Şimdi Ara

matematik != bilgisayar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
2.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    türkiyedeki senin çok övdüğün üniversitelerden birşey çıkmışmı bu zamana kadar?madem üniversiteler çok iyi niye üni öğrencileri kendini eksik görüp kurslara gidiyor ozaman?


    EDIT:türkiyedeki üniversiteleri kastettim arkadaşın dediği mit stanford falanmış ben yanlış anladım ilk cümleyi yanlış kullanmışım.diğer cümlem geçerlidir çünkü üniversite sözde "öğrenmeyi öğreten" bir kurum ama türkiyede bu böyle değil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koccan9 -- 4 Nisan 2018; 2:15:29 >
  • forumda herkes süpermen herkes herşeyi çok iyi biliyor basit bir eleştiriye bile tahammül edemiyorlar.
  • koccan9 kullanıcısına yanıt
    bilgisayar programlama derken wizardla CRUD Application yapıyorsan tabi ki matematige gerek yok fakat zor bir problem çözümünde, yazılım tasarlarken, bir algoritma implemente ederken mat son derece önemli. forumda birkaç kez 'seyahat eden tüccar / ş.arası en kısa mesafe problemi' konusu açıldı örneğin onu bir program ile hesaplamak için matematik zeka ile düşünmek gerekiyor. Ayrıca big data uygulamalarında da standart programlama bilgisinin ötesinde matematik düşünmek gerekiyor. Matematik zordur ancak zor diye öcü gibi kaçılması gereken birşey de değil.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: revivo72

    bilgisayar programlama derken wizardla CRUD Application yapıyorsan tabi ki matematige gerek yok fakat zor bir problem çözümünde, yazılım tasarlarken, bir algoritma implemente ederken mat son derece önemli. forumda birkaç kez 'seyahat eden tüccar / ş.arası en kısa mesafe problemi' konusu açıldı örneğin onu bir program ile hesaplamak için matematik zeka ile düşünmek gerekiyor. Ayrıca big data uygulamalarında da standart programlama bilgisinin ötesinde matematik düşünmek gerekiyor. Matematik zordur ancak zor diye öcü gibi kaçılması gereken birşey de değil.

    ben matematiğe karşı değilim ama aritmetik işlemlerin kafadan yapılmasına kağıt kalemle yapılmasına karşıyım,bilgisayar hesap makinesi varken
    insan yapmasın,formülü insan versin bilgisayar hesaplasın ama üni sınavları ve lise ortaokul tam tersini yapıyor ben buna karşıyım.en iyi matematikçiyi getirsen samsung s4 kadar hızlı hesaplayamaz hiç bir şeyi.önemli olan formülleri bilmek genel mantığını bilmek zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koccan9 -- 30 Mart 2018; 16:29:24 >




  • bu arada entity framework hariç hazır araç kullanmıyorum,sql sorgularımı kendim yazıyorum :)
  • koccan9 kullanıcısına yanıt
    Matematik bir hesap makinası, bir ALU değil , onlar icat edilmeden yüzyıllar önce de vardı matematik. Matematik konusunda ilginç bir örnek vereyim: TheSimpleMaths adında bir Alman Youtube kanalı var, sadece matematik yani integral ne işe yarar, kosinus nerde nası kullanılır, doğal logaritmanın esprisi nedir, vs. temel matematiği 6-7dk 'lık videolar halinde anlatarak tam 658.000 abone sayısına ulaşmış bir kanal. takipçileri arasında dükkanlar için tavan sıvası yapan tesisatçılar, bile var ve diyorlar ki lise de anlayamadığım ancak işimde bazen kullanmmam gereken matematiği burada öğrendim. Matematik sadece işte değil heryerde var. Doğanın yapısı dahi belli matematik formullere göre şekillenmiş. Matematik bir zihin egzersizi bir aydınlanma ve bilgilenme aracı gibidir. Bahssettiğim kanal Almanya'daki eğitim sisteminin gerçekte cok verimsiz ve hatta gereksiz olduğunu da savunuyor bu arada.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar size terimler hakkında biraz yardımcı olayım.

    Computer Science = Bilgisayar bilimleri . Tıpki türkiyedeki bilgisayar öğretmenliği hatta yeri gelir mühendisliği bile kapsadığı söylenir. Bunu okuyanlar tabiki mühendis title ına da sahip olabiliyor ve bu gayette normal.

    I.T = information Technology = Türkçede tam karışılı yok ( bilgi teknolojisi gibi saçma sapan çeviren yoktur umarım )

    Ama I.T dediğimzde içine bütün bilgisayar dalları ve mühendislikliği alır.

    Yani bilgisayar mühendisi,yazılım mühendisi,sistem ağ mühendisi, bunların mühendis olmayıp uzman olanları yada elemanları bile I.T (ci) diye gecebilir.

    Simdi yazılım mühendisliğide aslında bilgisayar mühendisliği ile aynıdır sadece yazılımsal ağırlık verilmiştir o kadar.Bir nevi açaçak dal bulamadıkları için ve bilgisayar bölümüne ilgi azaldığı için yeni isimle yazılım mühendisliği açılsın diye karar vermişler.

    Yani işin kısası bunun için birbirinize girmenize gerek yok.

    Asıl konuya gelinmesi gerekirse.

    1- yürürken ayağın birbirine takılmasın diye bir tam adım atmak bile matemetiktir.

    2- matemetik olmasa olmaz cünkü mantık dediğimiz şeylerde aslında matemetikle özleşir

    3- Algoritma denilen şey matemetiği içine kapsar zaten en iyileri ve algoritma cıkaranalrın cogu matematikçilerdir. O yüzden bilgisayar okuammış olsanızda yazılım firmalarına matematikçi olmanız kabul edilmenizi sağlar.

    4- Yazılım sadece CRUD işlemi değildir. Yazılım genel bir kavramdır.Bunun içinde frontend ve backend i kapsar ( tabi fullstack bir dal değildir sadece ikisi hakkında bilgi sahibi olan insanlara karışıklığı önlemek ve anlaşılabilirliği sağlamak için verilmiş bir ünvandır.) ve bbackend kısmında full matematik kasılır. ki frontende dile kasılırken

    5- Basit bir psd çizim yaparken bile colon hesabı yapmak zorunda kalıyoruz ve o da bir matemetiktir.

    6- matematik sadece 4-5 işlemden oluşmuyor tıpkı yazılım sadece crud işleminden oluşmadığı gibi.


    Demem oki kulaktan kulağa duyma laflarlar ile birbirinizi germeyin boşuna.

    Yazılım için = bilgisayar bilgisi + matematik + ingilizce ( ingilizce araştırma yapabilmek için + kodları da tutman için şart. E zaten bilgisayar dili de ingilizce )

    ingilizce bilmek içinde önce türkçeyi bilmek ( konusmayı demiyorum dil bilgisini diyorum ) bilmek lazım


    Bilgisayar gerekmiyor diye düşünen arkadaşlar bana bir soru gelmişti oda "Kolay gelsin, bir sorum olacaktı ,aşağıdaki örnekte diziyi matrise nasıl çevirebilirim , yani satır ve sutunu doğru şekilde nasıl kullanabilirim ?" demekki neymiş matrisleri bilmeden yani ne olduğunu bilmeden nasıl çevirecen ve oda matematik. Hani ortaokul lise yılalrındaki matematik bile gerekir demekki :) Hatta ilk okulda gördüğünüz kümeler varya işte şuan yazılımda yaptıgınız gruplama işleminin mantığını ve işleyişini oluşturuyor.

    O yüzden o Çok cahilsin keşke ölsen resmini yapıştırdım ama demekki çoğunuz anlamamışsınız.

    Not: ayrıa ilk bilgisayar aslında bir bilgi + sayardı yani asıl amacının adını tasırdı. Fakat daha sonra bu geliştirilip bir çok şey için kullanıldı. Fakat bu şu anlama gelir o bilgi-sayarın ( bilgisayarın ) işlem yapması için o matemetiği bile matematikçiler + bilgisayarcılar eklemiştir. Yani matematik ten zoru olanlar hiç bu işe girmesin.

    Zaten kalkıp sizden aşağıdaki matematikçiler gibi olmanız beklenmiyor. Fakat matematiğe bu kadarda uzak kalmanızda olmuyor.

    Anadolu Filozofu: Thales. Share. ...
    Sayıların Babası Pisagor. ...
    Isaac Newton (1643 – 1727) ...
    Wilhelm Leibniz. ...
    Kadınların Matematikteki Temsilcisi: Hypatia (370–415) ...
    Girolamo Cardano (1501 -1576) ...
    Çağının En Üretken Matematikçisi Leonhard Euler (1707- 1783) ...
    Matematikçilerin Prensi: Carl Friedrich Gauss (1777-1855)


    NOT: BİRDE BİR YANILGIYI DAHA DÜZELTİM OKUL VE KURSLAR SİZE TEMEL ŞEYLERİ ÖĞRETİR VE ARAŞTIRMAYI ÖĞRETİR GERİSİ SİZİN ARAŞTIRMANIZA VE KENDİNİZİ GELİŞTİRMENİZE KALMIŞ.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzMeN OzzY -- 31 Mart 2018; 15:59:42 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: koccan9

    forumda herkes süpermen herkes herşeyi çok iyi biliyor basit bir eleştiriye bile tahammül edemiyorlar.

    bu elestri degil ki. kisisel bir durum degil cunku.

    bak bunu izlemeni tavsiye ederim. direk saniyeyi de sectim.

    https://youtu.be/TTx_wt1t6sg?t=3108
  • koccan9 kullanıcısına yanıt
    Hocam, ilk mesajini gorunce troll oldugunu dusunmustum ama bu mesaj ve su mesajindan



    (“ben matematiğe karşı değilim ama aritmetik işlemlerin kafadan yapılmasına kağıt kalemle yapılmasına karşıyım,bilgisayar hesap makinesi varken

    insan yapmasın,formülü insan versin bilgisayar hesaplasın ama üni sınavları ve lise ortaokul tam tersini yapıyor ben buna karşıyım.en iyi matematikçiyi getirsen samsung s4 kadar hızlı hesaplayamaz hiç bir şeyi.önemli olan formülleri bilmek genel mantığını bilmek zaten.

    ”)



    sonra bilgisayar ve matematigin b ve m sini bilmedigini gosterdin. Buyuk ihtimalle baya kucuksun. Biraz tecrubeli bir abin olarak sunu tavsiye ediyorum:



    1) dunning-kruger sendromu diye bir seye yakalanmis durumdasin. (http://www.aktuelpsikoloji.com/dunning-kruger-sendromu-nedir-14694h.htm). Konuyu ogrenirsen bu gecer.



    2) eger iyi bir bilgisayar muhendisi olmak istiyorsan matematik, fizik derslerine iyi calis lisedeki. Universiteye gidince de bu dersleri cok iyi ogrenmeye bak. Azcik arastirirsan gorursun, bilgisayar bilimi matematigin alt dalidir.



    3) Bilgin olmayan konularda atip tutma, ben mulakat yaparken boyle tiplere direk red veriyorum. Insanin neyi bilmedigini bilmesi cok onemli.



    Malesef turkiyedeki egitim sistemi cok kotu. Ulkenin %95 den fazlasi cahil, ama her seyi bildigini zannediyor. Insanlar egitim aldikca bundan kurtuluyor ama malesef universitelerimizin cogu da liseden farksiz.



    Cok ovdugum universitelere laf etmissin. MIT ve Stanforddan bahsetmistim. Heralde bunlarin da adini duymadin. Bunlar teknolojinin son 60-70 yilini gelistiren universiteler. Azcik oku oyle ahkam kes.



    Bilmedigin icin kimse seni ayiplamaz, ama bilmedigin konuda bos atip tutarsan kimseden saygi gormezsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr.Data M kullanıcısına yanıt
    Türkiyede bilime çok değer verilmediği için onları da mühendisliğe çevirdiler diye biliyorum, veya böyle yorumladım
    Bilkent computer science vardı eskiden artık computer Engineering oldu

    Boğaziçi bilgisayarda da bir hoca tanıtımda demişti ki ülkemizde mühendis ünvanın yoksa olumsuz şartla karşılaşıyorsun bu yüzden biz de c eng gibi görünen cs yiz demişti

    Bölüm seçimi araştırmamı yaparken gördüğüm kadarıyla, bizdeki bilgisayar mühendisliği adını hak eden yerlerden biri İTÜ( donanıma da ağırlık veriliyormuş)
    csde donanım bilgisi yok öğrendiğim kadarıyla
    Bİlgisayarda ise ikisi de var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimmm78 -- 31 Mart 2018; 9:8:49 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Soyle yorumlara baktimda bircok kisi ve sen okadar bos ve cahilce konusmussunuzki. boyle insanlari gorunce kendimi tutamiyorum sanirsam buda benim hatam.

    simdi guzel sade bir aciklik getireyim. oncelikle programlamada 4. yilimdayim 16. yasimdan beri programlama ile ugrasiyourm. Python ile sayisiz kod yazdim ve C dili biliyorum. fakat nedense sadece matematikte denklemler ve bazi birkac aritmetik islemler gerekti. eger ben vektorel bir cizim uygulamasi yapmak isteseydim ozaman iste yapamazdim. yani yazilimcilikta 10. yilim olsa bile yapamazdim neden ? cunki bu isler agir matematik gerektiriyor ayriyeten matematikte de cok onemli yerlere gelmis olmaniz lazim. mesela boyle uygulamalara ornek verecek olursak: Oyun motorlari, grafik tasarim ugulamalari, 3d modelleme uygulamalari, ve ozel sektorde ciddi matematik gerektiren programlar. mesela bi sozluk uygulamasi yapcaksin bunun neresinde (temel matematigi saymazsak) matematik ? a dogru simdi bizim turev, integral bilmemiz gerek cunki sozluklerin turevini almadan karsiligini bulamayiz. bak yuzlerce temel matematik disinda matematik gerektirmeyen yazilim orneginden sadece birini verdim sana.

    kisa cevap: bu tamamen yapmak istediginzi uygulama, program ile alakali. ve calistiginiz yerle alakali. bazi sirketler yaptigi yazilimlarda temel matematik disinda biseye ihtiyac duymazlar bu yuzdende bu sirketlerde calismak icin fazla matematik bilmenize gerek yok. fakat bazi sirketlerde calismak cok ciddi bir matematik bilgisi gerektirir.

    bu arada bunlari matematigim kotu oludugu icin yazmiyorum. gercekleri kendi gozumler gordugum icin yaziyorum.
    alttaki linkte yazilimda onemli seviyeye gelmis birinden (Daron Yondem) nedemek istedigimi anliyabilirsin.
    https://www.youtube.com/watch?v=QptpGbwvTKE

    Edit:
    Iyi bir programci olmak icin kesinlikle olmasi gereken bana gore iki sey var: 1: ALGORITMA, 2: PROGRAMLAMA DILINE HAKIM OLMAK.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikolojikSorunlu.insan -- 31 Mart 2018; 9:45:14 >




  • psikolojikSorunlu.insan P kullanıcısına yanıt
    matematik sanmadığınız şeyler matematik olabilir

    Ben lisede matematik olimpiyatıyla ilgilenmiştim ve sonlu matematik diye bir alan vardı, çok iyi yapamasam da aşırı zevkliydi.

    Sonra bilgisayar- kodlama vb gibi şeyler olduğunu gördüm arkadaşlarımdan, bir göz attım. algoritma denen şeylere falan ve gördüm ki matematik orada. Sonra 12. Sınıf oldum ilgilenemedim, üniversitede bilgisayar mühendisliği seçtim, şuan hazırlığım.

    Yani pek bilgili olmasam da matematikle çok alakası olduğu izlenimini bıraktı bende özellikle algoritmalar direkt matematik( düşmemiz )gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimmm78 -- 31 Mart 2018; 13:42:29 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • alimmm78 kullanıcısına yanıt
    haklisiniz ama matematik diyince genellikle bircok kisinin aklina sadece bildigimiz ham matematik yani sayi evreninden olusan matematik geliyor. Matematikle algoritma cok ic ice belkide aynisidir birbirlerinin. yani soyle diyeyim genellikle matematikte kotu olan algoritmada da kotu oluyor. fakat bilmemek ile kotu olmanin ayrimini yapamiyor bircok kisi. mesela matematik te bazi bolumlerin egitimini almamak sizi o bolumde kotu birisi yapmaz sadece bilmemis olursunuz. yani matematik bilmek ayri birsey matematikte iyi olmak ayri birsey. eger matematikte iyiyseniz zaten genel olarak algoritmada da iyisiniz. cunki ikisi cok ic ice. matematikte kotu olupta algoritmada iyi olan bir insana rastlamak cok zor.

    yine altini ciziyorum: matematikte bir bolumu, veya ileri duzey konulari bilmemek sizi o bolumde, o konularda kotu yapmaz. gercekten o bolume calisip emek verdiginiz halde bile yapamiyorsaniz ozaman kotusunuzdur. fakat birseyde kotu olmakta herseyde kotu olmak demek deildir. herkes herseyde iyi olcak diye birsey yok. bir ressama gidip turev sorusu sormak nekadar sacma ise buda okadar sacmadir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psikolojikSorunlu.insan -- 31 Mart 2018; 11:37:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: psikolojikSorunlu.insan

    Soyle yorumlara baktimda bircok kisi ve sen okadar bos ve cahilce konusmussunuzki. boyle insanlari gorunce kendimi tutamiyorum sanirsam buda benim hatam.

    simdi guzel sade bir aciklik getireyim. oncelikle programlamada 4. yilimdayim 16. yasimdan beri programlama ile ugrasiyourm. Python ile sayisiz kod yazdim ve C dili biliyorum. fakat nedense sadece matematikte denklemler ve bazi birkac aritmetik islemler gerekti. eger ben vektorel bir cizim uygulamasi yapmak isteseydim ozaman iste yapamazdim. yani yazilimcilikta 10. yilim olsa bile yapamazdim neden ? cunki bu isler agir matematik gerektiriyor ayriyeten matematikte de cok onemli yerlere gelmis olmaniz lazim. mesela boyle uygulamalara ornek verecek olursak: Oyun motorlari, grafik tasarim ugulamalari, 3d modelleme uygulamalari, ve ozel sektorde ciddi matematik gerektiren programlar. mesela bi sozluk uygulamasi yapcaksin bunun neresinde (temel matematigi saymazsak) matematik ? a dogru simdi bizim turev, integral bilmemiz gerek cunki sozluklerin turevini almadan karsiligini bulamayiz. bak yuzlerce temel matematik disinda matematik gerektirmeyen yazilim orneginden sadece birini verdim sana.

    kisa cevap: bu tamamen yapmak istediginzi uygulama, program ile alakali. ve calistiginiz yerle alakali. bazi sirketler yaptigi yazilimlarda temel matematik disinda biseye ihtiyac duymazlar bu yuzdende bu sirketlerde calismak icin fazla matematik bilmenize gerek yok. fakat bazi sirketlerde calismak cok ciddi bir matematik bilgisi gerektirir.

    bu arada bunlari matematigim kotu oludugu icin yazmiyorum. gercekleri kendi gozumler gordugum icin yaziyorum.
    alttaki linkte yazilimda onemli seviyeye gelmis birinden (Daron Yondem) nedemek istedigimi anliyabilirsin.
    https://www.youtube.com/watch?v=QptpGbwvTKE

    Edit:
    Iyi bir programci olmak icin kesinlikle olmasi gereken bana gore iki sey var: 1: ALGORITMA, 2: PROGRAMLAMA DILINE HAKIM OLMAK.




    Hocam,
    Sen de soruyu soran arkadasin durumundasin. Ona tavsiyeler verdim bir onceki mesajimda. Sen de faydalanabilirsin o tavsiyelerden..

    Soylediklerine gelince, teker teker cevap verecegim(Gece gece eglence ariyorum:)):
    1) Demissin ki:
    "Soyle yorumlara baktimda bircok kisi ve sen okadar bos ve cahilce konusmussunuzki. boyle insanlari gorunce kendimi tutamiyorum sanirsam buda benim hatam."

    Soyledigim neyin sacma oldugunu soylersen, yeni seyler ogrenmis olurum. Sana da mutesekkir olurum.

    2) "simdi guzel sade bir aciklik getireyim. oncelikle programlamada 4. yilimdayim 16. yasimdan beri programlama ile ugrasiyourm. Python ile sayisiz kod yazdim ve C dili biliyorum."

    Hocam hic gercek yazilim problemiyle ugrasmamissin anlasilan. Denemelik 5-100 satirlik programa program diyemeyiz. Bunu da asagidaki ornegimden anlayacaksin.

    3) "mesela bi sozluk uygulamasi yapcaksin bunun neresinde (temel matematigi saymazsak) matematik ? a dogru simdi bizim turev, integral bilmemiz gerek cunki sozluklerin turevini almadan karsiligini bulamayiz. bak yuzlerce temel matematik disinda matematik gerektirmeyen yazilim orneginden sadece birini verdim sana."

    Sunu dusunelim. Ben isverenim. Seni ise aldim. Sana diyorum ki:
    -----------------------------------------------------------------
    - a) Bak psikolojikSorunlu.insan, ben yeni bir sozluk sitesi acacagim, ama bu site kelime cevirisi degil, cumle cevisiri yapacak. 10 kelimeye kadar olan uzunluktaki butun ingilizce cumlelerin turkce cevirilerini verebilecegiz. Ben Google sirketiyle anlastim, bu ceviri datasini(10 kelimeye kadar olan butun ingilizce cumleleri ve onlarin turkce cevirilerini) bana satacaklar. Datayi 4 ay sonra hazir edeceklermis. O zamana kadar, bunlari saklayip, web serveri calistirabilecegimiz makineler almamiz lazim. Bi bak bakalim, yaklasik kac GB disk lazim, kac GB ram lazim, kac tane server lazim?

    b) Ben bir de devletle anlastim. Butun ingilizce turkce cevirilerini benim siteden yapacaklarmis. Bi hesapla bakalim,biz bunlara gercek zamanli cevap verebilir miyiz? Senin istedigin miktarda server alinca, kac sorguya cevap verebiliriz saniyede?

    c) Eger ingilizce-turkce yaninda, almanca-turkce ceviri de yapmak istersek, gereken disk miktari kac katina cikar, gereken server sayisi kac katina cikar?

    d) Devlette bir mudurle konustum, onlar her gun yapilan yaklasik 10 milyon e-mail yazismasini bu programla cevirmek istiyorlar. Bir e-mail yaklasik 500 kelime. Her cumle ortalama 4 kelime. Bunu kaldirir mi senin uygulama? Eger trafik iki katina cikarsa, sorguya cevap verme suresi nasil degisir?

    e) Devlet bize bu isi veriyor ama bir sarti var, servis her zaman erisilebilir olacak. Ben bir onceki isten arastirmistim, her server gunde bir kere gocuyor.(Bazen isletim sisteminden, bazen elektrik voltaji dalgalanmasindan, vs. vs.) Server gocse bile, bizim devletin sorgularina her zaman cevap verebilmemiz lazim.

    f) Devlete aylik faturamiz su sekilde olacak. Gun icinde erisilen her kelime icin 0.0001 kurus. Eger ayni kelime 1 den fazla erisilirse, ikinci ve sonraki erismelerde 0.0002 kurus. 10 ve sonraki erismelerde 0.00003 kurus fatura kesecegiz. Bu faturalama sistemini yapmak icin ne yapabiliriz, ek server almak gerekli mi?


    Piyasadaki istedigin bilgisayari secebilirsin. Ama istesen sunu kullan(benim arkadas ithalatci, bunlari cok ucuza getirebiliyormus): 16 GB ram, 250GB hard disk, intel xeon 8 cekirdekli, 3GHz islemci. 1Gbps modem.

    Hadi bakalim, bir program tasarimi yap bana bakalim, bu gereksinimleri karsilayacak, tasarimini yap, sonra bir gozden gecirelim. Hesaplarini da getir. Gozden gecirelim. Kac server gerekli, onu da hesapla, siparis verelim.
    -----------------------------------------------------------------

    Bilgin icin: ingilizcede yaklasik 1 milyon kelime var, turkcede de yaklasik 100 bin. ortalama kelime de 6 karakter olsun senin icin :).


    4) "bu arada bunlari matematigim kotu oludugu icin yazmiyorum. gercekleri kendi gozumler gordugum icin yaziyorum.
    alttaki linkte yazilimda onemli seviyeye gelmis birinden (Daron Yondem) nedemek istedigimi anliyabilirsin.https://www.youtube.com/watch?v=QptpGbwvTKE"

    Hocam bu arkadas mantik ve logic gerekli diyor. Tek bilmedigi sey, mantigin ve logic in matematigin alt dali oldugu. (logic deyince akila en basitinden boolean algebra gelir.)

    Bir de, bu arkadasi(ki kotu birine benzemiyor) ornek vermissin ama, benim direk beraber calistigim grupta yaklasik 20 kisi var, 2-3 seneden az tecrubeli olan 4 kisiyi saymazsak(ki onlar bile sayilabilir), grubun tamaminin ozgecmisi bu arkadastan daha iyi.

    Yeni bir urun cikarirken, ya da eski urune farkli bir ozellik eklerken, AB test yapilir. Burdan baya istatistik toplanir. Teste karar verilmesinde, sonuclarin analizine kadar hersey baya matematik gerektiriyor.(istatistik gerektiriyor). Testten anlamli bir sonuc elde ettik mi? Elde ettigimiz iyilesme/kotulesme istatistiksel olarak kayda deger mi? Bu deneyi kac ornek/kisi ustunde yapmaliyiz ki yeteri kadar data elde edebilelim? Bunlarin hepsi cok da zor olmayan ortalama istatistik bilgisi gerektiriyor. Ama malesef matematik gerektiriyor. (Ki burada programin ne yaptigindan bile baksetmedim daha).


    5) Sen kazma kurekle bir cukur kazip, ustunu yaprakla orterek kendine ait bir alan(cukur) yaparsin, "Ev yaptim" dersin. Baskasi da gider, tuglayla, cimentoyla duvar orup ev yapar. O da "Ev yaptim" der. Ikinizin de yasayacak bir evi var artik. Ama artik bu cagda, cukur kazip ustunu yaprakla ortene "Ev yapti" denmiyor.

    Sen o kadar kucuk, ogrenmek icin yaptigin, gercekte para etmeyecek islerle ugrasiyorsun ve gercek dunyada isler nasil yapiliyor bilmiyorsun ki, ustu yaprakla ortulmus cukuru, tugla ve betonla yapilmis evle bir tutuyorsun.


    Hocam cevap vereceksen, hangi numarali soyledigime cevap verdigini belirterek, her bir bolum icin ayri cevap verirsen sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 31 Mart 2018; 12:43:6 >




  • Insanlarin bu konudaki fikirleri beni cok sasirtiyor.

    Bilgisayar Bilimi ciddi matematiksel cikarimlar yapmayi gerektiren bir mevzu. Programlama bunun bir bolumu yalnizca. Baslik bilgisayar != matematik oldugu icin bunu soyledim.

    Yorumlara goz gezdirince, insanlarin "bilgisayar muhendisliginden" direkt olarak "X uygulamasini yazmak" anladigini goruyorum ki, bu yanlis.

    Ilk programlama yapan kisi, Ada Lovelace; henuz ortada bir bilgisayar yokken bunu yapiyor, yalnizca hesaplama yapan bir makineden otesinin yapilabilecegini gosteren bir calisma ile.

    Turkce'de tam karsiligi olmayan iki terim uzerinden bunu anlayabiliriz. "Calculate" ile "Compute" farkli iki terim. Abstrakt mekanizmalarin calisabilmesi, problemlerin analizi ve farkli skalada incelenebilmesi uzerine calisma yapmak, zaten matematigin kendisi.

    Server'a baglanip veri cekip bunu ekranda gostermek icin turev integral almiyor olmak, programlama yapmak icin verdiginiz eforun aslinda matematik oldugu gercegini degistirmiyor.

    Ciddi matematiksel yaklasimlar gerektiren data mining, machine learning, game engine vs konularini girmeden bile; recursive bir uygulamanin stack'te nasil konumlandirilacagini "tahayyul" etmek de zaten matematiksel bir yaklasim.

    Ornegin donanima bagimli kritik uygulamalarin test edilmesinde, "Formal Verification" metodu kullanir, yazdiginiz uygulamanin matematiksel olarak ifade edilmesi sonucunda bulmasi gereken sonucu her defasinda bulabildigini matematiksel olarak ispatlamaniz gerekir. Boylelikle programladiginiz sey her ne ise, matematiksel olarak dogru oldugunu kagit kalem kullanarak tasdik etmis olursunuz.https://en.wikipedia.org/wiki/Formal_verification

    Sen tutup da basit bir web server yazdiginda, sadece ekranda "Hello World" yazan bir web uygulamasi yaptiginda, o uygulamanin kodlarinin olsa olsa %1 ini yazmis oluyorsun. Kalan %99 baska insanlarin gelistirdigini framework, librari vs gibi yapi taslarindan destek alarak yukseliyor. Sonra da diyorsun ki, bak matematik kullanmadim. Sen kullanmadin da, acip baktin mi Tomcat'in; Apache'nin ya da diger library'lerin icerisinde neler donuyor?

    Bugun gundelik hayatta basit islemleri gerceklestiren siradan bir uygulama yazmak icin matematik mufredatindan asina oldugunuz kuramlari kullanmaya ihtiyacin olmamasi , bu kuramlari kullanip abstraction yapabilen ve bu framework ve libraryleri gelistiren insanlarin dogru matematik kullanmasinin sonucu.

    Bilgisayarda negatif sayilar nasil ifade ediliyor? 2s complement nedir? Ondalik sistemi nasil binary olarak ifade ediyoruz? Yalnizca floating point arithmetic kavraminin nasil represente edildigini anlamak icin bile duzgun matematik bilmek gerekiyor. Peki bunlari bilmeden de programlama yapilamaz mi? Elbette yapilabilir. Zaten tartisma da buradan cikiyor. Matematik kullanmadan bir seyler programlayabilen insanlar su yanilgiya dusunuyorlar, "Haci ben matematik kullanmadan baya bir seyler yapabiliyorum, neden gerekli ola ki?".

    Sorun su ki, yetkin bir programlamaci olmak icin, arka planda neler dondugunu bilmeniz gerekiyor. Yoksa gunun birinde oyle bir sorun cikar ki karsiniza, elinize kagit kalemi alip tan en basindan binary sistemde sayilarin nasil represente edildigini anlamak zorunda kalirsiniz ki bu temel matematik eksikliginin bir gostergesi olur.

    Sonuc olarak, bilgisayar bilimi ~ matematik cok benzer. Hic bir bilgisayar kullanmadan, theory of computation; algorithms derslerini alabilir, verebilirsiniz. Cunku bunlar matematiksel, abstrakt kavramlar. Java'da Collections.sort() metodunu ogrenen adam; sorting algoritmalari ile ilgili zerre bilgiye sahip olmadan cer-cop bir seyleri sort edebiliiyor ve sonra cikip diyebiliyor ki, hic matematik kullanmadim : ) Iyi de, acip baktin mi Java'daki Collection.sort() hangi algoritma ile calisiyor? Senin elindeki sorting probleminin karakteristik ozellikleri ile bu sort algoritmasi optimal calisiyor mu? Stable sort algoritmasi mi kullanman gerekiyor elindeki probleme gore? Ayni degere sahip elementlerinin yerlerinin degismesi probleme yol acacak mi? Java sort ederken bunu goz onune aliyor mu? Bilen birisi sana bu sorulari sordugunda ne diyeceksin? "Sort ettim gectim bilmiyorum" demek cozum mu? "Algoritma" zaten matematik demek. Discrete matematik bilip de aksini iddia eden tek insan bulamazsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 31 Mart 2018; 14:12:50 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: psikolojikSorunlu.insan

    Soyle yorumlara baktimda bircok kisi ve sen okadar bos ve cahilce konusmussunuzki. boyle insanlari gorunce kendimi tutamiyorum sanirsam buda benim hatam.

    simdi guzel sade bir aciklik getireyim. oncelikle programlamada 4. yilimdayim 16. yasimdan beri programlama ile ugrasiyourm. Python ile sayisiz kod yazdim ve C dili biliyorum. fakat nedense sadece matematikte denklemler ve bazi birkac aritmetik islemler gerekti. eger ben vektorel bir cizim uygulamasi yapmak isteseydim ozaman iste yapamazdim. yani yazilimcilikta 10. yilim olsa bile yapamazdim neden ? cunki bu isler agir matematik gerektiriyor ayriyeten matematikte de cok onemli yerlere gelmis olmaniz lazim. mesela boyle uygulamalara ornek verecek olursak: Oyun motorlari, grafik tasarim ugulamalari, 3d modelleme uygulamalari, ve ozel sektorde ciddi matematik gerektiren programlar. mesela bi sozluk uygulamasi yapcaksin bunun neresinde (temel matematigi saymazsak) matematik ? a dogru simdi bizim turev, integral bilmemiz gerek cunki sozluklerin turevini almadan karsiligini bulamayiz. bak yuzlerce temel matematik disinda matematik gerektirmeyen yazilim orneginden sadece birini verdim sana.

    kisa cevap: bu tamamen yapmak istediginzi uygulama, program ile alakali. ve calistiginiz yerle alakali. bazi sirketler yaptigi yazilimlarda temel matematik disinda biseye ihtiyac duymazlar bu yuzdende bu sirketlerde calismak icin fazla matematik bilmenize gerek yok. fakat bazi sirketlerde calismak cok ciddi bir matematik bilgisi gerektirir.

    bu arada bunlari matematigim kotu oludugu icin yazmiyorum. gercekleri kendi gozumler gordugum icin yaziyorum.
    alttaki linkte yazilimda onemli seviyeye gelmis birinden (Daron Yondem) nedemek istedigimi anliyabilirsin.
    https://www.youtube.com/watch?v=QptpGbwvTKE

    Edit:
    Iyi bir programci olmak icin kesinlikle olmasi gereken bana gore iki sey var: 1: ALGORITMA, 2: PROGRAMLAMA DILINE HAKIM OLMAK.




    algoritma dedigin olay zatan matematik yahu. nasil programcilik yapiyorsunuz anlamadim yani.




  • Sonunda tartışma makul bir ortama taşındı ve taraflar araştırma yaparak gelmiş . İşte gençlik böyle olmalı genç arkadaşlar araştırma ve sorgulama. Ancak bu iki yetiye sahip olursanız hayatınızda daima daha güzel yerlere geleceksiniz. Son sayfa açıkçası beni şu anlamda gururlandırdı derine inebilmeniz.

    Şimdi bir kaçınızın yazdığı doğru bir kaçınızın eh diyebileceğimiz dolaylı yollardan doğru bir kaçınızın da doğru değil ama araştırma ve sorgulama yaparak zaten bulabileceğinize eminim.

    Umarım bu konudaki tartışma seviyesi hep böyle iyi ve kaliteli olur.
  • Matematik ne yazık ki bilgi değildir. Matematik sistematik ve nicel düşünme ve problem çözme becerisidir bence. Karmaşık olaylar arasındaki ilişkileri görmeye yarar. Birkaç formülden ibaret değil. Matematiğim iyidir ve hayatımın her alanında yardımcı oldu.

    Websitesi ya da mobil uygulama yaparken matematiğe ihtiyacınız elbette çok çünkü başkaları sizin için o matematiği halletti ve kolaylaştırdı. Misal şu an çok popüler olan Snapchat ve Instagram yüz efektleri ilk kez olarak bir makale olarak ortaya çıktı. Bu makale en son baktığımda 10 bin alıntılanma almıştı. Başka birçok teknoloji için de ön ayak oldu. Makaleyi okuyabilmek için bile matematik bilmeniz gerekiyor:http://www.ipol.im/pub/art/2014/104/article.pdf

    Matematik bilmeden bir developer olarak ben bunu nasıl anlayacağım? Özellikle yazılım gibi rekabetin güçlü olduğu alanda resmen önce başkası yapsın sonra stackoverflow'da anlatsın ve sonra ben öğrenirim demektir. O zamana kadar millet çoktan Üsküdar'a varır.

    Matematiğe angarya diyen kayıptadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AI Engineer -- 31 Mart 2018; 17:21:31 >




  • eger konuyu acan kisi Algoritma != Programcilik deseydi bende kesinlikle karsi cikardim. ama dedigim gibi matematik algoritma ile tamamen ayni deil. en azinda toplumun kafasinda olusan matematik algisi ile ayni deil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okumadim Tamam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.