Şimdi Ara

Matematikciler Bakabilir Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugun karmasık sayıları isledik fakat birsey dikkatimi cekti, İ'nin karesi -1 e esit bu kesin bir onerme, İ ise Kok -1 e esit
    Basit bir islem ile İ ile İ yi carptıgınıza kok-1 * kok-1=kok 1 oradan da İ=1 cıkıyor.

Ben mi bir yerde hata yapıyorum sonucun -1 cıkması gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reyftn -- 16 Eylül 2009; 16:57:35 >

• kök içindee negatif sayı olur mı ya da kökten negatif sayı çıkar mı ? ben çıkmaz diye biliyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cedriccan

Bugun karmasık sayıları isledik fakat birsey dikkatimi cekti, İ'nin karesi -1 e esit bu kesin bir onerme, İ ise Kok -1 e esit
    Basit bir islem ile İ ile İ yi carptıgınıza kok-1 * kok-1=kok 1 oradan da İ=1 cıkıyor.

kok-1 * kok-1= -1 dir nerden çıkartıyosun kok 1 diye??
  • çıkar ama mutlak değer içinde kök kuvvet tek se negatif çıkar değilse mutlak değerle çıkar...
  • kök(-1)*kök(-1) = 1 değildir ki.

Mutlak değer olarak çıkar falan diyorsanız, bahsettiğiniz o özellikler reel sayılar için geçerlidir. Karmaşık sayılar reel sayı olmadığı için o kurallar burada işlemez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: problem.

kök içindee negatif sayı olur mı ya da kökten negatif sayı çıkar mı ? ben çıkmaz diye biliyorum.

Karmaşık sayıları gördüysen bunu bilmen lazım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tıpçılar bakabilir mi?
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: s_i_y_a_h

quote:

kök içindee negatif sayı olur mı ya da kökten negatif sayı çıkar mı ? ben çıkmaz diye biliyorum.

aslında güzel konu oldu kullanıcıların yaşı belirleniyo

bana green teoremini anlatabilecek adam var mı burada

• quote:

Bugun karmasık sayıları isledik fakat birsey dikkatimi cekti, İ'nin karesi -1 e esit bu kesin bir onerme, İ ise Kok -1 e esit

Kendinle çelişerek yazmışsın zaten...
  • İlk olarak zaten oyle bir sayı olamaz demeyin adı ustunde karmasık sayılar.

quote:

Orijinalden alıntı: coder61

kök(-1)*kök(-1) = 1 değildir ki.

Mutlak değer olarak çıkar falan diyorsanız, bahsettiğiniz o özellikler reel sayılar için geçerlidir. Karmaşık sayılar reel sayı olmadığı için o kurallar burada işlemez.

Nasıl olmaz anlamadım kok(-1)*kok(-1) ortak kok parantezine al kok(1) o da esittir 1
    quote:

Orijinalden alıntı: -Google-

quote:

Kendinle çelişerek yazmışsın zaten...

Bende celiski oldugu icin yazdım ortada bir celiski oldugunu bende biliyorum yok mu bu konuda bilgisi olan...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reyftn -- 16 Eylül 2009; 18:48:35 >

• Arkadaşım senin dediğin gibi böyle olur:

√(-1)×√(-1)=√1=∓1

Yani 1 çıkmaz sonuç. Ama sen kökü bildiğin için sonuç
    aşağıdaki gibi olur:

√(-1)×√(-1)=√((-1)^2 )=-1

Yani -1 in karesiyle karekök birbirini götürür.
  • 2 karakök içinde ki sayıyı çarparken ikisini tek karakök içinde yazabiliyoruz öyle yaparsan -1x-1=1 olucak 1 de karekök dışına 1 olarak çıkıcağından sonuç 1 oldukça basit bir mantık neyini anlayamadın ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SmaLLviLLe

2 karakök içinde ki sayıyı çarparken ikisini tek karakök içinde yazabiliyoruz öyle yaparsan -1x-1=1 olucak 1 de karekök dışına 1 olarak çıkıcağından sonuç 1 oldukça basit bir mantık neyini anlayamadın ?

Karmaşık sayılarda öyle değil işte.Kök-1'e karmaşık sayılarda i denir.i'nin karesi -1'e,i'nin küpü -i'ye,i'nin 4.dereceden kuvveti ise 1'e eşittir.Yani reel sayılardan farklı bir mantık var karmaşık sayılarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FadeToßlack -- 16 Eylül 2009; 20:09:20 >
  • Evet i karenin -1 olduğunu unutmuşum ..
    Zaten gördüğüm matematikçiler bu konuya başlarken hepsi bu konuda mantık aramayın dedi ..

Bu mantık olmadığı anlamına gelmiyor tabi de kafa yormaya değmez yani..
    Ne görüyorsan onu yapıcan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alpine

quote:

quote:

Green güzel adamdır severim kendisini

• Kök içerisinde negatif bir sayının tanımsız olduğunu bilmiyormuş gibi bir de iki tanesini birbiriyle çarpıyorsunuz. Tartıştığınız şey en az şu meşhur denklemin her iki tarafını çaktırmadan 0'la çarpıp herhangi iki sayının eşit olduğunu gösterme olayı kadar mantıksız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alpine

quote:

quote:

yaş 15. matematik olimpiyat öğrencisiyim biliyorum bunları

@Kadavra_ senin dediğinde doğru kök içinde 1 hem -1 in hem 1 in karesidir bu yüzden reel sayılardaki gibi direk işlem yapamayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eXtraVaido -- 16 Eylül 2009; 20:25:51 >

• Esasında arkadaşım senin anlamadığın şu sanırım. 1 sayısı karekök dışına 1 çıkmaz, ∓1 çıkar. Hem 1 sayısının hem de -1 sayısının karesi 1 dir.
  • Lord of the Shadows arkadaşın dediği daha doğru.Yani kök içinde negatif sayılarla işlem yapamadığımız için negatiften kurtuluyoruz.Örnek olarak

√-4 yerine √-1 x √4 yazıyoruz o da 2√-1 o da 2i oluyor

senin probleminde de -1 leri çarpmak yerine i^2 şeklinde yazmak zorundayız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SmaLLviLLe

Evet i karenin -1 olduğunu unutmuşum ..
    Zaten gördüğüm matematikçiler bu konuya başlarken hepsi bu konuda mantık aramayın dedi ..

Bu mantık olmadığı anlamına gelmiyor tabi de kafa yormaya değmez yani..
    Ne görüyorsan onu yapıcan.

Evet sanırım degmez mantık aramamak gerekir bazı seylerde.

quote:

Orijinalden alıntı: Lord of the Shadows

Kök içerisinde negatif bir sayının tanımsız olduğunu bilmiyormuş gibi bir de iki tanesini birbiriyle çarpıyorsunuz. Tartıştığınız şey en az şu meşhur denklemin her iki tarafını çaktırmadan 0'la çarpıp herhangi iki sayının eşit olduğunu gösterme olayı kadar mantıksız.

Bunlar karmasık yani sanal sayılardır kok icinde -1 de yazarsın Xkare+5=0 da bu konunun mantıgı bu zaten.

quote:

Orijinalden alıntı: KaDaVRa_

Esasında arkadaşım senin anlamadığın şu sanırım. 1 sayısı karekök dışına 1 çıkmaz, ∓1 çıkar. Hem 1 sayısının hem de -1 sayısının karesi 1 dir.

Evet arkadasım tatilde biraz paslanmısım sagol hatırlattıgın icin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reyftn -- 16 Eylül 2009; 20:46:10 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.