Şimdi Ara

matematik != bilgisayar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
2.028
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: psikolojikSorunlu.insan

    eger konuyu acan kisi Algoritma != Programcilik deseydi bende kesinlikle karsi cikardim. ama dedigim gibi matematik algoritma ile tamamen ayni deil. en azinda toplumun kafasinda olusan matematik algisi ile ayni deil.

    Algoritma dediğin şey edebiyat yada coğrafyadanmı oluşuyor zanediyordun ?

    Hayır mantıktan oluşuyor ve mantık dediğimiz şeylerde aslında bir nevi hesaplama oda matemetik kısmına kayıyor.

    nedenmi ? çünkü şöyle düşün herzaman sıfır kelime anlamıylada sıfırdır. 1 kelime anlamıylada 1 dir. Ve buda işin temelde olasılıklara bağlı demektir.

    buda demektirki 0 yetersiz yani olumsuz 1 de yeterli yani olumludur.

    Bugün canım dondurma cekti ama kış ve yersem hasta olabilirim yani bir olasılık var ozaman benim ne yapmam lazım

    mantıken düşünmenm lazım yersem % 50 hasta olabilirim yemezsem hiç hasta olmam ve bu tamamen 0 ve 1 kavramıdır temelde.

    o % 50 kısmı bile bir matemetiksel terimdir. Olasılık dediğin şey matematiktir kader değildir :D

    O yüzden sen bence biraz daha araştırmalısın çünkü iki türlüde yanlış düşünüyorsun.

    Yanlış anlama genç arkadaşım ama mantık yürüten herkes bunun farkına varır aslında :(


    MATEMATİK SADECE TOIPLA CARP BÖL ÇIKAR DEĞİLDİR !!!!!!!!!!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 1 Nisan 2018; 17:41:44 >




  • Matematik kullanmadan da bilgisayarda bir şeyler yapabilirsiniz tabii ki, eğer gereken matematiği daha önce başkaları sizin için yaptıysa (:
    Onun dışında matematik olmadan bilgisayar diye bir şeyin olması mümkün değil.
    Bunun aksini iddia etmek, harfler olmadan da yazabilirim, dil olmadan da konuşabilirim demek gibi bir şey.
    Bilgisayarın tasarımı tamamen matematiğe dayanıyor. Şu an yazılım teknolojilerinin bir çoğu insan seviyesine çok yaklaşmış durumda, artık iş mantığı ve soyut kavramlar daha önemli bir hâl aldı. Bunun sadece bu kısmını gören insanın da "matematiğe gerek yok" tarzı bir yaklaşım sergilemesi normal.
    Yukarıda çok kaliteli mesajlar da atılmış, eczane örneği verilmiş ona odaklanırsak biz de şöyle bir cümle kurabiliriz.
    "Kimyacılara, eczacılara ne gerek var ki? Zaten bütün ilaçlar eczanelerdeki kutularda duruyor."
    İşte matematiğe ne gerek var demek de şu üstteki cümle kadar mantıklı.




  • OzMeN OzzY kullanıcısına yanıt
    bombergranade B kullanıcısına yanıt
    Gayet güzel bir yorum. Matematiğin bir düşünce işi olduğunu hatırlatırcasına.



    Matematik programcının antreman faaliyeti olarak dahi kullanışlı. Forumda bazen euler project'teki çözemediği matematik / algoritma sorularını gönderenler oluyor, onlarla en büyük ilgilenme sebebim antrenman. Program yazarken geliştirme ortamını kurmak yardımcı araçları / tool ayarlamak bazen en önemli işlemler oluyor (örneğin bir Java EE uygulaması yaparken) ancak ondan sonra program yazmaya başlayabiliyorsunuz. Matematik sorularını çözmek te, daha düzgün ve daha keyifli program yazmayı sağlıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam matematiksiz programlama mı olur zaten benim aklım almıyor.
    Java üst seviye bir dil
    public static void main(String[] args) {
    int n = Integer.MAX_VALUE;
    n++;
    System.out.println(n);
    }
    kod ekrana ne yazar desen ben kodcuyum diyen adamların kaç tanesi doğru cevap verecek.
    Kod yazıyoruz, algoritma karmaşıklığını göz önünde bulunduruyoruz ki çok sayıda insan kullanmaya başlayınca patlamasın.
    Matematik bilmeden karmaşıklığı nasıl hesaplayacaksın.
    Adamlar matematiğe ne gerek var diyor, aynı adamlar ösymnin sitesini kodluyor, ondan sonra site göçünce fazla yüklenme oldu diyorlar. Fazla yüklenme olmadı, siz becerememişsiniz. Sonra gel bunlara matematiğin niye gerekli olduğunu anlat.
    Zaten bu matematiği gereksiz bulan adamların dünya çapında bir başarısı yok, anca bilgisi olmayan adamlara ederinin on katı fiyata site yapıp satmayı beceriyorlar, ha bir de muhasebe programı yapıyorlar haklarını yemeyelim (:
    Acayip şeyler vesselam.




  • bombergranade B kullanıcısına yanıt
    Hocam tamamen katiliyorum. Benim aklimin almadigi sey ise su:
    Insanlar hicbirsey bilmedigi sey hakkinda, o kadar ahkam kesiyor ki. 2 sayfa bile dogru durust anlayarak konu hakkinda okumamis (allah bilir liseyi bile bitirememistir), en cok kendisinin bildigini saniyor. Hic kendine sormuyor "Acaba insanlar bu alanda 30 yasina kadar neden doktora yapiyor? Geri zekali mi bunlar da, liseden sonra, 12 sene daha okuyor?" Eger yapilabiliyor olsaydi, beni cahillikle suclayan arkadasin yaptigi gibi, 12 sene lisans+doktoraya ugrasmak yerine, 16 yasindan sonra 4 sene, 3-5 satirlik kodlari kitaptan kopyalayarak, otorite olurlardi zaten.

    En basitinden recursive algoritmalarin bile memory ve runtime comlexitesini hesaplamak cok kolay degil. (Master Method formullerini bilgisayar muhendislerinin cogu bile bastan kendileri cikaramaz). Bu arkadaslar ise, daha konustuklari konunun ne oldugunu bilmeden konu hakkinda atip tutma cesaretini nasil gosteriyorlar, aklim almiyor. Bir de ustune,(bu alanda otorite degilim tabi ki ama) muhendislik okumus biri olarak fikir beyan ettigimde, beni cahillikle suclayabilecek kadar da olaydan uzak olan arkadas var. Tabi bunun bilimsel aciklamasi var.( Dunning–Kruger sendromu). Madem bilmiyorsun, "bu boyledir" diye fikir beyan etmek yerine,(ki boyle bir sonuca varabilecek tecrubesi ve egitimi yok) "ben 1-2 satir program yazdim, boyle birsey gordum ya da tecrube ettim, acaba dogru mu? Yanlis ise, ornek verir misiniz?" diye sor.

    Bilgisayar muhendisligi doktorasi olan, cok iyi yerlere gelmis arkadaslar, (ki bunlar ODTU, Bilkent gibi, Turkiye'nin en iyi universitelerinden mezun olmus, Amerikanin en iyi universitelerinde yuksek lisans ya da doktora yapmis, Apple,Google, Facebook, Amazon gibi sirketlerde calisan arastirmacilar ya da yazilim muhendisleri) universitede, lisans okurken, yeterince matematik egitimi verilmediginden yakiniyorlar.

    Bildiginiz gibi bilgisayar bilimi, dunyanin neredeyse heryerinde muhendislik fakultesinin altindadir, yani genel olarak bir muhendisliktir. Muhendis dedigin ise, kendi alanindaki gercek dunya problemini alip, onu matematiksel dile cevirip (modellemek deniyor genelde buna), en optimum matematiksel cozumunu yapip, bu cozumu geri gercek dunyaya uygulayan insandir. Hangi muhendislik olursa olsun, izlenen prosedur ayni.

    Bazi cok basit problemlerde, onceden cozumu cogu kez gordugumuz/yaptigimiz icin, matematik kismini atlariz, direk cozumu uygulariz, ama bu matematik olmadigini gostermez. Biz o problemin, direk onceki gordugumuz problemle ayni matematiksel problem oldugunu bilir, direk ayni cozumu uygulariz. Yaptigi isin mantigini bilmeyen, altinda yatan teoriyi bilmeyen arkadaslar ise, onceden ezberledikleri cozumu yeni probleme uygularlar uygun olmasa bile. Gercekten o cozumun, o problemi cozup cozmedigini gosterebilecek teorik bilgileri yok zaten. Sonuclari da sizin belirttiginiz gibi oluyor.

    Bu gibi, yaptigi isin temelini bilmeyen arkadaslara yaptirilan isler, ilk basta ucuz gibi gorunuyor. Isi aliyorlar, sonra, cok buyuk ihtimalle isi dogru duzgun bitiremiyorlar.




  • Matematik önemsizdir diyen kişi,programcılık yaparak ne kadar para kazanıyor? 8 saat mesai üzerinden günlük brüt ücreti nedir? saat ücreti $180 olan dünya çapında ünlü Scott Mitchell programlamada matematiğin hiçbir esprisi yok dese farklı, yabancı dil arayüzlü veritabanlı siteyi sıfırdan kodlama işini 600TL'ye yapan biri* dese farklı değerlendirilir.



    Programcılık işini anlatacak kişi donald knuth 'un birkaç makalesini okumuş olmalı. Yok öyle sadece ASP.Net PHP dokumantasyonu anlayacak kadar İngilizce ile olmaz bu işler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bombergranade B kullanıcısına yanıt
    cevap:

    n = Integer.MIN_VALUE;

    simdi diyebilirsin kesin ordan burdan bakti kodu denedi ama alakasi yok sordugunuz sorunun defalarca kez versiyonunu C dilinde cozdum. simdi diyebilirsin C de de surekli deneme yaptin ve yine hayir. neden oyle oldugunu cok iyi biliyorum.

    yorum yazmicaktim tekrar ama yazayim. sanirsam bazilari. "Temel Matematik" lafini carpma cikarma toplam bolme anlamis. lisede matematik biryerden sonra ayrilir mesela sayisal secenler ileri matematige yonelir ki ileri matematigin bircok konusu bile ileri deil temel matematiktir. temel matematikte olan konulari sayayim aklima geldigince. Denklem, Esitsizlik, Mod, Mantik, Olasilik, Permutasyon, Kombinasyon vs... vs...

    bakin ileri matematikten kastim su benim. eger arastirsaniz grafik ugulamalarinin nekadar agir bi matemaik kullandigini gorursunuz. yani ayriyeten universite de matemaik dersi, matematik muhendisligi gibi bir konudan mezun olmaniz gerekir. ve bu agir matematik gerektiren uygulamalar sadece grafik uygulamalardan ibaret deil aklima bunlar geldigi icin yazdim.

    Edit:
    Su egoist konusma tarzinizdan kurtulun artik. gidin internete bi temel matematik nedir diye bi aratin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikolojikSorunlu.insan -- 4 Nisan 2018; 18:5:28 >




  • o integer max value,sayı işaretsiz ile sıfırlanır işaretli ise alakasız bir değer elde edilir çünkü her ikisinde de yüksek anlamlı bytelar gidiyor C dilinden bildiğim hatırladığım kadarıyla.


    bu arada türkiyedeki mühendislerde sadece ego var ürettikleri hiç birşey yok sadece CRUD yapıyorlar.türkiyedeki üniversitelerden hiç bir iş olmaz.hala turbo c VB6 kullanan üniversiteler var.türkiyedeki CRUD saplantısından dolayı sektörde hiç çalışmak istemiyorum en fazla dgs ile 4 e tamamlar ordan akademisyenliğe kasarım.sektördeki işverenler de beş para etmez
    çoğusu konulara hakim değil,girin bakın ilanlara abuk sabuk şeyler istiyorlar.ben 3 ay bir yerde staj yapmıştım php kullanıyorlardı ordaki patron bana "şunu şunu yapmanı istiyorum,sintaksını hatırlamıyorum" demişti şimdi bu adamın verdiği işten ne olurki?işçi de bilmiyorsa felaket zaten.türkiyedeki mühendislerin çoğu tanenbaum bile okumamıştır hayatında varsa yoksa türev integral,türkiyedeki tüm meslek gruplarında ortak sıkıntı zaten kendi işine hakim olamamak.inşaat mühendisi de işine süper hakim değil doktor da.çünkü eğitim sistemi çöp tamamen.




  • güncelleme:signed overflow undefined imiş C'ye göre.
  • hiç bir mühendis niye bir araya gelip "kernel yazalım,game engine yazalım,http server yazalım" diyemiyor?konuları bilmediğindendir tabikide
  • koccan9 kullanıcısına yanıt
    Türkiye'nin ekonomik sorunları ve iş dünyasının (programcılık işine karşı) kültürel eksikliklerini ele alacak idiysen konu başlığını neden ona göre seçmedin de programcılık ve matematik gibi biraz daha teknik başlık yaptın?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum.başarısız olan toplumlarda türkiyede olduğu gibi gösteriş ve ünvanlara önem veriliyor bilgiye bilime değil.türkiyede 3 5 matematik yapıp
    mühendis oluyor kişi,bilgisayardan hiç birşey anlamıyor.bilgisayar ve matematik farklı dünyalar tekbaşına birinin diğerine faydası yok.oyun motoru,matematiksel uygulamalar yazmadığın sürece matematiğin faydası olmaz.10 elemanlı dizinin en büyüğünü hangi matematik denklemiyle formulüyle bulacaksın?4,8,3,1,9,-5 gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koccan9 -- 5 Nisan 2018; 15:25:0 >
  • temel 4 işlem,1 bilinmeyenli denklem ve taban aritmetiği haricinde,matematiğin programlamaya hiç bir faydası olduğunu düşünmüyorum.zaten matematik kütüphaneleri bile var C gibi altseviye dilde bile,bunu da istemessen ozaman herkes her program için tekerleği baştan keşfeder,bu oyun programı yazmak için kendi işlemcini yapmaya kadar gider sonu yok.
  • Bahsettiğin sorun, Türkiye'de ezelden beri var. Büyük işletmelerden birinde (ismi ünlü, Türkiye'de kimse söylesen bilir) IK yöneticisi ile görüşüyorum diyor ki: İnsanlar bizde çalışmak o kadar istiyor ki neredeyse kapımızın önüne çadır kuracaklar. (bizzat duydum direkt şahidim)

    Yine ismi cok ünlü bi firmada (Bursa'da) iş görüşmesine gitmiştim (ilk iş başvurularımdan biriydi, acayip tecrübesiz çaylağın tekiyim) IK yöneticisi 'adana'dan bile başvurular yağıyor' yani 'biz neymişiz be! ' tonunda şeyler dedi. Sonra beni işe alacak bölüm yöneticisiyle görüşmeye geçtim, maaş beklentisi kısmına şöyle birşey yazdım (örnek) 4500-5000TL Yönetici birkaç formaliteden soru sordu sonra asıl sormak istediği şeye geldi: Ya dedi sen yerimde olsan ve biri gelip senden 4500-5000TL arası maaş istese sen hangi maaşı verirdin? 4500 verirdim,o zaman 5000 neden yazdın dedi ve tabi ki iş falan vermedi, görüşmeyi sırf acemilikten kaynaklı bir hatamı yüzüme vurup laf koymak için yapmıştı.



    Ancak uzman ve tecrübeli olsan da Türkiye'de seni bekleyen şartlar zor:



    Türkiye'de IT işi:



    İngiltere'de IT işi:


    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ben esas bu Türkiye'de bu ilanlara adam bulabiliyorlar mı onu merak ediyorum sadece özel sektör değil kamu da aynı yapıyor alfabenin harfleri yetmiyor maddelere

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • türkiyedeki işverenler böyle işte al birini vur öbürüne,herkes diplomaya ünvana değer veriyor madem illa üni şart ozaman niye ek olarak bilgisayar mühendisliği mezunu diye belirtiyorsun işveren olarak?doktor yada inşaat mühendisi aranırken şu bu mezunu deniyormu denmiyor.ilk ilanı koyan gerizekalı işverenin c#'ın c sinden bile anladığını düşünmüyorum.C# başlı başına bir alan SQL de öyle hepsinin uzmanlık alanı farklı.türkiyede yazılımın ekip işi
    olması gerekirken sahtekar patronlar tek kişiye yıkıp ucuz işçi çalıştırmak istiyor.benim kadıköyde gittiğim bir microsoft eğitimi veren bir kurumun eğitmenine sormuştum c#'ın her detayını herşeyini öğrenmek kaç yıl alır diye,cevap olarak bana 5 yıl demişti.
  • Yaptığın işe göre değişir.

    Araca otomatik park yazılımı yazan bir kişi sadece 4 işlem ile programı yazamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flowerhorn -- 5 Nisan 2018; 20:17:9 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sonuç:matematik sadece programlamada yeri geldiğinde kullanılan bir araçtır algoritmayla mantıkla bir ilgisi yoktur,felsefede de mantık var ama felsefe sayısal değil matematik de değil.C dilinin bile math.h'si var,matematik ihtiyacı doğduğunda iyi bir matematikçinin yazdığı kütüphane kullanılır.
  • koccan9 kullanıcısına yanıt
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ayrık_matematik

    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Algoritma

    Algoritmanın matematikle nasıl alakası yoktur anlayamadım



    Matematik nedir diye googlelayınca gördüğüm üzere matematik mantıksal düşünme biçimi olarak görüyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben matematiğe baktığım zaman işlem hammaliyesi yapan bir işçi,algoritmaya baktığım zaman işlem yaptıran bir patron görüyorum.zaten matematiğin ne olduğu ve kapsamı tartışmalı konu.

    fiziği kimyayı bilgisayarı makineyi tek cümleyle açıklarsın ama matematiğin daha tanımı sıkıntılı.fiziksel karşılığı olmayan birşeyi zor anlıyorum çok soyut kalıyor.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.