x79 ve i7 3930K hem OC kapasitesi hemde 6 çekirdekli olmasıyla fark atacaktır diğerlerine oyun sistemi falan olsa hiç uğraşmayın derdim matematik olunca değişiyor.

http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=91929 (( 1270 TL ))
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=8023 (( 620 TL))
    http://www.eksenbilgisayar.com/store/ProductDetails.aspx?productid=93083 ((226 TL))
    http://www.eksenbilgisayar.com/urun/cooler-master-haf-912--rc-912-600hp--600w-e-sata-usb-ses-siyah-kasa.aspx ((250 TL))
    http://www.teknobiyotik.com/depolama/ssd/team-xtreem-s3-120gb-550-500mb-sn-sandforce-kontrolculu-2-5-sata3-ssd.html (( 267 TL ))
    http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=7958 (( 345 TL))

İlginiz için teşekkürler achmaster,

Tabi gönül bu işlemcileri kullanmak ister ama maalesef ben ne kadar üst düzey bir bilgisayar alırsam alayım işlemler gene de uzun sürecek.

Bu durumda bütçe dahilinde kötünün iyisini aramaktayım.

aklımda olan işlemciler

i7 3770k(şu an gönlüm bundan yana) ---i7 3820 --- i5 3570k
    aralarında çok fark varmıdır. hangisini tercih etmek mantıklı olur?.
    tercihe göre hangi anakart günlerce ağır çalışmada ve overclock da sorunsuz/en az sorunlu bir performans sağlar?
    2x8gb ram olarak ne almalıyım, ileride 2x8gb daha alarak 32 gb yapmak istiyorum. ankartta yer olursa 64 gb bile düşünebilirim. ancak sistem izin verir mi? sorun olurmu?. (işlemci özelliklerinde ram desteği diye açıklamalar var, buradan hareketle kafama takıldı).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna serdaroglu -- 31 Temmuz 2012; 2:21:02 >

• 3770K olsun o zaman hocam bence ayrica mutlaka k serisi alın ki carpan kilidi acik olur yuksek saat hizlarina cikabilin. Bu islemciyle cok rahat 4.5 Ghz ve ustund cikarsiniz. Evet bazi islemlerde ekran karti kullaniliyor ama halen buyuk yuk islemcilerde. Ram yukseltmeyi dusunuyorsaniz 8 gb lik tek modul alin 2x4 kit alirsaniz sizi sıkıntıya sokacaktır 4 slot oluyor extreme olmayan anakartlarda cogunlukla 4x4 = 16 gb sınır olacaktır. 32 gb ve daha fazlasina cogu islemci ve anakart destek vermiyor zaten. Ayrıca bende matematikciyim hocam sistemi ne amacli kullanacaksiniz merak ettim ozel degilse paylasabilir misiniz ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Matlab için 3570k ile 3770k ile aralarında çok çok fark yok. HT yüzünden yerine göre %5-10 civarında daha hızlı veya aynı şekilde geride olabildiği yerler var. Kod üstünde seri kısımdan dolayı kısıtlanıldığında doğal olarak oc + turbonun avantajını görebilirsiniz. Birebir çekirdek olarak IB işlemciler daha iyidir ama belki %5-7 civarında. 3820'yi 4 kanal bellek ve bellek bantgenişliğini doldurabilecek şekilde kod yazabilirseniz anca (8 thread stream gibi) faydasını görebilirsini. Matlab üstünde HT veya i5 i7 ile ilgili testlere bakmışsınızdır heralde.

Toplamda SB-e i7(3820) çok yüksek bi avantaj sağlamayablir o yüzden 3570k veya 3770k ya bakın. Aradaki 250tl fiyatı anakarttan da kısarsanız eğer 500TL gibi değerlere çıkartırsınız. Bana göre mantıklı çünkü katı kapasitör temiz orta karar bi anakartın 600-700tl lik bi anakarttan daha az dayanıklı olduğunu idda edebilecek bunun testini yapabilecek kolay kolay kimse olmadığını düşünüyorum(Eskiden benim anakartlarımdan birinin neredeyse 7/24 çalışıp bu yüzden iflas ettiğini düşünmem gibi).

Artan para ile a. Ekran kartına para yatırırsınız, burda da dediğim gibi 2 yol var: CUDA iyi güzel ama 32 bit kod üstünde çalışıyorsanız ne ala, 64 bit FP işin içine girdimi estki GTX4xx serisi dışında 5xx 6xx serisi su koyu verir, çünkü FP64 performansları gtx5xx serisinde fp32'nin 1/8'i kadar, gtx6xx serisinde ise 1/24'de biri kadar. Eğer simulasyon ve değişken optimizasyonu gibi işlerle uğraşıyorsanız, 64 bit değişken kullanıyorsanız ve güce ihtiyacınız varsa commerical class kartlar denklem dışı kalır. Nvidia için Quadro veya Teslaya bakmanız gereki ki fiyatları yüksek. Opencl ile matlabın arası pek iyi değil, ama 7xxx serisi GCN ve hesaplama konusunda çok iyiler. 6xxx sersindeki vliw4 e göre, birbirine bağımlı olan verileri içeren kod/kernel için %33 civarında daha yüksek performans veriyorlar.

Şimdi belki uçuyor olabilirim ama, iyice araştırırsanız ve kod/yaptığınız işe göre işinize gelirse CAPS veya Jacket'a da bakabilirsiniz. Bunun cracklisi bilmemnelisi varmıdır bilimiyorum ama Jacket için academik lisans olarak 350$ istiyorlar bi şekilde ayarlanabilir belki. Penguin Computing Jacket ile Trinity'yi kullanarak bi tür süper workstation üretmiş videosu vardı bulup koyarım buraya. Jacket opencl/cuda için özel kod yazmak yerine matlabda direk kod yazmayı faln sağlıyor, kerneli faln otomatik olarak hazırlayıp çalıştırıyor. Birebir yüksek seviye ve hacimli karşılaştırma bilmiyorum kendim de ilgilendiğim için çok detaylı araştırmakta fayda var. 1node 1 ekran kartı için eğer getirisi yüksek olacaksa lisans ücreti fena değil. Çünkü uygun şartlarda bi 7970'in işlem kapasitesi fiyatına göre cidden çok iyi seviyelerde (konuyla alakasız ama Japonyada Nagasaki Uni. DEGIMA clusterında bu yüzden AMD'ye geçtiler). Alternatif olarak düşünülebilir yani bu tür şeylerde. Ben "sonuç 64 bit değişken uzunluğunu aşıyor" diğe uyarı aldığım zamn, "hmm ne mok yicez şimdi nereyi nasıl değiştirsek " diye durumlarla sık karşılaşıyorum ve 80bit FP işleyecek bi sistem yok neyazıkki (x87 80bit FP işler ama performansı heralde 1/100000 oranında düşer sistemin).

Şimdiki durumunuzu eğer bi tür öğrenme / geçiş süreci olarak değerlendirecekseniz eğer, i5 + orta seviye anakart + orta seviye ekran kartı şeklinde gidin derim ben. Sizi en çok kısıtlayan yerleri bu şekilde çok daha iyi görmüş olursunuz. Sonuçta i5 ile 8-10 saat sürecek bi simulasyonu, i7 %50 oranında hızlandıramayacak.

CPU bazlı Multinode işine girecekseniz, ve uygun şekilde iletişim/dağıtım yapabilecekseniz :
    i5 3570 480tl
    h61 100tl
    8ram 120tl
    PSU 40 tl
    750 TL civarına çıkar

i5 3570k 535tl
    z77 250tl
    8 ram 120tl
    psu 40tl
    950tl civarına çıkar.

Arada 200tl fark var, %33 civarı overclock için değermi değmezmi düşünmek lazım. Eğer kod dağıtık sistem için de hemen hemen aynı verimde çalışırsa doğal olarak i7 den daha yüksek verim elde edersiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: achmaster

3770K olsun o zaman hocam bence ayrica mutlaka k serisi alın ki carpan kilidi acik olur yuksek saat hizlarina cikabilin. Bu islemciyle cok rahat 4.5 Ghz ve ustund cikarsiniz. Evet bazi islemlerde ekran karti kullaniliyor ama halen buyuk yuk islemcilerde. Ram yukseltmeyi dusunuyorsaniz 8 gb lik tek modul alin 2x4 kit alirsaniz sizi sıkıntıya sokacaktır 4 slot oluyor extreme olmayan anakartlarda cogunlukla 4x4 = 16 gb sınır olacaktır. 32 gb ve daha fazlasina cogu islemci ve anakart destek vermiyor zaten. Ayrıca bende matematikciyim hocam sistemi ne amacli kullanacaksiniz merak ettim ozel degilse paylasabilir misiniz ?

Öncelikle geç cevaptan ötürü üzgünüm.

Hocam sistemi düşürüp 3570k almaya karar verdim. araştırmalarda i7 i5 arasında yeterince fark göremedim.

su sitede uygulama olarak güzel sayılacak bir örnek gördüm
    http://www.mathworks.com/company/newsletters/articles/gpu-programming-in-matlab.html
    daha büyük bir sistem tanımlamak için ideal gözüküyor(istediğim de bu).

2b-3b fiziksel simulasyon ve optimizasyon yöntemleri üzerinde kendi kendime çalışıyorum.

teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuna serdaroglu -- 31 Temmuz 2012; 2:23:08 >

• Quadro serisi alacaksanız 4000 serisi alın. Daha önce ki model kartların açıkcası performansı çok da iyi değil. Oyun kartları bile geçiyor.
    Ama 4000 de çok pahalı bütçeyi aşacak.
    Benim tavsiyem ,http://www.vatanbilgisayar.com/zotac-zt-50301-10m-gtx560-ti-gddr5-1gb-256bit-nvidia-geforce-dx11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=53524
    Bu kartı almanızdır. Quadro 600'de 96 CUDA çekirdeği varken. Bu kartta 384 Cuda çekirdeği mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mateacher -- 27 Temmuz 2012; 12:48:21 >

• Quadro 600 kabaca GT430 kadardır o parayı vermeyin. Özellikle de öğrenme amacı güttüğünüze ve iş içn ihtiyacınız olmadığına göre orta karar herhangi bi kart size yeter. Quadrolara falan hiç bakmayın hele. Gt430 gibi kartlar 100tl civarına satılıyor, sonuçta CPU'dan yine hızlılar yapılacak işe göre.

400-500 TL civarına GTX560 gibi kartlar size yeterli gelir. Isterseniz oyun da oynarsınız.

• Bence uzuuun bi süre ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar gibi. Şu an kullandığınız sistem ne tam bilmiyorum ama yazdıklarınıza göre baya bi rahatlatacak gibi sizi. İlave olarak da öğrenme sürecinizi hızlandırır ve iş ile alakalı yada para getirecek durumlarda, nerelerde darboğaza girdiğinizi görürsünüz, yeni bulacağını öğreneceğiniz şeylerde ihtiyacınız olan şeyleri hızlndırabilir. %100 emin değilim ama bi for:loop döngüsü için mesela, index değerini özel olarak int32 olarak belirtmenin hızlanma sağlaması vs. gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rubisco

Bence uzuuun bi süre ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar gibi. Şu an kullandığınız sistem ne tam bilmiyorum ama yazdıklarınıza göre baya bi rahatlatacak gibi sizi. İlave olarak da öğrenme sürecinizi hızlandırır ve iş ile alakalı yada para getirecek durumlarda, nerelerde darboğaza girdiğinizi görürsünüz, yeni bulacağını öğreneceğiniz şeylerde ihtiyacınız olan şeyleri hızlndırabilir. %100 emin değilim ama bi for:loop döngüsü için mesela, index değerini özel olarak int32 olarak belirtmenin hızlanma sağlaması vs. gibi.

Anakart için MSI Z77A-GD55 daha iyi olmazmı sizce hocam? Sonuçta military class 3 serisi dayanıklı ve kendini kanıtlamış bi anakart. Ne dersiniz?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yorumlarınız ve bilgilendirmeleriniz için minnettarım.

200tl daha verip işlemciyi i7 3770k almaya karar verdim.
    aklımdaki benim için önemli iki parça olan ekran kartını ve işlemciyi belirledikten sonra yakın zamanda almayı düşünüyorum artık.

Almadan önce son olarak şu konuları sormak ve görüşünüzü almak istiyorum.
    Bir önceki mesajımda belirttiğim sisteme ilişkin olarak.

Bu kasa ve psu yeterli mi acaba, ilerde oc yapacağım zaman soğutucu gibi ek bileşenler alındığında da sorun oluşturur mu.
    Ram özellikleri yeterince iyimidir. (3-4 ay sonra aynı ramden yeniden alıp toplamda 32 gb yapmak niyetindeyim.)
    anakart seçimimden pek emin değilim. Asus tercih etmek istedim. Her ne kadar diğer firmaların servis politikalarını pek bilmesemde, şimdiye kadar kullandığım asus ürünlerinde asus un servisinin sağladığı müşteri memnuniyeti benim için etkileyici olmuştur.
    işlemcinin tam yük altında 10 gün aralıksız çalışacağını hesaba katmam gerekiyor. bunun ne kadar etkisi olur bilmiyorum ama(cahilliğime verin) anakartın ısıdan sorun çıkarması başıma bela açmasını istemiyorum. Soğutucuya ihtiyacım olacak sanırım tabi ama sonra almak tercihim.

• quote:

Orijinalden alıntı: BrokenCross

Anakart için MSI Z77A-GD55 daha iyi olmazmı sizce hocam? Sonuçta military class 3 serisi dayanıklı ve kendini kanıtlamış bi anakart. Ne dersiniz?

quote:

Orijinalden alıntı: tuna serdaroglu

Yorumlarınız ve bilgilendirmeleriniz için minnettarım.

200tl daha verip işlemciyi i7 3770k almaya karar verdim.
    aklımdaki benim için önemli iki parça olan ekran kartını ve işlemciyi belirledikten sonra yakın zamanda almayı düşünüyorum artık.

Almadan önce son olarak şu konuları sormak ve görüşünüzü almak istiyorum.
    Bir önceki mesajımda belirttiğim sisteme ilişkin olarak.

Bu kasa ve psu yeterli mi acaba, ilerde oc yapacağım zaman soğutucu gibi ek bileşenler alındığında da sorun oluşturur mu.
    Ram özellikleri yeterince iyimidir. (3-4 ay sonra aynı ramden yeniden alıp toplamda 32 gb yapmak niyetindeyim.)
    anakart seçimimden pek emin değilim. Asus tercih etmek istedim. Her ne kadar diğer firmaların servis politikalarını pek bilmesemde, şimdiye kadar kullandığım asus ürünlerinde asus un servisinin sağladığı müşteri memnuniyeti benim için etkileyici olmuştur.
    işlemcinin tam yük altında 10 gün aralıksız çalışacağını hesaba katmam gerekiyor. bunun ne kadar etkisi olur bilmiyorum ama(cahilliğime verin) anakartın ısıdan sorun çıkarması başıma bela açmasını istemiyorum. Soğutucuya ihtiyacım olacak sanırım tabi ama sonra almak tercihim.

Olabilir, benim aklımda nedense fiyatı 800TL seviyelerinde kalmış, belki giga sniper ile karıştırıyordum kafamda. GD65 bence daha da iyi olabilir Vatan'da indirimli 384TL fiyatı varmış (o da 500TL civarı aklımda kalmış).

Asus yerine GD65'e bakın derim ben, sağlamlık stabilite ve oc açısından Asus'dan daha iyidir, 40tl fark var sadece ve iş yüküne daha uygun olur.

http://www.vatanbilgisayar.com/Anakart/msi-z77a-gd65-z77a-gd65-intel-z77-soket-1155-ddr3-2667mhz%28-oc%29-hdmi&dvi-anakart/productdetails.aspx?I_ID=59267

Az da olsa tasarruf etmek isterseniz GD55'e bakın, 384tl yeirne 273tl fiyatı var.

Soğutucu bence oc. yaptıktan sonra düşünmeye başlanılsa iyi olur. IB'yi %30 civarı oc. ile 3.9 civarına çekip voltajı da 1v civarına (0.9-.95-1v) indirebiliyorsunuz. Tabi stabiliteyi test etmek lazım iyice. 4.5 ghz gibi değerleri düşünmeden soğutucu lazım %100 denemez. Stok hızlarda ve hafif oc lerde ısınma derdi yok çünkü.

GD55 veya GD65 yoğun yükün altından kalkacaktır.

Kasa içi havalandırmada sorun olmazsa pek fazla bi sorun olamz sanırım. Yan panele de bi fan takarsınız hepsi mutlu mesut geçinirler.

Güç kaynağı sorun çıkarmaz, i7 zaten çok fazla çekmiyor oc ile bile. Ekran kartı yük altındayken, görüntü işlemeye göre az biraz daha az güç çeker. Sorunsuz çalışıp yetecektir.

Bi de şimdi dikkatimi çekti, eğer çalışmanızı GPU üstüne taşıdığınız zaman GPU belleği sorun olabilecek gibiyse, şimdiden 2gb bi kart almak daha az baş ağrısına yol açabilir(tabi şimdiden GPU belleğinin ne kadarnı dolduracaksınız bilemezsiniz ama aklıma geldi). Büyük fft işlemleriyle uğraşıcaksanız ve belleğe sığması için parçalara ayırıp bi sonraki iterasyonda hesaplanmasını istediğiniz matrisler faln olduğunda, eğer yine de en baştaki bellek problemi yapacaksa bu durumda daha büyük rama sahip kart almaktn başka çare kalmıyor.

Loop 1
    .iterasyon 1
    .
    .
    loop2
    .iterasyon 2
    .
    .
    loop3
    .iterasyon 3
    .
    .
    ..
    .

Eğer parçaladığınız yapı, loop3 dekinden daha küçğe indirgenemiyorsa ve bu kısmı da belleğe sığmıyorsa sorun oluyor doğru biliyorsam. Direk sistem ramın niye swap yapmıyor yada niye sorun çıkartıyor bilmiyorum. 1.5gb ramı olan GTX 580 kullanıp bu anlattığıma benzer sorundan dolayı napsak 6gb ramlı tesla mı bulsak diyenler vardı çünkü.

560Ti yerine aşa yukarı aynı fiyat civarına gtx560 ama 2gb ram olan versiyonları onlara da bakabilirsiniz.

http://www.akakce.com/ekran-karti/en-ucuz-zotac-geforce-gtx-560-2048mb-zt-50709-10m-fiyati,750158.html

• Oyun oynamayı düşünmüyorsan gt430 da işini görür. Yapacağın işlerde GPU ram sınırlamasına uğrayacakmısın mesela elindeki koda veya geliştireceklerine göre fikir edinirsin. Önemli olan : büyük bi array ve hesaplama GPU ram ile sorun çıkartınca mutlaka belli parçalara ayırman gerekecek. Ayırdığın parçalar da eğer rama sığmazsa o zman sorun olur. Hesabı bozmadan parçalayamıyorsan da bi süre ne yapacağını bilemezsin. Eğer daha iş o noktaya gelmeden öğrenme sürecini düşük bi kartla atlatrsan veya neler yapabileceğine para kazanmak için nelere ihtiyacın olduğuna karar verebilrsen sonrası daha kolay bi hal alır onu demek istedim. Sana bu noktada direk lazım olan devasa işlem gücü değil zaten bu yüzden düşük kart da olabilir diyorum. Uygun şart altında zaten CPU'dan çok daha hızlı sonuç üretecek gt 430 gibi bişey olsa bile.

İhtiyacın olan şeyin, GPU üsütnde çalışmak için 12gb ram ihtiyacı gibi bi sonuca ulaşırsan, mecburen alternatif yollar deneyip kodu farklı hale çevirmeye çalışman gerekecek. Donanım satın alma kısmı en çaresiz olduğun işin içinden çıkamayacağın durumda düşünülmeli. Diğer taraftan gtx 560 fiyatına göre verdiği performansa göre, oyun avantajı yüzünden de faydalı olabilir. Uygun fiyata 2gb ramlı güçlü başka nvidia kart da olur.

Kısaca ekran kartını sallayın oyun öncelikli değil ise, 2/4 gb GT430 alın ve nerelerde kısıtlandığını neler yapabildiğinizi öğrenin. Cayma süresi içnde geri iade eder ihtiyacınız doğrultusunda güçlü bi kart alırsınız. Mesela sizin şu anki sistem ile 12 saat süren simülasyonunuz uygun şartlarda 1 saatte tamamlandımı, veri setinizi vs. genişletmeye başlayacaksınızdır büyük ihtimalle.

• 3d çizimi sadece çizim olarak yapacağı için ben çok farkedeceğini sanmam, zaten önemli olan hesap kitap aşaması.

2048x2048 üstünde ne kadar verimli oluyor hatrlamıyorum. CUDA ve OpenCL içine 2048x2048 matris için uygun şekilde kod yazınca C++ ile CPU'ya göre 900 katlara kadar hızlanıyordu. divide and conquer tarzı strateji dışında yapılacak bişey yok zatn, GPU için uygun parçalara ayırlıp işlenilecek, ama daha hızlı olacak sonuçta.

Kasa ve kart güzel bence, kasa güç kaynağı ve yapısı olarak bence kabul edilebilir. Sistemi tam yüke bindirdiğiniz zaman PSU nun güçlü olması önemli zaten. cpu+gpu 400w lar üstüne çıkmaz ama güven aralığı bırakmış olmak bence iyi olur bu tür bi kasa ile(yan panelde yeri var oraya fan da takarak). Ben kendi adıma tonla farklı şeyle uğraştığım için ses her zman en düşük önceliğimdi, AMD nin sesli denilen zımbırtılarıyla bile ciddi annamda rahatsız olduğumu sanmıyorum (ya bende sorun var, yada bütün etraftaki sesler bi şekilde bastırıyor). Çalışan klima, vantilatör, açık pencereden dolayı içeri gelen bütün sesler, tv vs. dendimi beni etkilemiyor. Bu yüzden ses açısından hiçbi faydam olmaz. Ama ben yan panele konan bi fanın bile rahatsız edeceğini sanmıyorum. Intel stok fanlar kasa içinde zaten rahatsız edici olmamalı(benim için hiç olmadı mesela).

• Bugün bu araştırma evresi sona erecek artık. öğleden sonra gidip alacağım

Bir taraftan da 560 ti modelindeki 2 kat işlemci dikkatimi çekiyor 200tl daha verip sanırım onu alacağım. 900 kat ı duyunca içim gitti şimdi. ssd yi şimdilik almayacağım. gtx560 ın özellikleri gtx560ti ye göre daha düşük olduğundan tercih etmek istemedim. vatanda stokta olsa gtx560 ti nin 2gb lik modelini alacaktım. şimdilik 560 ti 1gb başlangıç olsun bana.
    ekran kartı belleğini etkin kullanmak için kodla oynarım. Hem daha profesyonel öğrenim sağlar

oc li kullanıdğımda güç kaynağı yetermi diye endişelerim vardı. kasayı 750 watt olmasından dolayı seçmiştim.
    750 watt dan aşağı almak istemiyordum zaten. kasayı bir kere alıyorum geleceğe dönük olması bütçeyi artırmaya değer gibi ilerde ramin 32 gb olacağı, soğutma sisteminin taklıcağı, ekran kartının değişebeilceği sürekli oc li çalıştırma girişimimde bulunacağım düşünüldüğünde bu güç kaynağı beni götürürmü yoksa kasa ve güç kaynağını ayrı ayrı alıp 1000 watt lık modellere bakmalımıyım.

Aslında naif bir şekilde masaüstünün biraz ses çıkarması tercihimdir her zaman. çalıştığı belli olsun. sadece tiz cızırtı yapmasın.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.