Şimdi Ara

matematik != bilgisayar (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
2.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Sadece crud işlemlerinden ibaret bir sektör olmasından şikayet eden bir kullanıcı, matematiğe gerek yok diyor.
    yapay zeka ~= matematik
    görüntü işleme ~= matematik
    büyük veri ~= matematik
    Dünyanın en büyük şirketlerinin uğraştığı hemen akla gelen üç tane alan yazdım, hepsi matematiğe dayanan alanlar. Matematik olmadan bir hiçler. Asıl sektörü web sitesi yapıp satma seviyesine getirenler matematiğe ne gerek var diyenlerin ta kendisi.
    En iyi matematikçiler yazılımcı mı bilmiyorum ama en iyi yazılımcılar daima en iyi matematik bilenlerden çıkıyor, onu biliyorum.
    Taban aritmetiği, kombinasyon-permütasyon-olasılık, matrisler, türev, integral, logaritma, üslü sayılar, diziler-seriler gibi birçok alan doğrudan bilgisayar bilimine bağlı, bunlar olmadan bilgisayar bilimi olmuyor.
    integer aritmetiği matematik üzerine kuruldu, sorduğum soru ona ait.
    float aritmetiği var, ben bilgisayar mühendisiyim diyen adamların çoğu floatın ramde nasıl tutulduğunu bilmiyor, hatta merak bile etmemişler şimdiye kadar.
    Mühendisim diyen veya müh. öğrencisiyim diyen adamlara bak bütün projelerinde değişkenler hep int. Hafızayı bol bulmuşlar, byte, short kullanan yok.
    Adamlara gimp benzeri bir şey yap desen yapamaz, oyun motoru geliştir desen ne gerek var unity kullan geç kanka der, kodu optimize et desen ne gerek var çalışıyorsa dokunmayalım der, dinamik programlama nedir diye sorsan aval aval bakar, onun arkasındaki matematiksel temeli bilmez, böyle uzatılabilir bu.
    Büyük projelerin hepsinin arkasında iyi derecede matematik bilen birileri vardır buna emin olabilirsiniz.
    Bu matematik yerine göre lineer cebir, yerine göre calculus, yerine göre ayrık matematik, çok özel projelerde soyut matematik olur ama illaki bir matematik vardır.
    Sen şimdi git Google'da çalışan bir mühendise, bilgisayar != matematik de, adam sana neresiyle güleceğini şaşırır.
    Hadi matematiği geçtik, matematik boş. E adamlara oop prensiplerini soruyorsun, kanka işte sınıf var kalıtım alıyorsun falan diyor. Design patterns diyorsun, duymamış. Java'da çoklu kalıtım yok, ama ben çoklu kalıtım yapmak istiyorum nasıl yaparım diyorum, yapamazsın diyor. Yoo dolaylı yoldan yapabilirim bak şöyle şöyle diyorsun, adam çağ atlıyor resmen.
    İşte bütün bu anlattıklarımı ve daha fazlasını sizin küçümsediğiniz odtü, boğaziçi, itü vs. mezunları biliyor, hem de canavar gibi biliyorlar bunları, istisnaları dışarıda bırakırsak.
    Matematik önemsiz, o önemsiz, bu önemsiz diyen adama sen ne yaptın bugüne kadar diye sorarlar.




  • Şifreleme ile uğraşsan üslü sayılar, fermat teoremi vs.. işlemleri bolca kullanırsın.



    Yazılımla grafik çizmek işiyle uğraşsan sin, cos, açı formüllerine işin düşer.



    Saysan türev, integral vs.. işinin düşeceği birçok alan mevcut.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bak güzel kardeşim bir programcısı ile bilgisayar mühendisi çok ayrıdır. Programcı otomasyonla alakalı daha çok son kullanıcıya hitap eden şeyler üretir. Bilgisayar mühendisi ise ayrık matematik esaslı daha çok bilim ile ilgilenir. Bilgisayar mühendisliği eğitimi veren yerlerde TR'de azdır ilk 40k sınırdır diyebiliriz. Ki bilgisayar mühendisliğinde algoritma veri yapıları operating system recursion gibi konular işlenir ki bunların bilgisayarla pek alakası yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, operating systems in, bilgisayarla neden alakali olmadigini aciklar misiniz? Yanlis mi anladim acaba sizi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Structure & Interpretation of Computer Programs / SICP isimli kitabı okuyan var mı? CompSci alanında başyapıt sayılan bu kitapta örneklerin bir kısmı matematik formullerin nasıl kodlanacağını göstererek anlatıyor. Yani matematik, programlama konularını anlatma açısından da kullanışlı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • matematik sadece yeri geldiğinde kullanılan bir araçtır,akademisyenlerde bilgisayarı zorla bilimleştirme matematikleştirme sevdası var.kimi mühendislik diyor kimi bilgisayar bilimleri diyor bence mühendislik denmeli.bilgisayar = algoritma,matematiksel modellemeler falan hepsi sonradan ortaya çıkartılmış şeyler.iyi bir işletim sistemi vasat bir matematik bilgisiyle yazılabilir.işletim sisteminde iş donanımı özellikle mikroişlemciyi,işlemcinin çalışma modlarını,kullandığı veri yapılarını(page table,kesme vektör tablosu,GDT gibi) bilmekle bitiyor.BIOS kesmelerini bilmeden de olmaz tabiki.türev integral kosinüsle yazılmıyor işletim sistemi.türkiyedeki mühendisler X86 daki protected mode,real mode'tan çok kotanjan integral biliyor sonuç:0 yazılım üretimi maksimum CRUD hammaliyesi.bilgisayarda computer graphics veya matematiksel bir program yazmıyorsan hiç gerek yok matematik bilgisine,bu inşaat mühendisine domates yaptırmak gibi birşey ne alaka yani bilgisayarla matematik.bilişim sektörünü kuranlar ayakta tutanlar lise mezunu amerikalıların college drop out dediği tipler çoğunlukla.ve onların bilgi düzeyleri hepinizi sizi beni odtü bilgisayar mühendisliği bölüm başkanını sollar her yönden.odtü boğaziçi sadece isim yapmışlar daha kernelleri yok CPU mimarileri yok kendilerine özgü,stanfordun var MIT'nin var.boğaziçinde adam termodinamik anlatıyor pc mühendisine sanki adam arabanın bujisini yapacak.sözde en iyi üniversite bile böyleyse hiç üni okumamak daha iyi.




  • Bu kafayla pek yükselemezsin hocam bu algını en kısa zamanda kır bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Recognition ile ilgili devletin bile gidip danışmanlık aldığı bir tanıdığım var. Hem okullu hem alaylıdır. Çok yoğun vektör, cebir ve calculus çalışıyor hala.



    Haberin olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • http://web.stanford.edu/class/cs103/handouts/Course%20Information.pdf



    Burda anlatiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Oha 15-50bin$ maaş neresiymiş orası?Remote kabul ediyorlarsa ben CV yollayayım.Lead Architect'ler bile yıllık 120K falan alıyor diye biliyorum.
  • tatankalahari T kullanıcısına yanıt
    Amazon, Apple,Facebook,Google,Netflix,Twitter.... New York ve silicon vadisinde bu sekilde maaslar. Ama standard bir muhendis icin 20k$ uzerine cikmak baya zor.( Butun muhendislerin %10 dan daha azi cikabiliyor) verdigim rakamlar net bu arada.



    Bu sirketlerde architect diye bir pozisyon yok. Hepsi software engineer(research engineerlar da var ama onlar research yapıyor, sisteme pek karışmıyor). Herkes sistem tasarımı yapmak zorunda. Kıdemine göre yaptığın isin çapı büyüyor sadece.



    Remote hakkında bir yorum yapamayacağım, bildiğim kadarıyla izin vermiyorlar. İnternet üzerinden başvurabilirsiniz bu şirketlere bu arada. Ben internet üzerinden başvurarak bu şirketlerden dördünden degisik zamanlarda teklif aldım.



    Bir de maaşlar yaşadığın yere göre belirleniyor. Sen istanbulda çalışacaksan, İstanbul’da ederin kadar veriyorlar. Bu paralar silikon vadisi, New York ve İsviçre de mümkün sadece.



    Yukarıdaki arkadaşların aksine, matematiğin cok önemli olduğunu düşünuyorsan ve taşınmaya sıcak bakıyorsan bence başvur. Mülakatları geçmek cok kolay degil ama zor da degil, teorik bilgisayar bilginin ve çalıştığın alandaki bilginin iyi olmasını bekliyorlar sadece. Ama mülakatları geçme oranı cok dusuk.(Google açıklamıştı mesela, Quora da aratırsanız bulurdunuz. Her sene kaç milyon cv aliyorlar, kaç kişi mülakat yapılıyor, kaç kişi ise alınıyor, bunların istatistiğini vermişlerdi)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Bence maaşları asgari x cinsinden ifade etmek gerekli. Örneğin İsviçrede asgari ücret 17Avro/saat ve haftalık 40 saat üzerinden aylık 174 saat üzerinden asgari maaş 2958 Avro/ay Bir ülkede yaşam kaliteniz asgari x oranınıza bakar.



    Matematik != Program konusunu açan arkadaş matematikten cok Türkiye'de iş hayatındaki gariplikleri ve programcıların düşük maaş ( yani örneğin asgari x 1.8, asgari x 2.7 gibi) almasına değinmek istemiş te olabilir. Maaş konusu bazı açılardan bir tabu.Kim ne kadar iş yapıyor ne kadar kazanıyor. Gizli bilgi. Dolayısıyla her türlü şehir efsanesinin, hurafatın ve yalanın da olabileceği bir alan.



    Google mülakatları konusunda Homebrew (mac bilgisayarlara açık kaynak / github projelerini kaynağından derleyerek kolaylıkla kurulabilmesini sağlayan paket yönetim sistemi) tasarımcısı Max Howell'in Google mülakatı meşhurdur. O mülakatta Google'daki hiring manager Howell'e basit bir algoritma sorusu soruyor Howell yapamayınca hiring manager diyor ki 'Google çalışanlarının 90% 'ı Homebrew kullanıyor evet fakat mülakatı geçemedin' Coğu kişi duygusal hareket ederek Google'ı haksız bulmuştu fakat Google birçok açıdan haklıydı cunku birincisi Homebrew ne kadar başarılı ve popüler olursa olsun sonuçta bir paket yönetim sistemi, benzerinden Linux 'ta onlarcası var. Google search algorithm, AI, ML / Machine Learning, Deep Learning gibi konularda öncü; ve Max Howell temel algoritma dahi bilmiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.