Usb flash disk aldıktan sonra genel ihityaçlarımız doğrultusunda defalarca bu bellekler üzerinde ,kopyalama silmeden başka , büyük - ciddi yapısal işlemler yapıyoruz. Bootable format, Cdrom gibi kullanıma imkan veren format, içine işletim sistemi kurulmasına izin veren düzenleme , U3 yazılımını kaldırma, Fat32 den Ntfs 'e dönüştürme ve uydu alıcı , tv, harici medya oynatıcıda format atılması gibi işlemlerden bahsediyorum.
adresindeki program ile flash belleğin datasını 1-1 harddiskinize kopyalayabilir ve gerekince , özellikle yukardaki sıraladığım bazı format işlerinde istediğiniz sonucu alamayınca flash belleğin ilk günkü haline döenebilirsiniz. Belki bazı durumlarda bu tip format işlemleri sonucu sorunlu çalışan belleğinizi tamir de edebilirsiniz.
Programın kullanımı basit. Önce Flash diski seçiyorsunuz. Sonra "Create from UDF" seçerek Browse ile harddiske yedekliyeceğiniz klasörü ve dosya ismini belirliyorsunuz. "Create Image" tuşu ile işlem başlıyor. Daha sonra bu imaj dosyasını bu belleğe veya aynı özellikteki başka belleğe tekrar yazabilirsiniz. Bu sefer "Write to UDF" seçeneğinde , Browse ile imajın yerini programa gösterip "Write to UDF" ile yazma işlemi yapabilirsiniz.
Eğer ticari işiniz icabı flash bellek kopyalamanız gerekiyorsa bu program ile aynı flash belleğin içeriğini başka flash belleklere kopyalamasını da yapabilirsiniz. Yukardaki format işlemleri sonrasında düzgün çalışmayan belleği eski haline getirebilirsiniz. İş veya okulda kullandığınız ve içinde onlarca dosya olan belleğinize virus bulaşırsa bu program ile daha önce aldığınız yedeği sorunsuzca yüklersiniz. O dosyaları tek tek aramak zahmetinden de kurtulmuş olursunuz. Kendi özel amaçlaınız için hazırladığınız startup-boot-system recovery belleğini başka arkadaşınızın kolayca oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Ara format-hazrılık işlemleri tarif etmekten ve çıkabilecek sorunlardan kurtulursunuz. Eğer flash belleğinizde bir sorun olursa aynısına sahip olan bir arkadaş 2-3 mb halinde size mail bile atabilir. Şimdilik aklıma gelen kullanım alanları bu kadar.
Bende 2 tane 8gblık aynı marka model bellek var. 1. belleğe birçok formatlama işlemleri yaptım. 2. belleğe ise sadece Crystalmark ile hız testi yaptım, içinde dosya yok. Bu program ile 2. diskin imajını alıp 1. diske yükledim. Sonuçta 1. disk içeriği 2 ile tamamen aynı oldu , yani bomboş . Recuva gibi data kurtarma programanı ile içine bakınca sadece Crystalmark hız testinde oluşan geçici (temp) dosyaları vardı.
Programın ne kadar sağlıklı çalıştığını denemek için 1 nolu diskin yeniden imajını çıkardım ve 2 nolu diskten oluşturduğum imaj ile CRC32 ve MD5 karşılaştırması yaptım. Sonuç aynı, yani %100 aynı olacak şekilde kopyalama yapmış.
Ufak bir hatırlatma, 8gb belleğin harddiskteki imajı da 8 gb yer tutuyor. Ben bu imaj dosyasını winrar ile sıkıştırınca 11 mb yer kapladı, 7zip programı ile .7z formatınca sıkıştırınca 2 mb gibi yer kapladı. Zip için maksimum dosya boyutu 4gb olduğu için imaj dosyasını büyük diye kabul etmedi. Tabiki bu kadar az yer kaplamasının sebebi flash belleğin içinde başka dosya olmaması.
Kısacası yeni bir flash disk alınca bu işlemi yapıp yedeğini almak bize 10 dakika ve 2 mb yere mal oluyor, hepsi bu kadarcık .